Pelin esittely

Mass Effect on räiskintäpelin muotoon puettu tieteistarina, joka yhdistää seikkailua ja roolipelielementtejä. Pelaajahahmo, Shepard, tutkii avaruutta avaruusaluksellaan yrittäen estää Saren-muukalaisoliota löytämästä muinaista reliikkiä, joka voi aiheuttaa tuomiopäivän galaktisella laajuudella.

Arvioijan nimi: Rami
Arvioijan ikä: 28
Sähköposti: rami.sihvo (at) evl.fi
Muut arvioijat: Markus (18)
Pelin nimi Mass Effect
Julkaisija Bioware/Electronic Arts
Julkaisuvuosi: 2008
Formaatti (arvosteltu): PC
Muut formaatit: XBOX360
Laji, genre: Räiskintä
Muu luokitus: Roolipeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18+ (väkivalta), ESRB M (17), USK 16, BBFC 12,
Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli
Linkit:

Pelin arviointi


Mass Effectin tärkein piirre on vahva eettinen ote. Pelaaja joutuu jatkuvasti arvovalintojen eteen. Tietysti saman asian voi hoitaa uhkailemalla tai yhteistyöllä ja riippuen käyttääkö hyviä vai huonoja keinoja, pelaajahahmo kerää esikuva (paragon) ja lupio (renegade) pisteitä. Näistä pisteistä näkee heti minkälaista peliä pelaaja on pelannut. Xbox versiossa pisteet vaikuttavat myös loppuratkaisuun ja PC-verisossa tämä tarjotaan erillisenä valintana. Tämä mahdollistaa erilaisen roolin pelaamisen, sillä Biowaren vanhoissa roolipeleissä oli joskus vaikeuksia pelata peli läpi "pahiksena." Ja vaikka tieteisfiktio ei kinnostaisikaan on peli hyvin kirjoitettu.

Ainoa asia mikä jäi minua mietityttämään ovat perustelut K-18 merkinälle? Väkivalta merkintä löytyy mutta taistelu on lähes veretöntä, myös sen takia että suurin osa vastustajista on robotteja. K-16 peleihin kuten aikaisemmin arvosteltuun Half Life 2-peliin verrattuna Mass Effect ei mässäile. Jos taas seksi olisi ollut kyseessä korkeaan ikärajaan, se pitäisi ilmoittaa pelin kannessa.

Tietysti kyseinen asia ei edes ole mitenkään suuressa osassa pelissä. Pelihahmolla voi olla romanttinen suhde. Toisin kuin aikaisemmin arvosteltu Witcher suhde perustuu toiseen tutustumiseen ja molemminpuoliseen huolehtimiseen. Muiden uhkailu voi jopa päättää suhteen. Ja jos pari päätyy sänkyyn niin pelaaja näkee - alastoman takapuolen. Yhdysvalloissa ja Singaporessa hiersi ilmeisesti eniten se että kumppani voi olla sini-ihoinen. Tulee auttamatta mieleen että 50 vuotta sitten tummaihoinen kumppani olisi herättänyt samanlaisen kohun? Ongelmahan ei ole itse peli vaan yleisen linjan puute, koska esimerkiksi Salatut elämät ei kestäisi vertailua Mass Effectiin. Tämä on syy miksi Britanniassa peli on K-12. Suomen televisiossa pitäisi monia sarjoja esittää huomattavasti myöhempään, jotta samat kriteerit toteutuisivat kuin peleillä ja elokuvilla.

Jokatapauksessa Mass Effectiä ei tällä hetkellä voi edes vanhempien luvalla antaa nuorelle, koska K-18 merkintä on ehdoton. Tilanne on samanlainen kuin "Pieni talo preeriaalla"- sarjan DVD-julkaisun kanssa, jolla on K-18 merkintä, koska maahantuoja ei halunnut maksaa tarkastusmaksua. Ainoa mahdollisuus on siis pyytää Valtion elokuvatarkastamoa tekemään pelistä tarkastus, jota e ole tehty.


Pelin eettisyys

+Suuri valinnan vapaus. Pelaaja voi pelata haluamaansa roolia suhtautuen eri tilanteisiin hyvin tai huonosti.
+Pelaaja joutuu tekemään  paljon vaikeita ratkaisuja kuten miten puhua ihmisraunio pois itsemurhasta? Voiko hirviölle antaa anteeksi sen että se on hirviö? Jne..
+Yksi teemoista on rasismin pohdinta. Pelaajahahmo kokee rasismia muukalaisten taholta, mutta myös ihmiset eivät luota muukalaisolentoihin. Lopussa kuitenkin kaikki yhdistyvät yhteistä vihollista vastaan.
+Pelissä on monia hyviä kohtia, mm. pelaajahahmo voi puolustaa uskonvapautta ja erässä keskustelussa sivuhenkilö kertoo perheestään, ja siitä että isä on taivaassa.Hän kertoo uskovansa Jumalaan ja pelaajahahmo voi ottaa siihen kantaa eri tavoin - todeta että poterossa ei ole ateisteja tai suhtautua toisen uskoon avoimen rasistisesti.
+Romanttiset suhteet pelissä kuvaavat enemmän kumppanuutta. Kun pelaahahmo on saanut pyyhkeet työnantajansa puolelta, rakastettu tulee lohduttamaan. Uhkailemalla ihmisiä suhteen saa taas päätettyä.
+Osa taisteluista voidaan ohittaa myös puhumalla. Myös puheella selvitetyistä tilanteista saa kokemusta, joten peli tukee myös rauhanomaisia ratkaisuja. Jopa Sarenia voi puhua pois pimeyden puolelta.
-Yksi tarinan tärkeimmistä teemoista on ihmiset vastaan koneet. Tälle ei oikeastaan anneta mitään selitystä.
-Pelissä on eräänlaista elektromagnetismiin perustuvaa tieteistaikuutta "biovoimia". Toisaalta juoni ottaa myös kantaa, että tälläisistä kyvyistä on myös haittaa.


Tunteiden herättäminen

+ Hyviä onnistumisen kokemuksia, kuin katsoisi hyvin tehtyä elokuvaa.
- Ikäviä tunteita, jos juoni kulkee huonosti omien valintojen takia
+ Uskottava tarina ja hahmot, tieteistaustasta huolimatta.

Pelin roolimallit

+ Valinnan vapaus. Kaikista valinnoista joutuu kuitenkin edesvastuuseen tarinan aikana.

Väkivaltaisuus

-Pelissä on runsaasti toimintaa, eikä kaikkia taisteluita voi välttää puhumalla.

Seksistisyys

+Päähenkilö voi olla mies tai nainen ilman että tarina muuttuu mitenkään.
-Poliittisesti korretkissa pelissä, poikkeuksena on pelistä löytyvä baari, jossa on naisia keikkumassa vähissä vaatteissa. Tämä liittyy tosin järjestäytyneeseen rikollisuuteen, eli esitetään kielteisenä.

Kielenkäyttö

+ Hyvin siistiä

Päihteiden käyttö

o Pelissä on baareja, mutta joista ei voi ostaa juomia tai juomien käyttöä ei mitenkään esitetä.
+ Yksi ei-pelaajahahmo oli piristeisiin koukussa ja tämän saaattoi puhua vieroitukseen.

Syrjiminen, rasismi

+Rasismi ja ennakkoluulot ovat yksi pelin kantava teema, ja niitä pohditaan paljon.
-Kaikilla koneilla on jostain syystä halu tuhota kaikki älyllinen biologinen elämä. Epäilyttävää, taidanpa siirtyä kauemmas tästä tietokoneesta...

Uhkapeliin huokuttelu

- Uhkapeli on mahdollista, mutta voittoja on vaikea saada häviää todennäköisesti enemmän rahaa kuin voittaa.
+ Uhkapelissä voi huijata, tai sitten paljastaa huijauksen kasinon omistajalle.

Xbox liven kautta ladattavaa sisältöä (DLC):

Mass Effect: Bring Down the Sky

Bring Down the Sky kertoo terroristi-iskusta asterodille, joka aiotaan suistaa radaltaan päin planeettaa. BDS on tyyliltään lähellä Mass Effect 2 eli juonessa on tylyjä kohtia ja pelaaja joutuu valitsemaan lopussa kahden huonon vaihtoehdon välillä. Lisäpaketti on kannattava hankinta, PC version omistajat saavat sen ilmaiseksi ja Xbox liven käyttäjät halvalla. -Sihvo