YHTEYSTIEDOT

Juha Kinanen, päätoimittaja

Asemapäällikönkatu 3 B LH1

00520 Helsinki

info(ät)peliraati.fi

 

Yhteydenotot, tiedustelut, arvostelut:

Rami Sihvo, vastaava toimittaja
rami.sihvo(ät)peliraati.fi

Pelikolumni

ikarajat-fipeliraati-facebook

 

  

Tuleeko lapsista lihavia ruutuun tuijoittelijoita? Ilmeisesti uutisaiheet ovat taas vähissä, koska menneellä viikolla julkinen keskustelu on päättänyt taas filosofoida vasaralla. On totta että lasten yli-lihavuus on lisääntynyt ja liikkuminen vähentynyt, mutta tämä tuskin johtuu yhdestä syystä.  Miten esimerkiksi keskustelussa koulukyydit eivät vaikuta lasten liikunnan määrään kun taas digitaaliset pelit vaikuttavat? Totta on että esimerkiksi nuorison krooniset selkävaivat ovat yleistyneet, mutta tämä on tapahtunut mobiililaitteiden yleistymisen tahdissa eikä pelien. Kannattaa huomata että nuorisotyönohjaajat ovat ammatti-intiutiolla olleet aina kiinnostuneimpia liikunnallisista peleistä ja yksi asia mitä oma ammattikuntani on ymmärtänyt aikoja sitten on kasvattajan malli. Epäilenkin tämän takia vahvasti että julkinen keskustelu ei varmasti pidä lähempänä totuutta olevasta ajatuksesta että vanhempien pitäisi ensisijaisesti olla liikkuvasta ihmisestä mallina lapsilleen.

Toivoa voi myös pelien innostavasta vaikutuksista. Ehkä tällä kertaa esittelemämme roolipelit innostavat pelaajiaan heiluttelemaan käsiään avaavissa miekkailuliikkeissä?

thumb Vertical Drop Heroes HD 2014-11-10 18-37-55-24thumb Avadon 2-2thumb DAI-2thumb rotmg-5

 

Lue lisää: Tekevätkö (tietokone-) roolipelit lapsistamme läskejä?

ikarajat-fipeliraati-facebook

 

 

 

 

Hiitolomatauon jälkeen päästämme Akin ja lapset irti. Crypt of Necrodancer on roguelike-rytimipeli ja Edna & Harvey: Harvey’s New Eyes kertoo Lillin point&click seikkailuista orpokodissa. Oma panokseni artikkeleihin on suomalaisen Teachergaming LLC:n Kerbal Space Program EDU - eli kouluversio vihreiden pikku-ukkojen avaruusohjelmasta.

 thumb 2015-01-23 00002thumb harveys1thumb KSP-edu-6 

Lue lisää: Sillisalaattia - tai ainakin monipuolisuutta

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

  

Ongelmanratkaisupelit juontavat juurensa 80-luvun alkuhämärään. Lähes kaikissa tietokonepeleissä on jonkin tason ongelmanratkaisua, ainakin vähintään pelit opettavat pelaajan pelaamaan. Tetristä on kuitenkin vaikea verrata Riskiin tai shakkiin, joten ongelmanratkaisupelejä on monenlaisia ja moneen lähtöön. Tällä kertaa pelit vaihtelevat Newtonille kumartavasta 0rbitaliksesta, taktisen Frozen Synapse Prime uudelleenjulkaisun kautta rikollisten metsästyspeliin Kill the Bad Guyhin sekä moneen muuhun! 

 

thumb 0RBITALIS-4thumb FrozenSynapsePrime-3thumb KTBG-6thumb insanely twisted shadow planet-2thumb HauntTheHouse-4thumb novelist-1thumb tbs-1

 

 

Lue lisää: Ongelmanratkaisupelit

ikarajat-fipeliraati-facebook

 

 

 

 

Materiaalia peliraatiin kirjoittassa huomaa palaavansa välillä samoihin aiheisiin. Yksi on seikkailupelit, toinen on synkät teemat tietokonepeleissä, jonka takia kaksi psykopaattipeliä on tällä kertaa arviossa. Yliluonnollista kauhua tarjoilee Kraven Manor ja normaalimpaa, mutta irlantilaista, tarinaa kertoo Montagues Mount - indiepeli.

thumb KravenManor-1thumb MontaguesMount-2thumb Still-Life2-2thumb Still-Life-1

Lue lisää: Tummasävyistä seikkailua

 

peliraati-facebook

ikarajat-fi

 

 

 

Roolipelit ovat tietokonemaailmassa sekä ristiriitainen että usein vääriymmärretty tai tahallaan väärinkäytetty termi. Esim. viime vuosina on puhuttu ‘kevytroolipeleistä’ jonka ehkä ymmärtää tuon ‘kevyt’-sanan kautta. Mutta mikä on roolipeli?  Wikipedia toteaa: “Roolipeli on vuorovaikutteisen kerronnan muoto, jossa osallistujat eläytyvät kuvitteellisten hahmojen rooleihin.“ Hikipedian mukaan taas roolipeli sopii kaikille, joilla ei ole omaa elämää.

‘Tietokoneroolipeli’ on hämärä termi sillä kone ei lähtökohtaisesti anna tarinankerrontavuoroa pelaajalle! Monia strategiapelejä tyypitellään myös roolipeleiksi, ideana on että 'shakki olisi roolipelimäisempi, jos shakkinappuloilla olisi numeroarvot ja nimet'. Ehkä olennaisinta on kuitenkin huomata että roolipeli ('RPG') termiä käytetään melko vapaasti tietokonemaailmassa kuten tällä kertaa arvosteltavien Halfway ja 7.62 High Caliber-strategiapelien kohdalla on käynyt! Varsinaisesti tietokoneroolipelien historiaa meille valottaa Evoland ja taidekokemusta tarjoilee Space Funeral. Lisäksi oikein vanhana lisäyksenä Elder Scrolls: Morrowind on monelle rakas massiivinen roolipeli.

 

762 High CaliberMorrowindEvolandSpacefuneralhalfway

 

Lue lisää: Roolipelejä ja taktista strategiaa

ikarajat-fi peliraati-facebook

 

 

Mikä on vakava peli? ‘Vakavat pelit’ eivät muodosta peleissä omaa genreään, tai lokerikoidu mihinkään tiettyyn formaattiin tai alustalle. Myös opetuspelit ovat vakavia, mutta pelkkä opetusohjelman tai kalvosarjan tekeminen ei ole suoraan asian käsittelemistä pelillisesti - peli jolla on jonkin viesti sisältää myös pelimekaniikat sekä välittömät syyt miksi ylipäätään sitä kukaan haluaa pelata? Yleensä peli on itsessään hauska pelattava. Aina vakava peli ei kuitenkaan yritä hauskuuttaa: Depression Quest käsittelee epämukavuutta lähentelevällä tavalla masennusta. Sotilaskoulutuksen puolelta pelillisyyttä on käytetty vakavampien juttujen käsittelyyn esim. Americas Army [wiki] tarjoaa räiskintää opettaen samalla sotilaan perustaitoja. Joskus pelin viesti on myös hyvin taiteellinen ja monisyinen, kuten Spec Ops: The Line. Tänään tässä kokoelmassa puhutaan nimenomaan sekä kaupallisista että puhtaan taiteellisista peleistä, joilla on sanottavaa. 

MHK-tvalianthearts-thegreatwarvanhainkoti 

 

Lue lisää: Vakavat pelit