YHTEYSTIEDOT

Juha Kinanen, päätoimittaja

Asemapäällikönkatu 3 B LH1

00520 Helsinki

info(ät)peliraati.fi

 

Yhteydenotot, tiedustelut, arvostelut:

Rami Sihvo, vastaava toimittaja
rami.sihvo(ät)peliraati.fi

Pelikolumni

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

  

Ongelmanratkaisupelit juontavat juurensa 80-luvun alkuhämärään. Lähes kaikissa tietokonepeleissä on jonkin tason ongelmanratkaisua, ainakin vähintään pelit opettavat pelaajan pelaamaan. Tetristä on kuitenkin vaikea verrata Riskiin tai shakkiin, joten ongelmanratkaisupelejä on monenlaisia ja moneen lähtöön. Tällä kertaa pelit vaihtelevat Newtonille kumartavasta 0rbitaliksesta, taktisen Frozen Synapse Prime uudelleenjulkaisun kautta rikollisten metsästyspeliin Kill the Bad Guyhin sekä moneen muuhun! 

 

thumb 0RBITALIS-4thumb FrozenSynapsePrime-3thumb KTBG-6thumb insanely twisted shadow planet-2thumb HauntTheHouse-4thumb novelist-1thumb tbs-1

 

 

Lue lisää: Ongelmanratkaisupelit

 

peliraati-facebook

ikarajat-fi

 

 

 

Roolipelit ovat tietokonemaailmassa sekä ristiriitainen että usein vääriymmärretty tai tahallaan väärinkäytetty termi. Esim. viime vuosina on puhuttu ‘kevytroolipeleistä’ jonka ehkä ymmärtää tuon ‘kevyt’-sanan kautta. Mutta mikä on roolipeli?  Wikipedia toteaa: “Roolipeli on vuorovaikutteisen kerronnan muoto, jossa osallistujat eläytyvät kuvitteellisten hahmojen rooleihin.“ Hikipedian mukaan taas roolipeli sopii kaikille, joilla ei ole omaa elämää.

‘Tietokoneroolipeli’ on hämärä termi sillä kone ei lähtökohtaisesti anna tarinankerrontavuoroa pelaajalle! Monia strategiapelejä tyypitellään myös roolipeleiksi, ideana on että 'shakki olisi roolipelimäisempi, jos shakkinappuloilla olisi numeroarvot ja nimet'. Ehkä olennaisinta on kuitenkin huomata että roolipeli ('RPG') termiä käytetään melko vapaasti tietokonemaailmassa kuten tällä kertaa arvosteltavien Halfway ja 7.62 High Caliber-strategiapelien kohdalla on käynyt! Varsinaisesti tietokoneroolipelien historiaa meille valottaa Evoland ja taidekokemusta tarjoilee Space Funeral. Lisäksi oikein vanhana lisäyksenä Elder Scrolls: Morrowind on monelle rakas massiivinen roolipeli.

 

762 High CaliberMorrowindEvolandSpacefuneralhalfway

 

Lue lisää: Roolipelejä ja taktista strategiaa

peliraati-facebookikarajat-fi 

  

 

1950-1960 lukujen scifikliseitä toistellaan tietokonepeleissä joskus. Alpha Prime on wanha Doomia ja Dead Space 3 elementtejä yhdistelevä räiskintäpeli, jossa opitaan 'miksi ex-tyttöystävälle ei kannata vastata myöntävästi'? Jazzpunk on psykedeelinen outo peli, joka yhdistelee retrotekniikkaa agenttisarjoihin, peli on ilmestynyt Humble Bundlessa ja on kaikille sositeltava kokemus. XCom: The Bureau on pikemminkin toimintapeli hyvin kevyillä strategisilla elementeillä – ufot hyökkäävät yhdysvaltoihin vuonna 1962.

thumb alphaprime-1thumb jazzpunk-2thumb xcom-thebureau-3 

  Elite: Dangerous (PEGI 7) ilmestyy 16.12.2014  ja on saanut fyysistä julkaisuaan varten virallisen ikärajan.

 This War of Mine (?) on julkaistu yhteistyössä War Child-hyväntekeväisyysprojektin kanssa!

