peliraati-facebookikarajat-fi9+

 

 

 

 

 

Nethack, tuo Roguen lapsi ja Roguemaisten pelien kuningas täytti tänä vuonna 17 vuotta. Peliä on - kiitos ilmaisen sopimuksen - levitetty ja kehitetty eteenpäin ja se on oikeutetusti osa nörttikulttuurin perinnettä. Ideana on lähteä etsimään luolastosta Yendorin amulettia uhratakseen sen jumalalleen. Pelin ulkoasu on yksi ikimuistoisimmista, nimittäin ruutu tulostuu täyteen ASCII-konsolimerkkejä, esimerkiksi pelaaja on kuvattu @ merkillä kun ^ on ansa ja  d koira. Peli on hyvin sattumanvarainen, eli Rogue-pelin tapaan 50 tason luolasto on joka pelikerralla erilainen.

 Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi:Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(ät)peliraati.fi Muut arvostelijat  (ikä): paljon

Pelin nimi: Nethack 3.44 Julkaisija: Glen Andreas (iPad)/  Nethack Dev team

Julkaisuvuosi:1987-2014 (2009 iPad) Formaatti (arvosteltu): iPad

Muut formaatit: Amiga, Atari ST, Macintosh, MS-DOS, Linux, OS/2, UNIX, VMS,PSP,iOS, kaikki Windows-koneet  Laji, genre: Roguemainen

Muu luokitus: Rooliseikkailu Pelaajamäärä ja pelimuodot: Yksinpeli, pelattavissa Telnet-yhteydellä netin yli.

Ikäraja ja sisältömerkinnät: - (Apple storeen arvottu 9+)

Linkit muihin arvosteluihin:

https://sites.google.com/site/mjvaisane/parhaat-tietokonepelit

http://www.retropelit.fi/nethack/

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=aMumSgis-Jg

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

 

Kuvaus: Kaikille sopivaa sisältöä, hyvin lievät väkivaltaviitteet (tekstimuodossa).

 

 

Peli on todellakin hyvin tuttu peli 30+ vuotiaille ja sillä on ollut valtavia vaikutuksia pelikulttuuriin esimerkiksi Diablo-peleistä alkaen. Arvosteltu versio oli iPadille tehty koodin siirto ja se oli sama vanha kunnon NetHack, vaikkakin käyttöliittymä oli kokenut massiiviset muutokset. Mukana tuli eri versioita graafisesta käyttöliitymästä. iPad/iPhone versio on myös ilmainen, vaikkakin se kaatuili aina valikoita selatessa. Periaatteessa peli on kuitenkin täysin pelattavissa. Jos vakaata versiota haluaa kannattaa se ladata kotikoneelle.

 

nethack-ipad-344-1nethack-ipad-344-2nethack-ipad-344-5nethack-ipad-344-3

 

Ikärajasuositus 9+ on sikäli hassu, että tuon ikäiset eivät todennäköisesti vielä lue englantia, eivätkä välttämättä ymmärrä hienoimpia viitteitä, joten rajoittaminen on sikäli pöhköä. Kuitenkin peli vaatii näppäimistöyhdistelmä ja pitkää pinnaa jo siinä määrin että teini alkaa siitä vasta saada kaikki irti.

nethack-ipad-344-6nethack-ipad-344-7nethack-ipad-344-8

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta:

 

-Mikä tuo on!!!???

-Mikä tässä on tarkoituksena?

-Mikä pelissä on parasta?

 

Pelin eettisyys ja arvot: (++)

 

+ Pelin paras puoli on oikeastaan se että sitä on kehitetty 20 vuotta ja kehittäjinä on ollut yli sata eri ihmistä - nämä ovat lisänneet peliin omat piirteensä, kaikki lemmikeistä turisti-hahmoluokkaan asti.

