peliraati-facebook

steam peliraati7

 

 


LEGO-sankarit pelastavat maailman

lego marvel super heroes


LEGO Marvel Super Heroes -pelissä pelaaja pääsee ohjaamaan Marvel -sarjakuvayhtiön sankareita LEGO-maailmassa toteutettuna.  Pelaaminen koostuu sarjakuvamaisesta taistelusta ja hahmojen erikoiskykyjen käyttämisestä melko yksinkertaisten ongelmien ratkaisemiseen. Peliin on myös sisällytetty kunnon ropsaus huumoria tilannekomiikan ja hauskan sanailun muodossa.


Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Aki-Matti Itkonen Arvioijan ikä: 31

Sähköposti: akimatti.itkonen( ät )gmail.com Muut arvostelijat  (ikä): Johannes (7), Jeremias (5)

Pelin nimi: LEGO Marvel Super Heroes Julkaisija: TT Games

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4, PS Vita Nintendo 3DS, Nintendo DS, Nintendo Wii U

Laji, genre: Toimintaseikkailu Muu luokitus: Ongelmanratkonta

Pelaajamäärä ja pelimuodot: Yksinpeli, Paikallinen moninpeli Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 7 (ESRB 10+)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/lego-marvel-super-heroes

http://www.gamereactor.fi/arviot/171964/Lego+Marvel+Super+Heroes/

https://www.commonsensemedia.org/game-reviews/lego-marvel-super-heroes

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=P9CKh7TzJUw

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

2014-02-01 000012014-03-09 000032014-03-09 00004

LEGO Marvel Super Heroes (LMSH) ei eroa suuresti esitystavaltaan muista LEGO -sarjan toimintapeleistä, joita viime vuosina on julkaistu. Peliraadissakin aiemmin arvostellussa LEGO Indiana Jones -pelissä olleet huomiot pätevät siksi hyvin myös tähän peliin. Joitakin eroavaisuuksia tosin on ja keskityn niihin.


LMSH eroaa ensinnäkin siten, että juonta kuljettavien tehtävien välissä pelaaja voi seikkailla suuremmassa vapaassa maailmassa, joka on mallinnetty New York Cityn mukaan. Kaduilla ja teillä kulkee tavallisia kansalaisia arkisissa askareissaan eikä pelaajaa mitenkään estetä hajottamasta kaikkea tai edes nuhdella siitä (-). Suuria rakennuksia ei ole mahdollista hajottaa, mutta kaiken pienemmän eteen tulevan voi. Kansalaisten autojakin voi ottaa haltuun (tosin he aina sanovat antavansa ne ilomielin sankaritehtäviä varten) (-).

2014-03-09 000092014-03-09 000102014-03-09 00013Toinen erikoisuus on se, että tarpeeksi pitkälle yksinpelissä edettyä on mahdollista ottaa ohjattavakseen voitettuja pahiksia, jolloin on mahdollista samastua heihin mellastaen haluamallaan tavalla. Tämä voi olla sekä hyvä että huono asia näkökulmasta riippuen (+/-).


Ikäraja 7 tuntuu sopivalta, mutta pienemmätkin voivat olla mukana pelaamassa yhteistyöpeliä vanhemman rinnalla (+). Pelissä on paljon tekstiä englanniksi, joten vanhemman on muutenkin hyvä olla mukana ettei lapsi turhaudu kun ei tiedä mitä kuuluisi tehdä. Yhteistyöpelin aikana on myös mahdollista hyökätä kaverin kimppuun ja siten aiheuttaa tälle haittaa, mikä ainakin meillä oli omiaan aiheuttamaan herkästi kovia riitoja Johanneksen ja Jeremiaksen välillä. Sitä vain on niin helppo “vahingossa” iskeä toinen palasiksi (-).

2014-03-09 000192014-03-09 00022Pelin voimakkain vaikutus lapseen/pelaajaan on kuitenkin se, että saa ottaa sankarin roolin ja pelastaa maailman, mikä kohottaa lapsen itsetuntoa ja saa hänet hyvälle mielelle (++).


Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)


+ Perusideana taistelu hyvän puolesta pahaa vastaan- Tarjoaa konfliktien ratkaisumalliksi taistelua

+ Yhteistyö on välttämätöntä eteenpäin pääsemiseksi- Myös kaverin voi tuhota, mikä aiheuttaa harmia- Peli ei nuhtele eikä rankaise sivullisten kiusaamisesta- Pelissä on mukana viikinkijumala Thor…

+ ...mutta hän ei ole mikään palvottava jumalhahmo vaan supersankari joka kuuluu Marvelin sarjakuvamaailmaan+ Peli kannustaa löytämään erilaisia lähestymistapoja vastaantuleviin ongelmiin, koska lähes jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa sekä tapansa ratkaista tietty pulmaTunteiden herättäminen (+/-)


- Pienemmissä pelaajissa hankalammat ongelmat herättävät turhautumista, kun eivät keksi ratkaisua. Edes lukutaito ei auta, koska vihjeet tulevat englanniksi.+ Supersankarina pelaaminen on lapsista ilmeisen hauskaa, kun saa käyttää niiden erikoisvoimia.- Vaikeat pomotaistelut, joissa “kuolee” monta kertaa aiheuttavat voimakasta turhautumista+ Perusvastustajat ovat helppoja päihittää, mikä helpottaa lapsen itsetuntoa
Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)


+ Roolimallit ovat supersankareita, jotka ovat lähtökohtaisesti siis hyviksiä- Sankarien tapa ratkaista konflikteja on aina taistella+ Sankarit ovat persoonallisia, esimerkiksi Hulk on avoimen väkivaltainen suurella voimankäytöllään mutta toisaalta erittäin kiltti siivotessaan taistelun jälkiä välianimaatiossa. -/+ Myös pahiksilla voi pelata, kun pelaa pidemmälle


Väkivaltaisuus (-)


- Kuten jo aiemmin sanottu, väkivalta yleensä ainoa ratkaisu konflikteihin- Taisteluita on paljon ja vihollisten teilaamisesta palkitaan legorahalla- Kaikesta tuhoamisesta palkitaan legorahalla, tavaroiden, esineiden, autojen ja kaiken mikä menee rikki+ Väkivalta on humoristista, legopalikoista rakennetut asiat hajoavat legopalikoiksi+ Välillä palikoista myös rakennetaan tarvittavia asioita ja usein ongelmien ratkaisuna onkin ensin hajottaa jotain olemassaolevaa ja rakentaa siitä sitten jotain uutta


Seksistisyys (+)


+ Ei seksuaalisia tai seksiin liittyviä kohtauksia+ Naissankarit yhtä päteviä kuin miessankarit+ Kehonkuva suurimmaksi osaksi yhtenäinen, legoukkomainen. Hulk selvänä poikkeuksena.


Kielenkäyttö (+)


- Pelissä puhutaan englantia, mikä tekee tehtävistä vaikean ymmärtää pienille lapsille+ Ei kiroilua- Etenkin pomopahikset uhkailevat kovasti, mutta myös sankarit välillä takaisin

Päihteiden käyttö (+)

+ Ei päihteitä eikä viittauksia niiden käyttöön


Syrjiminen, rasismi (+)


+ Pelissä ei esiinny syrjintää…- …ellei lasketa sitä, että Marvelin maailmassa mutantit ovat syrjitty ja vainottu kansanosa- Harmillisesti suurin osa hahmoista kaukaasialaisia (valkoihoisia)


Uhkapeli ja huijaaminen (+/-)


+ Uhkapeliä ei esiinny


Ladattava lisäsisältö (-/+)


+ Lisäsisältönä peliin saa uusia sankareita pelihahmoiksi- Samalla tulee pelihahmoiksi uusia pahiksiakin- Lisäsisältö on maksullista+ Sarjakuvien vannoutuneet fanit varmasti mielissään lempihahmojensa saamisesta peliin