Pienoisrautatie ruudulla

Svetisiläisen Urban Gamesin Transport Fever on kuin pienoisrautatie omalla ruudulla. Peli alkaa vuodesta 1850 ja...

Lue lisää...
Kaksi todellisuutta sodasta

Otamme tarkasteluun kaksi erilaista sotapelia. Niiden julkaisusta on jo hieman aikaa, mutta ne ovat saavuttaneet pelaajien keskuudessa oman...

Lue lisää...
Plants vs. Zombies

Plants vs. Zombies, Plants vs. Zombies 2, Plants vs. Zombies Garden Warfare ja Plants vs. Zombies Garden Warfare...

Lue lisää...

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

assembly summer 2014

Assembly 2014 on suomalaisen demo-, e-sports, pelinkehittäjä ja pelikulttuurin tapaamistapahtuma jota on järjestetty vuodesta 1992 lähtien. Tapahtuma ei perustu pelkästään pelaamiseen vaan siellä on paljon muutakin. Allekirjoittanut oli huolehtimassa yhden sponsorin, eli Helsingin seurakuntayhtymän, Lataamo-pisteestä. Lataamossa voi ladata omia tai kännykän akkuja

Assembly on aina ollut myönteinen messu jossa kunnioitusta jopa vaaditaan ohjelmointitaidonnäytteille.  Tunnushuutona onkin Assemblyn kilpailuohjelman aikana huuto ‘Quaket v******!’. Kilpailuja kunnioitetaan sammutamalla mökä ja näytöistä valot. Paikalla oli myös pelinkehityskilpailu, josta myöhemmin lisää. Assemblyn historiallinen Counterstrike:GO E-Sports-lähetys Yle Areenalla keräsi myös sikäli huomiota, että lapsiasianvaltuutettu huomautti facebook-sivullaan väkivaltaviihteen levittämisestä aikaisin päivällä. Ennen pelien käsittelyä päätin pohtia pelien lähettämistä julkisessa mediassa.  (4.8.2014 päivitys juttuun oikoluvun muodossa ;=  Oli kirjoitettu alunpelin nelipäiväisen messun päätteeksi)

 yle csgo alkukarsinnat1yle csgo alkukarsinnatKuvat: Yle Areena

Ylipäätään TV2-counterstrike-lähetys ja Areenan pelilähetykset herättivät ainakin Vauva.fi käyttäjissä, sekä lapsiasianvaltuutetussa jotain reaktioita. Niinpä on hyvä kertoa tarkemmin suomen television lastensuojelusta:

 

Televisiossa käytetään vedenjakaja-aikoja, jotka perustuvat siihen oletukseen että piltit menevät nukkumaan ajoissa - televisiossa voi myös kuuluttaja kertoa, jos ohjelma ei sovi tietylle ryhmälle. Yle Areenassa ohjelmat ovat kuitenkin nähtävillä mihin tahansa vuorokauden aikaan, joten ongelma ei koske räiskintäpelejä vaan sitä että iän valvonta on melkein mahdotonta netissä - käyttäjän iän tunnistamiseen ei ole vielä kehitetty halpaa ja toimivaa tunnistusjärjestelmää, kenties teknisten ongelmien takia mutta myös sen takia että kuluttajat eivät ole sitä voimakkaasti vaatineet.

 asm14 dota2

Dota 2-pelin otteluita on lähetetty klo 16 eteenpäin, pelillä ei ole ikärajaa kiitos tekijäyhtiö Valven joka ei ikärajoja ole internet-levityksessä oleville peleilleen viitsinyt hankkia. Kilpaileva peli League of Legends on PEGI 12 ja käytännössä Dotaan verrattavaa sisältöä, eli jopa tiukka PEGI-ikärajajärjestelmä ei tästä pelityypistä löydä huomautettavaa. Käytännössä on huomioitava myös että tänä vuonna on alkuillan ikärajat poistettu, eli 7- ja 12- ikärajaisia lähetyksiä voidaan lähettää myös päivällä. Aikaisemmin on ollut klo 17.00 ikäraja, joten YLE on jopa vanhojen sitoumusten mukaan hyvin tehtäviensä tasalla Dota 2 ja Starcraft-kisojen suhteen. Sitävastoin Counterstrike:GO on ongelmallisempi tapaus:

