9+peliraati-facebookikarajat-fi  

 

 

Sähköputkihenkilöt avaruudessa

TOH

Honor Harrington on David Weberin luoma hahmo 4000-luvulle sijoitetussa avaruussotaa käsittelevissä kirjoissa. Weberin novellit ovat saaneet vastakaikua suuressa joukkoa yleisöä, koska niissä perinteisesti miesvaltaiset ammatit on muutettu naisvaltaisiksi. Tales of Honor on avaruustaisteluun perustuva taktinen strategiapeli ja se kertoo HMS Galahadin selviytymistaistelusta tuntemattomassa avaruudessa.

 Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi

Pelin nimi:Tales of Honor: The Secret Fleet  Julkaisija: Evergreen Studios, LLC

Julkaisuvuosi: 2014 Formaatti (arvosteltu): iPad

Muut formaatit: google play Laji, genre: Kevytstrategia

Muu luokitus: Ilmaispelattava Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, livetehtävät netin kautta.

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  - ( Apple 9+)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.148apps.com/reviews/tales-honor-secret-fleet-review/

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=ie_WOzuO8cY

https://www.youtube.com/watch?v=LCyafFFkyDA

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 TOH-2

Kuvaus: Hyvin lieviä väkivaltaviitteitä.

 TOH-1TOH-11

Peli lähtee käyntiin siitä että päähenkilö joutuu hävittäjäalus HMS Galahadin kapteenin pallille entisen kaaduttua yllätyshyökkäyksessä, joka jätti koko aluksen romuläjäksi. Tästä lähtee selviämistaistelu tuntematonta laivastoa vastaan ja sen identiteetin selvittämiseksi. Itse taistelu on simppeliä eli valintoja ei ole huikeita määriä, mutta aluksen laitteiden päivitys ja virittely sekä sähköjohtojen vetäminen tuo mielenkiintoa peliin. Eli ei mitenkään huono peli, mutta nopeasti nouseva vaikeusaste tarkoittaa sitä että peliä on hyvä pelata pienissä erissä, tätä tukee sekin että päivityksiin kuluva aika vaihtelee parista minuutista kuuteen tuntiin. Live-tehtävät ovat sikäli hyvä idea, että niissä voi ansaita harvinaisia ja tehokkaita laitteita omaan alukseensa, mitkä normaalipelissä voivat olla usein kiven takana.

 

Lastensuojelullisia huomioita ei nyt tähän hätään ole esittää, eli suosittelen pinnan mukaan.

 

(Lisää tietoa David Weberin Honor-sarjasta löytyy mm. Geekgirls.fi-blogista)

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

TOH-4

 

+ Piraatteihin ja orjakauppaan suhtaudutaan ylenkatseella.

+ Loppuun asti vietyä velvollisuudentuntoa: “meidän kimppuun hyökkäsi tuntemattomia aluksia - tietysti tehtävämme on selvittää mistä nämä ovat peräisin!”

 

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 TOH-12

+ Selkeys. Sähköputkia joutuu hankkimaan alussa jotta saisi laitteet sähköiseksi, tämän jälkeen pitää säästää parempiin generaattoreihin. Peliin pääsee melko hyvin sisään.

+ Rangaistus hävitystä taistelusta ole kohtuuton, nyt tulipalot pitää sammuttaa ja jos tässä ei onnistu poksahtaa reikiä alukseen, jotka täytyy paikata ennen kuin sähköputkia voi vetää alueiden kautta.

- Peli on joskus vaikeahko ja vaatii pinnaa, jos ei aio käyttää valuuttaa aluspäivityksiin. Tähän kategoriaan liitän myös sattumanvaraiset tavarapudotukset, mitä tuhotuilta vihollisaluksilta jää jäljelle - tosin jos tulee tiukka paikka voi romulla myös ostaa ainakin jotain avaruuden huolto-asemilla myytyjä laitteita.

