PEGI ei arvioitu keltainen logopeliraati-facebookikarajat-fi

 Pokemonit ovat eläinrääkkäystä!

PETA pokemon

Yhdysvaltalainen eläisuojeluyhdistys PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)on käyttänyt ensimmäisen lisäyksen antamaa mahdollisuutta parodioimalla tunnettuja Pokemon-pelejä. Parodiat käsittelevät eläinrääkkäystä vetämällä yhtymäkohtia Pokemon-taisteluiden ja todellisessa elämässä tapahtuvien eläimien rääkkäyksen välille. Pelit ovat herättäneet kritiikkiä sekä yleisön että pelintekijöiden puolelta käsittelemällä aihetta yksioikoisesti ja saarnaavaan sävyyn. 

  

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami SihvoArvioijan ikä: 34

Sähköposti:rami.sihvo(at)peliraati.fi Muut arvostelijat  (ikä): (lapsia ei rääkätty tätä arvostelua tehdessä)

Pelin nimi: PETA Pokemon (Black&Blue: Gotta Free’em All) Julkaisija/Kehittäjä: PETA

Julkaisuvuosi: 2012Formaatti (arvosteltu): selain

Muut formaatit:  Laji, genre: propagandapeli

Muu luokitus: parodia, pokemon Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  -

http://features.peta.org/pokemon-black-and-white-parody/

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.pelaajalehti.com/uutiset/elainsuojelujarjeston-pokemon-kopiossa-hyokataan-ryhmahalilla-ja-protestilla?page=0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C8

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=ki29fvE18PQ arvostelu (englanniksi)

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Kuvaus: Eläimiin kohdistuvaa lyhytkestoista todellista kaltoin kohtelun uhkaa. Slapstick-väkivaltaa.

 

No, Martin Luther Kingin lainauksella voi varmaan perustella mitä vaan? Vanhemmille PETA-Pokemonin opetus taitaa olla seuraavanlainen:

Lapsiin pyritään vaikuttamaan nykyään myös aatteellisten järjestöjen toimesta ja koska pelit ovat suosittu media on yksi pelien alalaji aatteellisesti latautuneet pelit. Nämä eivät ole suuri pelien alalaji, mutta toisaalta pelien tekeminen on helpottunut niin paljon että kellä kansalaisella tahansa on mahdollista tehdä ja levittää omaa peliä. Viidakon  vanha viisaus: “älä katso kaikkia videoita mitä löydät netistä” pätee edelleen.

 

PETA pokemon-2PETA pokemon-3 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

-Pelot ja pelottavat asiat kuuluvat lapsuuteen, eikä lapsi välttämättä ota niitä puheeksi. Vanhemmat voivat   normaalin elämän ohessa esimerkiksi ruokapöydässä kysyä onko lapsi nähnyt jotain pelottavaa? Tärkeintä on jakaa kokemus yhdessä aikuisen kanssa ja ylläpitää keskustelusuhdetta mediasisällöistä. Kokemuksia ei voi selittää tyhjäksi, eikä niihin toisaalta kannattaisi suhtautua myöskään väheksyvästi. Valitettavasti lasten vastaanottama media on monipuolistunut ja vanhemman kannalta mediasisältöjen hallinta on hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Edellämainittu on tosin syynä siihen miksi mediasisällöistä keskustelu on hyvä tapa perheessä.

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (-)

 PETA pokemon-1

+ PETA Pokemon on juoneltaan selkeää parodiaa (kaikki Pokemon-kouluttajat ovat tietysti julmia että täysin piittaamattomia järkiperusteista)

-- mutta todellisella videokuvalla haettu shokkiefekti ei ole asiallista vaikuttamista, ja tällainen nostaa suositeltavaa ikää reippaasti. Periaatteessa tällainen videoiden uittaminen peleissä kotiin pilaa myös sen jos vanhemmat ovat onnistuneet pitämään pienet lapset irti youtubesta?

- “Koska teillä ei ole oikeutta siihen” - tämä on hieman outo perustelu. Fiktiivisen tarinan kontekstissa voidaan toki perustella että Pokemonit ovat tuntevia olentoja, mutta ajatusleikki katkeaa heti kun fiktion logiikka siirretään tosielämään.  Toiseksi tällainen perustelu vie vain ‘juupas-eipäs’-väittelyyn jossa ei ole voittajia. Ehkä pelintekijöiden olisi kannattanut lukea enemmän Martin Luther Kingin ajatuksia kuin vain ottaa jokin tunnettu lausahdus tunnukseksi!

 

 

Tunteiden herättäminen (-)

 PETA pokemon-4b

- Hakatut pokemonit eivät taida nyt ihan pienille lapsille sopiva aihe.

-/+ Vakavasta aiheesta toteutettu satiiri on sikäli ongelmallinen että se voi kääntyä itseään vastaan (esimerkiksi kuinka monessa amerikan teatterissa näytettiin Iron Sky elokuvaa?).

-Liiallinen saarnaavuus ja mediamateriaalin “ujuttaminen” pelin ohessa kääntyvät pian itse asiaa vastaan, vaikka se olisikin perusteiltaan hyvä. Jos väestöön halutaan vaikuttaa olisi eettisesti vahvempaa valita keskusteleva tie ja ottaa myös huomioon vastakkaiset kannat. Alkuperäinen Pokemon-peli olisi ollut ‘Black and White’- tälle pelille nimi olisi sopinut paremmin.

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

- Peli on pelattavissa ilmaiseksi, mm. pelaajalehden sivuilla.