16

steam peliraati

peliraati-facebook

 

 

 

Iisakin uhraaminen

binding of isaac
Tämä peli on ollut pitkään arvosteluvuorossa. Itse en ollut innostunut pelistä – pelin teema kun on uskonnon varjolla harjoitettu väkivalta, mutta peli on myynyt kaksi miljoonaa kopiota jo tähän mennessä ja se on yksi nuorison pelaamista peleistä.

Isaac on pieni lapsi jonka äiti eräänä päivänä kristillistä tv-ohjelmaa katsoessaan kuulee äänen joka käskee Iisakista synti. Iisakilta lähtevät kaikki lelut ja vaatteet sekä lopulta äänen käskystä myös henki. Paetakseen äitiään Isaac löytääy yllättäen  huoneestaan luukun joka vie makaaberiin kellariin.

Pelin tiedot


Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33
Sähköposti: rami.sihvo(a)pp.inet.fi Muut arvostelijat: -
Pelin nimi: The Binding of Isaac: Wrath of the Lamb Julkaisija: Headup Games
Julkaisuvuosi: 2012 Formaatti (arvosteltu): PC (Steam)
Muut formaatit: Mac OS X Laji, genre: räiskintä
Muu luokitus: "roguelike" luolastokomppaus Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 16, väkivalta, kielenkäyttö
Linkit muihin arvosteluihin:
http://hessux.blogspot.fi/2013/03/arvostelu-binding-of-isaac.html

Linkit youtube-videoihin:
http://www.youtube.com/watch?v=iCkmFEuQfLI Miguli pelaa
http://www.youtube.com/watch?v=QQP2Uhj7cqo Sparrowmella pelaa

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

Kuvaus: Makaaberia kuvausta ja vahvoja väkivaltaviitteitä sarjakuvalla etäännytetyssä asiayhteydessä. Ahdistusta herättävää sisältöä.

 

Pelin PEGI-ikärajan perustelut "realistisen näköistä väkivaltaa" kertoo kuinka vaikeaa on luokitella tietynlaisia animaatioita, jotka on piirretty kuin lapsille, mutta joissa pääosassa on rankka väkivalta. Esimerkiksi vanha Happy Tree Friends on tällainen sarja. No, onhan Simpsoneissakin Itchy&Scrachy-piirrossarja joissa on makaaberia huumoria. Binding of Isaac asettaa pelihahmon ampumaan kärpäsiä, zombieita, abortoituja sikiöitä, matoja, ulostekasoja ja muuta sairasta sattumanvaraisessa luolastossa. Ammuksina omat kyyneleet, tietysti. Binding of Isaac perustuu kuitenkin vakavaan asiaan eli perheväkivaltaan, jota harjoitetaan kristinuskon kontekstilla.

binding of_isaac-1binding of_isaac-2binding of_isaac-3binding of_isaac-4binding of_isaac-5

En usko että tekijällä on ollut sen kummemmin sanottavaa asiasta – pelistä löytyy niin mustat raamatut, tarot kortit ja äidin pillerit niin että lähestytään jo satiiria. David Auerbach käy blogissaan läpi pelin symboliikkaa ja toteaa että symbolien käyttö ei ole mitenkään järjestäytynyttä. Taustalla ovat tosin tekijän lapsuudenkokemukset ahdistavasta uskonnollisesta kasvatuksesta, mutta toisaalta logiikka ei ulotu kovinkaan pitkälle - pyhiä ja kirottuja esineitä voi käyttää samaan aikaan ilman mitään logiikkaa. Allegoriana nostaisin esiin tunnelikomppauksen teeman, vaikka monta muutakin tapaa on käsitellä sisältöä. Pelissä on paljon viittauksia aborttiin - vastaan tulevat viholliset sekä tavarat viittaavat että Isaac ei ollut toivottu lapsi? Tunnelit voivat toimia allegorisena matkana takaisin kohtuun - yksi loppuvastuksista on todellakin äiti. Äidin voi surmata Raamatulla, mutta toisaalta niin voi oman kaksoisolennonkin. saatana taas ei ota jostain syystä vahinkoa Raamatusta. 

Ja lopuksi on huomioitava että pelin synkkään aiheeseen ei kuitenkaan löydetä ratkaisua tai uutta näkökulmaa, vaikka pelissä on 13 loppua on sen viesti lopulta että uskonnollisesta väkivallasta ei selviydytä. Peli ei ole siis lopuksi 'voimauttava'  vaan se sopii aikuisille, joiden harhaluuloa että kaikkia lapsia kohdellaan hyvin, on hyvä järkyttää. Tietysti kaikki pelaajat eivät välttämättä tunne viitteitä joten heille peli edustaa vain 'outoa' mättöpeliä.

Jatko-osa on tulossa PlayStation 4, PlayStation Vita, and Steam. Nuorisolta en peliin mielipidettä kysynyt koska ikäraja ei virallisesti riitä monella fanilla tämän pelin pelaamiseen.

 

rami pieni kuvaRaamatusta voi todeta sen että lähdetarinan 1. Moos. 22:1-19 tarkoitus on osoittaa että Jumala ei nimenomaan ihmisuhreja halua (lukekaa itse jos ette usko). Juutalaisen perimätiedon mukaan Iisakki oli noin 25 vuotta, eli ei välttämättä kuvittelemamme pikkupoika, vaan juutalaisen mittapuun mukaan melkein aikuinen! Tämä perimätieto sopii kirjoituksiin aika hyvin sillä 1.Moos 21:34 toteaa että Abraham "asui kauan filisteassa" Iisakin rinnoilta vieroituksen jälkeen. Myös isoveli Ismael mainitaan kasvaneen aikuiseksi mieheksi (21:20) ennen "Iisakin uhraamista."

 

Ladattava lisäsisältö ()

+/- Binding of Isaac-pelin Demo löytyy newgroundsista. www.newgrounds.com/portal/view/581168‎