steam peliraatipeliraati-facebook+9

 

 

 

Sammakko joka nieli norsun

frogatto and  friends

Pelin idea kuin muissakin tasohyppelyissä, selvittää pikku ongelmia ja päästä etenemään pelissä eteenpäin. Eli pienin uusin maustein oleva mikä tahansa tasohyppely. Peli on kaksiuloitteinen, niin kuin vanhaan hyvään aikaan. Huomaamattaan voi todeta pelanneensa parikin tuntia, vaikka ei pitänytkään :)

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi:Heidi PereArvioijan ikä: 32

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat (ikä): tyttö (8) ja poika (12)

Pelin nimi: Frogatto & Friends Julkaisija: Battle for Wesnoth team

Julkaisuvuosi: 2010 Formaatti (arvosteltu): pc

Muut formaatit: Linux,  Nokia n900, Amiga OS4, AROS, Mac OS X, iOS, BlackBerry Tablet.

Laji, genre: tasohyppely

Muu luokitus: seikkailu? Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: - (Apple ikäraja +9 vähäisen fantasiaväkivallan takia)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://toddhunterreport.wordpress.com/2013/11/04/frogatto-and-friends-mini-review/

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=6ZZrfPLKrlY

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Peli on hyvä, ja voi mielestäni hyvin ikärajan puitteissa antaa lapsen pelata. Joissain kohdin voi tietty tulla kysymys isi äiti mitä tää on suomeksi. Mutta ilman suomennostakin selviää. Peli voi olla monelle lapselle helpompi ohjaimella, toki nyky tenavat on ehkä taitavampia kuin vanhempansa käyttämään myös näppäimistöä. Mielestäni ikäraja tässä pelissä ollessa 9 on ehkä perusteltu vain juuri tuolla kielitaidolla, Eli en näe mitään oman pelaamiseni varrelta miksi ei pienempikin voisi pelata. En kokenut että pelissä olisi ollut mitään huikeita voimakkaita kohtia, eli itse saattaisin määritellä tuon K7.

forgatto3frogatto-2frogattofrogatto4

 

Pelin eettisyys ja arvot:

Peli on yhden pelaajan peli, joten siinä ei voi kaverin kanssa kilpailla. Juttelu tuokiot nuo pitkät englanninkieliset jorinat sai heti alkuun tympääntymään joten niitä en juuri lueskellut.

 

Tunteiden herättäminen ++

 

Pelissä mitä sitä itse kahlasin oli kohtia joissa ollaan maan alla, veden alla tai ilmassa, maankamaran lisäksi. Osin maisemat voi olla synkkiä, mutta grafiikka on hyvin amiga/commadore 64 tasoa. Joten vaikea uskoa että pelkoa herättäisi edes pienimmissä katsojissa/pelaajissa pelkoja toki pientä jännitystä voi herättää onnistuuko joku juttu vai ei.

 

Itselle 80 luvun lapsena voi miten söpöä, eli tuntemuksen henkilökohtaisesti juurikin sitä että mieleen tuli oman teneva ajan pelit. Omat lapset kyllä tykkäsi pelata, ja kokivat pelin oikein kivaksi peliksi iät 9 ja 12

 

Itse tykkäsin siitä että kerrankin sellainen nykypeli että kaltaiseni, ei mikään huiman hyvin englantia taitava ihminen kykeni peliä pelaamaan. Ja se että maailma oli kaksiuloitteinen eli liikkuminen oli oikeaan tai vasenpaan ylös tai alas jne. Niinkuin oli pelit silloinkin kun itse olen tahkonnut peleja lapsieni ikäisenä.

 

Omilla lapsilla, joista poika on opiskellut englanti nyt kolme vuotta, pelasi peliä helposti pidemmälle kuin minä. Tuskin juurikaan luki mitä näillä monen monituisilla erilaisilla hahmoilla on kerrottavaa, eli peliä voi helpottaa jos osaa englantia mutta peliä voi pelata ilman kielitaitoa myös. Eli ehkä pelikokemus voi olla positiivisempi jos osaa englantia, mutta hauskaa noilla tenavilla tuntui olevan vaikka eivät niitä lukeneetkaan. Eli mielestäni sopii myös pienemmille pelaajille kuin ikäraja antaa ymmärtää, mutta pelistä voi saada hieman enemmän jos osaa lukea tekstit ja tietää mistä puhutaan. Ja lisäksi jos ei ole ohjainta niin pienimille näppäimistöstä pelaaminen voi olla aika haastavaa.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet +

 

Päähahmo on suloinen sammakko, mielestäni se oli toki mielenkiintoinen. Kun pakostakin vertaan pelejä commadore 64 peleihin, tällä hieman erilainen “ase” suuhun otetaan liki kaikkea mikä liikkuu ja sitten ulos sylkäistessä esim suuhun otettu orava toimii aseena.

Päähahmo oli sammakko, ja kaikki juttua heittävät olennot oli mielestäni aika sukupuolettomia. Vihaisen näköisestä perunasta, siniseen lintuun. Eli en näkisi tässä pelissä varsinaisia sukupuoli jakoja


Väkivaltaisuus +

 

Väkivalta on lähimmä samaa sarjaa kun super mariossa, eli tässä ei kaveria ammuta selkeällä ammuksella vaan esim omenalla. Tai sitten ottamalla vaikka orava suuhun ja ampumalla vastusta sillä.

No siis väkivalta on aika vaikea mieltää tähän peliin niinkuin se perinteisesti mielletään, tässä kun ei selkeästi hyökätä ihmishahmon kimppuun.. ja mitään “verisiä” yksityiskohtia ei ole. Eli vastustaja poksahtaa ja siitä saa kolikon tai vastaavaa.

Eteenpäin pääseminen saattaa olla mahdotonta jos ei voi tehdä mitään, monille vastaan tuleville tihutyöntekijöille.

Peli on kuitenkin hyvin humoristinen, sammakko joka ottaa luonnossa itseään isompia otuksia suuhun “ammuksiksi” Kuten sammakot ja lepakot  :)Seksistisyys o

 

Ei mielestäni selkeitä naishahmojaKielenkäyttö o

 

Sen mitä itse viitsin pitkiä paatoksia lukea, en havainnut kielenkäytössä kovin kummoisia juttuja.

 

Päihteiden käyttö +

 

Ei käytetä päihteitä :)Syrjiminen, rasismi +

 

Ei ole rasismia eikä peli ole epäreilu

 

Uhkapeli ja huijaaminen +

 

Oravan ottaminen “aseeksi” lienee pahinta kiusaamista.Ladattava lisäsisältöo

 

o Ei tullut vastaan tilannetta että olisi tarvinut.

+ Pelille löytyy ilmaisia ‘maailmoja’ jotka voi ladata pelinkehittäjän sivulta (Toim. huom) 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu