peliraati-facebooksteam peliraati

thumb saarella-3 thumb me109 simulaattorithumb oknytt-2thumb take on mars-3thumb starlite-2

 

 

Pelillistäminen” on oppimiskäsite, joka koskee koko yhteiskuntaa. Tämänkertaisessa arvostelussa käydään tutustumassa Ilmailumuseon simulaattoriin, ruotsalaisiin kansataruihin perustuvaan Oknytt-seikkailupeliin sekä kahteen Marsin tutkimispeliin – Starlite: Astronaut Rescue on opetustarkoitukseen tehty peli ja Take on Mars simuloi punaisen planeetan tutkimusprojektia. Pelit ovat vaatineet yhteistyötä jo pitkään - Saarella on ryhmätoimintaa opettava strategiapeli, joka on jo monessa koulussa jo käytössä.

 

 

Harhaluuloja pelillistämisestä

 

Yksinkertaisemmillaan 'pelillistäminen' tarkoittaa pelielementtien (pisteet, tasot, palaute, leikkimielisyys...) tuominen mukaan yhteiskuntaan – esimerkiksi ruotsalainen projekti Fun Theory (www.thefuntheory.com) on asentanut Tuhkholmaan nopeusmittarin joka arpoo rajoitusten mukaan ajaville palkintoja! Vaikutukset kokeilusta ovat olleet rohkaisevia - puistoon asetettu roskasäiliö, joka antoi putoamis-ääniefektin roskasta, sai monta kertaa enemmän roskia kuin muut vastaavat säiliö!  Omasta suvusta tulee mieleen tarina että vaari antoi litran mustikoita poiminnasta näille yhden sotilasarvon - jos halusi neljän tähden kenraaliksi sitten niitä kerätä melkoisen paljon!

 

Pelillistäminen koulussa ei siis tarkoita pelkästään pelkästään tableteilla tai kannettavilla pelailua, vaan leikkien, pelien, haasteiden, pisteiden ja kilpailujen kautta luoda hauskempaa oppimisilmapiiriä.Tähän ei tarvita edes tietotekniikkaa, vaan opetusta voidaan pelillistää lauta- ja liikuntapeleillä. Toki netin käyttö pelialustana ja tietolähteenä on tavallista pelillistämisessä. Tablet-laitteet auttavat viemään pelillistetyn opetuksen koko koulurakennukseen ja sen ulkopuolelle.

 

Pelien käytöstä kouluopetuksessa kiinnostuneiden kannattaa tutustua esimerkiksi näihin linkkeihin

 

 

 
peliraadin youtube
PEGI ei arvioitu Bf 109 simulaattori (Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Virtuaalilentäjät RY, 2013)

thumb me109 simulaattoriIl-2 Stormovik on jo yli kymmenen vuotta virtuaalilentäjiä lennättänyt simulaattorisarja, joka keskittyy vanhoihin sotalintuihin. Pelit ovat olleet raskaasti muokattavia, eli harrastajat ovat voineet tehdä omaa lisäsisältöä peleihin. Suomen virtuaalilentäjät RY lentää edelleen simulaattorin 1946-versiota netissä ja yhdistyksen voimin on tuotettu Suomen ilmailumuseoon Messerschmitt "Mersu" Me109 simulaattori. Allekirjoittanut otti kokeneen lentäjän ja kameran mukaan Vantaalle.

 

 

PEGI ei arvioitu Oknytt (Nemoria, 2012)

thumb oknytt-2Kotitontut ja muut goblinit ovat tässä ruotsalaisessa seikkailupelissä pääosissa. Päähenkilö on outo mitätön otus, joka kömpii haudan alta luolastaan ihmettelemään maailmaa. Seikkailun kuluessa tavataan kaikki näkistä kotitonttuihin – eksytään vuorenkuninkaan luolaan ja tavataan ylipäätään melkein kaikki muutkin kansansatujen otukset. Pelin taiteeseen on otettu vaikutteita John Bauerin tuotannosta. Grafiikka on synkkää mutta kauhupelistä ei ole kyse. Peli on voittanut Swedish Game Concept Challenge-kilpailun 2012.

 


PEGI ei arvioitu Saarella (Eduplus Ltd, 2013)

thumb saarella-3Saarella- peli toistaa lukuisien lautapelien ideaa opettajien kiittelemällä tavalla. Oppilaat voivat hioa yhteistyötaitojaan pelin avulla. Pelin osallistujat haaksirikkoutuvat saarelle, ja heidän hoksaavaisuutensa ja yhteistyökykynsä ratkaisevat, miten saarella selviydytään. Tarkoituksena on, että kokonainen koululuokka pelaa yhdessä samassa tilassa, jolloin keskustelu on mahdollista.

 

 

PEGI ei arvioitu Starlite: Astronaut Rescue (Project Whitecard Studios Inc, 2014)

thumb starlite-2Marslento mutkistuu kun sukkula syöksyy alas, pelaaja joutuu improvisoimaan pelastusoperaation löytääkseen astronauttikaverin. Peli on NASA:n reilu yritys upottaa laskennan opetus peliympäristöön. Markkinat vain ovat hankalat: kouluissa ei käytetä Steam-pohjaisia pelejä ja kodeissa tuskin hankitaan opetuspelejä…

 


3Take on Mars (Bohemia Interactive, 2013)

thumb take on mars-3Take on Mars on “early access” kehitysvaiheessa oleva avaruusohjelmasimulaatio. Peli kuvaa avaruusohjelmaa jonka tarkoituksena on tutkia punaista planeettaa (sekä asteroidikenttää). Pelin on tuottanut Flashpoint/Arma-peleistä tunnettu tsekkiläinen Bohemia Interactive. Pelin tärkeimmät piirteet ovat Mars-mönkijöillä ajelu, talouden pyörittäminen ja tarkkuus. Pelialueet on mallinnettu suoraan satelliittikuvista, joten peli on ulkoasultaan melkoisen realsitinen.


 

 

 

 

 

 

 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu