PEGI ei arvioitupeliraati-facebookikarajat-fi

  

Lovecraftin riivaama Minecraft

 Eldritch

HP Lovecraftin kauhunovellien pohjalta on monia pelejä, mutta Eldritch on tietääkseni ainoa joka on sekoittanut sekä Rogue-pelien tyyliä että Minecraftin grafiikkaa. Ideana on se että Suuret Muinaiset ovat taas tulossa aiheuttamaan maailmanlopun ja transdimensionaalisen kirjastonhoitajan pitää matkustella paikkaan sitoakseen näiden olemuksen ja estääkseen maailmanlopun.Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami SIhvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fiMuut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi:Eldritch Julkaisija:Minor Key Games.

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC (Windows)

Muut formaatit: Mac, Linux Laji, genre: seikkailu

Muu luokitus: roguelike Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  -

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/eldritch

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=Ye-s9zIhqk8  traileri

https://www.youtube.com/watch?v=P4dPXa1W9RA lisäosan traileri

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 Eldritch-2

 

Kuvaus: Palikkamaista grafiikkaa ja kohtuullisia äänitehosteita.

 

Peli on hauska selviytymiskauhupeli, jännitys todellakin perustuu siihen että pelaaja ei ikinä tiedä mitä vastaan kävelee, ja miten tasot rakentuvat. Tämä tarkoittaa sitä että jokin pelin alku voi olla kivasti epäreilu, tai sitten taso helppo. Peli on lievästi jännittävä ja minecraftiin verrattuna se on selkeästi seikkailupeli, mielummin kuin hiekkalaatikkopeli. Sinänsä jännitys on etäännytetty pelaajasta niin tehokkaasti että peliä uskaltaa suositella pienemmillekin, eli hieman vanhemmille kuin minecraft. Etenkin nörttivanhempien kannattaa pelata tätä peliä lastensa kanssa, sillä siitä varmasti saavat kaikki jotain.

Eldritch-1Eldritch-7Eldritch-8

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

  • Mikä pelin tarkoitus on?

  • Mikä on paras taktiikka edetä?

  • HP Lovecraft on kirjoittanut novellinsa 1920-luvulla, miksi niitä vielä luetaan. Mikä niissa kiinnostaa ihmisiä?

 

Pelin eettisyys ja arvot: ()

 Eldritch-5

+ Jännitys tulee sattumanvaraisista tasoista - pelaaja ei siis voi oppia tasoja ‘ulkoa’ tai tietää tarkalleen kuinka paljon ja mitä hirviöitä tulee vastaan? “Roguelike”-pelien tyyliin  Eldritchi tarjoilee kylmää kättä myös sillä että kestopisteitä on alussa jopa kolme ja kirjastonhoitaja lähtee hirviöiden valtaamaan luolastoon ilman mitään varusteita. On siis huomautettava että peli on siis efekteiltään lievästi jännittävä, ja kyllähän jotkut ihmiset pelkäävät minecraftin zombieitakin?

 

Tunteiden herättäminen (+)

 Eldritch-10

+/- Roguelike

+ Ihan jännä

- Armottomuus nyppii aina välillä ja peliä ei voi tallentaa ladatakseen sen kun peli menee pieleen (Joo tiedetään, kuuluu pelityyppiin).

+ Vapaus edetä haluamallaan tavalla.

+ Aiheestaan huolimatta peli on toteutettu varsin viattomalla grafiikalla. Syväläiset litsahtelevat ja päästävät kurkkuääniä.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 Eldritch-11

+ Mielenkiintoista on, että ‘kirjastonhoitaja’ on nimenomaan nainen, ilman mahdollisuutta valita hahmon sukupuolta. Vaatteet voi valita heti alun peilistä, mutta tämän lisäksi ei pahemmin samaistumiskohteita tarjoilla (-).

 

Väkivaltaisuus (+)

 Eldritch-4

- Pelaaja käyttää väkivaltaa puolustautuakseen oudoilta hirviöiltä. Hakulla ja dynamiitilla voi myös raivata tietä jos tarvetta tulee, joten käyttö voi olla sinänsä myönteistä (+).

+ Taistelua pyrkii kuitenkin usein välttämään ammusten ja terveyden ollessa hyvin rajallisia.

+ Haluaisin tuoda esiin sen piirteen, että pelihahmot ovat tosiaan viattoman näköisiä, vaikka aihe käsittelee kosmista kauhua. Raakuudessaan peli jää paljon monesta pelistä, tosin jonkin verran verta leviää ympäristöön kuolinanimaatiossa, joten aivan Minecraft-veretön peli ei ole.

 

Seksistisyys (+/-)

 

+ Päähenkilö on nainen, joka on huomioitava senkin takia että näitä pelejä on vähemmän. Two X Chromosomes-testi toteutuu (+).

- Bechedelin testi ei toteudu ja Mako Mori ei sinänsä toteudu, koska päähenkilö on menettänyt muistinsa eikä tarinan kaarta kummemmin muodostu.

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

Kielenkäyttö (+)

 Eldritch-10

+ Asiallista.

+ iä iä cthulhu fhtagn!

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ ei

 

Syrjiminen, rasismi ()

 Eldritch-6

+ HP Lovecraftin novellit ovat perusteiltaan niin vinksallaan, että niihin ei  voi suhtautua vakavasti.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 Eldritch-9

+ Kauppa. Pelissä on Nethack-pelin idealla toteutettuja kauppoja, josta voi artifakteilla ostaa tarvikkeita. Varastaminen on myös mahdollista, mutta kauppias on aika kova vastus (+).

 

Ladattava lisäsisältö ()

 Eldritch-3

++ Peliin on saanut ilmaisena päivityksenä uuden episodin “Hulluuden vuorilla”.

 

 

English summary

 

HP Lovecraft meets Minecraft sounds like a fun cocktail and our tests revealed that game is indeed both fun to play and exciting. In many games it’s possible to learn the game in quite rapid phase - Eldritch navigates around this problem by ‘Rogue’-style randomly generated levels. By taking the ‘safe’ features away from the game Eldtrich approaches its theme from quite diffrent way than earlier Call of Ctulhu games. No,  you can’t abuse save feature - and if  you die you loose your procress. Although this sounds harsh (and it is that, for gameplay wise!) the biggest emotional safe feature is minecraft style graphics. The monsters like Soggoth or great Race of Yith are not scary but depicted in child like manner. For the graphics alone I can recommend this to even young players, but the adults most likely enjoy the thrill of being hunted by Lovecraftian monsters. -Rami Sihvo