steam peliraatipeliraati-facebook

PEGI ei arvioitu

 Avaruudessa kukaan ei kuule kaivamistasi

starmade

 Starmade on Minecraftin serkku joka keskittyy siihen mihin minecraft ei keskittynyt, eli avaruuteen ja avaruusaluksiin. Peli on ilmainen alpha-testiversiossaan joten sitä voi jokainen testata. Peli perustuu siis asteroidien ja kiekkomaailmojen kaivamiseen sekä oman avaruusaluksien ja avaruusasemien rakentamiseen palikoista. Maailmankaikkeus on automaattisesti generoitu, joten sillä ei ole varsinaisesti loppua kuten ei myöskään pelillä sillä kuten minecraft se on suunniteltu nimenomaan monien pelaajien palvelimilla pelattavaksi.

Pelin tiedot
Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti:rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat: 9 nuorta (12-15 v), 1 (30+ aikuinen)

Pelin nimi: Starmade (alpha) Julkaisija: schema / TBD
Julkaisuvuosi: 2012 Formaatti (arvosteltu): pc
Muut formaatit: Mac, Linux Laji, genre: avaruusräiskintä
Muu luokitus: minecraft tyyppinen hiekkalaatikko Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, moninpeli serverillä
Ikäraja ja sisältömerkinnät: -

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.cinemablend.com/games/StarMade-Like-Minecraft-Space-It-Steam-Greenlight-56964.html

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=dMZMJjp8-1U

thumb starmade-1

Ruuhkaa nettipelissä kauppa-asemalla

 


Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Pelissä on kaivostoiminta ja rakentelu hyvin suuressa osassa, paljolti Minecraftin tyyliin. Omalla koneella voi vaikka keskittyä rakentamaan omaa Kuolontähteä tai Enterpriseä.

On myös huomattava että nettipelissä on hyvät mahdollisuudet häiriköintiin. Onneksi omia faktioita ja kiltoja voi perustaa ja jokainen voi ostaa faktio-modulin joka estää ulkopuolisia pelaajia ottamasta palikoita tukikohdasta (raivaussäteellä niitä voi tosin vielä varastaa). Samalla tavalla alukset joissa on faktiomoduli ovat suojattu ollessaan kotitukikohdassa. Periaatteessa faktiomodulien tuhoaminen olisi hyvä tapa häiriköidä, mutta ne osataan moninpelissä suojata myös hyvin. Moninpeli on siis pääasiassa resursseista taistelua muita faktioita vastaan, eli räiskimään pääsee myös.

Pelissä on myös tietokoneen ohjaamia piraatteja ja kauppiaita joten ihmisiä vastaan kamppailu ei ole ainoa mahdollisuus. Toisaalta uskoisin että palvelimen säädöillä saa muutettua peli rauhanomaisemmaksi, jos haluaa.

Nuoriso oli syksyn Bittileirillä innostunut pelistä ja rakentelu koettiin mieleiseksi. Muutamat perusjutut eivät olleet täysin selviä, ja tutoriaali ei opettanut kunnolla esimerkiksi sitä että tykit pitää liittää asetietokoneeseen ja sitten vasta liittää asetietokone numeronäppäimen taakse. Innostus kuitenkin jatkui pitkään ja asteroidien kaivaminen sekä hylynryöstö olivat parin päivän päästä suosittuja toimintoja. Erilaisessa porukassa kuvittelisin että faktioiden välisiä sotia olisi tullut paljon. Olin kaukaa viisaana asettanut aloituspaikan suojatuksi, joten sotiminen ei onnistunut siellä. Peli koettiin kuitenkin verrattain hyvin toimivaksi, vaikka peli onkin virallisesti testivaiheessa. Se toimi myös melkoisen monella koneella hyvin ja omaan paikallisverkkoon asetettu palvelin jaksoi pyörittää noin kymmentä pelaajaa kun käytössä oli vanhentunut pelikone. Peli herätti myönteisiä tunteita, ja suosittelen sitä sen takia. -Rami Sihvo

Käytännössä nettipeliä kohtaan esitän samat varaukset kuin Minecraftin nettipeliä, tosin tämä peli näyttäisi perustuvan tosin enemmän yhteistyöhön (uh... nettipelien draamaa) kuin oman puutarhan rakentamiseen, joten sosiaalisia taitoja tarvitsee enemmän.

thumb starmade-2

Ketään tuskin yllättää tämä löytö

thumb starmade-3

Planeettoja löytyy myös. (Tai no, kiekkomaailmoja. Yhtään en tosin löytänyt sellaista joka olisi norsujen ja kilpikonnan päällä)

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 

+Toiminnan vapaus

+Faktion kanssa toimimisessa tarvitsee kielitaitoa ja yhteistyökykyä

 

Tunteiden herättäminen (+)

+Tutkimusmatkailu

+rakentaminen on mukavaa legoilla leikkimistä. Oman aluksen voi tehdä jäästä tai kaktuksista, jos välttämättä haluaa.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet ()

 

+/- ei oikeastaan. Pelaajat ovat lähtökohtaisesti avaruusmainareita ja kauppiaita.

 

Väkivaltaisuus (+)

 

+ On mahdollista perustaa täysin rauhanomainen palvelin, mutta faktioiden väliset sodat ovat varmaan legedojen ainesta.

+ Roolipeliservereitä löytyy jo

 

Seksistisyys ()

?

 

Kielenkäyttö ()

 

+/- avoin chat, eli kielenkäyttö on välillä huonoa.

 

Päihteiden käyttö ()

 

?

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

??

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Wikistä löytyy kaikki tarvittavat reseptit

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

+ Alpha ladattavissa ilmaiseksi http://star-made.org/