YHTEYSTIEDOT

Päätoimittaja
Juha Kinanen

Asemapäällikönk. 3 B LH1
00520 Helsinki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pelikolumni

 

 peliraati-facebook  ikarajat-fi

 

 

Tällä kertaa pelin kohteena ovat uudemmat pelit: Destiny on tuore nettiräiskintä Halo-pelisarjan (1-3) tekijöiltä. Lisäksi sodan todellisia kasvoja valottaa This War of Mine-peli jonka lehdistöversio povaa loppuvuodesta ilmestyvää selviytymissimulatiota, jossa ryhmä siviilejä jää nalkkiin piiritettyyn kaupunkiin. Remember Me on tiukka kyberpunk-tarina William Gibsonin tyyliin ja Mars War Logs on pölyinen seikkailu punaiselta planeetalta

 

thumb MarsWarlogs-1thumb Venus Draksisthumb TWOM-9thumb RememberMe-1

 

 

Lue lisää: Uusia pelejä

peliraati-facebook ikarajat-fi

 

 

Kauhupeleja on tehty hyvin pitkään Haunted House oli maailman ensimmäiselle pelikonsolille, Magnavoxille, vuonna 1972 tehty peli. Varsinainen selviytymiskauhu lähti liikkeille 1982 Atari 2600-kotikoneella, yllättäen samannimisestä pelistä. Selviytymiskauhussa ei painoteta taistelua, kun taas psykologisista kauhupeleistä se puuttuu täysin. Tällä kertaa arvostelussa on kaksi uutta Long Night episode 1, joka sijoittuu teinien kesäleirille, Eldtrich joka on lievästi riivattu Minecraft. Indie peleistä on edustettuna One Late Night sekä vanhoista peleistä Scratches-kauhuseikkailu.

thumb scratches-1thumb Eldritch-1thumb OneLateNight-1thumb long night-2

 

Mistä ostaa, kun ostaa pelejä verkosta?

 

Pelejä saa helpoiten nettikauppojen kautta - peliraadin sivuartikkelissa käymme jatkossa läpi yleisimpiä nettikauppoja- ja palveluita sekä pohdimme niiden käyttöä vanhempien ja nuorison kannalta. Tällä kertaa tutustumme Applen iPad ja iPhone-laitteiden App-storeen.

Lue lisää: Kauhua kaikille

 

peliraati-facebookikarajat-fi

   

 

 

 

Ace Combat-pelejä on tällä kertaa arvostelussa jopa kaksi, uudempi Assault Horizon ja vanhojen pelien ideoita ryöstökalastelevan ilmaispelattava  Infinityn muodossa. Ilmaisista täkyistä arviossa on Diaspora:Shattered Armstice-avaruuslentely. Sitten taas Rodina on uusi hiekkalaatikko (lähes) täydellistä vapautta haluaville. Kokoelman päättää tyylikkäästi retropeli Wing Commander 3: Heart of Tiger, joka oli Origin-palvelussa jaossa.

thumb kk-ampujathumb Overseas-Beta-2-640x360thumb diaspora-4thumb wc3-7thumb Rodina-11englannin kieli

Lue lisää: Lentelyä ja räiskintää

 

Miten niissä voi maksaa? Mitä niistä löytää? Kuka voi niitä käyttää?peliraati-facebookikarajat-fi

Verkkopelikauppojen esittelysarja.

 

 

 

Jokainen tuntee pelikaupan sen nähdessään. Entä kun pelinkehittäjä päättää markkinoida suoraan kohdeyleisölle ilman fyysisiä kopiota? Arviolta 85%+ suomalaisista 2012 julkaistuista peleistä julkaistiin nimenomaan verkon kautta ladattavina, joten kyseessä on tämän päivän tapa käydä kauppaa. Aihetta ei ole tieteellisissä julkaisuissa pahemmin tutkittu, mutta peliraadin artikkelissa käymme läpi yleisimpiä nettikauppoja- ja palveluita sekä pohdimme niiden käyttöä vanhempien ja nuorison kannalta.

app store icon

 

Lue lisää: Mistä ostaa, kun ostaa pelejä verkosta?

 

peliraati-facebookikarajat-fi

   

 

 Yhteiskunta arvioi erilaisia ilmiöitä omalla kierolla logiikallaan - useimmiten seksistä on noussut haloo, joskus väkivallasta. Pääasiassa suomalainen media on huomioinut vain AAA-pelejä, eli isolla rahalla tehtyjä ja mainostettuja jota myydään ympäri maailman. Toisaalta peleissä on välillä osattu kuittailla julkiselle keskustelulle, esimerkiksi Mass Effect 1 lisäosassa mainittiin radioasema, jonka johtaja haluaa lopettaa koska “se soittaa liian äärimmäistä musiikkia, jossa kehotettiin nuorempia työntekijöitä kapinoimaan  ja makaamaan alieninen kanssa” - viittaus uutisankkaan ensimmäisen pelin sisällöstä. Tähän verrattuna uudemman GTA V kidutuskohtaus on jo poliittista satiiria - siinä kuin kuittaillaan oikeutetusti laille, joka hyväksyy kidutuksen.

 gzdoom No, entäpä sitten Pyhien Arvojen loukkaaminen? Aikoinaan oli suomalaisessakin lainsäädännössä määräys siitä että pappia ei saisi kuvata epämääräisessä tilanteessa, minkä takia Manaaja-elokuva olikin hieman ongelmallinen. Peleissä on uskonnollisia symboleja osattu kaltoin kohdella samoin kuin elokuvissa. Doom  (1993) -pelin selkeä markkinointikikka oli lietsoa moraalipaniikkia.

 

Lue lisää: Pyhäin häpäisy - pelejä josta nousi kohu