peliraati-facebookikarajat-fi

 

Ryhmähenkeä parhaimmillaan(ko)?

lol

League of Legends on yksi kaikkien aikojen suosituimmista peleistä. Vuoden 2014 alussa sillä oli jo 27 miljoonaa päivittäistä pelaajaa. Pelissä jokaisella pelaajalla on oma hahmonsa, jolla he osana viiden hengen ryhmään pyrkivät voittamaan toisen viiden pelaajana ryhmän tuhoamalla näiden tukikohdan. Pelin aikana pelaajat kehittävät omaa hahmoaan uusien varusteiden ja kokemustasojen myötä ja pyrkivät toimimaan joukkueena lyödäkseen vastustajan puolustuksen. 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Santeri SaarinenArvioijan ikä: 27

Sähköposti: santeri.saarinen(ät)staff.uta.fiMuut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: League of LegendsJulkaisija/Kehittäjä: Riot Games Inc.

Julkaisuvuosi: 2009Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: -Laji, genre: MOBA

Muu luokitus: strategia, nettipeliPelaajamäärä ja pelimuodot: 1-10 (lähinnä moninpeli)

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 12+ (ESRB E10+)

 

Linkit muihin arvosteluihin:

http://pelittaa.fi/arvostelu/league-of-legends/

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=j-hXQ1oEn84 LoL Cinematic trailer

https://www.youtube.com/watch?v=bY-hTW1W-DU League Of Legends World Championship 2014 Finals (Itse peli alkaa ajassa 2:21:05)

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

kuva1

Pelikuvien lähde: Riot Games

 

- Peli on suhteellisen paljon aikaa vievä, ja vielä erityisesti tarkkaan rajattu pelisessioihin. Yksi ottelu kestää n. 20 - 60 minuuttia. Koska peli on pääasiassa moninpeli, pitää tämä ottaa huomioon peliaikaa rajoitettaessa. Mikäli pelaaja joutuu jättämään pelin kesken, pilaa hän samalla todennäköisesti myös yhdeksän muun ihmisen pelikokemuksen ja tuhlaa näiden aikaa, koska he joutuvat kuitenkin pelaamaan ottelun loppuun vajaamiehityksellä. Näin ollen peli vaatii vanhemmilta tarkkaa seurantaa ja ajantajua, esim. jos pelaaminen pitää lopettaa, pitäisi tämä ennakoida hyvissä ajoin, ja mahdollistaa lopetus ottelun jälkeen. Tämän seuraaminen saattaa olla vanhemmalle hankalaa ja vaatii luottamusta lapsen ja vanhemman välillä, jottei lapsi “vahingossa” aloita taas uutta peliä joka pitää pelata loppuun.

- Yllä mainitusta johtuen, peliä ei voi myöskään tauottaa pelin aikana, vaan näppäimistön ääreltä poistuminen helposti johtaa oman joukkueen tappioon. Tästä johtuen pelaajat ovat usein hyvin keskittyneitä pelin aikana, eivätkä siedä häiriöitä. Pelin keskeyttäminen tai pelistä poistuminen useimmiten johtaa myös siihen, että muut pelaajat raportoivat tämän toiminnan eteenpäin, ja pelintekijä saattaa rangaista pelaajaa, esim. estämällä tiettyjen pelimuotojen pelaamisen joksikin aikaa.

 

- Koska peli on huippusuosittu, ja moninpelattava, on ymmärrettävää, että pelissä kohdataan huomattava määrä erilaisia pelaajia. Osa näistä kohtaamisista tulee olemaan negatiivisia ja lapsi saattaa kohdata hyvinkin häiritsevää kielenkäyttöä. Vanhemman kannattaa opettaa lapsi käsittelemään tätä, ja muistuttaa ettei muille pidä vastata samalla tavalla. Myös tapoja hiljentää tällaiset pelaajat kannattaa tutkia.

- Peli on parhaimmillaan tuttujen pelaajien kanssa, jolloin myös yhteistyö on helpompaa. Lasta kannattaa kannustaa pelaamaan kaverien kanssa, tai vanhempana kannattaa myös itse kokeilla pelata lasten kanssa mikäli mahdollista.

- Pelissä tapaa myös monia mukavia pelaajia ja sen sisällä on mahdollista luoda kaverisuhteita sekä keskustella ja etsiä pelikavereita kaverilistojen avulla.

- Pelin ikäraja 12+ on mielestäni sopiva. Peli itsessään ei sisällä mitään sopimatonta sisältöä. En kuitenkaan nuoremmille sitä suosittele, juuri yllä mainitun moninpeliaspektin vuoksi ja negatiivisen kielenkäytön vuoksi.

 

kuva2

- Tärkeä aspekti pelissä on elektroninen urheilu. Pelintekijät pyörittävät useaa eri peliliigaa eri maanosissa, joissa pelaajat kilpailevat täyspäiväisesti osana joukkuetta. Suurissa turnauksissa saattaa palkintorahoina olla miljoonia. Tähän liittyen pelkkä pelin katsominen on hyvin suosittua, esim. youtube- tai twitch-palvelujen kautta. Mikäli lapsi osoittaa kiinnostusta näitä kilpailuja kohtaan, kannattaa sitä kannustaa. Pelaajat ovat hyviä roolimalleja ja lapsi oppii myös samalla toimimaan paremmin itse pelatessa. Turnauksissa on mukana myös hyvin ammattitaitoiset selostajat ja analyytikot, ja niiden seuraaminen saattaa näin ollen olla mielenkiintoista myös vanhemmille yhdessä lasten kanssa, mikäli itse pelaamiseen oma sorminäppäryys ei riitä.

kuva3

- Suosittelisin peliä kenelle tahansa tiimipeleistä kiinnostuneelle. Kuitenkin sillä varauksella, että peli vaatii suhteellisen paljon paneutumista, jotta siitä saa kaiken irti, ja todennäköisesti peliuran alussa saattaa voittaminen olla hankalaa.

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

  • Mikä on sopiva peliin käytettävä rahamäärä, ja miten se vertautuu peliaikaan (€/tunti)?

  • Vaatiiko pelin muuttuva tasapaino jatkuvaa pelaamista / uusien hahmojen hankkimista?

  • Onko peliammattilaisuus oikea uravalinta?

  • Miten muihin pelaajiin pitäisi suhtautua esim. näiden tehdessä virheen pelin aikana?

 

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 

kuva4

+ Pelissä kaikki pelaajat ovat samanarvoisia, ja kaikilla on periaatteessa yhtä suuri vaikutus pelin kulkuun

+ Pelissä ei ole perinteistä hyvä vastaan paha-asettelua, vaan molemmat puolet ovat samanlaisessa arvossa.

+ Hahmot voivat olla myös taustatarinoidensa mukaan myös ns. vihollisia, mutta pelin aikana taistella samassa joukkueessa. Ainoa joukkueiden kokoonpanoon vaikuttava asia on pelaajien tekemät päätökset siitä mitä hahmoa he haluavat pelata.

+ Pelissä voittaakseen, pitää pelaajien tehdä yhteistyötä ja auttaa kanssapelaajia, ja useimmiten pelin voittaa se joukkue joka tässä onnistuu paremmin.

- Tästä johtuen peli myös osaltaa ajaa ryhmää konfliktiin, mikäli kaikki ei mene niin kuin pitäisi.

- Vaikka pelinkehittäjät pyrkivät tätä rajoittamaan, on suuren pelaajamäärän joukossa myös niitä, jotka pyrkivät häiritsemään toisten peliä, esim. tahallisella vastustajan auttamisella, tai jatkuvalla verbaalisella häiriköinnillä. (Tästä lisää tuohon mitä vanhempien pitäisi tietää)

- Peli vaatii joukkuetta valitsemaan hahmonsa niin, että ne tukisivat toisiaan mahdollisimman hyvin pelin aikana. Tätä ei kuitenkaan pelin puolelta juuri tueta, vaan pelaajien pitää päästä sopimukseen hyvin nopeasti ennen peliä hahmojen valinnan aikana. Tämä saattaa aiheuttaa tuntemattomien pelaajien välillä skismaa mikäli yhteisymmärrystä ei löydy.

+/- Pelissä ei ole mitään yhtenäistä suurta juonta, jota seurattaisiin. Kaikilla hahmoilla on taustatarinansa, mutta näihin ei keskitytä mitenkään pelin sisällä. Näin ollen pelissä lähinnä taistellaan taistelemisen ilosta, eikä sitä perustella sen tarkemmin.

