PEGI ei arvioitupeliraati-facebookikarajat-fi

 

 Vahvat naiset eivät tarvitse hyvää haltijatarta!

 Cinders

Cinderella, eli suomeksi Tuhkimo on yksi vanhimmista satutarinoista. Perrautin ja Grimmin veljesten versiot ovat tulleet tutuksi, kuten myös kurpitsavaunut Disney piirretystä. Cinders on aikuinen, moderni visuaalinovelli joka pohtii tuhkimon sosiaalisia suhteita vakavasti - muodostaahan kyseinen tarina vainotun sankarittaren arkkityypin. Mutta kuinka paljon tuhkimo olisi voinut vaikuttaa kotinsa tulehtuneisiin väleihin ja olisiko prinssi ollut se paras vaihtoehto mieheksi?

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi:Cinders Julkaisija: Moacube

Julkaisuvuosi: 2012 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Mac Laji, genre: visuaalinovelli

Muu luokitus: Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  - PEGI

Linkit muihin arvosteluihin:

http://indiegames.com/2012/06/review_cinders_moacube.html

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=AaoSeIDPVq0

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 cinders-3

Kuvaus: Lievästi jännittäviä elementtejä. Hyvin lievää seksuaalista sisältöä.

 

Mitä pelistä voi sanoa? Kysessä on visuaalinovell, jossa valinnat tosin vaikuttavat hyvin paljon dialogiin ja lopputulokseen, joten kyseessä on selkeästi peli. Sekä tarinallisesti, että visuaalisesti, peli on näyttävä ja sosiaalisesti peli tulkitsee sadun hämäräksi jääneitä piirteitä? Kasvutarinana se heijastaa aikuistumista ja oman vastuun ottamista elämästä. Pelaajan tehtäväksi jää tehdä tulkinta onko Tuhkimo katkeroitunut vai kasvanut poikkeuksellisen avarakatseiseksi ihmiseksi? Sinänsä turhia valintoja ei pelaajalle anneta, joten pelaaminen on hyvin pitkälle kirjan kirjoittamista sen edetessä - ja tämä on juuri tärkeintä tietokonepeleissä, interaktiivinen sisällön luonti.

 cinders-2cinders-4cinders-7

Kuten edeltä voidaan lukea, on Cinders nimenomaan kirjoitettu aikuisuuden pohdinnaksi. Sinänsä se ei sisällä mitään lastensuojelullista materiaalia, mutta soveltuisi esimerkiksi aikuisuutta pohtiville teineille. Pelkästään aihe ja sen käsittelytapa nostavat pelin yhdeksi parhaimmista ikinä, joten suosittelen mm. peleistä kiinnostuneille vanhemmille tätä.

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+++)

 cinders-6

+ Pelin juoni ottaa pelaajan valinnat vakavasti ja toimii aikuisena kommentaarina Tuhkimon kasvamisesta myrkyllisissä suhteissa.

+ Aikuisuus on pelissä hyvin tärkeänä teemana. Jos pelaaja osoittaa valinnoillaan että ymmärtää toisen näkökulman, vaikka ei sitä hyväksykään, dialogissa kommentoidaan häntä aikuiseksi. Aikuisuuteen liittyy siis osittain uhrautumista ja tukemista, mutta myös perheenjäsenistä välittämistä - tämä on osalta henkilöhahmoista unohtunut.

+ Toisaalta peli ei myöskään demonisoi muita henkilöitä, vaan äitipuoli ja sisaret ovat oman tilanteensa vankeja. Esimerkiksi yksi tärkeä kohta on äitipuolen ja sisarten tapaaminen juhlissa ja aikaisempi dialogi vaikuttaa myös sisariin.

+ Vaikka kyseessä on satutarina, lähtee tarina siitä että Tuhkimo saa prinssin pelkästään omilla ominaisuuksillaan eikä taikavoimilla. Mystisyyttä on siis pelissä, mutta eräällä tavalla kummitätejä on kaksi.

+ Kahta miestä ei kannata riiata samaan aikaan…

+ “Anteeksiantamattomuus on kuin joisi itse myrkkyä, ja odottaisi toisen kuolevan.” -dr Phil.

 

Tunteiden herättäminen (++)

 cinders-9

+ Tarina on erinomainen versio vanhasta, koska se ottaa lopulta kantaa myös siihen millainen henkilö pärjää tulevan kuninkaan vaimona. Katkeroitunut ja päättämätön nainen ei ole hyvä kuningatar. Tarina seisoo siis vahvasti “omilla jaloillaan”, eli katsantokanta on mukavasti takavasemmalla.

+ Ei kurpitsavaunuja

+ Äitipuolen perheessä ongelma on kunnioituksen puute jäsenten välillä, Tuhkimo voi olla myös vaikuttaa myönteisesti perheeseen.

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (++)

 cinders-1

+ Peli tukee vahvan ja itsenäisen naisen pelaamista. Lapsellinen tai puolelta toiselle harhailevan päähenkilön pelaaminen ei tuota parasta loppua.

+ Pelissä voi myös nainen kosia

+ Pääosin fiksuja miesrooleja.

+  Ymmärrettävät roolihenkilöt.

 

Väkivaltaisuus (+)

 

+Ei ole Grimmin tarinoiden mukainen

+Kaartin kapteeni on tappanut muutaman roiston ja tämän voi dialogissa kyseenalaistaa.

 

Seksistisyys (+++)

 cinders-5

++ Bechedelin testi menee kiitettävästi läpi

+ 7 naishahmoa vs 4 mieshahmoa tarinassa.

+ Two X Chromosomes-testi menee kiitettävästi läpi

+ Vahva, itsenäinen ja päättävinen nainen ei tarvitse taikuutta pärjätäkseen.

+ Mako Mori-testi menee kiitettävästi läpi

 

 

  • Bechdelin testi: Alison Bechdelin sarjakuvassa ehdottama testi joka ehdottaa että elokuvassa pitäisi olla 1) kaksi naista 2) jotka keskustelevat 3) jostain muusta kuin miehistä. Tämän testin soveltamisestä tietokonepeleihin voi vilkaista seuraavaa sivustoa: http://bechdelgamer.wordpress.com/2012/01/02/what-is-the-gamer-bechdel-test/

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?
  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: 1. Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, 2. jolla on oma tarinalinjansa, 3. jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

Kielenkäyttö (+)

 cinders-8

+ Sisarten välinen piikittely on tuotu tarkoituksella esille ja siihen voi ottaa kantaa.

 

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ ei

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

+ ei

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ ei

Ladattava lisäsisältö ()

 

+ Demo saatavilla: http://moacube.com/games/cinders/  

Peli maksaa 19,90$ ja on pituuteensa nähden hieman kallis,  joten se kannattaa hankkia esim. Humble Bundlen tjsp. kautta.