YHTEYSTIEDOT

Päätoimittaja
Juha Kinanen

Asemapäällikönk. 3 B LH1
00520 Helsinki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pelikolumni

peliraati-facebookikarajat-fi 

  

 

1950-1960 lukujen scifikliseitä toistellaan tietokonepeleissä joskus. Alpha Prime on wanha Doomia ja Dead Space 3 elementtejä yhdistelevä räiskintäpeli, jossa opitaan 'miksi ex-tyttöystävälle ei kannata vastata myöntävästi'? Jazzpunk on psykedeelinen outo peli, joka yhdistelee retrotekniikkaa agenttisarjoihin, peli on ilmestynyt Humble Bundlessa ja on kaikille sositeltava kokemus. XCom: The Bureau on pikemminkin toimintapeli hyvin kevyillä strategisilla elementeillä – ufot hyökkäävät yhdysvaltoihin vuonna 1962.

thumb alphaprime-1thumb jazzpunk-2thumb xcom-thebureau-3 

  Elite: Dangerous (PEGI 7) ilmestyy 16.12.2014  ja on saanut fyysistä julkaisuaan varten virallisen ikärajan.

 This War of Mine (?) on julkaistu yhteistyössä War Child-hyväntekeväisyysprojektin kanssa!

Destiny: The Dark Below (PEGI 16) – laajennuspaketti tarjoaa lisää pelattavaa Bungien uutuusräiskintään.

elitedangerous

TWOMdestiny-thedarkbelow 

Lue lisää: Toimintaa ennen joulua

 peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

 

Hiirivetoinen, eli ‘point and click’-seikkailupelaaminen on vielä hengissä. Pelityypille on valitusvirsiä monta kertaa laulettu, mutta pelejä ilmestyy jatkuvasti, yhtenä uusimpana suomalaisen Rival Gamesin The Detail- synkkä noir- rikosdraama. The Shivah on Wadjet Gamesin tyylitelty seikkailu, jossa päähenkilö on rabbi. Always Sometimes Monsters kertoo taas miksi pelintekijät pitävät kahvista, ja asettaa tehtäväksi matkustaa amerikan halki ex-kumppanin häihin. Kohelluskaksikko Sam&Max hajottavat taas New Yorkin Devils Playhouse-pelisarjassa, joka on Walking Dead-pelit julkaisseen Telltale Gamesin käsialaa. Pienenä päivityksenä artikkelin julkaisun jälkeen lisäsimme myös Finding Teddy-pelin, jossa tyttö etsii nalleaan musiikillisesta fantasiamaailmasta.

 

thumb always sometimes monsters-8thumb sam-max-devils-playhouse-2thumb thedetail-1thumb Shivah 2014-10-02 11-57-37-17thumb finding teddy-5 

 

Lue lisää:  Seikkailupelejä jouluksi

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

pixeljunk shooter holdenlink comrisk of rain indiedb

  PixelJunk Shooter                       Risk of Rainenglannin kieli q

                   Chucklefish Ltd, 2013                                             Double Eleven, 2013

 

PixelJunk Shooterissa ohjataan lentäviä aluksia tunneliverkostojen keskellä. Tunneleissa on loukkuun jääneitä tiedemiehiä, joita voidaan poimia turvaan aluksessa olevalla koukulla. Risk of Rain on taas hektinen toiminta-tasohyppely, jossa on paljon sattumanvaraisuutta. Avaruusalus tipahtaa syrjäiselle planeetalle ja pelaaja ohjaa ainoaa rysäyksestä selviytynyttä matkustajaa.

 

ikarajat-fipeliraati-facebookpeliraadin youtube

 

 

 

Erilaisia vempaimia on peliraadissa arvoitu ja esitelty aikaisemminkin. Tällä kertaa on arviossa opetuskäyttöön soveltuvia vehkeitä ja ohjelmia jota yhdistää opettavuus - parista aiheesta on jopa youtubessa testivideota. 'Metsästyssimulaattori' on Suomen metsästysmuseon eettiseen metsästykseen ohjaava peli, 'Ydinvoimalasimulaattori' on taas Helsinki Hacklabin toteuttama pieteetillä toteutettu kuvaus venäläisestä ydinvoimalasta, jonka pelaajat yleensä onnistuvat sulattamaan. Varsinaisiin sovelluksiin kuuluu ala-asteikäisille suunnattu Air Forte ja suomalainen Actiontrack, joka on GPS-suunnistusta kännykällä.

 

Kokoelman kruunaa usein kysyttyjen kysymysten artikkeli aiheesta 'Työhön pelialalle'? Artikkelia varten on haastateltu useita pelialan työntekijöitä, etenkin Minna Elorantaa (Fragment Productions).

 

thumb reactorsimulator2thumb actiontrack bittisthumb airforte-7thumb metsastys4

Sekä metsästyssimulaattoristapeliraadin youtube että Actiontrackista löytyy youtubesta testivideotpeliraadin youtube

 

peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

 

 

Oikeastaan harmillisesti joudun toteamaan että puhumme edelleen korkeiden ikärajojen peleistä - toisaalta muutosta on jo näkyvissä ja täytyy myöntää että nuoriso etsii mielellään vahvoja kokemuksia, joten yleissivistys kauhupelien osalta on perusteltua. Halloweenin-, tai Pyhäinmiesten päivän-, kunniaksi on monessa palvelussa markkinoitu kauhua. Amnesia 2: Machine for Pigs on mielenkiintoinen tarina ja käsittelee sikoja sekä tilintekoa menneisyyden kanssa. Mielenkiintoisesti indie-kauhupeli Claire käsittelee myös tilintekoa ja sovintoa menneisyyden kanssa. Walking Dead 2- on ollut työpöydän laatikosa pitkään, ja se on selviytymiskauhua yhdistettynä inhmilliseen draamaan. Pelillä on PEGI 18-ikäraja ihan tarkoituksella. Kevyempää zombie-selviytymistä edustaa 2.5-ulotteinen tasohyppely Deadlight.

 

thumb Deadlight-7thumb amnesia-machine-for-pigs-3thumb claire-4thumb Walkingdead2-3

 

Lue lisää:  Halloween-pelejä

 peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

Työhön pelialalle

igda-asm14

Koska peliala on unelma-ala sekä nuorille että vähän vanhemmille, haastattelin Assembly 2014 messuilla puhunutta Minna Elorantaa. Haastattelu osui sikäli lähelle että allekirjoittanut on opiskellut tietojenkäsittelyä syksystä 2014 lähtien avoimen ammattikorkeakoulun kautta Tampereella, josta lainaan tässä artikkelissa muutamaa muutakin henkilöä.

Lue lisää: Työhön pelialalle