PEGI ei arvioitupeliraati-facebookikarajat-fi


 

#Trolli-simulaattori

SJW

Social Justice Warriors on satiirinen peli sosiaalisen median hullunmyllystä. Fantasiaroolipeliä mukaileva peli kertoo sankareista, jotka asettuvat internet-trolleja vastaan. Pelaajalla on valittavana useita hahmoluokkia Some-velhosta oikeudenmukaisuuspaladiiniin asti. Peli pitää sisällään pelottavan tuttua dialogia. 

  

Pelin tiedot
 

Arvioijan nimi: Rami SihvoArvioijan ikä: 35

Sähköposti:Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Muut arvostelijat  (ikä): Lehtonen (37)

Pelin nimi: Social Justice WarriorsJulkaisija/Kehittäjä:  Nonadecimal Creative

Julkaisuvuosi: 2015Formaatti (arvosteltu): pc

Muut formaatit:-Laji, genre:  indie

Muu luokitus: taktinen strategia, satiiri, taidepeliPelaajamäärä ja pelimuodot: yksintrollaus, vuoropohjainen väittely

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  -

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dangerousminds.net/comments/game_simulates_arguing_with_assholes

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=8jEHPH30NVc TotalBuiscutin arviointi

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

 

thumb SJW-7

Kuvaus: Kovaa kielenkäyttöä.

 

 Pelin dialogi on pelottavan tuttua ja vaikka taktiikat tuntuvat naurettavilta, pitää muistaa että uhrin syyttämistä, välttelyä ja henkilökohtaista herjaa löytyy nettikeskusteluista reilusti. Peli tekee pilaa todellisesta ongelmasta, oikeastaan paljastaa koko asian pikkusieluisuuden.
T
yyli on rento, trollin kanssa keskustellessa voit hyökätä logiikkaa tai tämän uskottavuutta vastaan. Trollin motivaation tai uskottavuuden loppuessa tämä jättää taistelukentän ja siirrytään seuraavaan trolliin.

 

SJW-2SJW-4SJW-3

 

Aikuisten oikeasti: trolleja vastaan kamppaillessa on pidettävä huolta omasta mielenterveydestä! Osalla hahmoista on mahdollista vetäytyä omiin piireihin tai olla kuuntelematta kommentteja, mikä on oikein hyvä idea. Täytyy myöntää että käytyäni useat foorumisodat läpi en nykyään jaksa lukea kovinkaan montaa teennäisen humanistista kommenttia Facebookissa (Jos joku ei parilla kommentilla pysty voittamaan minua puolelleen niin jätän huomiotta loput keskustelusta.)

 

Trollien kanssa keskustellessa on oma maine myös vaarassa, koska oikean trollin voittaminen hänen omassa pelissään vaatii pitkällistä kirjoittelua. Peli lainaakin lopuksi  Mark Twainia osuvasti:

 

“Never argue with a fool, onlookers may not be able to tell the difference.”

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

#coup_de_grâce
#trollit
#some-soturit
#Mitä_järkeä_tässä_kaikessa_on?

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 SJW-1

+ Pelin tarkoitus on voittaa trolleja.

- Tosin miten Some-sankari eroaa trollista jos hän käyttää henkilökohtaisia hyökkäyksiä? Tämän Tampereen Ammattikorkeakoulun opiskelijat huomasivat testatessamme peliä - pelin grafiikka kuvaa sekä trollin että sankarin täysin samannäköisinä. Some-sankari on siis trolli.

+ Liittolaisten keräily on tärkeä osa peliä. Muut Some-seikkailijat auttavat pelaajaa ja osa hahmoista on todella riippuvaisia näiden parannusvoimista.

+ Some-druidi ilmestyy aina välillä kysymään hämärän kysymyksen ja monesti palauttaa sen. No, mikset itse sitten tee niin? Näin juuri. Facebook-humanismissa on sen ongelma että ollaan kovasti jonkun asian puolesta, mutta tämä ei näy loogisesti valinnoissa. Itse pidin hyvin hauskana tapahtumana kun Some-druidi muutti trollin tavalliseksi netinkäyttäjäksi tai kiivaassa taistelussa pelin raportoidessa “väitteen jäljiltä paikalla oli vain sivullisia uhreja.” Peli on satiiri, ja varsin onnistunut sellainen.

 

Tunteiden herättäminen()

*kts. Kielenkäyttö

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet ()

*kts. Kielenkäyttö

Väkivaltaisuus ()

*kts. Kielenkäyttö

Seksistisyys (+)

 

+ Naisten asemasta keskustellaan paljon ja sinällään peli heijastelee amerikkalaisen kulttuurin kipukohtia, vaikka keskustelu sinänsä onkin kansainvälistä.

+ Keskustelu pyörii seksismin ympärillä (ja rasismin ja nettiuhkausten ja kunnianloukkauksen … jne). Valitettavasti pelin argumentit eivät ole fiktiivisiä, vaikka fantasia-asetelma onkin.

 

Kielenkäyttö (++)
SJW-6

+ Peli käsittelee oikeaa ongelmaa.

- Inhimillisesti ajatellen keskustelu aika karseaa.

+/- Keskustelu ei ole sikäli älyllistä että se vaeltelee kuin… nettikeskustelu. Käytännössä pelaajan pitää vastata trollin hyökkäyksiin ja valita oma taktiikkansa vastapuolen taktiikan perusteella, eli oikeasti tärkeät kysymykset eivät päädy millään tavalla oikean keskustelun kohteeksi... Eli peli simuloi täydellisesti trollin kanssa keskustelua! (++).

+ Fantasiapelitausta on melkoisen hauska ja hyvin toimiva idea, koska se pehmentää muuten raskasta aihetta. Esimerkiksi Anita Sarkesiaanin tapauksen pelillinen käsittely veisi ainakin minulta viimeisetkin mielenterveyden rippeen.

+/- Valitettavasti pelissä  ‘gamergatet’ ja ‘homoliitot’ ovat vain lyöntiaseita joilla trolli (tai some-sankari) yrittää pönkittää erinomaisuuttaan. Peli ei kuitenkaan pyri nostamaan aiheita oikeasti keskusteluun vaan näyttää kuinka absurdia sanan säilällä miekkailu on (+).

 

Päihteiden käyttö ()

Syrjiminen, rasismi (+/-)

 SJW-5

+ Syrjintä, rasismi, epäoikeudenmukaisuus ovat peruskysymyksiä mitä pelissä käsitellään.

- Inhimillisesti ajatellen keskustelun aiheet ovat karseita. Peli nostaa kyllä viime vuosien keskusteluaiheet tietoisuuteen, mutta ei oikeastaan ota niihin mitään kantaa muuten kuin ehkä tasapuolisuuden näkökulmasta.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

Ladattava lisäsisältö ()