kouluun sopivat pelit artikkeli

peliraati-facebooksteam peliraatiPEGI ei arvioitu

peliraadin youtube


 

 

Kaupallinen peli herättää sotalinnun henkiin

me109 simulaattori

Il-2 Stormovik on jo yli kymmenen vuotta virtuaalilentäjiä lennättänyt simulaattorisarja, joka keskittyy vanhoihin sotalintuihin. Pelit ovat olleet raskaasti muokattavia, eli harrastajat ovat voineet tehdä omaa lisäsisältöä peleihin. Suomen virtuaalilentäjät RY lentää edelleen simulaattorin 1946-versiota netissä ja yhdistyksen voimin on tuotettu Suomen ilmailumuseoon lennettävä Messerschmitt Me109- simulaattori. Allekirjoittanut otti kokeneen lentäjän ja kameran mukaan Vantaalle. Katso video.

me109 simulaattori-2me109 simulaattori-3

Me109 simulaattori on kunnioitusta herättävä, kolmella videotykillä ja kahdella tietokoneella pyörivä virtuaaliohjaamo. Saksalainen puuseppä on tuottanut messerschmitt-hävittäjän ohjaamoa oikeilla mittasuhteilla viisi kappaletta maailmalle, joista kaksi on suomessa – Vantaalta ja Tikkakoskelta. Mittaristoa varten ovat harrastelijat ohjelmoineet toisen tietokoneen joka ohjaa mittareita – koko simulaattori on siis käsityötä kaupallista peliä lukuunottamatta! Ohjaamo itsessään on hieman laajennettu versio oikeasta – alkuperäinen kun oli suunniteltu pienille miehille, mutta ohjainergonomia on tismalleen se mikä oikeassakin.

 

Simulaattori on omistettu simuloimaan suomalaista G2-versiota (Tikkakoskella G6) ja siitä puuttuu pommitusnäyttö- sekä nappi koska niitä ei suomessa käytetty. Seikka minkä Porin eteen uponneen hävittäjä hylystä huomaa on moottorin valtava koko – kone oli etupainoinen ja se tuotiin jyrkässä kulmassa 250 km/h kenttään. Koko koneen vakaus vähenee nopeuden vähetessä, joten simulaattori osoittautui erittäin vaikeasti lennettäväksi. Konetyyppiä tuotettiin yli 33000 yksilöä 2/3 kaikista koneista oli jossain vaiheessa korjauksessa laskeutumisvaurioista ja 10% menetettiin laskeutumisonnettomuuksissa! Syyt onnettomuuksiin tulivat tuskallisen selväksi simulaattorissa, jossa laskeutuminen oli erityisen hankala rasti – kuka tahansa joka uskoo selviävänsä paremmin kuin videon miehet, simulaattori maksaa ilmailumuseossa noin 99 euroa tunti.'

Entäpä kokeneen lentäjän mielipiteet? Kone käyttäytyi uskottavasti ja se onnistuttiin saamaan jopa siipisakkaukseen ja syöksykierteeseen. Yleensä lentokoneiden tyyppikoulutus alkaa sillä että luetaan kaikki ohjekirjat mitä koneesta on – no nyt mentiin pakittamalla puuhun.

Vaari on kokenut siviililentäjä ja totesi että lähestyminen oli peevelin vaikeaa, koska periaate on että kaikki koneet on tuotava ehjänä kentälle. Konetyypin ”veto päällä” laskeutuminen, hurjalla laskunopeudella, vaati myös erilaista asennoitumista kuin perus-Cessnalla. Kone käyttäytyi kuitenkin uskottavasti vaikka vertailukohtaa oikeaan koneeseen on ainoastaan veteraaneilla, jotka kuulemma ovat simulaattoria kehuneet. Nokkapaino yllätti etenkin allekirjoittaneen – toisella laskulla tein virheen vetämällä lopussa kaasun pois ja kone nyökkäsi - suoraan nokka tonttiin. Molemmille testaajille jäi kutina että uudestaan pitäisi päästä yrittämään – esimerkiksi jos kone käyttäytyisi mukavammin jos laskua yrittäisi ilman laippoja?

Suosittelemme simulaattoria niille joilla on perustiedot lentämisestä ja mielenkiinto – tosin tilaa on vain pienelle ryhmälle. Hatunnosto mukana tulevalle ilmailumuseon kouluttajalle, joka ohjaa ja opastaa kuten lennonopettajan kuuluukin.

me109 simulaattori-4me109 simulaattori-5

Historiallisesti Helsinki näytti uskottavalta ja maanmerkit olivat tunnistettavissa, etenkin Kotkan pommitus vaikutti uskottavalta ja koneen käyttäytyminen sitä että ilmataistelu vaatii lentäjää – onnistuin tekemään immelmannin 250 km/h nopeudessa, mutta se oli täysin koneen suorituskyvyn rajoilla. Kaiken kaikkiaan peli tuo uskottavan kuvauksen jatkosodan lopun ilmataisteluista ja siitä mitä se vaati Me109-veteraaneilta. Sinällään peli olisi hyvä oppituokio yläasteikäisille. Sinällään peli ei tässä kontekstissa kuvaohjelmtermein todettuna 'etäännytä', koska isovanhempamme ovat oikeasti olleet pommitusten alla, tosin esimerkiksi pienten ryhmien historian- ja fysiikanopetuksessa tätä voisi hyödyntää? Kunnioitus lentäjiä kohtaan lisääntyi koska koko lentokoneen operointi on lentäjän vastuulla, toisin kuin suihkuhävittäjissä jossa pärjätään vain tikkua kääntämällä.

 

 

Hyvää:

+Kaikin puolin täydellisen uskottava lentotuntuma

+Äärettömän tarkka historiallinen autenttisuus.

+Herättää mielenkiinnon historiaan ja lentämiseen Missähän se oma Il2 on?

 

Huonoa:

-Ohjaimet voivat kaataa peliä.

-Hinta voi tulla esteeksi.

-Vaatii perustiedot simulaattorilentämisestä.

 

Linkit:

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109

http://www.ilmailumuseo.fi/index.php?page=messerschmitt-bf-109--simulaattori

http://www.virtualpilots.fi

 

 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu