Pienoisrautatie ruudulla

Svetisiläisen Urban Gamesin Transport Fever on kuin pienoisrautatie omalla ruudulla. Peli alkaa vuodesta 1850 ja...

Lue lisää...
Kaksi todellisuutta sodasta

Otamme tarkasteluun kaksi erilaista sotapelia. Niiden julkaisusta on jo hieman aikaa, mutta ne ovat saavuttaneet pelaajien keskuudessa oman...

Lue lisää...
Plants vs. Zombies

Plants vs. Zombies, Plants vs. Zombies 2, Plants vs. Zombies Garden Warfare ja Plants vs. Zombies Garden Warfare...

Lue lisää...

 

 

koodaustunti pienipeliraati-facebooksteam peliraati

 

 

 

Koodaustunnin Blockly-sovelluksen isoveli Scratch

Scratch Logo

Kouluissa suurta suosiota saanut Koodaustunti (www.koodaustunti.fi) käyttää MIT:n Scratch-koodauskielen perusteita. Koodaustunnin sivuille on ovelasti piilotettu lisätasoja, joissa pääsee kokeilemaan koodaustaitojaan syvemmin. Lisämateriaali löytyy osoitteesta http://learn.code.org/. Oppilaat innostuvat toiminnasta viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaavat pääsevänsä ohjailemaan Angry Birdsejä.

Scratch-sovellus on ilmainen koodausympäristö, jolla aloittelevakin koodaaja pystyy luomaan animaatioita ja jopa pienimuotoisia pelejäkin. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi osoitteesta http://scratch.mit.edu/.

scratch1

Samassa osoitteessa on tarjolla myös runsaasti ohjeita, malleja sekä Scratch-käyttäjien yhteisö. Käyttäjät saavat täällä kattavan perehdytyksen ohjelmointiin, runsaasti malleja sekä mahdollisuuden osallistua koodaajien yhteisöön jakamalla tuotoksiaan ja kommentoimalla muiden kätten työtä. Kaikki koodit ovat avoimia, eli niitä pääsee katselemaan ”konepellin alle” ja näin myös kehittämään omia taitojaan.

Scratch perustuu koodaamisen palikkarakenteeseen, eli koodia ei tarvitse vanhaan malliin kirjoittaa, vaan se rakennetaan valmiista palikoista. Käytettävissä on laaja kirjo eri toimintoja ja ohjausmahdollisuuksia valmiille hahmoille. Käyttäjä voi myös tuoda ohjelmaan itse luomiaan hahmoja tai rakentaa niitä Scratchin omassa piirrossovelluksessa.

Käyntiin pääsee varsin suppeilla perustaidoilla, jos ohjausta tai kärsivällisyyttä tutoriaalien kahlaamiseen riittää. Kömpelökin koodaaja saa iloa pyörittelemällä hahmoja. Liikkeen tuntua saadaan aikaan hahmojen eri ”asusteilla”, eli kun ruudulla vaihdetaan muutamaa kuvaa sei asennoissa, on animaatio valmis.

scratch2scratch3

Ohjelmaan voidaan tuoda haluttu tausta ja lisätä siihen useitakin hahmoja, joille kullekin voidaan koodata omat toiminnat. Äänet ja tehosteet rikastuttavat mainiosti yksinkertaistakin viritelmää.

Scratch sopii kaikenikäisille käyttäjille, sillä se ei sisällä väkivaltaa tai muitakaan haitallisia vaikutteita missään muodossa. Koulussa tätä sovellusta käytetään jopa alaluokilla, mutta haastetta riittää vanhemmallekin porukalle, jos tavoitteet asetetaan riittävän korkealle.

Scratch on sopiva työkalu aloitteleville koodaajille, joista lehtitietojen mukaan on pulaa jo nyt, tulevaisuudesta puhumattakaan.

 

 

 

 

 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu