Pienoisrautatie ruudulla

Svetisiläisen Urban Gamesin Transport Fever on kuin pienoisrautatie omalla ruudulla. Peli alkaa vuodesta 1850 ja...

Lue lisää...
Kaksi todellisuutta sodasta

Otamme tarkasteluun kaksi erilaista sotapelia. Niiden julkaisusta on jo hieman aikaa, mutta ne ovat saavuttaneet pelaajien keskuudessa oman...

Lue lisää...
Plants vs. Zombies

Plants vs. Zombies, Plants vs. Zombies 2, Plants vs. Zombies Garden Warfare ja Plants vs. Zombies Garden Warfare...

Lue lisää...

Esittely:
World of Warcraft (WoW) on eräs maailman suosituimmista verkkopeliyhteisöistä - siinä on useita miljoonia rekisteröityneitä käyttäjiä. Eri kieliä tukevia peliservereitä on tuhansia eri puolilla maailmaa.  

Huom tuoreempi arvostelu löytyy tästä: World of Warcraft: Mists of Pandaria.

ARVIOINTI

Arvioijat: Raili ja Jaarli (13v)

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?
Peli on kallis. Itse pelipaketin saa noin 30 eurolla, mutta kuukausimaksuista (noin 13 eur/kk yhtä tunnusta kohden eli lähes 160 eur/v) muodostuu ajan mittaan huomattava summa. Kuukausimaksut on maksettava, jos haluaa pelata. Toisaalta yhdellä tunnuksella voi perustaa ja käyttää useita (maksimissaan noin 60) pelihahmoja. Yhdellä tunnuksella voi olla verkossa samanaikaisesti vain yksi käyttäjä.

Peliin jää helposti "koukkuun" ja sessioista muodostuu todella pitkiä. Toisaalta kallis hinta motivoi pelaamaan enemmän, koska sillä tavoin saa maksuille enemmän vastinetta.

Pelin tarkoituksena on luodun hahmon kehittäminen eri tavoilla. Pelaaja voi valita eri toimintatapoja. Rauhanomaisia toimintatapoja edustavat esimerkiksi tavaroiden ja raaka-aineiden kerääminen, jalostaminen ja kaupankäynti tai omien taitojen kehittäminen.

Käytännössä sisältö on usein pääasiassa tappelemista - joko yksin tai ryhmissä - tai siirtymistä tappelupaikkojen välillä. Tällöin hankittuja taitoja ja voimia käytetään vain oman tai oman ryhmän taistelumenestyksen parantamiseen. Pelissä ei tarvita juurikaan loogista päättelyä tai strategista ajattelua.

Pelin väkivalta on epärealistista - haavat ja vammat hoidetaan kuntoon loitsuilla ja taikajuomilla, kuolema ei ole lopullinen, sillä hahmon voi aina herättää uudelleen henkiin, jne.
Pelissä on kaksi osapuolta "Alliance" ja "Horde", jotka taistelevat keskenään. Suuremmat taistelut käydään erillisillä taisteluareenoilla ja niihin osallistuu kymmeniä pelaajia eri puolilta maailmaa.

Kaiken kaikkiaan olen vanhempana varsin pettynyt tähän peliin: luulin hankkivani luovuutta ja kekseliäisyyttä korostavan ja kehittävän pelin, mutta käytännössä luovuus rajoittuu siihen, kuinka vastustaja saadaan parhaiten mäiskittyä hengiltä. Pahinta on ehkä kuitenkin se, kuinka pahasti ja helposti lukioikäinen poika on jäänyt pelimaailmaan kiinni.

Pelin eettisyys:
Käytännössä tuntuu siltä, että pelissä tapetaan ja tapellaan paljon ja koko ajan. Hieno ajatus oman hahmon ominaisuuksien kehittämisestä erilaisten tehtävien suorittamisen kautta jää nopeasti taka-alalle, sillä tappeluiden ohella maailmoissa ei ole paljoakaan tekemistä.

Tunteiden herättäminen:
Peli tuntuu herättävän ainakin teini-ikäisissä pelaajissa erittäin voimakkaita tunteita - koneelle huudetaan ja kiroillaan, kun menestys ei ole odotusten mukaista. Taistelut ovat kiihkeitä.

PELIN TIEDOT
Nimi: World of Warcraft
Julkaisija: Blizzard Entertainment
Valmistusvuosi: 2004
Formaatti: Arvosteltu: PC Saatavilla: PC, Mac
Laji: MMORPG (Massively Multi-Player Online Role Playing Game)
Pelaajamäärä/ pelimuodot: Yksi pelaaja per tietokone, verkossa olevien pelaajien määrä on rajoittamaton
Ikäraja ja sisältömerkinnät: 12+, väkivaltainen
Linkit: Pelin kotisivu (eng), kotimaisia peliarvosteluja

>Vanhat kommentit 

 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu