peliraati-facebooksteam peliraati7

 

 

Skylanders: Swap Force

 thumb skylanders-boxi

Skylander on lyhykäisyydessään kolmiuloitteinen tasohyppely-seikkailupeli. Swamp Forse on sarjan kolmas peli aikaisemmat ovat Skylander Spyros Adventure ja Skylader Giants. Peliin kuuluu hahmoja, jotka asetelaan pelikonsolin USB liitäntään  aseteltavalle alustalle. Alustalle aseteltu hahmo on se, millä pelissä pelataan. Eri hahmoilla on erilaisilla ominaisuuksia, ja eri ominaisuuksien avulla päästään eri paikkoihin pelissä. Tietyt tyyppiset hahmot pääsevät vain tiettyyn paikkaan, joten erilaisten hahmojen ostaminen on siis lähes välttämätöntä, että pelin pääsee pelaamaan loppuun ja että pääsee pelin kaikkiin paikkoihin.

Samasta pelistä on jo siis  aikaisempia versiota, joskin tässä versiossa alusta ja skylanderit ovat uusia. Uudet skylanderit eivät toimi vanhalla alustalla, mutta uusissa toimivat kaikki vanhat. Tämä lienee normaalia peli-evoluutiota, mutta koska peliin ostetaan erikseen noita Skylander-olioita, niin onneksi tällä viimeisimmällä toimivat kaikki aikaisemmat oliot..

Skylander on ensimmäisiä pelejä joiden ansaintalogiikka on erilainen perinteiseen vain pelin ostamiseen nähden. Kuukausimaksullisia pelejä on ollut, mutta tähän peliin kuuluu siis erillinen USB liitäntäinen alusta (portaali) jonka päälle voidaan asetella erikseen ostettavia "otuksen", tai kuten pelissä sanotaan, eli siis Skylandereita.

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi:Jarkko Lignell Arvioijan ikä: 43

Sähköposti: jarkko.lignell(ät)gmail.com Muut arvostelijat (ikä): poika (10), tyttö (12)

Pelin nimi: Skylander Swamp Force Julkaisija: Activision

Pelin kotisivut: http://www.skylanders.com/fi/ Julkaisuvuosi: 2013

Formaatti (arvosteltu): Wii Muut formaatit: PS3, PS4, WiiU, Xbox 360, Xbox One, 3DS

Laji, genre: tasohyppely Muu luokitus: USB-liitännäispeli

Pelaajamäärä ja pelimuodot: 1-2 Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 7 (ESRB E: 10+)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.v2.fi/arvostelut/pelit/1352/Skylanders-Swap-Force/

http://dome.fi/pelit/arvostelut/skylanders-swap-force

 

http://www.konsolifin.net/playstation/uutiset/9354/

Linkit youtube-videoihin:

Trailer : http://www.youtube.com/watch?v=kGpr3T86p6w

http://www.youtube.com/watch?v=gu6inaN5PtY

Peliesimerkkejä netissä: http://www.skylanders.com/fi/online-games

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Asennus onnistui koehenkilöltä (10v)  ihan sujuvasti, vaikkakin ohjeet olivat hyvinkin ylimalkaisia. Ylimalkaisuus johtunee siitä, että samat ohjeet sopivat sitten minkä tahansa pelilaitteen pakettiin, eikä pelikonsolikohtaisia ohjeita tarvitse asenuksen osalta tehdä.

skylanders-1ignskylanders-2ignskylanders-3youtubeskylanders-4cbstvvideos

Peli on positiivinen poikkeus Wii peleisssä, koska peli on suomenkielinen. Suomenkieliset puheet, ohjeet jne. Tämä on hyvinkin ymmärrettävää ja olisi pelin tekijältä ollut taloudellinne virhearviointi olla tekemättä peliä suomeksi. Ansaintalogiikkaan kun kuuluu erillisten Skylandereiden ostaminen erikseen, ja näin ollen peliin käyttäjä osta erillisiä lisä-olioita ja niistä tuotto on varmasti enemmän, kuin itse pelistä.. Ainoastaan näiden olioiden  avulla pelaaja saa ostetun skylanderin mukaan omaan peliinsä.

Swap Force nimi viittaa siihen, olioilla on erillinen ylä ja ala osa. Näitä osia saa sitten vaihdeltua keskenään, ja saa “itse tehtyä” olion, jolla on tarvittavat ominaisuudet, mitä pelaaja itse haluaa. Skylander hahmo koostuu siis kahdesta osasta, jotka ovat pelissä eri elementtejä, esim. tuli, vesi ja elo. Peliin on saatu mukavaa mielekkyyttä sillä, että  skylanderin ylä ja alaosia voi laittaa ristiin ja kasata eri elementeistä erilaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet ja pelaajan skylander voidaan, ja välillä jopa tarvii, vaihtaa kesken pelin, jotta pelissä pääsee eteenpäin. Perinteiseen taso-hyppelyyn on saatu mukavasti uutta eloa ja vaihtelua.

Pelin ikäraja on 7 vuotta ja tästäkin vinkkelistä katsoen tuo suomenkielisyys on enemmän kuin vaatimus, jotta pelin kiinnostavuus säilyy ja pelaajan tulee ostettua erikseen myytäviä skylander -hahmoja.

Pelattavuudeltaan peli on perinteinen taso-hyppelypeli, jossa tuhota vastaan tulevia "örkkejä" ja kerätään pisteitä. Pelin alussa on selostuksia ja ohjeita hyvin alussa, joidenka avulla peliin pääsee mukaan.

Testipelaajan (10 v) ensimmäinen kommentti oli, että pelissä on yksinkertaiset ja helpot ohjaustoiminnot. Peli kulku etenee tarina-vetoisesti ja koska tarinat on suomenksi puhuttuja, niin tarinat jaksaa kiinnostaa, ja lisäksi näiden avulla peliin pääsee paremmin sisälle.

Ensimmäisen 15 minuutin aika pelistä tosin eka bugi-paikka löytyi. Näennäisesti avoimelta tasolta ei päässytkään pois vain kävelemällä, vaan törmäsi ns. seinään, vaikka seinää ei kuvassa näkynyt. Hyppäämällä pääsi eteenpäin.Tiivistelmä:

 

+ Viihdyttävä peli lapselle, aika siis kuluu mukavasti.

+ Vaikkakin pelissä on ammuntaa yms. väkivaltaa, ei (PEGI 7) ikärajan vuoksi niin raakaa. Vastustaja vain ns. katoaa, kun osutaan.

+ Suomenkielinen wii-peli

 

- Pelissä yllättävän paljon kuitentkin tätä taistelua, sitä olisi voinut olla vähemmän.

- Vanhemmat, valmistautukaa kauppareissuilla Skylander hahmojen ostopyyntöihin….

- Pelaaminen kaverin kanssa on paljon mukavampaa, jotenka välttämättä aina ei innosta yksin pelata.Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 

+ Pelataan kaverin kanssa, eikä kaveria vastaan. Vaatii ja harjoittaa yhteistyötä kaverin kanssa.

+ Pelin tarkoitus on pelastetaan Sylander maailman pilvimurtosaaret, pääasiallinen tarkoitus ei siis ole vastustajan tuhoaminen

- Paljon taisteluja, mutta missäpä nykypäivän pelissä ei näitä olisi….

- Pelin sanoma jäi vähän ohueksi.  Ei siis kuitenkaan mikään opetus-peli, vaan puhdas ajanvietepeliTunteiden herättäminen (+/-)

+ Suomenkielinen puhe auttaa ymmrätämään paremmin.

- Tosin sama suomenkielisyys päästää enemmän sisälle peliin, jotenka tunteet ovat mukana pelissä.Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

+ ja - Kovin hyvä roolimalleja ei tästä pelistä saa, mutta onneksi pelin maailmassa ei ole yhteyksiä reaalimaailmaan, jotenka pelimaailma ja reaalimaailma erottuvat nuoremmallekkin pelaajalle.

+ Käsissä pidettävät hahamot tulevat “eloon” peliin kun ne asetetaan alustalle. Peli on siis ihan oikeasti käsin kosketeltavissa.

Sukupuolia ei (ääniä lukuunottamatta) pelissä eroteltu. Äänet tosin ovat kovin miesvoittoisia.

12v pelaaja-tyttön kommentti tosin oli, että: Sopii myös tytöille, on siis skyladereita jotka ovat tyttöjä. Mukava pelata yhdessä.

 

Väkivaltaisuus ()

 

Väkivaltaa (ampuminen, lyöminen, yms.) olioiden avulla pelissä joutuu runsaasti tekemään. Se on keskeisessä osassa pelin etenemisen kannalta. Väkivallan seuraukset pelissä ei vastustajan ulkoisella olemuksella näytetä. Vastustajalta vähenee energia ja kun energia loppuu, niin vastustaja katoaa.

Pelissä taistelut ovat keskeisessä osassa, mutta ovat taisteluita Skylander maailmassa, jotenka kytkös reaalimaailmaan jää onneksi hentoiseksi, eikä mielestäni tuo 7- vuoden ikäraja ole väärä. Jos pelissä olisi ikärajana 12-v, niin se tuskin olisi näin suosittu.Seksistisyys (+)

 

+ Mitään seksiin viittaava en pelistä löytänyt, mikä tukee ikärajaa.

+ Tyttö-hahmot ovat osa peliä, eli kaikki hahmot eivät ole miehiä.

+ Tytöillä on omat vahvuutensa ja heitäkin tarvitaan pelissä. (kaikkia hahmoja ei tietysti tullut kokeiltua, koska jotta hahmolla pääsee pelaamaan, niin vaatiin hahmon ostamisen)

 

Kielenkäyttö ()

Kiroilua en huomannut.

Puhe on selvää ja väkivallasta puhuttaessa käytetään nujerra, tai kaada -sanoja. Ei siis puhuta lyömisestä tai ampumisesta suoraan, mutta taisteluista tosin puhutaan.

 

Päihteiden käyttö ()

 

Ei tullut esiin.

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

Skylander maailmassa on mielestäni tasavertaiset säännöt, samat siis kaikille.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

En sisällä.

 

Ladattava lisäsisältö ()


+ Erikseen ostettavat oliot tuovat olion peliin mukaan, mutta olio ostetaan fyysisenä leluna, eikä siis ladata netistä. Olioiden myynti lienee yrityksen kannalta se tuottoisampi puoli, kuin mitä itse peli on. Toisaalta, käsin kosketeltavat esineet, jotka sitten “heräävät” pelissä henkin, tuo huomattavasti lisää konkreettisuutta peliin, koska peli hahmoja pystyy pitämään kädessä. Hahmojen ala osien vaihto tuo lisää kiinnostavuutta, koska niiden mukana hahmo saa eri ominaisuuksia.

 

English summary

 

The Swap Force was generally positive exception to Wii-games because it was localized to Finland. The idea of getting parents to buy Skylander figures was well receieved and both reviewers Boy (10)  and Girl (12) liked the take off from traditional platforming. Accordingly boy the controls were easy enough and he got into story beacuse it was in Finnish. However after 15 minutes of play the testers encountered first bug - an invisible wall. Luckly this was remedied by jumping.

 

Small summary:

 

+Entertaining

+Not too violent

+Finnish language

 

- A lot of fighting. Diffrent kind of challenges please.

- Parents, remember that kids do want more skylanders after this.

- The game is best with friend and might not genrate interst for solo playing.