12peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

Tuntematon sotilas

valianthearts-thegreatwar

 Valiant Hearts seuraa neljän eri henkilön vaiheita koko ensimmäisen maailmansodan läpi. Lähellä Saksan ja Ranskan rajaa sijaitsevassa kylässä tapahtuu kun Marien sulhanen Karl karkoitetaan maasta ja Emile-isäkin kutsutaan liikekannallepanossa aseisiin. Tarinan edetessä näiden ihmiskohtalohin sotkeutuu vielä Belgialainen hoitaja Anna ja amerikkalainen vapaaehtoinen Freddie. Pelin tyyppi on sivusta kuvattu (2.5D) ongelmanratkaisu-toimintaseikkailu. Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami SihvoArvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo (at) pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Valiant Hearts - The Great War Julkaisija/Kehittäjä: Ubisoft

Julkaisuvuosi: 2014 Formaatti (arvosteltu): PC (Windows 8)

Muut formaatit: PS3, PS4, XBox 360, XBox One, iOS, Android

Laji, genre: ongelmanratkaisu

Muu luokitus:draamaPelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 12  (Epärealistiselta näyttävä väkivalta, urheiluväkivalta, ahdistusta aiheuttavia kuvia tai ääniä)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.gamereactor.fi/arviot/204374/Valiant+Hearts%3A+The+Great+War/

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=yTTC82tpaZ4 Pelitestivideo (peliraati)

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

valianthearts-1

Kuvaus: Sarjakuvamaista slapstick-tyyppistä kuvausta ensimmäisestä maailmansodasta ja sen makaaberimäisistä piirteistä. Pelissä on (piirrettyä) väkivallan uhrien kuvausta.

 

 

Peli on perustuu ongelmanratkaisuun ja toimintaan, jossa joutuu harvoin käyttämään minkäänlaista väkivaltaa. Perusratkaisu on siis se että tasoissa edetään pommeja väistellen ja pioneeriintyötä tehden. Peli on suunniteltu siten ettää kivääreillä räiskitä kertaakaan, vaikka nyrkkejä joutuukin käyttämään joskus.

 

Väittäisin että peli on ehdottomasti yksi hienoimmista peleistä, jota olen pelannut ja en näe mitään syytä miksi sitä ei kannattasi hankkia myös omalle teinille? Itse tarina sijoittuu vuosiin 1914-1917 ja on rakennettu siten että se kertoo samalla sodasta kirjein ja värivalokuvin. Mikä tärkeintä: peli ei ole järkyttävä tai masentava, mutta sodan traagisuus välittyy pelaajalle selvästi.

valianthearts-2valianthearts-3valianthearts-4

valianthearts-5valianthearts-6

 

Sanoisin että ikäraja on hyvin sopiva,  käytännössä maailmansodat käsitellään jo meikäläisessä yläkoulussa 14-vuotiaiden kanssa, joten tarkoituksenmukaista toistuva sotapelien luokittelu 16-ikävuoteen ei ole. Fotorealistisen pelien tapauksessa luokittelu olisi sopiva, uudelleenraamitetun sarjakuvamaisten kokemuksen tapauksessa 16-ikäraja ei olisi mitenkään sopiva.  

 

Käytännössä peli soveltuu opetuspeliksi, koska pelissä oppii paljon uutta ja käytyjä asioita voisi syventää vielä tunnilla käsittelemällä. Lisäksi tärkeinpänä piirteenä pelin tahti on tarpeeksi ripeä nuorisolle (kerrottakoon tämä vinkkinä peruskoulun yläluokkien opettajille).  

 

valianthearts-11valianthearts-15valianthearts-8

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

-Mitä voit kertoa päähenkilöistä?

-Miten peliä pelataan?

-Mikä tarina löydettyyn esineeseen liittyy?

-Mitkä asiat pelissä ovat mielikuvituksen tuotetta ja mitkä todellisuuteen pohjautuvia?

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (++)

 

valianthearts-13

+ Peli on eräällä tavalla hauskan pasifistinen kuvaus ensimmäisestä maailmansodasta. Pelaaja pelaa pioneeriä, joka raivaa tietä ja vaikka konekiväärituleen rynnäköidään toistuvasti pysyy peli loppuun asti viattoman arcademaisena ja sarjakuvamaisena.

+/- Peli käsittelee hyvin makaabereja asioita, kuten järjettömiä hyökkäyksiä ja sodan ilmiöitä, mutta slapstick-komiikan ja sarjakuvan keinoin. Peliä on ollut tekemässä suuri joukko historioitsijoita ja sillä on sodan muistoja vaalivan järjestön suositus, joten autenttisuus on korkea kevyestä käsittelytavasta huolimatta.

+Opetuksellisuus. Allekirjoitan kyllä Gamereactorin arvioinnin väitteen että monet pelit kertovat sodasta mutta eivät opeta mitään, Valiant Hearts on sellainen joka kyllä opetti jopa asioita mitä minä en tiennyt!

+Ongelmanratkaisu. Sodan ongelmat on tehty ratkaistavaksi, eli pelissä edetään ongelmia ratkomalla. Tähän kuuluu esimerkiksi “puhtaan sukan tuominen vääpelille, jotta tämä antaa mustetta kotikirjettä varten.”

+Traagisuus. Sodan traagisuus tulee tarinassa esiin selkeästi ja vaikka etenkin pelin alkupuoli on lievästi komediallista toimintaseikkailua ei pelihahmoja säästellä. Ehkä se on parasta pelissä, eli hahmoihin kiintyy näiden seikkailujen kautta ja siksi lopussa pelaaja kokee Tunteita marssittaessaan yhtä kuolemaansa.

 

 

Tunteiden herättäminen (+)

valianthearts-14

 

+ Peli herättää sekä iloa että surua.

+ Tarina on toki dramaattinen, mutta humoristinen grafiikka ja ongelmanratkaisu- sekä rytmitehtävät pehmentävät kokemusta. Tämän perusteen takia pelin ikäraja sopii oikein hyvin 12-vuotiaille ja pelin pelaaminen on käsittelytapansa puolesta oikein suositeltavaa yläasteen kahdeksannen luokan oppilaille.

+/- Pelissä on myös vahvoja kohtia, esimerkiksi yritä siinä nyt hoitaa haavoittunutta kun lapsi parkuu vieressä…

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (++)

valianthearts-10

 

+ Pelin yksi sympaattisimmista hahmoista on ehdottomasti koira, vaikka ihmiset onnistuvat melkein kaikki herättämään sympatiaa on koira positiivisuudellaan ja antamalla oman osansa ongelmanratkaisutehtäviin voittanut monet sydämet. Ja kukapa ei pitäisi pelistä jossa rapsuttaa koiraa (+).

+ Lisäksi korostaisin sitä että pelissä seurataan sekä ranskalaista että saksalaista sotilasta, ilman tarvetta vastakkainasetteluun. Sota johtuu jostain typerästä syystä, mutta eri osapuolten taistelijat eivät ole siitä vastuussa.

 

Väkivaltaisuus (++)

valianthearts-12

 

+/- Peli on yllättävä kuvaus hyvin raadollisesta aiheesta. Se pysyy myös siistinä hyvin pitkään - esimerkiksi rynnäköissä miehiä kaatuu ilman sen kummempaa veriefektiä. Makaabereja aiheita kuten haavoittuneita, lasten itkua ja ruumiskasojen päällä kiipeilyä nähdään vasta loppupään tehtävissä, tämä ongelmanratkaisu ja kilpailullisuus on saanut PEGI:n luokittelemaan pelin väkivallan ‘urheilutasoiseksi’, mitä pommien väistely toki on pelin kontekstissa. Samalla tavalla draama välittyy pelaajalle siten että ahdistus-kriteeri täyttyy. Ei siis puhuta vain pelottavista äänistä kuten PEGI:n ahdistus 7-kriteerissä vaan jo suurempaa ymmärrystä vaativista ahdistavista teemoista.

