YHTEYSTIEDOT

Päätoimittaja
Juha Kinanen

Asemapäällikönk. 3 B LH1
00520 Helsinki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pelikolumni

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

 

 

Oikeastaan harmillisesti joudun toteamaan että puhumme edelleen korkeiden ikärajojen peleistä - toisaalta muutosta on jo näkyvissä ja täytyy myöntää että nuoriso etsii mielellään vahvoja kokemuksia, joten yleissivistys kauhupelien osalta on perusteltua. Halloweenin-, tai Pyhäinmiesten päivän-, kunniaksi on monessa palvelussa markkinoitu kauhua. Amnesia 2: Machine for Pigs on mielenkiintoinen tarina ja käsittelee sikoja sekä tilintekoa menneisyyden kanssa. Mielenkiintoisesti indie-kauhupeli Claire käsittelee myös tilintekoa ja sovintoa menneisyyden kanssa. Walking Dead 2- on ollut työpöydän laatikosa pitkään, ja se on selviytymiskauhua yhdistettynä inhmilliseen draamaan. Pelillä on PEGI 18-ikäraja ihan tarkoituksella. Kevyempää zombie-selviytymistä edustaa 2.5-ulotteinen tasohyppely Deadlight.

 

thumb Deadlight-7thumb amnesia-machine-for-pigs-3thumb claire-4thumb Walkingdead2-3

 

Lue lisää:  Halloween-pelejä

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

 

Suora toiminta ei ole aina ratkaisu. Mielenkiintoinen pelityyppi on nk. stealth action game, eli hiippailupeli, jossa päähenkilö pyrkii ratkaisemaan ongelmat jäämättä kiinni. Konfliktia vältetään tässä pelityypissä yleensä myös siitä syystä, että pelimekaniikka ajaa siihen. Ensimmäiset hiippailupelit ilmestyivät 1980-luvun vaihteessa ja suureen suosioon pelityyppi kasvoi vasta 1990-luvun lopussa pelien, kuten Metal Gear Solid ja Hitman, ansiosta. Tällä kertaa arvostelussa on Hitman-sarjan uusin osa Absolution (PEGI 18) ja Deus Ex: The Fall (PEGI 18). Ensimmäinen Deus Ex loisti vuosituhannen alussa toimintaroolipelimäisellä otteellaan ja vapaudella joka antoi myös mahdollisuuden hiippailla ohi vastustajista. Thief the Dark Project oli ensimmäinen varsinainen ensimmäisestä persoonasta katsottu hiippailupeli, ja rakkaus sitä kohtaan on saanut harrastelijat tekemään The Dark Mod-pelin Doom 3-moottorin pohjalle. Tällä kertaa arvostelluista peleistä The Dark Mod on ikärajaltaan loivempi ja sopii siis paremmin laajemmalle yleisölle. Eräällä tavalla kyse on siis suositeltavammasta pelistä kuin kaksi edellä mainittua.

thumb HitmanA-1thumb DeusExFall-17thumb TDM-3

 

Lue lisää: Hiippailupelejä

peliraati-facebook ikarajat-fi


  

 

Tällä kertaa käymme läpi sekä uusia (Firefighters 2014, Trials Fusion, Project Temporality, The Few) että vanhempia (Battlestations: Midway) pelejä läpi. Yhteisenä nimittäjänä peleillä on niiden suuntaaminen esiteineille sekä naapurin tädille sopiva esitystapa, eli pelillisyyttä painotetaan enemmän kuin toiminnan graafisuutta.

 

firefighters2014256px-Trials Fusion cover artTheFewProject TemporalityBattlestations Midway

 

Lue lisää: Kevyemmällä, mutta mielenkiintoisella otteella

  

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

Kauhusta ja murhista kiinnostuneille on luvassa poliisityötä LA Noire -pelissä – kyseisen pelin tutkimukset ovat saaneet vahvasti vaikutteita  40-50 luvuilla tapahtuneista murhista, joka on lievästi makaaberia, mutta osoittaa pelintekijöiltä kiitetävää ahkeruutta. Uusin peli joukosta on tuore Argentiinalainen Doorways: The Underworld, jossa sukelletaan taas psykopaattien alitajuntaan.  on taas omalla tavallaan makaaberi yliluonnollinen kauhuseikkailu jossa itsemurhakandi pakotetaan raivaamaan ensiksi viisi ihmistä pois tieltä. Pelit ovat ikärajaltaan joko 18 tai niitä suunnitellaan vain sen ikäisille, esimerkiksi tummasävyinen ja makaaberi The Cat Lady-pelin tekijä suosittelee tätä vahvasti.

thumb LaNoire-3thumb doorwaysUW-7thumb tcl-3

 

Lue lisää: Makaabereja piirteitä 18+

 

 peliraati-facebook  ikarajat-fi

 

 

Tällä kertaa pelin kohteena ovat uudemmat pelit: Destiny on tuore nettiräiskintä Halo-pelisarjan (1-3) tekijöiltä. Lisäksi sodan todellisia kasvoja valottaa This War of Mine-peli jonka lehdistöversio povaa loppuvuodesta ilmestyvää selviytymissimulatiota, jossa ryhmä siviilejä jää nalkkiin piiritettyyn kaupunkiin. Remember Me on tiukka kyberpunk-tarina William Gibsonin tyyliin ja Mars War Logs on pölyinen seikkailu punaiselta planeetalta

 

thumb MarsWarlogs-1thumb Venus Draksisthumb TWOM-9thumb RememberMe-1

 

 

Lue lisää: Uusia pelejä

good-old-games-827e31adc185c6eepeliraati-facebookikarajat-fi

 

 

Alhaisen ikärajan pelejä  löytyy helposti kun viitsii etsiä. Tällä kertaa meillä on suomalainen Gold Miners (+9), hurja tasoloikka Fenix Rage (PEGI 7???) ja maastoajo-peli Spintires (PEGI 3). Huomautettakoon että pelien vaikeusaste voi turhauttaa aina jotain, joten PEGI 3/Sallittu kaikille ei sinänsä kerro kenelle peli sopii, ainoastaan sen että sisältö ei ole hirveän rankkaa. Lisäksi jatkamme artikkelisarjaa: "Mistä ostaa, kun ostaa pelejä verkosta?"

For english speakers it would appear that we have english summaries for each of the games, so please enjoy.

 thumb 2648816-9550636073-goldminers-1thumb screenshot9

Lue lisää: Alhaisen ikärajan pelejä