PEGI ei arvioitupeliraati-facebookikarajat-fi

  

 

Luolaholvausta

knights of pen and paper

Knights of Pen&Paper simuloi dungeons&dragons-roolipeliä, mukana on niin 20-kulmainen noppa kuin pelinjohtajan lahjonta ruoalla! Peli pyrkii rikkomaan rajoja olemalla peli, roolipelin pelaamisesta. Peli  melkoinen kommentaari perjantai-illan peleistä ja nörttikulttuurista noin  ylipäätään. Monet sivuhenkilöt tuottavat miellyttäviä mielleyhtymiä eri populaarikulttuurista, joten aivan sisäpiirin huumoria peli ei ole, vaikka nörttiaiheilla leikkiikin. 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi:Rami Sihvo Arvioijan ikä:33

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Knights of Pen&Paper +1 edition Julkaisija: Paradox

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Laji, genre: roolipeli

Muu luokitus: retro Pelaajamäärä ja pelimuodot:

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  -

Linkit muihin arvosteluihin:

http://fi.ign.com/review/1276/arvostelussa-knights-of-pen-and-paper-1#

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=zG1RIEnTb64

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Kuvaus: Pikselimössöä, hyvin lieviä efektejä.

 knightspp-2

Peli on parodia 80-luvun Dungeons&Dragons roolipeleistä ja se on oikeastaan aika naseva sosiaalinen kommentaari. Ehkä kaikki eivät ymmärrä viittauksia, mutta 30+ vuotiaat voivat pitää tätä hyvinkin omanaan. Sosiaalinen vuorovaikutus on pelissä pelinjohtajan ja roolipelaajien välillä - ja tottahan on että välillä pelaaajat haluvat jäädä jumittamaan johonkin paikkaan, joten pelinjohtajan on keksittävä jotain turhia lepakontappotehtäviä kunnes pelaajat haluavat siirtää hahmonsa toiseen paikkaan. Peli on toteutettu vanhanaikaisella pikseligrafiikalla, joten yhtään mitään lastensuojelullisesti huomautettavaa ei pelissä siis ole.

 knightspp-1knightspp-4

 

Pelin eettisyys ja arvot: +

 

Gary Fine oli ensimmäinen joka tutki tieteellisesti roolipelejä 1983 ja hän teki arvokasta pohjatyötä sekäi mielenkiintoisia havaintoja Dungeons&Dragons-pelistä ja pelaajista. Pelien väkivaltaisia tilanteita  korosti pelihahmon kokemuksen hankkiminen taistelemalla ja ryöstämällä luolastoja. Väkivaltaa perusteltiin paljolti samoin kuin videopelien väkivaltaa nykyään ja peli oli ei ollut vielä kehittynyt sosiaaliseksi simulaatioksi mitä se on tänään. Fine sovelsi Irwin Goffmanin tunnetuinta teoriaa ‘Kehysanalyysia’’ tutkiakseen pelin sosiaalisia säännönmukaisuuksia. Tästä taustasta voidaan  Knights of Pen&Paper-pelin moraalisesta asettelusta sanoa jotain:

 knightspp-5knightspp-3

+ Knights of Pen&Paper käsittelee Finemäistä voimafantasiaa realistisesti “Jee mennään tappamaan jotain että saadaan kokemusta!

+ Toisaalta kameran vienti pelipöydän taakse ja grafiikan sijoittaminen pelinjohtajan taakse - osoituksena että fantasiamaailma on lopuksi pelinjohtajan takana, joka toimii käyttöliittymänä peliin, osoittaa että kyseessä on normaalielämän kehyksistä irroitettu tilanne, mutta kehykset voivat olla päällekkäin eli pelinjohtajan ruokkiminen tai tälle kilven hankkiminen seinään tuo jonkinlaista mitattavaa hyötyä (+). Metatason tulkintanta peli käsittelee siis aihettaan - eli 1980-luvun roolipelaamista - hyvin. Sinänsä peli itsessään ei ole ihmeellinen ja ongelmanratkaisu perustuu lähinnä siihen kuinka möröt saadaan tapettua (-). Kyllä, annan tästä itkua ja hammasten kiristystä aiheuttavan minuspisteen koska onhan tuo moraalisesti ja pelillisesti hieman ankeaa ajatella että kokemusta tulee vain rahaa hankkimalla tai mörköjä tappamalla. Tosielämässä roolipelit ovat kehittyneet kuitenkin näistä ajoista - eli nykyään ei peli pyöri vain ja ainoastaan kokemuksen ja kullan ympärillä.

 

 

Tunteiden herättäminen (+)

 

++ Peli on tehokkaasti ‘etäännytetty’ aiheesta pikseligrafiikalla, eli toiminta ja muu on melkoisen lapsekasta - toisaalta tämä myös tuo sen lähemmäs vanhaa pelaajaa, mutta pelottava peli ei ole.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 

+ Pelinjohtajan voi valita :)

+ Pelihahmot voi valita

+/- Taas kerran aivan liian vähän tyttöjä pöydän ääressä, tosin fakta nyt on että ei siihen aikaan niitä paljon ollut, eli naapurin täti ja mummo mukaan peliin ei nyt niin kaukana ollut totuudesta!

 

Väkivaltaisuus (+)

 

Onko väkivalta keskeistä pelin juonen kannalta?Toki (-)

Millaisia ovat seuraukset? -D3 HP tai itse voi myös säätää vaikeustason (+)

Kuka käyttää vakivaltaa? +  Kaikki tasapuolisesti.

Millä väkivalta oikeutetaan? + Tämä on roolipeliä.

Väkivallan humoristisuus? +Jo vain.

 

Seksistisyys (+)

 

? Levotonta läppää peliporukassa, tuli kotoisa olo heti!

+ Bechdelin testi, menee itseasiassa läpi kakkostyypin kriteerillä, eli omaan ryhmään saa kolme naista (kaikista pelaajista pöydän ympärillä ei voi sanoa sukupuolta)

+ Two X Chromosomes testi menee läpi kakkostyyppinä..

 

Kielenkäyttö ()

 

+ Roolipelislangia

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ Kolan ja pizzan voimalla eteenpäin!

o Edelleenkään ei ole täyttä varmuutta taikajuomista.

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

ööh, ei?

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ “huijaaminen” ei nyt oikeastaan ole huijaamista vaan sosiaalisesti hyväksyttävä ja peliin koodattu tapa.