+ Peli on ensimmäisiä ilmaisella lisenssillä varustettuja pelejä, joten tämä on mahdollistanut pelin rajattoman levityksen ja lisäykset. Eli menetitkö lemmikin? Ei se mitään, kesytä hirviö lemmikiksi. Onko sinulla turhia kääröjä, ei se mitään, dippaa ne lähteeseen ja maagisella tussilla kirjota joku tuntemasi käärö.

+ Tippa on monesti silmässä tapahtumien saadessa outoja käänteitä ja osan hirviöistä ollessa melkoisen humoristisia. Eli esimerkiksi Gremliniä ei kannata kastella.

+ Pelissä on myös reilusti juonellisia lisätehtäviä (24+) ja monipuolisuutta siinä määrin, että asetelma ei ole pelaaja vastaan koko maailma. Kauppiaan voi tappaa, mutta jumalat vihastuvat, joten tämä on hyvin iso ei. Samoin ruumiiden syönnistä tulee melkoisia sanktioita, eli kaikenlaista voi tehdä, mutta hyvin pitkä kehitys

tarkoittaa sitä että melkein kaikki mahdollinen on otettu huomioon.

 

Tunteiden herättäminen (+)

 

nethack-sayo-speedrun

 

1h 10 min  Nethack läpi - https://www.youtube.com/watch?v=CyahGDRN9x8

 

- iPad-versio on hyvin kaatumisherkkä, ja vaikka kosketusnäytöllä ohjaaminen on lähes nerokkuutta hipova keksintö, kaatavat valikot peliä sen verran usein että turhautuminen on taattu.

-Tylyn sattumanvarainen, esim hahmo voi liukastua ja kuolla kun yrittää nousta ponin satulaan (!) Turhautuminen kuului peliin aikoinaan ja sen ympärille on kehittynyt melkein jo oma kulttuurinsa.

+ Hauskat löydöt

+ Klassikko: Vaikutusta moneen peliin.

+ Valtava määrä eri ihmisten ideoita

+ Jumalien vihaa kannattaa välttää.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 

+ Oman hahmoluokan voi valita, joukossa on jopa turisti Hawaji-paidalla ja kameralla (sekä luottokortilla) ja esimerkiksi pasifistisemmat hahmot tarvitsevat lemmikin turvakseen. Hahmoluokka myös vaikuttaa pakolliseen lisäseikkailuun.

+/- Paljon eri mytologioista tuttuja hahmoja. Esimerkiksi loppuvastustajana on Ilmestyskirjan kolme ratsastajaa.

+ Humoristinen ote.

 

Väkivaltaisuus (+)

 nethack-ipad-344-4

- Taistelua tapahtuu paljon ja se saa myös eeppisiä mittasuhteita Basiliskin ja Hydran kaltaisten vastustajien kanssa (+).

+ Paljon eri mahdollisuuksia pärjätä. Esimerkiksi Basiliskin voi kestyttää lemmikiksi mikä on aika kivenkova ongelma kaikille vastustajille.

+ Huomautettakoon myös että pelin minimalistinen kuvaus (vaikka käytössä olisi graafisia ohjelmamuokkauksia, ei silti voida puhua millään tavoin tai mitenkään graafisesta pelistä)

 

 

Seksistisyys (+)

 

+ Voi pelata miestä tai naista

+ Sukupuoleen ei oikeastaan oteta kantaa.

 

Kielenkäyttö ()

 

+ ...

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ Myrkkyjä

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

+ Kauppiasta ei kannata tappaa

 

Uhkapeli ja huijaaminen (+/-)

 

- Kylmää kättä tarjotaan aloittelijoille

+ Voi pelata myös exploration-moodissa, jossa pelihahmo voidaan ladata uudestaan.

 

Ladattava lisäsisältö (+)

 

+Täysin ilmainen. http://www.nethack.org/

Arvosteltu versio saatavilla App storesta: https://itunes.apple.com/fi/app/nethack/id334281275?mt=8

+Ilmainen lisenssi on vaikuttanut myös useiden spinoff-projektien syntymiseen mm. Slash ja Spork ovat tälläisiä projekteja. Kaikki nämä ovat ilmaiseksi jaossa.