YHTEYSTIEDOT

Juha Kinanen, päätoimittaja

Asemapäällikönkatu 3 B LH1

00520 Helsinki

info(ät)peliraati.fi

 

Yhteydenotot, tiedustelut, arvostelut:

Rami Sihvo, vastaava toimittaja
rami.sihvo(ät)peliraati.fi

Pelikolumni

ikarajat-fipeliraati-facebook

 

 

 

 

Materiaalia peliraatiin kirjoittassa huomaa palaavansa välillä samoihin aiheisiin. Yksi on seikkailupelit, toinen on synkät teemat tietokonepeleissä, jonka takia kaksi psykopaattipeliä on tällä kertaa arviossa. Yliluonnollista kauhua tarjoilee Kraven Manor ja normaalimpaa, mutta irlantilaista, tarinaa kertoo Montagues Mount - indiepeli.

thumb KravenManor-1thumb MontaguesMount-2thumb Still-Life2-2thumb Still-Life-1

Lue lisää: Tummasävyistä seikkailua

ikarajat-fi peliraati-facebook

 

 

Mikä on vakava peli? ‘Vakavat pelit’ eivät muodosta peleissä omaa genreään, tai lokerikoidu mihinkään tiettyyn formaattiin tai alustalle. Myös opetuspelit ovat vakavia, mutta pelkkä opetusohjelman tai kalvosarjan tekeminen ei ole suoraan asian käsittelemistä pelillisesti - peli jolla on jonkin viesti sisältää myös pelimekaniikat sekä välittömät syyt miksi ylipäätään sitä kukaan haluaa pelata? Yleensä peli on itsessään hauska pelattava. Aina vakava peli ei kuitenkaan yritä hauskuuttaa: Depression Quest käsittelee epämukavuutta lähentelevällä tavalla masennusta. Sotilaskoulutuksen puolelta pelillisyyttä on käytetty vakavampien juttujen käsittelyyn esim. Americas Army [wiki] tarjoaa räiskintää opettaen samalla sotilaan perustaitoja. Joskus pelin viesti on myös hyvin taiteellinen ja monisyinen, kuten Spec Ops: The Line. Tänään tässä kokoelmassa puhutaan nimenomaan sekä kaupallisista että puhtaan taiteellisista peleistä, joilla on sanottavaa. 

MHK-tvalianthearts-thegreatwarvanhainkoti 

 

Lue lisää: Vakavat pelit

Peliraadin junnuekstra 2014 kansi

 

Joulutarinamme käsittelee tällä kertaa pientä poikaa N.N, jolle oma vaimoni osti joululahjaksi Pelit-lehteä. No, nämä lehdet tämän isä palautteli takaisin, koska niissä oli vain aikuisten pelejä - ja juttua pelialan naisiin kohdistuneesta häirinnästä, mistä tuli myös tälle sivustolle maininta. Syynä tähän ilmiöön oli se että keskiverto tietokonepelaaja kun on minun ikäiseni mies, joten suomessa ei ole  mitään lapsiin ja nuoriin erikoistunutta julkaisua.

 

Joten: Rami pelastamaan joulu - keräilin 3-7 vuotiaiden arvosteluja tältä vuodelta ja muistin sitten että Mikrobitin mukana tuli joskus aikoinaan CD-levyjä täynnä tavaraa. Tästä syntyi Peliraati.fi Rulez -lehti joka käsittelee 3-7 pelejä ja lisälevy muutamalle onnekkaalle. Samalla tuli luotua kriittinen silmäys arvosteluihin - no niissä onkin tekemistä. Lisäksi tunsin aika suurta kiitollisuutta muutamia vapaaehtoisia kohtaan, joilta lehteen tuli toimintamme kannalta kriittisimpiä arvosteluja. Lasten kanssa pelaaminen kun on äärimmäisen tärkeää.  Huomiona on että arvostelut on todellakin kirjoitettu vanhempia silmällä pitäen, joten yksi kehitysmahdollisuus voisi jollekin projektille olla tehdä lapsille lasten kielellä tehtyjä arvosteluja? 

