PEGI ei arvioitu keltainen logopeliraati-facebookikarajat-fi

 

Valju murhapuzzle

KTBG 

Maailmassa on paljon roskasäkkejä, jotka tarvitsevat sitä että joku veisi nämä pois ja pelin kuvaamassa tilanteessa salainen järjestö hoitaakin ‘siivoustöitä.’ Kill The Bad Guy on mustavalkoinen ongelmanratkaisupeli, jossa pääsee päästämään ihmisiä hengiltä. Ilmeisesti nämä ovat terroristeja, mafian tyyppejä ja muita. Pelaajalla on viikko aikaa järjestellä väijytys kohteen kävellessä aamulla töihin. 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä:34

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):  34

Pelin nimi: Kill The Bad Guy Julkaisija/Kehittäjä: Exkee

Julkaisuvuosi: 2014 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: -Laji, genre: ongelmanratkaisu

Muu luokitus:   Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, moninpeli (tulossa)

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  ???

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.gamereactor.fi/uutiset/195254/T%E4ss%E4+kuussa+tapetaan+pahiksia/

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=QGDas5xaCIg

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

KTBG-5

Kuvaus (kuvaohjelmien luokittelutermein): Epärealistista, etäännytetyssä yhteydessä kuvattua väkivaltaa.

 

Peli perustuu pieneen ongelmanratkaisuun, ansoja tehdään jotta kentällä kävelevä paha poika pääsee hengestään. Pelin ulkoasu on yksinkertainen ja valju, mutta verta leviääkin sitten väijytyksen tuloksena ympäristöön ihan kiitettävästi.  Tarkemmin ajatellen, onhan ihan mielenkiintoista että tosielämässä kansanmurhasta syytetty voi asua kotonaan ihan vapaasti vuosia. No, oikeuden toteutuminen on maailmassa aina vähän niin ja näin, mutta pelin kuvaama tilanne on oikeastaan perimmäinen syy minkä takia kansainvälinen oikeus on ylipäätään olemassa.

 

KTBG-1KTBG-2KTBG-3


Idealtaan peli ei ole ihmeellinen, eikä myöskään väkivallan kuvaukseltaan oikeastaan yksityiskohtainen. Oikeastaan peliä voisi verrata vanhaan vitsiin: hurme naurattaa jonkin aikaa, mutta sitten se ei oikein enää vaikuta ja pelimekaniikka ei nyt niin ihmeellinen ole että peli jaksaisi kiinnostaa pitkään.

 

Toimitushetkellä ikärajasta ei ollut selvyyttä (Steam ilmoittaa PEGI 16) ja CDON.com PEGI OK. Kysyin tätä belgialaisfirmala, jolloin PEGI vastasi 19.1.2015 että Kill the Bad Guy ei ole heidän luokittelemansa, joten näyttäisi siltä että edellä esitetyistä edes Steamin luokitus ei pidä paikkaansa ja asiaan puututaan kyllä. Tälläisissä vaikeissa tilanteissa kannattaakin lähettää postia (englanniksi) info(ät)pegi.fi-osoitteseen.

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

-Onko olemassa oikeudenmukaista kostoa?

-Seuraako murhasta mitään hyvää?

 

Pelin eettisyys ja arvot:  (-)

 KTBG-4KTBG-7KTBG-6

- Peli käsittelee nk. ‘oikeudenmukaisen koston’ teemaa kritiikittömästi. Kohteet ovat kasvottomia, mutta ilmeisesti jollain tavalla pahoja ja ainoa tapa pelata peli on viritellä Ihmemies-tyyppinen ansa näille (-). Suurin ongelma on se että lyhyesti tekstillä ilmoitettu pahiksen CV’ ja uhrien persoonattomuus ei tuo pelaajalle tunnetilaa että tässä ollaan oikeasti viemässä roskia ulos (-). Ilmeisesti persoonattomuus on pelintekijän valinta eli valinnalla  vältetään poliittisuutta ja sormella osottelemista (+). Kyseessä ei ole perinjuurin huono valinta, mutta tämä etäännyttää pelaajan pelin käsittelemästä aiheesta että peli ei välttämättä ole kiinnostava pidemmän päälle. (-)

 

Tulevassa moninpelissä päästetään ihmispelaajien ohjastamia tyyppejä hengiltä, joten eräällä tavalla kyseessä ilmeisesti on ‘Murhapiiri’-pelin tietokoneversio, eli testataan kun ilmestyy (?).