koodaustunti pienipeliraati-facebooksteam peliraati

 4+

 

 

Pelatessa oppii!!

gkompris

GCompris on opetusohjelma tai opetusohjelmakirjasto, joka tarjoaa kirjoitushetkellä yli 100 erilaista lapsille sopivaa pelimuotoon tehtyä opetusohjelmaa. Ohjelmistosta on olemassa ilmainen versio Linux-käyttöjärjestelmille, mutta Windows-käyttäjät saavat käyttää ilmaiseksi vain rajoitettua versiota, jossa on tällä hetkellä 81 opetusohjelmaa tarjolla. Kaikki opetusohjelmat käyttöönsä haluava joutuu maksamaan 9 euron suuruisen summan kehittäjille. mikä tällaisesta paketista on naurettavan pieni. Ohjelmistoon myös kehitetään jatkuvasti uusia opetusosioita.

Ohjelmasta on tehty myös osin toimiva versio iPhone/iPad -laitteille sekä Android-laitteille (Google Play). Näillä laitteilla ohjelmisto kulkee nimellä “Yellow duck”.

 

Pelin tiedot

Arvioijan nimi:Aki-Matti Itkonen Arvioijan ikä: 31

Sähköposti:akimatti.itkonen(at)gmail.com

Pelin nimi: GCompris Julkaisija: Julkaistu ilmaiseksi GPL-lisenssin alla

Julkaisuvuosi: Viimeisin versio 2013 Formaatti (arvosteltu): Windows, Linux

Muut formaatit: Mac OS X, iOS, Android Laji, genre: Opetusohjelmat

Muu luokitus: - Pelaajamäärä ja pelimuodot: Yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: 4+ (iTunes) / 2+ (arvostelijan suositus)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://gcompris.net/wiki/GCompris_in_the_media

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=QozRt6eBBzY

http://www.youtube.com/watch?v=axvX_UadrBA

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

Jos vanhempi on yhtään niinkuin minä, lapsen saatuaan hän alkaa miettiä, kuinka auttaa häntä oppimaan elämän perustaitoja ja voisiko tuota oppimista jotenkin tukea tietokoneen avulla (joka alkaa ennen pitkää lasta kiinnostamaan). Mikäli opetusohjelmia alkaa Googlelta kyselemään, saa vastaansa melkoisen liudan erilaisia ja laadultaan vaihtelevia vaihtoehtoja. Monesti opetusohjelmat myös keskittyvät opettamaan vain yhtä tiettyä asiaa lapselle.

GCompris on tehty lasten ehdoilla, lapsia varten. Kuvakkeet ovat suuria ja tyylitelty samoin kuin esimerkiksi monet pienille lapsille suunnatut kirjat. Opetusohjelmia on laidasta laitaan ja kaikki kategorisoitu loogisesti. Aivan pienimpien ja ensikertalaisten on parasta aloittaa tietokoneen käyttöä opettavilla ohjelmilla, joissa harjoitellaan hiiren ja näppäimistön käyttöä. Esikoululaiset voivat siirtyä jo hieman vaikeampiin tehtäviin, kuten etsimään kuvista eroavaisuuksia, värittämään kuvia, opettelemaan numeroita ja kirjaimia yms. Kouluun jo ehtineille tarjolla on paljon erilaisia laskutehtäviä sisältäviä pelejä, lukemisen harjoittelua ja vaikka tieteellisiä kokeita.

Itselle tärkeäksi ominaisuudeksi on osoittautunut mahdollisuus käyttää ohjelmistoa niin, ettei lapsi pääse sotkemaan tietokonetta GComprisin ulkopuolella, mikä taas on esimerkiksi papunet-sivuston huono puoli. Lapsi kun saattaa vahingossa vaikka sulkea internet-ikkunan ja harmistua kun mukava peli hävisi ruudulta. GComprisin kanssa hän voi tuntea olevansa tilanteen hallinnassa.

Jos jotain huonoa ohjelmistosta täytyy löytää, niin korkeintaan opetusohjelmien suuri määrä. Se saattaa aikaansaada joskus tilanteen, jossa haluaisi pelata jotain tiettyä opetuspeliä, muttei mitenkään meinaa muistaa minkä kategorian alta se löytyikään (-). Tämänkin voi silti helposti ehkäistä asetuksista GCompris Admin -työkalulla, jolla voi määritellä mitä pelejä on käytettävissä (+). Oman profiilin voi tehdä vaikka jokaiselle lapselle erikseen ! Meillä GCompris on auttanut lapsia mm. värien, kellonaikojen, numeroiden, rahan käytön ja lukemisen oppimisessa. Eikä siitäkään haittaa ole ollut, että pojat ovat saaneet halutessaan harjoitella shakin peluuta.

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

+ Oppiminen voi olla hauskaa

+ Kasvatuksellinen

 

Tunteiden herättäminen (+)

+ Melkeinpä jokaiselle löytyy omaa oppimistasoa vastaavia tehtäviä

+ Opetusohjelmat palkitsevat lapsia onnistumisesta, eivätkä mollaa epäonnistumisesta

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet ()

+ Ohjelmistossa ei oikeastaan ole varsinaisia hahmoja kuin muutamissa peleissä, eikä siten tarjoa samastumisen kohteita. Peli kuitenkin palkitsee lapsessa uteliaisuutta ja kokeilunhalua, mitkä ovat uuden oppimisen kannalta tärkeitä. Voisi sanoa, että lapsi samaistuu tiedemieheen.

Väkivaltaisuus ()

+ Ei väkivaltaisia pelejä

Seksistisyys ()

+ Ei seksistisiä malleja

Kielenkäyttö (+)

+ Kielenkäyttö on fiksua

- Windows-versiossa suomenkielinen kielituki on enemmän puutteellinen kuin Linux-versiossa…

- ...jossa siinäkin törmää muutamassa kohtaa englanninkieliseen tekstiin.

+ Suurin osa tekstistä on tarjolla suomeksi

+ Äänet ovat saatavilla suomeksi

+ Kuvakkeet auttavat ymmärtämään pelien tarkoitusta, vaikkei lapsi osaisikaan vielä lukea

Päihteiden käyttö ()

+ Ei päihteitä

Syrjiminen, rasismi ()

+ Ei esiinny rasismia tai syrjintää

Uhkapeli ja huijaaminen()

+ Ei uhkapeliä tai huijaamista

Ladattava lisäsisältö ()

- Windows-version saa päivitettyä 9 euron maksulla kaikki opetuspelit kattavaan versioon. Samalla saa oikeuden myös tuleviin päivityksiin.