YHTEYSTIEDOT

Juha Kinanen, päätoimittaja

Asemapäällikönkatu 3 B LH1

00520 Helsinki

info(ät)peliraati.fi

 

Yhteydenotot, tiedustelut, arvostelut:

Rami Sihvo, vastaava toimittaja
rami.sihvo(ät)peliraati.fi

Pelikolumni

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

 

 

Koska suomessa on yli 260 pelifirmaa ja 2500 työntekijää, esittelemme muutamia kasvavan pelialan pelejä. Suomalaisia pelifirmoja esittelee tarkemmin mm. Neogamesin tuore raportti Game Industry of Finland. Tämänkertaisista peleistä osa on vanhojen konkarien (Compass Point: West, Areena 7 ja Hill Climb Racing) ja osa alan opiskelijoiden (Stardust Galaxy Warriors, Sword of Glory). Huomautettakoon myös että arvosteluissa mainitut Applen iPhone ja iPad laitteiden suositusikärajat eivät ole suomessa lain pakottamia, vaan ovat korkeintaan ohjeellisia.

thumb SGW-8thumb cpw-3thumb IMG 2435thumb areena7-3thumb hill climb racing-3

 

Lue lisää: Suomalaisen pelialan tarjontaa

 peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

Kauhupeleistä ja niiden kiinnostavuudesta on lehdissä kirjoiteltu paljon. Huomio on se että sekä vanhemmat ja ammattikasvattajat pitävät ahdistusta aiheuttavaa sisältöä vakavampana kuin vaikkapa ruutuväkivaltaa. Toisaalta taustalla on kasvattajan kokemus lasten peloista ja myös omista reaktioistaan, eli esimerkiksi unen laadusta illalla katseltujen jännärien jälkeen. Fiktiivisen materiaalin ahdistusta aiheuttavat elementit ovat hyvin henkilökohtaisia, mutta myös hyvin yleisiä. Esimerkiksi itkittekö lapsena kun Bambin äiti kuoli? Em. esimerkki on nimittäin yksi lasten peloista! Aikuisten pelot liittyvät taas abstraktimpiin asioihin kuten maailmanloppuun tai tuloveroon. Pelien sisältöä arvioi esimerkiksi amerikkalainen sivusto commonsensemedia.org, jossa on sivuston itsensä, vanhempien sekä lasten luokittelemaa sisältöä. Toinen mielenkiintoinen fiktion arviointiin keskittyvä sivusto on tvtropes.org, joka tyypittelee tarinankerronnallisia kliseitä sanallisesti - ei ehkä kätevin sivusto, mutta sisältää analysointia jopa Angry Birds-pelistä.

 

Tällä kertaa arvostelussa on hyvin erilaisia kauhu- tai trilleri-pelejä. Peleistä lukija voi havaita miten eri tavoilla pyritään jännitystä tuottamaan? Monessa perheessä ovat lapset toivoneet Five Nights At Freddys-peliä pelattavaksi ja Alien Isolation on kiinnostanut muutamia nuoria. Muita esimerkkejä:The Vanishing of Ethan Carter on enemmänkin taidepelimäinen trilleri ja Betrayer tyylitelty kauhuräiskintä.

 

thumb Alien-1thumb Betrayer-4thumb ethan-1thumb FiveNightsatFreddys2-1

Lue lisää: Mähaluun pelata - kauhua

ikarajat-fipeliraati-facebook

 

  

Tuleeko lapsista lihavia ruutuun tuijoittelijoita? Ilmeisesti uutisaiheet ovat taas vähissä, koska menneellä viikolla julkinen keskustelu on päättänyt taas filosofoida vasaralla. On totta että lasten yli-lihavuus on lisääntynyt ja liikkuminen vähentynyt, mutta tämä tuskin johtuu yhdestä syystä.  Miten esimerkiksi keskustelussa koulukyydit eivät vaikuta lasten liikunnan määrään kun taas digitaaliset pelit vaikuttavat? Totta on että esimerkiksi nuorison krooniset selkävaivat ovat yleistyneet, mutta tämä on tapahtunut mobiililaitteiden yleistymisen tahdissa eikä pelien. Kannattaa huomata että nuorisotyönohjaajat ovat ammatti-intiutiolla olleet aina kiinnostuneimpia liikunnallisista peleistä ja yksi asia mitä oma ammattikuntani on ymmärtänyt aikoja sitten on kasvattajan malli. Epäilenkin tämän takia vahvasti että julkinen keskustelu ei varmasti pidä lähempänä totuutta olevasta ajatuksesta että vanhempien pitäisi ensisijaisesti olla liikkuvasta ihmisestä mallina lapsilleen.

