7steam peliraatipeliraati-facebook

 Tankkien maailmaa

World-of-Tanks-logo1

Word of Tanks (WoT) on tällä hetkellä yksi suosituimmista ilmaisista nettipeleistä ja syy on selvä ainakin miespuolisille pelaajille. Kukapa ei olisi leikkinyt tankkileikkejä hiekkalaatikolla tai ollut jossain vaiheessa lapsuuttaan edes vähän kiinnostunut telaketjuilla rymistelevistä panssarijärkäleistä.

Word of Tanksin idea on yksinkertainen. Käyttäjä lataa koneeseen ohjelman ja tekee itselleen profiilin. Käytössä on tietty määrä rahaa ja kokemuspisteitä joilla voi ostaa tankkitalliinsa jatkuvasti parempia ja tehokkaampia tankkeja. Pelaaja saa alussa käyttöönsä halvempia 1. maailmansodan aikaisia hyökkäysvaunuja mutta kokemuspisteiden ja pelirahan karttuessa voi siirtyä koko ajan parempiin ja nykyaikaisempiin.

Itse pelit koostuvat 10-15 minuutin mittaisista taisteluista, joissa 30 pelaajaa jaetaan kahteen joukkueeseen ja tavoitteena on joko valloittaa tavoitealue tai tuhota vastapuolen joukkueelta jokainen tankki. Pelin jälkeen tankin miehistö saa osumista yms. kokemuspisteitä kehittyen paremmaksi ja pelaaja sekä rahaa että kokemuspisteitä. Peli sinänsä on ilmainen ja parempia tankkeja saa pikkuhiljaa pelaamisen kautta. Oikealla rahalla nämä saa käyttöönsä nopeammin.

wot screens combat update 8 2

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Markus Kartano Arvioijan ikä: 41

Sähköposti: markus.kartano(at)evl.fi Muut arvostelijat: Pietu (11v)

Pelin nimi: World of Tanks Julkaisija: wargaming.net

Julkaisuvuosi: 2010 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit:Xbox 360 Laji, genre: Toiminta, strategia

Muu luokitus: nettipeli Pelaajamäärä ja pelimuodot: moninpeli verkon kautta

Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 7, väkivalta (piiloväkivalta), nettipelaaminen

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/world-of-tanks

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=_LxY_EmDs3E  Nappula pelaa

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

Peli ei ole kovinkaan väkivaltainen jos ei oteta huomioon rikkoutuvaa tankkia. Tankin miehistö pääsee aina pelin lopussa pakoon tuhoutuneesta tankista vaikka haavoittumisia pelin edetessä tulee ja sama miehistö jatkaa kun tankki on ensin varikolla korjattu. Ikäräjä (PEGI 7) on näin ollen juuri sopiva.

Peli myös rohkaisee pelaajia yhteistyöhön muiden samalla puolella olevien kanssa sillä yksinäinen tankki, vaikka se olisi kuinka tehokas tahansa, ei pitkälle pelissä pötki. Saman joukkueen jäsenet voivat jutella keskenään joko chatissa tai mikrofonin kautta, kuten vakavammin omissa pelaajien itse muodostamissa joukkueissa pelaavat usein tekevät. Pelikieli on enimmäkseen  englanti ja chatin automaattinen suodatin näyttäisi rajaavan tehokkaasti kaikenlaista ikävää kielenkäyttöä.

Kun pelissä oma tankki on saanut riittävästi osumia, se hajoaa lopullisesti, jolloin pelaaja voi jäädä joko seuraamaan miten peli loppuu tai poistua pelistä aloittamaan uuden pelin jollakin toisella oman varikon tankeista. Peliajat ovat kohtuulliset, jolloin yksittäinen peli ei vie liikaa aikaa. Tosin ainahan voi ottaa vielä uuden peli ja viritellä tankkikokoelmaansa aina vain paremmaksi...