 

 

Tunteiden herättäminen (+)

 

+ Pelin mahdollistaa hyvän oppimiskäyrän, pyrkien peluuttamaan samantasoisia pelaajia vastakkain.

+ Pelaajien negatiivinen palaute pelin aikana on huomattavasti vähäisempää pelin alkupuolella kun pelataan lähinnä uusien pelaajien kanssa.

 

kuva5

+ Peli on graafisesti melko yksinkertainen ja värikäs, eikä juurikaan sisällä pelottavia elementtejä.

+ Pelissä on valittavana suuri määrä erilaisia hahmoja, jolloin jokaiselle pelityylille löytyy sopiva vaihtoehto

- Kaikki hahmot eivät ole aina valittavissa, vaan ainoastaan viikoittain vaihtuvat kymmenen hahmoa. Mikäli haluaa pelata jollain muulla, pitää nämä hahmot ostaa joko pelistä ansaittavilla pisteillä, tai oikealla rahalla.

- Negatiivinen palaute lisääntyy huomattavasti pelikokemuksen kasvaessa. Näin käy erityisesti kun siirrytään ranked-otteluihin, joissa pelaajat rankataan heidän ottelumenestyksensä mukaan. Näin pelaajat herkästi pyrkivät löytämään syntipukkeja, mikäli ottelu ei päätykään voittoon.

 

kuva6

- Peli kannustaa pelaajia taistelemaan ja erityisesti saamaan itselleen mahdollisimman monta tappoa antamalla positiivista palautetta sekä visuaalisesti että auditiivisesti esim. titteleiden “Unstoppable”, “Godlike” tai “Dominating” avulla. Tämä on hieman pelin hengen vastaista, koska tavoitteena ei ole kerätä tappoja, vaan joukkueena tuhota kentältä löytyviä rakennuksia, jolloin tällainen kannustus johtaa pelitapaan joka saattaa olla haitallinen pelin varsinaisen tavoitteen kannalta.

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 

kuva7

+ Peli tarjoaa suuren määrän erilaisia hahmoja

- Hahmojen tarinaan tai taustaan ei juuri keskitytä, jolloin niiden ainoat kiinnostavat piirteet ovat ulkonäkö ja taistelussa käytettävät kyvyt

+/- Pelissä ei hahmoon juuri pääse samaistumaan, vaan ne toimivat lähinnä omien toimintojen mahdollistajina ja työkaluina. Myös hahmojen jatkuva vaihtelu vaikuttaa tähän.

 

 

Väkivaltaisuus (+)

 

+ Pelin väkivalta on veretöntä ja kuolemat tapahtumat hyvin siististi.

 kuva8

+ Kuoleman seurauksena pelaaja joutuu odottamaan tietyn ajan pelin ulkopuolella oman joukkueen jatkaessa vajaamiehityksellä. Tämä kannustaa pelaajia välttämään kuolemista ja mahdollistaa taktisen pelaamisen kun esim. vastustajan pelaaja on kuolleena.

+ Pelistä ei voi pudota kokonaan pois kuolemisen takia, vaan pelaaja saa aina yrittää uudestaan.

- Peli on periaatteessa väkivaltaan kannustava, koska pelin tarkoitus on taistella toista joukkuetta tai ulkopuolisia hirviöitä vastaan.

- Väkivaltaa ei perustella sen enempää, ja pienempiä vihollisia lahdataan sadoittain.

+ Pelin maailmassa taistelu perustellaan eräänlaisena urheiluna, johon pelaajat osallistuvat, eikä varsinaisena sotana/väkivaltaisena seikkailuna.

 

 

Seksistisyys (++)

 

+ Peli ei sisällä kuvattua seksiä tai siihen liittyviä viittauksia

+ Kaikki pelin hahmot (sekä mies- että naispuoliset) ovat yhtä päteviä.

- Osalla pelin naishahmoista on selkeästi “ei-tilanteeseen sopiva” vaatetus

kuva pieni1kuva pieni2

- Miesten kohdalla osa on myös perinteisiä stereotyyppibodareita

kuva pieni3kuva pieni4

+ Molemmista yllä olevista kohdista löytyy kuitenkin huomattavasti poikkeuksia

kuva pieni5kuva pieni6

kuva pieni7kuva pieni8

kuva pieni9kuva pieni10

+ Peli sisältää huomattavan määrän naishahmoja. Kvantitatiivinen testi, 43/125 naishahmoa, 5/125 sukupuoletonta hahmoa

+ Peli läpäisee Two X Chromosomes testin: pelissä on useita naishahmoja, joista osa on asiallisesti vaatetettuja. Myös vähemmän asiallisesti vaatetetuille on ostettavissa paremmin peittäviä vaihtoehtoisia asuja.

 

 

 

Kielenkäyttö (-)

 

- Tietyt pelihahmojen käyttämät lauseet ovat melko aggressiivisia/uhkaavia:

- “Punch first. Ask questions while punching.”

- “Violence solves everything”

+ Nämä ovat kuitenkin hyvin pieni vähemmistö pelissä käytetyistä äänistä, eikä niitä kuule läheskään joka pelikerralla.

- Itse peliä suurempi ongelma on muiden pelaajien kielenkäyttö. Muiden pelaajien kohdalla uhkailua ja kiroilua saattaa tapahtua suhteellisen usein.

- Pelaajien kielenkäyttö sisältää myös huomattavasti termejä jotka pelaajien oletetaan ymmärtävän, mutta jotka saattavat uusille pelaajille olla täyttä hepreaa.

+ Mikäli tietyn pelaajan kielenkäyttö ei ole sopivaa, voi tämän hiljentää, jolloin viestejä tältä pelaajalta ei enää näytetä.

 

 

Päihteiden käyttö (+)

 

+ Pelissä ei käytetä päihteitä, eikä siihen ole suoria viittauksia.

-/+ Vammoja hoidetaan erilaisilla parannusjuomilla, ja omaa suoritustaan voi näillä myös parantaa hetkellisesti, mutta en vertaisi tätä suoraan päihteiden käyttöön.

 

 

Syrjiminen, rasismi (+)

 

+ Pelin maailmassa ei esiinny syrjintää/rasismia tai viittauksia siihen. Kaikki hahmot ovat samanarvoisia.

 

 

Uhkapeli ja huijaaminen (+)

 

+ Peli ei sisällä uhkapelaamista.

+ Pelissä ei ole mahdollista huijata käyttämättä kiellettyjä ohjelmistoja, joita pelintekijät pyrkivät parhaansa mukaan estämään.

+ Peli on tasapuolinen kaikkia pelaajia kohtaan, rahalla ei saa epäreiluja etuja, vaan lähinnä tietyn hahmon käyttöön pidemmäksi aikaa, tai visuaalisia muutoksia hahmoihin.

- Pelissä on mahdollista kiusata muita, esim. verbaalisesti, tai häiritsemällä oman joukkueen peliä. Pelintekijät pyrkivät jakamaan rangaistuksia tällaisissa tilanteissa, mutta suuren pelaajamäärän takia se ei ole helppoa.

+ Varsinaista kiusapelaamista esiintyy arvioijan kokemuksen mukaan melko harvoin. Pelintekijöiden tilastojen mukaan vain n. 2% peleistä sisältää häiritseviä kommentteja ja kiusaamista.

 

 

Ladattava lisäsisältö (+)

 

kuva9

+/- Peliin ei ole varsinaista ladattavaa lisäsisältöä

+/- Pelin hahmoja voi ostaa jatkuvaan käyttöön ilmaiseksi pelattavien kymmenen viikoittain vaihtuvan hahmon lisäksi.

+/- Hahmoille voi myös ostaa visuaalisia muokkauksia jotka eivät muuten vaikuta peliin.

+ Pelin rahoitusmalli on toimiva, ja peliä pystyy pelaamaan hyvin myös ilman rahallista sijoitusta, mikäli on valmis vaihtelemaan hahmoja.

+ Peli ei tyrkytä maksullista sisältöä pelaajille kovin aggressiivisesti.

- Pelihahmojen kiertoa ja mahdollisuutta ostaa niitä pelistä saatavilla pisteillä ei tehdä selväksi uusille pelaajille, vaan pelaaja joutuu itse selvittämään asioita.