Lapsesi haluaa pelata Halo:Reachia, selvä, mikähän se Reach on kunkansikuvassakin näkyy vain ukkoja panssareiden kanssa? Peliraadin yksi tärkeimmistä tavoitteista on antaa tietoa tehdä arvostelu. Peliraati ei siis ole 'yhden arvostelun juttu', vaan sarja peleihin tutustuttavia mielipidekirjoituksia. Muidenkin arvostelujen lukeminen toki auttaa, lukija voi vastustaa tai samaistua ratkaisuihin. Lisäksi se antaa asioita joita voit tarkkailla, omin painotuksin. 


Pelin valitseminen kansikuvan perusteella on varmasti huonoin idea mitä löytyy. Mm. Conkers Bad Fur Day oli hyvin väkivaltainen ja kannessa oli söpö orava.

Ohjeelliset ikärajamerkinnät on tarkoitettu kertomaan minkä ikäinen saa pelistä kaiken irti, liian nuorelle lapselle annettu peli ei siis välttämättä johda muuhun kuin ikävään ja turhautumiseen. Harkintavaraa sopii vanhempien käyttää esimerkiksi 15/16 tapauksessa eikä esimerkiksi 7/12 tilanteessa. Esiteinien pelit eivät sovi lapsille, eivätkä aikuisten pelit teineille.

Pelkästään pelin tyyppi voi olla sopimaton lapselle. Sinänsä tervehenkisessä Operation Flashpointin moninpelissä (VET 15) oli ongelmia 13-vuotiaiden kanssa, jotka pilasivat yhteistyöpelin sooloilemalla. Kyseisessä pelissähän saatettiin odottaa väijytettävää kolonnaa puskassa jopa parikymmentä minuuttia joka oli nuorelle aivan liikaa. Vaikka 15 ja 13-vuoden ero tuntuu pieneltä, on ikärajoihin kuitenkin aina syyt ja kasvuiässä  parinkin vuoden ikäero on suuri, joten vanhemmilla on aina lopullinen sana siihen mitä lapsi saa pelata ja mitä ei.

Ainoastaan ikäraja 18 on myös lailla sementoitu, joten vanhempi syyllistyy rikokseen jos luovuttaa pelin lapselle. Tietysti lukija saattaa tässä vaiheessa haluta pelata lapsen kanssa peliä  joka on ikärajaltaan korkeampi. Tässä suhteessa hiuksia on turha lähteä halkomaan, jos yhdessä pelaaminen olisi yleistä ei peliraatiakaan tarvittaisi. Tutkimuksen mukaan 70% lapsista haluaisi että vanhemmat pelaisivat heidän kanssaan enemmän.

Kun valitset lapsellesi peliä ota selvää sen nimi ja etsi tietoa esimerkiksi www.google.fi-kautta. Katso www.youtube.fi-palvelusta videoita pelistä. Usein pelistä positetaan alkuntroa tai makupaloja, ns. 'teaser'-pätkiä. Myös musiikkivideoita peleistä löytyy paljon.

Peliraadin lisäksi löytyy myös monilta sivuilta peliarvosteluita suomeksi kuten www.arvostelut.net. 

Googlen kautta voit myös löytää arvostelun syöttämällä peli nimen ja 'arvostelu' tämän perään. Jos lontoon kieli sujuu arvosteluita (review) löytyy hyvin paljon englanniksi. Englanninkielinen wikipedia kertoo peleistä yksityiskohtia huomattavasti suomenkielistä laajemmin, joten se on yksi paikka etsiä tietoa.

Tärkeintä on että vanhemmat välittävät, mitä lapsi tai nuori tekee. Heidän tehtävänsä on välillä olla niitä 'tylsiä vanhempia' jotka myös kieltävät asioita. Aina kielto ei ole kuitenkaan ainoa keino, vaan yhdessä pelaaminen on hyvä tapa varmistua siitä että peli on oman kasvatustavoitteiden mukainen.

-Rami Sihvo
nuorisotyönohjaaja,
lähetyssihteeri
ja pelimies