Toivoa voi myös pelien innostavasta vaikutuksista. Ehkä tällä kertaa esittelemämme roolipelit innostavat pelaajiaan heiluttelemaan käsiään avaavissa miekkailuliikkeissä?

thumb Vertical Drop Heroes HD 2014-11-10 18-37-55-24thumb Avadon 2-2thumb DAI-2thumb rotmg-5

 

Lue lisää: Tekevätkö (tietokone-) roolipelit lapsistamme läskejä?

 ikarajat-fipeliraati-facebook

 

 

 

Näin pääsiäisen jälkeen esittelemme muutamia vakavia pelejä? Kuinka vakavia? No, pelejä ‘ joilla on vakava viesti tai jotka aiheuttavat vakavaa keskustelua.’ Aihe on mielenkiintoisesti vieläkin esillä. Peliraadin alkuaikoina 2007 esiintyi moraaliteemaisten aikuisten pelien buumi. Trendi ei ole kadonnut mihinkään, 20.3.2015 The Guardian-blogi esitti oletuksen siitä miksi peleissä ei tunneta katumusta? Tälle väitteelle voidaan esittää kuitenkin vasta-argumenteina havaintojapelaajien käytöksestä: peli ladataan jos suosittu pelihahmo kuolee. On kuitenkin huomattava että osassa peleistä ei pelaajan anneta tehdä moraalisia valintoja joten puhtaasti mielenkiinnosta otin keskustelua herättäneen The Last of Us-pelin uudelleenarvioon.

 

Muita arvostelussa olevia pelejä tällä kertaa ovat oikean elämän ongelmia käsittelevät Social Justice Warriors ja lasten vanhempia kiinostava PETA Pokemon.

thumb SJW-6thumb lastofus-3thumb PETA pokemon-2

 

 

Lue lisää: Pääsiäisen vakavat pelit

ikarajat-fipeliraati-facebook

 

 

 

 

Hiitolomatauon jälkeen päästämme Akin ja lapset irti. Crypt of Necrodancer on roguelike-rytimipeli ja Edna & Harvey: Harvey’s New Eyes kertoo Lillin point&click seikkailuista orpokodissa. Oma panokseni artikkeleihin on suomalaisen Teachergaming LLC:n Kerbal Space Program EDU - eli kouluversio vihreiden pikku-ukkojen avaruusohjelmasta.

 thumb 2015-01-23 00002thumb harveys1thumb KSP-edu-6 

Lue lisää: Sillisalaattia - tai ainakin monipuolisuutta

ikarajat-fipeliraati-facebook

fgj-2015

Pelijamit ovat tapahtuma, jossa 24-74 tunnin aikana tehdään peli ryhmässä. Seurasimme tapahtumia Finnish Game Jamissa Tampereella. Toiminta aloitettiin perinteisesti 'pitchillä' eli 30 sekunnin tiivistystä pelin ideasta. Tällä pyrittiin myymään peli-idea jamien osallistujille. Kaikilla oli mahdollisuus kertoa omasta ideastaan ja kerätä ryhmä sattumanvaraisia pelintekijöitä mukaan.

 

Global Game Jamit tapahtuvat kaikkialla maailmassa samaan aikaan: Suomessa ne järjestettiin Remedyn ja Playravenin tuella viidessätoista paikassa ja peleillä oli yhteinen teema ‘Mitä me nyt teemme?’ (What Do We Do Now?). Aikaa oli 48 tuntia ja tulokset olivat äärimmäisen innovatiivisia.  GGJ/FGJ lisäksi pelijameja järjestetään muuallakin, esimerkiksi Pelitalolla Helsingissä, ja nämä ovat hyvä tapa päästä pelintekemisessä alkuun.

 

Peliraati testasi voittajapelejä - lisää tietoa peleistä sekä niiden latausmahdollisuus Finnish Game Jamin sivuilta:http://finnishgamejam2015.com/fgj-2015-awards-announced/

Lue lisää: Finnish Game Jam 2015