+/- Viikottaiset livetehtävät ovat hyvä idea ja ilmoittautuminen päättyy noin klo 21 maissa suomenv aikaa. Minuuttiakaan myöhässä ei kuitenkaan parane olla, joten testaaja ihmettelee että jos tehtävät eivät ole synkronoituja tai vaadi minkäänlaista yhteistyötä pelaajilta, niin minkä ihmeen takia ne eivät voi olla julkisia tietyn aikaa - nyt kannattaa tulla pelaamaan puolta tuntia aikaisemmin mielummin kuin viittä vaille?

 

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (++)

 TOH-6

+ Kapteenin saappaisiin joutuvan hahmon saa nimetä ja toki sukupuolenkin valita, mutta maneerit ovat melkoisen tutut, ja taitaa tuossa rintapielessä Harrington lukea. Eli lyhyesti: vanhanaikaista velvollisuusetiikkaa ja moraalisesti kestäviä valintoja (+)

+ Oman päällystön päivitykset ja dialogi tulee tutuksi.

 

Väkivaltaisuus (+)

 TOH-3

+ Peli on kliinistä avaruussotaa ohjuksin. Osumista ilmoitetaan tavalla: “-10 runkoa ja -5 miehistönjäsentä”.

+ Peli on hyvin uskollinen kirjojen kuvaamalle avaruussodalle, eli ohjuksia ammutaan kuuroina ja yritetään torjua elektronisella häirinnällä, torjuntaohjuksilla ja puolustuslasereilla. Kirjojen kuvaamaan verisiin tappioihin ei kuitenkaan puututa, vaan peli on siistiä taktista vääntöä. Jos taistelussa häviää on seurauksena palojen sammuttelu omasta aluksesta ja avaruusromun kuluttaminen korjauspalveluihin.

- Käytännössä samoja taisteluita pitää toistaa (eli ‘grindata’) että voisi saada parempia varusteita alukseen, näitä tippuu voitetuilta vastustajilta todella sattumanvaraisesti, eli taistelua joutuu käymään läpi todella paljon.

+ Korkea moraali. Esimerkiksi pirattien murhatessa kauppa-alusten miehistöjä tähän puututaan ohjuksin. Pakokapseleita ei ammuta ja muutenkin päähenkilö on upseeri ja herrasmies (tai -nainen).

 

 

Seksistisyys (++)

 TOH-8

+ Honor Harrington

+ Tasamäärä sukupuolia

+ Bechedelin testi menee läpi, ammattisotilaiden keskustelun ansiosta (Bechdelgamer-sivuston määritelmän mukaan ainakin määritelmän tyyppi 2-täyttyy. Valitettavasti konemestari ja taktinen upseeri eivät puhu usein, koska näiden fyysinen sijainti on eri.)

+ Two X Chromosomes-testi menee läpi.

 

Bechdelin testi: Alison Bechdelin sarjakuvassa ehdottama testi joka ehdottaa että elokuvassa pitäisi olla 1) kaksi naista 2) jotka keskustelevat 3) jostain muusta kuin miehistä. Tämän testin soveltamisestä tietokonepeleihin voi vilkaista seuraavaa sivustoa: http://bechdelgamer.wordpress.com/2012/01/02/what-is-the-gamer-bechdel-test/

 

Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

Kielenkäyttö ()

 

+ Fiksua

 

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ ei

 

Syrjiminen, rasismi ()

 TOH-10

+ Kaapparien harjoittamaan orjakauppaan viitataan, mutta raakoja elementtejä kirjoista ei esitellä pelistä.

 

Uhkapeli ja huijaaminen (+/-)

 TOH-7

+ Ilmaisesti pelattava

- Mutta sattumanvaraiset voitot tietysti jurppivat välillä kun oma alus on yleisillä varusteilla päivitetty ja vastaan tulevat piraatit ovat paremmin varusteltuja.

 

 

Ladattava lisäsisältö (+/-)

 

- Kunniaa (prestige) voi täydentää maksamalla oikeaa rahaa kaupassa, tällä voi ostaa esim. harvinaisempia lisälaitteita.

+ Peliä voi pelata lahjomatta ketään, mutta sitten tarvitaan pitkää pinnaa.