 yle csgo alkukarsinnat3yle csgo alkukarsinnat5

Lapsiasianvaltuutettu kyseli facebookissa “Väkivaltapelien” esittämistä areenassa (ja allekirjoittanut todellakin toivoo että tällä viitattiin vain counterstrikeen). Counterstrike: Global Offensive on PEGI 18, mutta vain fyysiseltä Xbox-versioltaan. PC-versiolta (jota Assemblyssä pelattiin ja nyt lähetettiin areenassa) ei ole virallista ikärajaa.  TV2 esitti suorana lähetyksessään Counterstrike: Global Offensiven pelejä klo 22.05 alkaen ja Areenassa klo 17.00 jälkeen. http://areena.yle.fi/tv/2303464

 

Eli onko Counterstrike:GO K-18? Sisältöhän on nyt kaikkien näkyvillä ja jokainen voi todeta sen vähäisyyden - oletettavasti Xbox-versio ei ole sen raaempi?

Sinällään lähetys toimii hyvänä “kadun miehen” selostuksena niille vanhemmille jotka eivät Counterstrike-pelejä tunne, eli jos katsotte niin opitte plajon. Tässä yhteydessä olisi myös mahdollista keskustella siitä millä perustein ikärajoja määrätään - voidaan todeta suoraan että Counter-Strike: Global Offensive ei ole sen raaempi kuin aikaisemmat CS-pelit? Pitäisikö ikäraja olla 16? - ainakin Yle on viisaasti pistänyt 16-leimalla finaalin pihalle TV2-kanavalta klo 22.05 joten vedenjakajasopimuksia on noudatettu.

 yle csgo alkukarsinnat2yle csgo alkukarsinnat4

Onko counterstrike sitten “väkivaltapeli”? Näissä tilanteissa puhutaan siitä mihin pelaaja samaistuu? Suomalaisissa ikärajajärjestelmässä huomioidaan sisällöstä ‘etäännyttävät’ tekijät - eli sarjakuvahahmoihin ei suhtauduta kuten ihmisiin ja satu- tai parodiateemalla katsoja tietää että kyse on leikistä. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mukaan genretietous kehittyy myös hyvin nuorena - eli syy miksi ikäraja on hyvin usein alhainen (esimerkiksi muumien osalta) on se että tositv tai omaan elämään samaistettavat asiat ovat vahingollisempia pienille lapsille. Tämän takia esimerkisi lapsipäähenkilön vanhemmille ei saa 7-ikärajaisissa sattua mitään vakavaa. Yleisesti ottaen suomalaiset 7-kauhumerkinnät käsittelevät lasten pelkoja (vanhemmista eroon joutuminen, eksyminen, pimeä…) ja 12- enemmän varttunempien (maailmanloppu, seurustelusuhteen päättyminen jne…) Väkivallan kannalta realistinen Duudsonit-tyyppinen hölmöily on todettu selkeästi vanhingollisemmaksi, mahdollisen apinoinnin takia.

 

Tietokonepelien väkivaltaa on tutkittu pitkään ja hartaasti, mutta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia! Toisaalta voidaan miettiä onko tutkimus kohdennettu oikein, jos yritetään vetää suklaanappien syömisen ja GTA-pelin pelaamisen välille yhtäläisyytä? Käytännössä voidaan sanoa että tietokonepelit eivät aiheuta väkivaltaa, vaan väkivalta tulee ihmisen sisältä, jos taidot eivät riitä! Oxfordin yliopiston tutkimuksessa vertailtiin väkivallattomaksi muutettua Half Life 2-peliä väkivaltaiseen versioon. Osassa peleistä oli peliä vaikeutettu tarkotuksella. Käytännössä eroja väkivaltaisen ja väkivallattoman pelin välillä ei ollut - ainoastaan se osasiko peli pelata muunneltua peliä vaikutti pelaajien mielialaan.( http://www.bbc.com/news/technology-26921743, https://www.youtube.com/watch?v=viTABliJl2E)

 

The benefits of playing video games toteaa että jopa väkivaltaisten pelien hyödyt alkavat olla suuremmat kuin potentiaaliset haitat, joten pelien arviointi pelkästään ruutuväkivallan takia on asian turhaa yksinkertaistamista. (Granic, Lobel & Engels 2014)

 

 thumb pelitaito

 

Eli mietitään seuraavalla kerralla tarkemmin ennen kun yritetään saada irtopisteitä pelkästään tietokonepelien väkivaltaa haukkumalla?