Word of Tanks sopii sekä  kouluikäiselle lapselle että aikuiselle ja se voi olla myös yksi tapa puuhata asioita yhdessä. Tankkia nimittäin voi ohjata kaksistaan niin että toinen liikuttaa hiirellä tykkitornia ja hoitaa tähtäämisen/ampumisen, kun taas toinen voi keskittyä näppäimistöllä tankin liikuttamiseen ja reitin suunnitteluun.. Näin voi yhdessä suunnitella erilaisia pelitaktiikoita mikä on omiaan kehittämään lapsen ja vanhemman keskinäistä vuorovaikutusta. Tankkipeli voi innostaa myös kiinnostumaan historiasta ja tankkiharrastusta voi laajentaa myös pienoismalleihin, radio-ohjattaviin minitankkeihin tai käynteihin Panssarimuseolla.


world of tanks

kuvat: http://worldoftanks.com

Pelin eettisyys ja arvot: ()

 

Peli parhaimmillaan opettaa ryhmässä toimimisen taitoja sillä yksinäinen tankkiajaja ei pelissa kauaa pärjää. Satunnaiset pelaajakumppanit myös tekevät peleistä vaihtelevia, välillä voitetaan ja välillä hävitään eikä ratkaisevaa merkitystä ole sillä, mitkä omat taidot tai varusteiden tasot ovat. Tämä seikka voi antaa myös sen näkökulman pelaajalle etteivät tankkitaistelut oikeassakaan elämässä mitään ongelmia ratkaise.

 

Pelin pisteytys palkitsee monipuolisesta toiminnasta mutta rankaisee jos pelaaja esim vahingoittaa oman puolen toisia pelaajia.Tunteiden herättäminen ()

 

Eniten turhautumisen tunteita voi pelissä herättää se jos omalla puolella pelaajat pelaavat miten sattuu tai tahallaan vaurioittavat omaa tankkia joko törmäilemällä tai ampumalla. Peli onneksi rankaisee omien vahingoittamisesta vähentämällä pelaajan pelikierroksesta saamaa piste ja rahamäärää.

 

Hyvin onnistunut ryhmätyö ja siitä seurautuva pelikierroksen voittaminen saa aikaan onnistumisen tunteita.Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet ()

 

Pelissä korostuu ryhmätyön osaamisen taidot. Joku omalta puolelta voi alkaa johtaa joukkoa. Hyvä johtaja voi olla yksi samaistumisen kohde.

 

Väkivaltaisuus ()

 

Kuten aiemmin todettiin, pelissä ei ole muuta väkivaltaa kuin tankin hajoaminen ja metallin vääntyminen. Tankin miehistönä olevat pelihahmot ikäänkuin selviävät aina seuraavaan taisteluun ja he voivat ainoastaan haavoittua pelin aikana minkä vaikutus näkyy mm. tankin huonontuneena ohjattavuutena. Pelimaailmassa ei ole ihmishahmoja eikä muutenkaan muuta eläimistöä kuin taivaalla lentäviä lintuja.  

 

Seksistisyys ()

 

Peli ei ole seksistinen. Pelaajat näkyvät toisilleen anonyymeinä tankkeina eikä toisten pelaajien ikää, sukupuolta tai kansalaisuutta ole näkyvissä.  Kielenkäyttö ()

 

Pelitilannetta voi kommentoida chatissa niin että joko oman puolen muut tankit tai kaikki tankin näkevät sen. Perusasetuksilla englanninkieliset alatyyliset ilmaisut karsiutuvat automaattisesti pois. Asetuksen voi ottaa pois päältä mutta tätä peli ei suosittele.

 

Päihteiden käyttö ()

 

Pelissä ei käytetä päihteitä.

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

Pelissä ei esiinny syrjintää tai rasismia. Tankit perustuvat historiallisiin esikuviinsa. Tankkien kansallinen alkuperä on esillä mutta pelin kannalta sillä ei ole merkitystä.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()Ladattava lisäsisältö ()

 

Peli on pelattavissa ilmaiseksi. Oikealla rahalla voi ostaa heti parempia tankkeja ja varusteita niihin jos ei jaksa kartuttaa virtuaalirahakukkaroaan pelaamalla. Pelillisesti paremmista tankeista ei ole kuitenkaan kovin paljoa hyötyä koska tankilla pelataan aina suurin piirten saman tasoisten muiden tankkien kanssa (tier).