Kuvaava otsikko

[pelin kansikuva]

(Lyhyt kuvaus pelistä tähän - "kuin pelipaketin takakannesta")

 

Pelin tiedot:

Arvioijan nimi:   Arvioijan ikä:
Sähköposti:  Muut arvioijat (ikä):  huom:lasten nimiä ei tule mainita ilman vanhempien lupaa
Pelin nimi:    Julkaisija:
Julkaisuvuosi:      Formaatti (arvosteltu):
Muut formaatit:     Laji, genre:
Muu luokitus:    Pelaajamäärä ja pelimuodot:
Ikäraja ja sisältömerkinnät: (PEGI ikäraja ja sisältömerkinnät)
Linkit muihin arvosteluihin: (Muiden peliarvostelusivustojen arvosteluihin, mieluiten suomalaisiin)

Linkit youtube videoihin: (pelikuvaa tai arvosteluja)Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

(Arvostelun ydin, n.100-200 sanaa käsittävä mielipidekirjoitus joka on suunnattu vanhemmille. Kirjoita tämä viimeiseksi. Kerro pelistä "kuin äitillesi", mistä pelissä on lyhyesti kyse. Arvioi moraalia kasvattajan kannalta. Kerro, kelle suosittelet peliä.

Huom, koska ikäraja ei kerro kuinka vanha saa pelistä kaiken irti voi sitä suositella helposti virallista ikärajaa vanhemmille. Ikärajaa nuoremmille voi suositella ainostaan vanhemman seurassa, koska myös alhaiset ikärajat ovat lainvoimaisia. Tällaisessä tilanteessa arvostelijan kannattaa täyttää perusteltu ikärajan muutosehdotus PEGI tai Meku-palveluille )Pelin eettisyys ja arvot: (Mainitse onko jonkin asia mielestäsi myönteistä vai kielteistä. Esim onko pelissä sosiaalisia arvoja? Eri piirteitä pelissä voi arvioida + ja - merkein sen mukaan mikä on oma mielipide. Minkään huomio ei sinällään tee peliä huonoksi, parhaimmissakin peleissä on jotain huomautettavaa. Paino on eettisyydessä eikä pelin teknisissä yksityiskohdissa, eli esimerkiksi pelin vaikeusaste ei ole eettisesti ongelmallinen ellei se turhauta pelaajia, jolloin siitä voi puhua tunteet- tai jopa huijaamis-kohdassa.)

Tunteiden herättäminen (+ -)

Minkälaisia tunteita peli saa aikaiseksi lapsessa tai aikuisessa (myönteiset/kielteiset) ? Olivatko reaktiot toivottavia vai oliko pelissä liian vahvoja kohtia? Useimmat pelit turhauttavat joskus, jos peli turhauttaa jatkuvasti sen ikäraja voi olla liian nuorille tai siinä on suunnitteluvirheitä.

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+ -)

Minkälainen on pelin sankarikuva, onko päähenkilö kiinnostava vai onko pääpahis tätä kiinnostavampi? Mitä ominaisuuksia pelin päähenkilöstä ja sivuhenkilöistä löytyy, ovatko ne tavoiteltavia.

Väkivaltaisuus (+ -)

Väkivalta ja sen oikeutus (konteksti). Millä tavalla väkivaltaa pyritään perustelemaan. Onko pelissä perustelematonta tai 'yli menevää' väkivaltaa? (PEGI:n ikarajat: 7, hyvin kevyttä. Pegi 12, fantasia, sarjakuva- tai urheiluun kuuluvaa Pegi 16 sotilaiden välistä realistista kamppailua Pegi 18, selkeästi sadistista)

Seksistisyys (+ -)
Miten eri sukupuoliin suhtaudutaan (seksismi ei siis rajoitu pelkästään naisiin) ja miten nämä kuvataan pelissä, sen juonessa ja dialogissa?

 Kielenkäyttö ja viestintä (+ -)

Viestit (myös sanattomat) ja viestinnän käyttö pelissä. Käytetäänkö siinä alatyyliä vai käytetäänkö dialogia muiden roolihenkilöiden kannustamiseen? (yleensä vieraskielistä). Uhotaanko pelissä paljon ilman alatyyliä?  

 Päihteiden käyttö (+ -)

Käytetäänkö pelissä päihteitä, minkälainen kuva päihteiden käytöstä annetaan (toivottava/ei toivottava),onko se jopa pelin kannalta välttämätöntä? Onko päihteiden käyttö kuvattu tarkasti. Käytetäänkö pelissä ylen määrin lääkkeitä?

Syrjiminen, rasismi (+ -)

Puhuuko vastapuoli murtaen englantia, tai ovatko roolit stereotyyppisiä? Pitääkö muita kiusata että peli etenisi, esimerkiksi aloittelevia pelaajien kyliä ryöstämällä?

Uhkapelit ja huijaaminen (+ -)

Onko pelissä uhka- ja rahapelejä? Opettaako se uhkapelaamaan. Pitääkö pelissä menestyäkseen lyödä vetoa, tai voiko pelissä huijata ja vaaditaanko huijaamista jotta pelissä pärjäisi?

Ladattava lisäsisältö (+ -)

Onko peliin ladattavissa lisäsisältöä, jos on minkälaista ja onko tämä myönteistä vai kielteistä? Onko lisäsisältö kaupallista riistoa vai pelaajaa hyödyttävää materiaalia?  DLC-paketit voi arvioida lyhyesti omana pienenä arvostelunaan joka lisätään arvostelun yhteyteen.