+ Pelin ongelmat selvitetään pääsääntöisesti ilman väkivaltaa. Tämä tarkoittaa sitä että muutamaa vartijalta tintataan taju kankaalle ja tykkiasemiakin räjäytellään. Tappiot ovat nk. ‘näkymättömiä’ ja pelihahmot eivät tapa ketään, yhtä henkilöä lukuunottamatta

+Painottaisin sitä että peli ei ole siis ‘hauska’ loppuun asti, vaan sillä on hyvin vakava sanoma joka alleviivaantuu niin tehokkaasti pelin loppuun mennessä, että sanoisin ehdottomasti yhdeksi opettavimmista peleistä ikinä. Edes päähenkilöitä ei sota säästele.

+ Esimerkiksi pelaaja samaistuu pioneeriryhmään, jota johdatetaan läpi luotien yhdessä tehtävässä. Kun kaiken teurastuksen jälkeen  ryhmän viimeinen hengissä oleva jäsen menettää hermonsa ja upseeri uhkaa ampua tämän ei pelaaja voi olla tinttaamatta nappulaa, koska hän on uhrannut aikaa tämän henkilön suojelemiseen.

+ Tässä pelissä ratkaisuista on selkeät seuraukset ja rynnäköinnissä konekiväärejä vastaan kaatuu aivan käsittämätön määrä sotilaita, joten pelaajalle muodostuu hyvä kuva siitä kuinka järjetöntä sotiminen todella on?

 

Seksistisyys (++)

valianthearts-9

 

+ Vaikka Marie joutuukin olemaan kotirintaman äitinä käsitellään opetusdioissa kotirintaman ja maaseudun oloja. Lisäksi perheen poika on alussa sylivauva, joten tälläinen perinteisempi rooli käy ihan järkeen.

-Määrälisesti naishenkilöitä on pelissä vähän. Ymmärrettävää, kyllä mutta kotirintaman tekemää työtä voisi *aina* esitellä enemmän.

+ Perinteisistä roolesta huolimatta pelissä on nainen ratissa! Anna ajaa taksia, väistelee pommeja ja hoitaa ison kasan haavoittuneita kuntoon, eli on todellinen tehotyttö.

+ Bechedelin testi toteutuu.

+ Two X Chromosomes testi toteutuu.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

 

Kielenkäyttö (+)

 

+ Peli on juonnettu englanniksi, mutta itse pelissä hahmot puhuvat siansaksaa, -ranskaa ja -englantia, eli pari sanaa tunnistaa ja loppu on mongerrusta.

+ Pääasiallinen kommunikaatio käydään kuitenkin huutokuplilla, joissa on ohjemerkkejä. Käytännössä peliä pelatakseen ei tarvitse osata edes lukea.

 

Päihteiden käyttö ()

 

… ranskalaiset ja näiden viinit...

 

Syrjiminen, rasismi (++)

valianthearts-7

 

++ Peli on riisuttu kaikin puolin vastakkainsasettelusta. Saksalaisia haavoittuneita hoidetaan siinä missä muitakin ja päähenkilöt ovat ympäri rintamalinjaa.

+Varsinaiseksi ‘pahikseksi’ pelissä päätyy kenraali Von Dorf, joka haluaa pommittaa zeppelinillä kaupunkeja, jostain kumman syystä. Von Dorf esiintyy kuitenkin lähinnä koomisena makkaransyöjänä, joten minkäänlaista demonisointia ei esiinny.

 

Uhkapeli ja huijaaminen (+/-)

 

 

+ Pelissä ei ole uhkapelejä tai huijaamisen vaihtoehtoa.

-  ...jos U-Play ohjelmaa ei lasketa sellaiseksi….

UPlay on Ubisoftin oma nettikauppa ja yhteisökeskus ja se tulee firman kaikkien pelien mukana, myös silloinkin vaikka kyse olisi Steam-versiosta. Käytännössä mitään Ubisoftin peliä ei voi pelata ilman UPlayn tunnuksia, vaikka osan voi säätää offline-muotoon. Eli jälleen kerran kyse on yhdestä lisäohjelmasta jonka vanhempien pitäisi osata asentaa, alle 18-vuotias kun ei käyttöehtojen mukaan saa ohjelmaa käyttää (Kyllä, Uplaystä löytyvät on myös Lego-pelit).

 

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

+ Mobiililaitteilla peli on julkaistu osina, joten jos ei pidä yhdestä voi olla ostamatta muita.