koodaustunti pienipeliraati-facebooksteam peliraati

 

 

Koodaustunti: Lähtölaukaus ohjelmointiin

 koodaustunti

Koodaustunti (www.koodaustunti.fi) on mainio lähtölaukaus koodaamisen opettelemiselle koulussa, ja miksei kotonakin. Projekti käynnistyi viime vuoden puolella, mutta materiaali on onneksi käytettävissä edelleen. Yhdysvalloissa oli tavoitteena saada miljoona koululaista vääntämään koodia tunnin verran. Suomessa tavoite oli 10 000 koululaista. Tavoite saavutettiin meillä varmasti, vaikka rekisteröityneitä koodaajia oli vähemmän.

 

koodi1koodi2

Koodaustunti koostuu valmiista opiskelupaketista, joka on mitoitettu oppitunnin mittaiseksi. Mainiona porkkanana toimii Angry Birds-hahmosto, joita ohjaillaan labyrintissa. Lisämateriaalia on saatavana ovelasti piilotettuna ”Miten aloitan”-valikon alta, ”Haluan lisää.” Materiaali sopii kaikenikäisille, ja video-opasteet toimivat, vaikka ovatkin englanninkielisiä. Ohjevideoita tulee tarjolle sitä mukaa, kun uusia ominaisuuksia otetaan käyttöön.

koodi3koodi4

Myyvä demovideo vilisee amerikkalaisia julkkiksia, joista osa kertoo myös, kuinka monta riviä koodia he saivat aikaiseksi tunnin aikana. Suuri rivimäärä sinällään ei ole sinällään uroteko, sillä taitava koodaaja pystyy rakentamaan koodin tiiviiksi.

Koodaaminen on tehty helpoksi Blockly-menetelmällä, joka on Scratch-koodauksen kevennetty versio (tästä on lisätietoa toisaalla tällä sivustolla). Koodia ei siis varsinaisesti kirjoiteta, vaan se kootaan valmiista palikoista, ja rakennelma testataan sen valmistuttua. Hätäisemmille koodaajille muistutamme, että linnun antamat (suomenkieliset) ohjeet on syytä aina lukea, koska eräässäkin tehtävässä sallitaan rajallinen määrä koodipalikoiden käyttöä.

koodi5

Vaikka itse koodaaminen voi tuntua turhalta taidolta, on sen tekeminen valistavaa, koska käyttäjä tajuaa, mitä kaikkien sovellusten ja pelien ”konepellin alla” tapahtuu. Koodaustunnilla voi jokaisen tehtävän päätteeksi tarkastaa, millainen luotu koodi oikeasti tekstimuodossa on.

Koodaustunnin suorittaminen on kaikenikäisille käyttäjille todella palkitsevaa, ja vain pienimmät koodaajat tarvitsevat apua. Monelle tästä saattaa aueta mainio uusi harrastus, jollekin jopa ammatti. 

 

 

Koodaustunti: www.koodaustunti.fi

 

 

 

Demovideo: http://youtu.be/FC5FbmsH4fw

Scratch, Kodun isoveli: http://scratch.mit.edu/

Koodaustunti Facebookissa: https://www.facebook.com/events/552063884884177/