 

                                                                                                           Joten pidemmittä puheitta tarjoan ladattavaksi: Peliraadin Junnuekstra 2014 (pdf)

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

  

Ongelmanratkaisupelit juontavat juurensa 80-luvun alkuhämärään. Lähes kaikissa tietokonepeleissä on jonkin tason ongelmanratkaisua, ainakin vähintään pelit opettavat pelaajan pelaamaan. Tetristä on kuitenkin vaikea verrata Riskiin tai shakkiin, joten ongelmanratkaisupelejä on monenlaisia ja moneen lähtöön. Tällä kertaa pelit vaihtelevat Newtonille kumartavasta 0rbitaliksesta, taktisen Frozen Synapse Prime uudelleenjulkaisun kautta rikollisten metsästyspeliin Kill the Bad Guyhin sekä moneen muuhun! 

 

thumb 0RBITALIS-4thumb FrozenSynapsePrime-3thumb KTBG-6thumb insanely twisted shadow planet-2thumb HauntTheHouse-4thumb novelist-1thumb tbs-1

 

 

Lue lisää: Ongelmanratkaisupelit

peliraati-facebook

ikarajat-fi

 

 

  

Roguelike, eli suomeksi ‘Roguemainen’ on pelityyppi joka ei ole suostunut kuolemaan, vaan elää ja voi hyvin. Roguemaisten pelien yhdistävä nimittäjä on sattumanvaraisuus, eli pelit ovat seikkailullisia kentät ja tehtävät rakentuvat niin sattumavaraisista palikoista että mikään pelikerta ei ole samanlainen, kolikon kääntöpuolella on sitten se puoli että pelaajalle tarjoillaan kylmää kättä - esimerkiksi erään nuoren kokeillessa Rogues Talea seisoi peikko heti aloitusruudun vieressä - *splät* - ja uusi peli.  Pelit ovat aika usein hyvin seikkailullisia ja vaikka ensimmäinen varsinainen tämän pelityypin edustaja ‘Rogue’ (1980) käyttikin merkkigrafiikkaa, ovat myöhemmät pelit laajentaneet Roguemasta tapaa jopa 3d-räiskintään (Eldrich). Dwarf Fortress taas on ikimuistoinen siksi että se käänsi koko konseptin pääalelleen lähettämällä pelaajan suunnittelemaan koko luolaston! Tällä kertaa arvostellut pelit ovat osittain hyvin uskollisia Roguepelien kaavalle, mutta osa peleistä laajentaa ideaa tuntuvasti.

 

 thumb ODP-3thumb zafehouse diaries-3thumb GoD-2thumb teleclitch-4thumb nethack-sayo-speedrunthumb spurgux-2

Lue lisää: Roguemaista peliä

 

peliraati-facebook

ikarajat-fi

 

 

 

Roolipelit ovat tietokonemaailmassa sekä ristiriitainen että usein vääriymmärretty tai tahallaan väärinkäytetty termi. Esim. viime vuosina on puhuttu ‘kevytroolipeleistä’ jonka ehkä ymmärtää tuon ‘kevyt’-sanan kautta. Mutta mikä on roolipeli?  Wikipedia toteaa: “Roolipeli on vuorovaikutteisen kerronnan muoto, jossa osallistujat eläytyvät kuvitteellisten hahmojen rooleihin.“ Hikipedian mukaan taas roolipeli sopii kaikille, joilla ei ole omaa elämää.

‘Tietokoneroolipeli’ on hämärä termi sillä kone ei lähtökohtaisesti anna tarinankerrontavuoroa pelaajalle! Monia strategiapelejä tyypitellään myös roolipeleiksi, ideana on että 'shakki olisi roolipelimäisempi, jos shakkinappuloilla olisi numeroarvot ja nimet'. Ehkä olennaisinta on kuitenkin huomata että roolipeli ('RPG') termiä käytetään melko vapaasti tietokonemaailmassa kuten tällä kertaa arvosteltavien Halfway ja 7.62 High Caliber-strategiapelien kohdalla on käynyt! Varsinaisesti tietokoneroolipelien historiaa meille valottaa Evoland ja taidekokemusta tarjoilee Space Funeral. Lisäksi oikein vanhana lisäyksenä Elder Scrolls: Morrowind on monelle rakas massiivinen roolipeli.

 

762 High CaliberMorrowindEvolandSpacefuneralhalfway

 

Lue lisää: Roolipelejä ja taktista strategiaa