9+peliraati-facebookikarajat-fi

 

Ei mikään Casper!

haunt the house- terrortown

Olet kummitus ja tarkoituksena on pelottaa kaupungin rakennuksista ihmiset pois. Kummittelu toteuutuu riivaamalla erilaisia esineitä kaappikellosta laivapulloon ja ravistelemalla niitä jotta talossa olevat henkilöt pelästyvät ja lähtevät paikalta! 


Pelin tiedot

Arvioijan nimi:Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(at)peliraati.fi  Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Terrortown: Haunt The House Julkaisija: SFP Games LTD

Julkaisuvuosi: 2013-2014 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: iPad, Mac, Android, PS Vita Laji, genre: Ongelmanratkaisu

Muu luokitus: Kauhu Pelaajamäärä ja pelimuodot:

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  - (Infrequent/Mild Cartoon or Fantasy Violence Infrequent/Mild Horror/Fear Themes)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.eurogamer.net/articles/2013-01-17-haunt-the-house-terrortown-review

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=OcOgpiJTs2M

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 HauntTheHouse-1

Kuvaus: Slapstick-väkivaltaa ja lieviä pelottavia elementtejä.

 

Pelissä pyritään vaikuttamaan talon kauhutasoon, jotta voidaan käyttää tehokkaampia pelottelukeinoja. Ihmiset parveilevat ympäri taloa ja paikallisia esineitä pitää käyttää näiden pelottamiseen, joskus kovin hupaisalla tavalla. Peli tekee poltergeist-ilmiöstä hupia ja tämä on hatunnoston arvoinen asia!

 HauntTheHouse-2HauntTheHouse-3HauntTheHouse-4

“Lievästi pelottavat elementit” tarkoittavat kummitteluiden laukaisua, kuten ruumishuoneen ovien heiluttelua, tai kuvien liikkumista taulussa tai isoa silmää joka ilmestyy laivanikkunan taakse. Nämä ovat hauskoja ja huumori pehmentää aihetta suuresti. Peliraadin suositusikärajaa on vaikea arvioida eli se sijoittuu taas kerran 7-12 väliin riippuen lapsesta, applen ikäraja on taas hivenen lähempänä totuutta.

 

Eli Terrortown: Haunt the House on jälleen kerran pitkässä sarjassamme, “pelatkaa vanhemmat lapsen kanssa ja muodostakaa itse mielipiteenne, koska mitään yleispätevää kaikille sopivaa vastausta ei kukaan voi antaa.”

 

 

 

Onko Paavo Pesusieni ongelma? 

 

Kansanedustaja Suna Kymäläinen kirjoitti viime vuoden lopussa Paavo Pesusienestä. “Väkivaltaisten lastenohjelmien siirtäminen iltakatseluaikaan sekä ikäraja- ja haittamerkintä-käytäntöjen yhtenäistäminen”- eduskuntakyselyssä hän tiedustelee ikäjärjestelmän toimivuutta slapstick-komedian kannalta?

 

Slapstick-komedia on vanha huumorin muoto, jonka juuret ovat vanhojen mustavalkorainojen kohelluksessa. Kukaan ei nykyään pidä kohellusta näissä filmeissä vakavasti otettavana vaarana lasten kehitykselle. Sitä vastoin muistan aikinaan Marxin veljesten hissipelleilyiden helpottaneen 4-vuotiaan Ramin hissipelkoa - ja tämä oli tullut Aku Ankasta (ettäs tiedätte).

 

Slapstickin suhteen on kuitenkin melko yleinen konsensus aikuisten, sekä ihmistyöhön koulutettujen että kouluttamattomien, että se ei ole lähtökohtaisesti haitallista. Siis, myös lapsi oppii pian ymmärtämään slapstick-komedian säännöt, että ketään ei siinä todellisuudessa oikeasti satu.

 

Tässä yhteydessä on hyvä erottaa verinen slapstick ja slapstick sinällään. Verinen slapstick (vrt. Happy Tree Friends) on sikäli ongelmallinen että sen kohdalla ei voida väittää ettei ketään satu - muuten kuin että Simpsonien Tikku ja Takku ovat elossa aina seuraavassa jaksossa. Verinen slapstick onkin kriteeristön painajainen, sillä sitä ei oikein osata luokitella? Jopa realistinen, mutta veretön väkivalta, arvioidaan amerikassakin Teen, eli teini-tasolle.

 

Yhtään asiaa ei helpota että aihetta on tutkittu yhtä pitkään kun televisiotakin, ja kuvallisen fiktion vaikutukset riippuvat niin monesta muusta asiasta (katsoja, ympäristö jne..) että slapstickillä voi olla ainostaan heikko tilastollinen vaikutus mihinkään mitattavaan käytökseen. Siksi moni piirretty on “7”, koska ei voida perustellusti osoittaa että suomen lain perusteet alaikäisten kansalaisoikeuksien rajoittamiseen täyttyvät. Ainoastaan vanhemmat voivat säädellä materiaalia lain mukaan ensisijaisina kasvattajina.

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta:

 

- Onko peli haastava?

- Mikä on hauskin kohta?

- Millaista olisi olla kummituksena?

- Mikä tarina eri paikkoihin liittyy?

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 HauntTheHouse-6

+ Pelin sisältö on pehmennetty sarjakuvatyylillä

+/- Ja idea on hauska, vaikkakin lievästi makaaberi.

- Valitettavasti osa kovahermoisista ihmisistä pitää tappaa, itse en keksinyt mitään muuta keinoa saada tietyt ihmiset pois talosta, eikä näemmä mitään muuta ratkaisua ole jos sukeltaja on töissä ankkurin alla...

 

 

Tunteiden herättäminen  (+/-)

 HauntTheHouse-5

+ Slapstick-huumori, etenkin riivausten efektit ovat hupaisia.

+ Ongelmanratkaisutarkoitus

- Osa ihmisistä hyppii ikkunoista ja osa pitää tappaa.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

+ Paljon erilaisia ihmisiä
- Olen… kummitus?

 

Väkivaltaisuus (+/-)

 

+ Periaatteessa pelottelu on ihan ok

- Valitettavasti osa ongelmista on melko tappavia.

 

Seksistisyys ()

 

nope

 

Kielenkäyttö ()

 

ei kielenkäyttöä

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ Ei kannata naukkailla rommia aluksen keulassa, torvien edessä.

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

???

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Aika helppo ongelmanratkaisupeli

Ladattava lisäsisältö (+)

 

++ Ilmainen laajennus saatavilla!