 

Fiksuja artikkeleita on myös ollut aiheesta:

 

  • Esimerkiksi Helsing in sanomissa oli fiksu artikkeli aiheesta "Pelejä ei tarvitse pelätä":
  • Ja nettipoliisi  Marko ”Fobba” Forss kertoi myös facebook-seinällään assemblystä, koska oli itse paikalla!
  • Domen toimittaja kokosi maanantaina em. kommentteja juttuunsa, tämän jälkeen asiaa on puitu pitkin nettiä:

 

 

Lapsiasianvaltuutetun vastine http://blogi.lapsiasia.fi/2014/08/lets-play.html?showComment=1407229157195#c82500059443739957

Pelitaidon vastine: https://www.facebook.com/pelitaito/posts/692811980788447?fref=nf

Juha Kinasen (päätoimittaja) vastine: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152255708712322&set=a.37704392321.50736.554182321&type=1

Ja lopulta YLEn vastine http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-vastaa-yleisradion-ikarajamerkinnat-28-assembly-2014-lahetyksessa

Nörttitytötkin pohtivat asiaa:  http://geekgirls.fi/wp/blog/2014/08/07/skandaaleja-ruuduilta/

 

 

Assemblyn pelintekokisan voittajat

Assemblyn pelintekokisassa voittajia olivat seuraavat pelit (kyllä, onhan näissäkin kai sitten väkivaltaa):

 

1. Office Rage Simulator (Tekotuotanto)

office rage simulatorOffice Rage_Simulator_2014

Asiakas tulee luuria pitkin ja firma menettää ison asiakkaan työntekijöiden munauksen takia. Tässä pelissä pelataan pomoa, joka hajottaa toimistonsa! Markus Kartano totesi että peli ohjaa aggression purkamiseen räjähtämällä (-), mutta on hauskasti ja viattomasti toteutettu (+). Täytyy myöntää että kyllähän elottomien objektien vahingoittaminen on parempi kuin ihmisten (+).

 

https://www.pouet.net/prod.php?which=63840

 

 

2. Frack Grenade (moziz, Raattis)

frack grenadeFrackGrenade 2014

Frack Grenade asetta pelaajan kuningaspingviinin housuihin räjäyttämään etelänapaa saastuttavia tehtaita kranaateilla. Otus liikkuu likumalla, joten omista kranaateista saa nopeutta uskaliaisiin hyppyihin. Melkoisen mielenkiintoinen pelimekaniikka ja harmiton peli (++)

 

http://flyware.fi/FrackGrenade/download.html

pelattavissa: https://moziz.fi/projects/frackgrenade/play/

 

 

3. Stardust Galaxy Warriors 2 (Pimiö)

SGW2SGW2 2014

Stardust GW on japanilaisesta robottianimaatiosta ideansa ammentava sivusta kuvattu räiskintä josta löytyy myös kaksinpeli (+). Kaapo (12) & Pietari (12) testasivat peliä todeten että se oli vaikea, mutta hauska. Vähän päivitettynä koukuttavakin. Peli on melkoisen hankala, vastustajien tarjotessa helposti kylmää kättä. Eli haasteena siis sopii kaikille (+), mutta ei helposti turhautuville (-). Ehdottomasti Xbox-ohjaintuki tähän tarvitaan näppäimistön ollessa simppeli, mutta vähän tunnoton ohjain.

http://media.assembly.org/gamedev/2014/stardust_galaxy_warriors_2_by_pimi%C3%B6_v5.zip

 

 

4. Demoscene Pinball (Itchi / Lonely Coders)

demoscene pinball

Pinball Fantasies-tyylinen flipperisimulaattori. Control-napit ohjaavat sitä ja välilyönnillä voi täräyttää laitetta, jos se uhkaa jumittua. Flipperin teemana on demoscene, eli assemblyn tietokonedemo-kilpailut. Sisäpiirihuumorista huolimatta haastava ja mukava flipperi (++)

 

http://demoscenepinball.dy.fi/

 

 

 

 

 

 

Kaikki pelit on ladattavissa assemblyn sivuilta

Lisää tietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Assembly_(tapahtuma)

Lataamo: http://kirkkoassyilla.blogspot.fi/

 

 

 

 

 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu