steam peliraatipeliraati-facebook

 

 

 

 

Roolipeligeekin silmin

World of Warcraft on massiivinen monen pelaajan verkkopeli (MMORPG). Peli sijoittuu Azerothin fantasiamaailmaan ja siinä on roolipelielementtejä. Pelaaja voi valita oman mieltymyksensä mukaan miten pelaa, pelaako peliä vastaan, muita ihmisiä vastaan vai keskittyykö pelkästään roolipelipuoleen. Mist of Pandaria on itämainen, japanilaisväritteinen, lisäosa peliin. Siellä elää useita uusia rotuja, joista pelattava on iso panda ja uusi hahmoluokka on buddhalais-tyyppinen munkki joka käyttää chi-voimia.

WoW pelin vanha (2007) arviointi löytyy tästä.

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Sanna Hyrsky Arvioijan ikä: 29

Sähköposti: rami.sihvo(at)evl.fi Muut arvostelijat: Rami Sihvo (33)

Pelin nimi: World of Warcraft: Mists of Pandaria Julkaisija: Blizzard

Julkaisuvuosi: 2012 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Mac OS X Laji, genre: roolipeli

Muu luokitus: nettipeli Pelaajamäärä ja pelimuodot: monen pelaajan massiivinen nettipeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: Suomessa 11+ VET, PEGI 12, väkivalta (sekä realistinen että fantasia-), kielenkäyttö, nettisisältö. (BBFC: PG, ESRB: 13+)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/world-of-warcraft-mists-of-pandaria

http://dome.fi/pelit/arvostelut/world-of-warcraft-mists-of-pandaria

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=wvYXoyxLv64   introvideo

http://www.youtube.com/watch?v=qX7ehxyYRQc  Rise to power 2010 “machinimia” voittovideo.



Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Pelin sopivuus riippuu lapsen kehitysasteesta. Esimerkiksi kaikki 12-vuotiaat eivät ymmärrä pelin materiaalia, siksi peli ei sovi 12-vuotiaille. Roolipelaamisessa voi tapahtua mitä vaan joten tietyillä roolipelikilloilla on säännöt esimerkiksi seksuaalisen roolipelaamisen osalta 18-v. Kaikki killat eivät kuitenkaan ole aloittelijaystävällisiä, jotkut pitävät kädestä kiinni.

Peli on tehty sellaiseksi että pelaajan pitää pelata joka päivä. Esimerkiksi jos pelaaja harrastaa nk. endgame-raidausta tämä joutuu tekemään rahaa ja olemaan valveilla kymmenen jälkeen illalla koska muut pelaajat ovat ulkomailta. Tämä tarkoittaa sitä että peliin voi jäädä koukkuun. Peliä voi pelata rennommalla asenteella, mutta silloin on pysyttävä erossa työtä vaativista pelimuodoista. Uudessa päivityksessä tulee aina vain uusia tavaroita hahmoille, joten peliä on pelattava jatkuvasti jos haluaa että omalla hahmolla olisi jatkuvasti parhaat varusteet.

Jos lapsi haluaa liittyä kiltaan vanhempien kannattaa ensiksi puhua killan pelaajien kanssa, jotta nämä ymmärtävät että porukassa on nuorempi. Pelaajien itku-potku-raivarit voivat tulla muuten pahana yllätyksenä.

Vanhemmat pystyvät parental control-toiminnon kautta vaikuttamaan siihen paljonko aikaa lapsi käyttää peliin. Myös kirosanafiltteri on olemassa, mutta se ei ymmärrä suomea. Kaksi kuukautta maksaa noin 30 euroa joten peli ei ole aivan ilmainen. Pelissä on myös paljon huijareita jotka yrittävät huijata pelaajalta rahaa tai oman tunnuksen. Yleinen huijaus on se että ylläpitona esiintymällä yritetään houkutella pelaajia pistämään tunnuksensa toiselle sivulle. Voittoja ja WoW-kullan myynti oikeaa rahaa vastaan ovat muita huijauksia mistä vanhempien ja pelaajien on oltava tietoisia. Kullan ostaminen on kielletty pelissä, samoin kuin rasismi tai seksuaalinen puhe. Esimerkiksi omaa hahmoa ei kannata nimetä Hitleriksi. Em. rikkomuksista voi saada porttikiellon peliin.

Peli sopii niille joilla on kohtuullinen englanninkielentaito. Allekirjoittanut puhui kouluarvosanan 5 verran alottaessaan pelaamisen, mutta sai täyden kympin pari vuotta pelattuaan. Eli peli voi olla todella suuri motivaatio vieraiden kielten opiskeluun.

 thumb wow1thumb wow7


Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 

 

+ Peli on sosiaalinen, pääasiassa luolastoja kolutaan 3-5 hengen ryhmissä. Kiltoihin ei ole pakko kuulua, mutta niistä on niin paljon hyötyä eli sosiaalisuus siis kannattaa. Huom! Killattomat saattavat joutua syrjityiksi. Pelistä löytyy myös muistopaikkoja (oikeasti) kuolleiden pelaajien muistolle (+).

+ Pelaajiin hahmojen takana tutustutaan myös. Nettipelin kautta solmitaan myös ystävyyssuhteita. Useampia aviopareja tiedetään myös jotka ovat avioituneet WoWin kautta, mutta kannattaa pitää järki kädessä.

- Peli on vahvasti yliluonnollinen, siitä löytyy taikaa ja vähän lisää taikaa epäkuolleita, käveleviä kasveja, leijuvia saaria, maailma kilpikonnan selässä… Minua tämä ei häiritse, mutta lapsella jolla on hankalaa hahmottaa todellisuutta peli ei välttämättä ole kaikkein paras vaihtoehto. Tosin mikä tahansa peli on tällainen ja pelin sisällöstä kannattaa jutella lapsen kanssa.

- Yksi ilmiö on myös ”I am pro” eli ammattilaispelaajat joilla on parhaat tavarat eikä mitään muuta elämää kuin yhden roolihahmon pelaaminen. Nämä pelaajat ovat kotona kaiken päivää ja pelaavat vain wowia, ainakin siltä se vaikuttaa. Ammattilaispelaajat voivat olla myös hyvin ilkeitä aloittelevia lapsipelaajia kohtaan.

 o Pelissä on vanhemmalla mahdollisuudet kontrolloida pelaamista, muunmuuassa sallitun peliajan voi säätää päivälle tai viikolle. Tämä tarkoittaa kirjautumista sisään muulla kuin omilla tunnuksilla ja pelaamisesta on myös mahdollista saada tilastotietoja. Tämä mahdollisuus on myös hyvä niille aikuisille jotka haluavat kontrolloida itse omaa pelaamistaan. Lapset eivät pidä tästä mahdollisuudesta, tietenkään.

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 

+ Pelin kautta saa oikean elämän ystäviä.

+ Mukavaa ajankulua jos peliä ei pelaa tosissaan pelinä missä pitää voittaa vaan keskittyy roolipelaamiseen. Useimmilla raidaajilla menee homma yli, eli tosielämä kärsii valtavasti.

- Peli vie runsaasti aikaa. Neljä tuntia päivässä on normaali määrä alussa. Lasta kannattaa valvoa, sillä peli on niin kiinnostavaa että voidaan unohtaa syödä (nk. flow-ilmiö).

- Vahvasti koukuttava peli, jos ei pelin sisältöön niin porukkaan kenen kanssa pelaat peliä.

- Peli turhauttaa joskus kun tarvitsee jonkun tavaran. Saalis arvotaan ja siitä heitetään noppaa kuka sen nappaa.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 

+ Kaikki hahmot ovat periaatteessa hyviksiä, hahmojen lähestymistapa ongelmiin vaihtelee vain suuresti.

- Pelissä ollaan on tavallinen tyttö/poika joka lähtee kotoa kouluttautumaan jonkinlaiseksi taistelijaksi. Tämä lähtee maailmalle oppimaan paremmaksi, matkalla autetaan eri kyliä, ihmisiä ja muita olentoja (+) ja koko ajan tullaan paremmiksi. Kun ollaan tarpeeksi päteviä eli hahmon taso on noussut saadaan aina vaan haastavampia tehtäviä. Osa tehtävistä on sellasia jotka tarvitsee tehdä kavereitten kanssa.

+ Erilaisia rotuja on örkeistä ihmisiin ja epäkuolleisiin joten valinnanvaraa on. Myös pelipalvelimissa on eroja.

+ Pandariassa pahaa edustaa Sha, varjo joka edustaa olentojen kielteisiä tunteita. Pandarian asukkaita vapautetaan Sha-riivaajista. Esimerkiksi Horde-liittouman johtaja on hullu joka haluaa vain lahdata porukkaa (-) Toisaalta paikkoja löytyy johon ihmiset menevät harrastamaan epäilyttävää seksuaalista roolipelaamista, tämä on pelin sääntöjen vastaista mutta sitä tapahtuu (-)



Väkivaltaisuus (-/+)

 

- Kyseessä on väkivaltainen sotapeli. Useimmat tehtävät on luokkaa "mene paikkaa A ja tapa X määrä otuksia Y ja kerää niiden vasemmat korvat, tuo sit korvat mulle ja mä anna sulle kolme kolikkoa ja uudet housut". Pitemmän päälle nk. 'grindaaminen' eli taistelu on tylsää. Joskus miettii et ”jahas, taas mennään sotkeen soosiks väkeä.” Kaikkeen ongelmanratkaisuun liiittyy nimittäin taistelu (-)

thumb wow8

Kohteet ovat usein vaarallisia epäkuolleita tai susia (+), mutta toisinaan ne ovat toisen osapuolen ei-pelaajahahmoja tai jopa naisia tai aseettomia kyläläisiä vastaan (-).Lapsihahmoja ei voi tappaa ja näille on orpokoteja maailmoissa josta voi adoptoida lapsia. Pandariassa ei brutaaliuutta kohtaa (+) mutta esimerkiksi kuolonritarien (Deathknight) aloitustehtävä on tyly, koska siinä taistellaan pakenevia siviilejä vastaan (-).

thumb wow5thumb wow6

- Kuolemisesta kannattaa huomioida se että pelaajia rangaistaan taistelussa kuolemisesta sillä että pelihahmon kummitus joutuu juoksemaan hautausmaalta paikalle johon kaatui. Kuoleminen on siis epärealistista, mutta perusteltua.

+ Pelissä on mahdollisuus tehdä asioita jotka eivät ole väkivaltaisia. Pelissä voi pelata Zombit vs. kukkaset tapaan sivupeliä ja kasvattaa kukkasia farmilla, kerätä niitä ja tehdä taikajuomia. Kalastaminen, arkeologin, tukkimiehen ja pokemon-mestarin rooli ovat myös mahdollisia. Kerran kuussa on suuria tapahtumia kuten Darkmoon-tivoli. 

thumb wow2thumb wow3thumb wow4

Seksistisyys (+/-)

- Kaikki naisten armorit on bikineitä. Miehen päällä paljastavat sukkahousut muuttuvat kokohousuiksi.

+ Sukupuolella ei ole väliä, eli hahmon kyvykkyys on sama oli kyseessä mies- tai naispuolinen hahmo.

- Pelaajien välinen kohtelu vaihtelee: jos tiedetään että pelaaja on tyttö siitä voi a) saada etua kun kundit koettaa auttaa, kun nämä pelaajat on kaikki enemmän tai vähemmän epätoivoisia poika-nörttejä tai sitten b) sua kohdellaan kun loista, vaiks olisit koko porukan paras tankki (Eli se joka ottaa vihollisen iskut vastaan muiden puolesta. -toim.huom). Ajattelu on että ”tytöt osaa parantaa, ainakin melkein, mutta tankata ne ny ei ainakaan tai raideja missään nimessä osaa johtaa.”

