peliraati-facebooksteam peliraati

PEGI ei arvioitu

 

 

Ovi Amnesiaan

doorways

Doorways kertoo tunkeutumisesta psykopaattien mieleen. Päähenkilö on jonkinlainen tutkija Doorways-nimiselle salaiselle projektille (tjsp). Peli etenee unenomaisissa ympäristössä yrittäen päästä jyvälle ympäristöstä. Eteneminen perustuu ongelmaratkaisuun, eli tavaroiden etsimiseen.

Pelin tiedot


Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi

Pelin nimi: Doorways episodit 1-2 Julkaisija: Saibot Studios
Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC
Muut formaatit: (Oculus Rift), Mac, Linux Laji, genre: kauhu
Muu luokitus: seikkailu, tasohyppely Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: -

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.gamespot.com/reviews/doorways-review/1900-6414915/

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=-3bUtwO0wTc Traileri


Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?


Kuvaus: Yllättäviä kuva ja äänitehosteita sekä yliluonnolliseen liittyvää voimakasta ahdistavuutta. Lyhytkestoista, mutta toistuvaa, sadistista ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Väkivalta ei ole erityisen yksityiskohtaista, mutta voimakasta ahdistusta herättävää.

doorways-2

Suomalaisesta ikärajajärjestelmästä tulisi pelille ikärajaksi 16 ja allekirjoittaneen pätevyys tähän mielipiteeseen tulee virallisesta kuvaohjelmaluokittelija-koulutuksesta (2014 tammikuusta lähtien Meku toimii nimellä Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti, Kavi).

doorways-1doorways-3

Vastaavan pelin tapauksessa suomalaisen ikärajajärjestelmän K18 tulisi erityisen yksityiskohtaisesta ja pitkäkestoisesta väkivallasta tai hallitsevasta ja erittäin järkyttävästä ihmisten tai eläimien räkkäämisestä. Sanalla sanoen, siis suomalaista 18 vuoden ikärajaa on melko vaikea saada. Tietysti hirtehisesti voidaan pohtia mikä olisi lyhytkestoisen sadismin ikäraja? No, ihan suomalaisiin luokituksiin viitaten sopiva ikäraja on joka tapauksessa sekä väkivallan että kauhun osalta selkeästi 16. Herkät – aikuiset tai nuoret aikuiset - älkää vaivautuko!

doorways-4doorways-5doorways-6

Pelin eettisyys ja arvot: (-)

 

+ Pelissä tutkitaan psykopaatteja tavoitteena saada heidät kiinni...

- Mutta, kuten dialogi huomauttaa samalla päähenkilö muuttuu itse psykopaattien kaltaiseksi. Pidemmästä juonesta on vähän paha sanoa mitään, koska tällä hetkellä on vasta kaksi osaa viidestä julkaistu, mutta tämä arvio saattaa muuttua ajan myötä.

- Psykopaattien toiminnan jäljittely on kovin ongelmallinen aihe.

- Peli on lähtökohtaisesti yliluonnollinen.

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

- Pelottava ympäristö

- Äkillisiä, pelkoa herättäviä ääni- ja kuvatehosteita.

+ Ei vaeltavia hirviöitä, eli pimeään eksyminen on oma vika eikä satunnainen kohtaaminen käytävällä kuten Amnesiassa. Tämä tiputtaa paljon tuntemattoman pelkoa pois.

+ Peli perustuu tutkimiseen ja esineiden löytämiseen.

- … mutta on pelillisesti aika laiha esitys.

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 

+ Päähenkilö kertoo dialogissa motiiveistaan, mutta lähtökohdat ovat alussa ”olet tunnelissa etkä muista mitä on tapahtunut”-tasoa (-).

 

Väkivaltaisuus (-)

 

- Makaabereja muistikuvia psykopaattien uhreista.

-- Osallistumista kidutukseen! Kyllä, päähenkilö joutuu kokoamaan kidutuslaitteita, jonka jälkeen seuraa psykopaatin muistikuva miten sitä käytettiin...

+ ei aseita