Destiny: The Dark Below (PEGI 16) – laajennuspaketti tarjoaa lisää pelattavaa Bungien uutuusräiskintään.

elitedangerous

TWOMdestiny-thedarkbelow 

Lue lisää: Toimintaa ennen joulua

Peliraadin junnuekstra 2014 kansi

 

Joulutarinamme käsittelee tällä kertaa pientä poikaa N.N, jolle oma vaimoni osti joululahjaksi Pelit-lehteä. No, nämä lehdet tämän isä palautteli takaisin, koska niissä oli vain aikuisten pelejä - ja juttua pelialan naisiin kohdistuneesta häirinnästä, mistä tuli myös tälle sivustolle maininta. Syynä tähän ilmiöön oli se että keskiverto tietokonepelaaja kun on minun ikäiseni mies, joten suomessa ei ole  mitään lapsiin ja nuoriin erikoistunutta julkaisua.

 

Joten: Rami pelastamaan joulu - keräilin 3-7 vuotiaiden arvosteluja tältä vuodelta ja muistin sitten että Mikrobitin mukana tuli joskus aikoinaan CD-levyjä täynnä tavaraa. Tästä syntyi Peliraati.fi Rulez -lehti joka käsittelee 3-7 pelejä ja lisälevy muutamalle onnekkaalle. Samalla tuli luotua kriittinen silmäys arvosteluihin - no niissä onkin tekemistä. Lisäksi tunsin aika suurta kiitollisuutta muutamia vapaaehtoisia kohtaan, joilta lehteen tuli toimintamme kannalta kriittisimpiä arvosteluja. Lasten kanssa pelaaminen kun on äärimmäisen tärkeää.  Huomiona on että arvostelut on todellakin kirjoitettu vanhempia silmällä pitäen, joten yksi kehitysmahdollisuus voisi jollekin projektille olla tehdä lapsille lasten kielellä tehtyjä arvosteluja? 

 

                                                                                                           Joten pidemmittä puheitta tarjoan ladattavaksi: Peliraadin Junnuekstra 2014 (pdf)

 peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

 

Hiirivetoinen, eli ‘point and click’-seikkailupelaaminen on vielä hengissä. Pelityypille on valitusvirsiä monta kertaa laulettu, mutta pelejä ilmestyy jatkuvasti, yhtenä uusimpana suomalaisen Rival Gamesin The Detail- synkkä noir- rikosdraama. The Shivah on Wadjet Gamesin tyylitelty seikkailu, jossa päähenkilö on rabbi. Always Sometimes Monsters kertoo taas miksi pelintekijät pitävät kahvista, ja asettaa tehtäväksi matkustaa amerikan halki ex-kumppanin häihin. Kohelluskaksikko Sam&Max hajottavat taas New Yorkin Devils Playhouse-pelisarjassa, joka on Walking Dead-pelit julkaisseen Telltale Gamesin käsialaa. Pienenä päivityksenä artikkelin julkaisun jälkeen lisäsimme myös Finding Teddy-pelin, jossa tyttö etsii nalleaan musiikillisesta fantasiamaailmasta.

 

thumb always sometimes monsters-8thumb sam-max-devils-playhouse-2thumb thedetail-1thumb Shivah 2014-10-02 11-57-37-17thumb finding teddy-5 

 

Lue lisää:  Seikkailupelejä jouluksi

peliraati-facebook

ikarajat-fi

 

 

  

Roguelike, eli suomeksi ‘Roguemainen’ on pelityyppi joka ei ole suostunut kuolemaan, vaan elää ja voi hyvin. Roguemaisten pelien yhdistävä nimittäjä on sattumanvaraisuus, eli pelit ovat seikkailullisia kentät ja tehtävät rakentuvat niin sattumavaraisista palikoista että mikään pelikerta ei ole samanlainen, kolikon kääntöpuolella on sitten se puoli että pelaajalle tarjoillaan kylmää kättä - esimerkiksi erään nuoren kokeillessa Rogues Talea seisoi peikko heti aloitusruudun vieressä - *splät* - ja uusi peli.  Pelit ovat aika usein hyvin seikkailullisia ja vaikka ensimmäinen varsinainen tämän pelityypin edustaja ‘Rogue’ (1980) käyttikin merkkigrafiikkaa, ovat myöhemmät pelit laajentaneet Roguemasta tapaa jopa 3d-räiskintään (Eldrich). Dwarf Fortress taas on ikimuistoinen siksi että se käänsi koko konseptin pääalelleen lähettämällä pelaajan suunnittelemaan koko luolaston! Tällä kertaa arvostellut pelit ovat osittain hyvin uskollisia Roguepelien kaavalle, mutta osa peleistä laajentaa ideaa tuntuvasti.

 

 thumb ODP-3thumb zafehouse diaries-3thumb GoD-2thumb teleclitch-4thumb nethack-sayo-speedrunthumb spurgux-2

Lue lisää: Roguemaista peliä