+Kun minä johdin raideja, meillä oli 2 muuta maagia jotka jakavat paljon vahinkoa, tyttöjä molemmat, päärooli tankki ja paladin-luokan johtaja myös tyttöjä kummatkin. Itse asiassa tytöt on usein parempia raidien johtajia kun 14-16 v pojat, koska pojilla on niin kauhea pätemisen tarve että ne sotkee usein itsensä suohon.

- Seksuaalista roolipelaamista tiedetään myös olevan, eli sisältö ei välttämättä rajoitu ikärajaan 12.



Kielenkäyttö (+/-)


+/- Kielenkäyttö riippuu ihan siitä millaisessa porukassa pelaat. Roolipelaajissa löytyy kaikenlaista, toiset on oikeita törkyturpia, mut useimmat osaa käyttäytyä. Itse olen ollut killassa joka oli foorumeilla nimitetty "euroopan rääväsuisimmaksi", mutta meillä olikin tiukka 18 ikäraja.

o Jos haluaa roolipelata niin englannin kielen pitäsi olla ainakin keskinkertanen, nimittäin jotkut pelaajat saattaa olla todella ilkeitä jos tekee kirjotusvirheitä (-)

+ Rankasta haukkumisesta voi tehdä valituksen ja ylläpitäjät puuttuvat jatkuvaan häiritsevään kielenkäyttöön jakamalla rankaisuja haukkujille. Pelissä on myös nk. ‘ignore’-lista joka suodattaa kaikki tämän kirjoittavat tekstit pois pelistä.


Päihteiden käyttö (+/-)

- Itseasiassa roolipeliporukoissa roolihahmot kyl saattaa olla kännissä ja aineissakin. Esim. Verihaltijat usein 'bloodthistle' nimistä yrttiä joka on "taikamarihuanaa". Tavernoista voi ostaa erilaisia alkoholijuomia joita on noin 30-40 kpl pelissä (-). Kaikista juomista seuraa pelihahmon hoippuminen, sammaltaminen, ruutu menee sumeaksi ja lopulta hahmo yrjöö sisuksensa pihalle (+)

 

Syrjiminen, rasismi (-)

-- Rotusyrjintä kuuluu Warcraft-maailmaan olennaisena osana. Kuolonritareita syrjitään melkeen aina, gnomet taitaa olla ainoa rotu joka on hyväksynyt ne takaisin yhteiskuntaan, muille roduille ne ovat vain "ilmasia miekkoja joita siedetään", mutta yöhaltijat eivät siedä niitä ollenkaan.



Uhkapeli ja huijaaminen (-)

- Pelissä voi huijata rohmuamalla tehtävän aikana saadun saaliin ja olemalla tekemättä mitään ryhmän hyväksi. Tätä kutsutaan 'liitching' termillä (leech. Engl. 'iilimato')

-Tunnuksien hakkerointi, kullan myynti jne… Esimerkiksi. GHI lisäosalla voi tehdä esineen joka ryöstää rahasi. Älä siis hyväksy esinettä keneltäkään jota et tunne. Pelitunnusta ei saa pelin sopimuksen mukaan myydä, jakaa tai lahjoittaa eteenpäin. Henkilö joka on tunnuksen luonut on vastuussa siitä mitä sillä tehdään.



Ladattava lisäsisältö (-)

+ Starter edition on ilmainen, mutta peliä voi pelata vain tasolle 20 asti. Tämän jälkeen pitää maksaa kuukausittainen jäsenmaksu. Aloituspaketissa on kuitenkin rajoituksia kuten se että ei voi liittyä kiltoihin tai käydä kauppaa (-). Mikä pahinta pelaaja ei voi puhua muille kuin 5 metrin lähellä, mikä on käsittämätön rajoitus (-). Voidaksesi pelata Pandariaa pelaajan on ostettava WoW ja kolme lisäosaa, jolloin pelille tulee hintaa noin 72 euroa, eikä tähän kuulu kuin kuukausi peliaikaa.

- Pelikrääsää on muoviukoista lähtien ja pelikaupasta voi ostaa vaikkapa eksoottisia ratsuja oikealla rahalla.