peliraati-facebookikarajat-fi 

EDU Kerbaali   

KSP-edu-1

Kerbal Space Program, on aikaisemmin arvostelut sen ollessa vielä beta-vaiheessa, joten uuden arvostelun aika alkaa olla. Tällä hetkellä peli on enemmän beta kuin ikinä, mutta versionumero 0.90 alkaa lähestyä pelottavasti ensimmäistä julkaisuversiota. Suomalainen Teachergaming LLC on tuottanut kaupallisista peleistä kouluversiota. Kerbal Space Program käsittelee vihreiden ukkojen avaruusohjelmaa, jossa raketin osat on poimittu ojasta. Aikasempi beta-arvostelu on luettavissa täältä. 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi  Muut arvostelijat  (ikä): Nuorisoa ikä 12-16

Pelin nimi: Kerbal Space Program EDU Julkaisija/Kehittäjä: Squad/ Teachergaming LLC

Julkaisuvuosi: 2011 (EDU 2014) Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Mac, Linux Laji, genre: Lentosimulaattori

Muu luokitus: Avaruuspeli, rakentelupeli Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, hiekkalaatikko tai uravaihtoehdot

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  -

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/artikkelit/pelit/kerbal-space-program-indiepelien-aatelia

http://www.halfbakery.com/idea/Kerbal_20Space_20Program_20Edu_20Edition#1376072641

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=54fDJKgjUrs Traileri

https://www.youtube.com/watch?v=hUjGW2htpR4 Traileri

 

https://www.youtube.com/watch?v=cRBFYlKfPqs Mitä on painovoima?

https://www.youtube.com/watch?v=S4CG00ewAAc  Kerbal EDU testissä.

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Kuvaus: Hyvin lievää slapstick-väkivaltaa, käytännössä onnettomuuksien kuvaamisen muodossa.

 

Kerbal Space Program on kokeellinen avaruuspeli, joka on suunnattu yläaste-lukioikäsille kehittävyytensä takia.

Yläasteikää nuorempien kanssa voi turhautuminen olla lähellä, mutta toisaalta sillöin raketin saaminen kiertoradalle (ei ole muuten yksinkertaista, ettäs tiedätte) tuntuu voitolta. Pelin konseptia kannattaa kokeilla esimerkiksi vanhalla demo-versiolla, jossa on rajoitettu määrä palikoita ja vain kuu jonne mennä.  Jos nuoriso innostuu pelistä, en näe mitään syytä olla ostamatta peliä, sillä tasoerot matematiikassa ovat yläasteikäisten kesken suuret. Peli on siis kevyellä tasolla vakava - matematiikka on oikeaa, mutta pelin skenariot ovat fiktiivisiä.

(Kerbal kun on noin 600km läpimittainen pallo, jonka painovoima ja tiheys ovat kuitenkin samat kuin maapallolla)

EDU-versio on käytännössä ohjelmamuokkaus joka tuo peliin paremmat suunnitteluvaihtoehdot, kahden monitorin tuen, tietojen keruun ja mittarit jotka osoittavat rakettiin kohdistuvat voimat. Teachergaming LLC on myös tuonut sivuilleen mahdollisuuden ladata ja julkaista omia opetustehtäviään. Mission Library antaa monipuolisen mahdollisuuden valita tarkkaan kohderyhmän, aiheen, pelityypin ja jopa sen onko mukana oppituntisuunnitelmaa! 

 KSP-edu-3KSP-edu-4KSP-edu-6

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

 -Miksi lento päättyi kuten päättyi?

 -Miksi raketti käyttäytyi kuten käyttäytyi?

 -Voisiko rakettia jotenkin parantaa

 -Onko massan ja työntövoiman suhde oikea, pitäsikö jotain vaihetta keventää?

Pelin eettisyys ja arvot: (++)

 

+ Rauhanomainen avaruusohjelma

+ Tarkoitus kehittää raketteja ja oppia fysiikan sääntöjä pelin edetessä.

+ EDU-version kohderyhmä on yläaste-lukioikäiset, kuitenkin oppimateriaalia tarvitaan rutkasti lisää (ehkä enemmän opettajaa varten kuin nuorisoa) jotta esim. yläasteen fysiikan tunnille uskallettaisiin peliä ottaa.

 

Tunteiden herättäminen (+)

KSP-edu-5

+ EDU lisää palikoita peliin, jotka muunmuuassa näyttävät alukseen kohdistuvat voimat. Erilaisia kaavoja voi myös kokeilla ja lennon eri vaiheet tallentaa CSV-muodossa, eli peli venyy myös insinööritason testaukseen. Myös opiskelijoita  ilahduttaa useamman ruudun tukeminen.

+ Kokeilimme vanhaa demoversiota nuorison kanssa ja havainnot olivat se että pelin idea oli mielenkiintoinen, räjähdykset hauskoja, ja tavoitteisiin päästiin ainakin pitkällisen pelin jälkeen. Kiertoratadynamiikka piti käytännössä oppia, että ymmärrettiin missä vaiheessa kannattaa moottoreita käyttää.

+ Monet nuoret pitivät aikaisemmin kokeillusta demoversiosta sen “minecraftmäisyyden” ja vapauden takia, lisäksi kokoversio antaa melkoisesti haasteita niitä kaipaaville.

-Bugisuus jurppii 0.90 betassa jostain syystä minua enemmän kuin missään muussa. Ehkä syy on se että EDU-versio lisää paljon laskutoimituksia ja voi saada ohjelman kaatumaan rakennusvaiheeseen tai sitten pelin kehittäjä on lisännyt paljon kaikenlaisia rutiineja taustalle.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 + Aluksissa on usein miehistöt, jotka reagoivat pelaajan ohjaamiseen ja muodostavat pienen motivaation saada koko lotja ehjänä takaisin. Nämä kerbalnautit ovat myös hyödyllisiä sillä uramuodossa joudutaan tiedettä hankkimaan myös avaruuskävelyllä. (+) EDU versio ei muuta pelin toiminnallisuutta miehistön osalta mitenkään.

 

Väkivaltaisuus (+)

+/- Rähdyksiä sattuu usein rakettien ollessa vähän mitä sattuu. Eräs lentävä lause onkin että peli on ‘realistinen kuvaus venäläisen kosmonautin elämästä.’

+ Rauhanomainen avaruusohjelma.

+ Ura-pelimuodossa kannattaa kaikki raketit saada ehjänä takaisin laukaisualustalle.

 KSP-edu-7

Seksistisyys (+)

++ Ei tietoa kerbaalien sukupuolesta.

 

Kielenkäyttö ()

o Ei kielenkäyttöä

 

Päihteiden käyttö ()

+ Välipaloilla pärjätään.

 

Syrjiminen, rasismi ()

+ Täysin rauhanomainen avaruusohjelma.

+ Ei kylmän sodan kaltaista kilpailevaa avaruusohjelmaa.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

+/- Peli perustuu taitoihin ja uramuodossa käytettäviin osiin. Eli pelaajalla on alussa äärimmäisen pienet resussit ja rakettiosat.

 

Ladattava lisäsisältö (++)

 

+ Peliin on ladattavissa valtava määrä erilaisia ohjelmamuokkauksia ja laajennuksia (teknisesti ottaen EDU versio on maksullinen laajennus, jonka voi tarvittaessa ostaa pelin tekijän sivujen kautta). Käytännössä mechjeb- automaattiohjauksen voi hankkia jos pelaaja kyllästyy laukaisuihin ja kohtaamisiin.

+Valmiita ohjelmamuokkauksia voi käyttää, EDU-versiosta huolimatta.

+http://teachergaming.com/kerbalmissionlibrary/ EDU-versioon löytyy käyttäjien tekemiä harjoitustehtäviä ilmaiseksi.

+ Peli on hyvin laajennettavissa.

kerbaledu-missionlibrary

 

English summary

 

Kerbal Space Program is a beloved little green men space program game. The EDU version is bascially a buyable mod which adds important functions to govern the educational use. There’s also a possibility to use two monitors, which is great.

Basically the game is left unchanged and there’s tools and parts that help judge and plan ships and flights better. As a non-engineer I found the renewed options in the building room quite useful and part that shows the forces that affect to the ship is welcomed addition. For addition of the game the EDU mission site is place where one can get and distribute educational missions. Overall changes are good but as for KSP 0.90 was still pretty much beta. The game appeared as unsable during the VAB phase and that caused some grief. As for educational tool KSP teaches space math and orbital dynamics in cool way and even the demo version gained lots of popularity when tested with 12-16 year old youth. Besides, they learned why rockets are launched to east. -Rami