YHTEYSTIEDOT

Päätoimittaja
Juha Kinanen

Asemapäällikönk. 3 B LH1
00520 Helsinki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pelikolumni

 

peliraati-facebookikarajat-fi

   

 

 Yhteiskunta arvioi erilaisia ilmiöitä omalla kierolla logiikallaan - useimmiten seksistä on noussut haloo, joskus väkivallasta. Pääasiassa suomalainen media on huomioinut vain AAA-pelejä, eli isolla rahalla tehtyjä ja mainostettuja jota myydään ympäri maailman. Toisaalta peleissä on välillä osattu kuittailla julkiselle keskustelulle, esimerkiksi Mass Effect 1 lisäosassa mainittiin radioasema, jonka johtaja haluaa lopettaa koska “se soittaa liian äärimmäistä musiikkia, jossa kehotettiin nuorempia työntekijöitä kapinoimaan  ja makaamaan alieninen kanssa” - viittaus uutisankkaan ensimmäisen pelin sisällöstä. Tähän verrattuna uudemman GTA V kidutuskohtaus on jo poliittista satiiria - siinä kuin kuittaillaan oikeutetusti laille, joka hyväksyy kidutuksen.

 gzdoom No, entäpä sitten Pyhien Arvojen loukkaaminen? Aikoinaan oli suomalaisessakin lainsäädännössä määräys siitä että pappia ei saisi kuvata epämääräisessä tilanteessa, minkä takia Manaaja-elokuva olikin hieman ongelmallinen. Peleissä on uskonnollisia symboleja osattu kaltoin kohdella samoin kuin elokuvissa. Doom  (1993) -pelin selkeä markkinointikikka oli lietsoa moraalipaniikkia.

 

Lue lisää: Pyhäin häpäisy - pelejä josta nousi kohu

   7peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

Tällä kertaa on luvassa useita 7-tasoisia pelejä, näistä Mini Ninja-söpöpelillä on virallinen PEGI 7 luokitus. Indie-peli Defender's Quest pelintekijä pohtii pelin kotisivulla "Is it SAFE to my kids" "Short answer: Probably, Long answer: keep reading!" Secrets of Raetikon on taas tuore indie-peli, jossa päähenkilö on lintu! 

thumb Raetikon-7thumb minininjas-14thumb DefendersQuest 2014-04-15 12-51-25-24 

Lue lisää: Lasten pelejä  vk32

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

Kesäaikana on ainakin öisin tarpeeksi hämärää pelaamiseen, joten myös aikuistenpelaaminen voi lisääntyä. Tämänkertaieessa kokoelmassa käymme muutamia PEGI 18-pelejä läpi ja myös Tales of Honor iPad-pelin (+9), joka on suunnattu nimenomaan David Weberin kirjasarjan faneille. Toimintaa ja räiskintä ovat pääosissa Tomb Raider uusioversiossa, Kane&Lynch 2: Dog Days ja Bioshock 2-peleissä.

 thumb TOH-2thumb TR-2thumb KL2-9thumb Bioshock2-1

 

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

assembly summer 2014

Assembly 2014 on suomalaisen demo-, e-sports, pelinkehittäjä ja pelikulttuurin tapaamistapahtuma jota on järjestetty vuodesta 1992 lähtien. Tapahtuma ei perustu pelkästään pelaamiseen vaan siellä on paljon muutakin. Allekirjoittanut oli huolehtimassa yhden sponsorin, eli Helsingin seurakuntayhtymän, Lataamo-pisteestä. Lataamossa voi ladata omia tai kännykän akkuja

Assembly on aina ollut myönteinen messu jossa kunnioitusta jopa vaaditaan ohjelmointitaidonnäytteille.  Tunnushuutona onkin Assemblyn kilpailuohjelman aikana huuto ‘Quaket v******!’. Kilpailuja kunnioitetaan sammutamalla mökä ja näytöistä valot. Paikalla oli myös pelinkehityskilpailu, josta myöhemmin lisää. Assemblyn historiallinen Counterstrike:GO E-Sports-lähetys Yle Areenalla keräsi myös sikäli huomiota, että lapsiasianvaltuutettu huomautti facebook-sivullaan väkivaltaviihteen levittämisestä aikaisin päivällä. Ennen pelien käsittelyä päätin pohtia pelien lähettämistä julkisessa mediassa.  (4.8.2014 päivitys juttuun oikoluvun muodossa ;=  Oli kirjoitettu alunpelin nelipäiväisen messun päätteeksi)

Lue lisää: Assembly 14 ja lapsiasiaa

 peliraati-facebookikarajat-fi

 

… eikun avaruusjättiä

Starcitizen-dogfightEliteDangerous

Chris Roberts ja David Braben ovat 90-luvun pelimenestysten luojia. Mielenkiintoista kyllä, molemmat 'Suuret Muinaiset' ovat saaneet uuden mahdollisuuden, kiitos ryhmärahoituksen. Star Citizen  ja Elite: Dangerous ovat molemmat avaruuskauppapelejä, jotka lähestyvät aihetta mielenkiintoisesti eri näkökulmasta. Molemmista on myös vastikään ilmestynyt avaruustaistelu yksinpeliversiona. 

Lue lisää: Kaksi avaruustattia