Nyktofobiaa

 

Amnesia-The-Dark-Descent-Cover-Art

On vuosi 1839, Daniel herää peloissaan Brennenburgin linnasta preussista. Pää on tyhjä ja jälkiä seuraamalla löytyy omalla käsialalla kirjoitettu kirje, joka kertoo että päähenkilö on pyyhkinyt tarkoituksella oman muistinsa. Samalla kirje kehoittaa Danielia tappamaan linnanherra Alexanderin ennen kuin kaikki on myöhäistä? Pimeyskin tuntuu epämiellyttävältä. Ruotsalaisen Frictional gamesin pari vuotta vanha kauhupeli lähtee tästä liikkeille.

 

 

Pelin tiedot
Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 32

Sähköposti: rami.sihvo(at)evl.fi

Pelin nimi: Amnesia: The Dark Descent Julkaisija: Frictional games
Julkaisuvuosi: 2010/2011 Formaatti (arvosteltu): PC (Steam)/THQ
Muut formaatit: Mac, Linux, Onlive Laji, genre: Kauhu
Muu luokitus: seikkailu Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI ei arvosteltu, ESRB M

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/amnesia-the-dark-descent

http://www.gamereactor.fi/arviot/77927/Amnesia%3A+The+Dark+Descent/

 


Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Amnesia on hirveä ja - harvinaista kyllä - myös pelottava loppuun asti. Se on myös helposti saatavissa Steam-palvelun kautta. Toisaalta, nuoriso ei välttämättä kiinnostu pelistä jossa ei voi taistella. Itse juonen kuljetus perustuu päiväkirjamerkintöihin ja takautumiin, siksi pelin alussa huomautetaan että tärkeintä ei ole voitto vaan tarinan fiilistely johon kyllä annetaan tehokkaat välineet. En suosittele peliä edes herkille aikuisille, jos pää on hyvin ruuvattu hartioihin niin peli voisi soveltua vanhoille nuorille, muussa tapauksessa Amnesia selkeästi aikuisten kaliberia.

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 

+ Peli on omalla tavallaan eettinen siksi että taisteluun ei anneta mitään välineitä missään vaiheessa peliä. Ainoa tapa edetä on piiloutua tai juosta karkuun hirviöitä. Välillä sitten etenemisen keskeyttää ongelmanratkaisutehtävä (+). Tarina pohtii myös sitä kuinka paljon ihmiset ovat valmiita tekemään pelastaakseen oman nahkansa? Peli käsittelee päiväkirjamerkintöjen kautta pelkoa ja syyllisyyttä. Alkutilanne on myös suoraa seuraamusta päähenkilön eettisestä valinnasta. (+) Tietysti juoni on luonteeltaan yliluonnollista kauhua (-).

 

 

Tunteiden herättäminen (--)

 

-- Erittäin vahvatunnelmainen! Amnesia on tunnelmaltaan ja efekteiltään (sydän pamppailee, näkökenttä sumenee) hyvin pelottava, jopa siinä määrin että amerkkalainen ikäraja on melkoisen kohdallaan. Juuri pelin valitsema käsittelytapa varmistaa sen että peli ei sovi kaikille.

-Kauhuelementtejä, nk. "painajaisten bensaa" on pelissä 17/43 tvtropes.org sivuston listaamista asioista, eli hyvin paljon. Sivuston troopplista kokoaa yhteen suuren joukon trooppeja pelistä:  http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/VideoGame/AmnesiaTheDarkDescent

 

Kauhuelementtejä voi laskea sen mukaan ovatko ne “painajaisten bensaa”, eli elementtejä, jotka herättävät levottomuutta hyvin laajalla ihmisjoukolla. TVtropes.org painajaisbensalistaan voi verrata pelin elementtejä
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/NightmareFuel

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)


+Tarina nähdään omista silmistä kuvattuna ja pelkoefektit ovat sen verran realistisia että pelaaja samaistuu päähenkilön pelkoihin hyvin.

+Danielin päiväkirja on hyvin kirjoitettu ja ääninäytelty.

 

Väkivaltaisuus (+/-)

 

-Peli on paikoitellen melkoisen raaka.

+ Pääasiassa pelissä pelätään kuitenkin oman terveyden puolesta, ilman keinoja taistella vastaan.

+ Ongelmanratkaisutehtäviä tulee vastaan.

 

Seksistisyys ()

 

o ei huomattavaa

 

Kielenkäyttö ()

 

+puhdasta

 

Päihteiden käyttö ()

 

o ei huomattavaa

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

o ei huomattavaa

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

o ei huomattavaa

 

Ladattava lisäsisältö (+)

 

o Huom! Amnesia on ladattavissa Steam-palvelun kautta 15 euron hintaan.

+ Lisätarina 'Justine' on julkaistu ilmaiseksi.

+ Myös fanien tekemiä omia kenttiä on mahdollista pelata