steam peliraati peliraadin youtubepeliraati-facebook16

 

 Sankaritekoja sisällissodan varjossa

eso

Toisen ajanjakson puolessavälissä Moalg Bal yrittää taas tulla hornasta häiriköimään Tamrielin maailmaan. Pelaajan hahmo aloittaa hornasta kuolleena – joku ikävä kultti uhrasi hänet ja hän joutui Molag Balinhallitsemaan ulottuvuuteen, Coldharbouriin. Molag Balin orjat kapinoivat kuitenkin ja outo 'Profeetaksi' nimitetyn miehen kuvajainen käskee päähenkilön etsiä kaverinsa ja pelastaa hänet. Tästä lähtee Elder Scrolls Online liikkeille – jokainen pelaaja pelaa tarinan päähenkilöä, mutta päätyy Coldharbourista paettuaan jollekin Tamrielin alueista. Pelin aloituspaikka määräytyy hahmonluonnissa tehtyjen valintojen mukaan.

Kannattaa myös huomata että ennakkokokeilun perusteella on tehty myös youtube-video aiheesta.

 arviossa myos-quotetausta
pikkukuva-hydrophobiapikkukuva-insurgencypikkukuva-team fortress 


Pelin tiedot 

 

Arvioijan nimi: Rami SihvoArvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi

Pelin nimi: Elder Scrolls Online Julkaisija: Zenimax/Bedesha

Julkaisuvuosi: 2014 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: OS X,PlayStation 4, Xbox One Laji, genre: Nettiroolipeli

Muu luokitus: Roolipeli Pelaajamäärä ja pelimuodot: massiivinen moninpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 16 (ESRB: Mature)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/ajankohtaista/elder-scrolls-online-on-taysin-yksinpelattava-mmo

https://www.gamereactor.fi/ennakko/159634/The+Elder+Scrolls+Online/?sid=46a6af67adb394b10418161c27b77f40

 

Linkit youtube-videoihin:

 

http://www.youtube.com/watch?v=DVMNQozxqos Kinemaattinen traileri

http://www.youtube.com/watch?v=NTQMINsV170 ensivaikutelmia (vanhempi versio), Jared.

http://www.youtube.com/watch?v=I82pz60iGL0 PVP (vanhempi versio)

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

Kuvaus: Fiktiivistä, selväpiirteistä väkivaltaa ja lieviä pelottavia kohtia.

eso-1eso-5

Elder Scrolls Online on tätä kirjoitettaessa beta-testauksessa ja sitä paikataa suurille massoille julkaisua varten. Pelin halvempi paketti maksaa 55 euroa – etukäteen pelin tilaavia hemmoitellaan muutamilla lisäominaisuuksia kuten 30 päivän pelimahdollisuudella julkaisun jälkeen. Julkaisun jälkeen pelin pelaaminen maksaa 12.99 euroa kuussa – peliä ei siis rahoiteta mitenkään mikromaksuilla joten rahanmeno on helpompi laskea. Hinta on kilpailukykyinen World of Warcraft-peliin verrattuna, mutta selkeästi kalliimpi kuin esimerkiksi Lord of Rings Online.

 

Päivitys 19.3.

 

Toinen pelitestisessio jatkui siitä mihin edellinen jäi, pelissä oli jotakin bugeja korjattu ja taistelu tuntui jouheammalta. Toisaalta testin loppupäässä oli serveristä johtuvaa lagia turhan paljon, esimerkiksi jopa pankkiin tallentamisen osalta. Myös osa tehtävistä oli rikki - ihmisten hoitaminen, haamuorjien vapauttaminen tai tulielementaalien summonointi ei vain onnistunut. Pakolaisten tarinan jatkuessa painottui se piirre pelissä, että nk. alitasojen käyttö painottui - samaista paikasta oli siis sotimisversio ja rauhallinen versio. Voin kuvitella että kavereiden kanssa "missä sä oot" "mä oon täällä torilla" "niin minäkin?"-ongelmat voivat olla melkoisia. Moraalisiin valintoihin joutuu tekemään, ja tämä ilmeisesti vaikuttaa jopa armeijan kokoonpanoon. Tarinassa kuoli päähenkilön rannalta pelastaneita pakolaisia, miehiä ja loput päättivät tarttua aseisiin toista ryhmittymää vastaan. Pakolaisjuoni siis alkoi vaikuttaa hyvin pitkälti sotadraamalta, mikä oli tietysti ihan miellyttävä huomio. Vähän kuitenkin kylmää ajatus että pelin pitäisi olla julkaisuvalmis 4.4 ja silti osa alkupään tehtävistä ei edes toimi - valitusta tulee siis varmasti paljon maksullisuudesta ja pelin toimimattomuudesta. Pahasti siis näyttää siltä että peli tullaan julkaisemaan keskeneräisenä.

eso-9eso-12

Pelin ikäraja johtuu ilmeisesti miekkataistelusta, koska mitään mielenkiintoisempaa materiaalia ei ole. Taistellessa lentää verta, mutta toisaalta ruumiit kaatuvat maahan verettöminä – tekijät pyrkivät amerikkalaiseen ”Teen” eli 12-ikärajaan mutta olivat pettyneitä "Mature" leimaan. Toisaalta peli käyttää mielummin eurooppalaista ikärajamerkintää kuin amerikkalaista, mikä sekin on huomionarvoinen asia. Toisaalta pelissä on keskiaikaista sodankäyntiä ja PvP-puoli vaatii pelaajalta aikusempaa asennetta ja ryhmätyötä. 16 on siis lähempänä totuutta sopivuusmielessä, mutta erot taas Lord of The Rings ja World of Warcraftiin (molemmat 12) ovat lähinnä kuvakulmassa ja siinä kuinka lähelle kamera tuodaan toimintaa. Tosin, mitään rankkaa tai "mielenkiintoista" ei tässä pelissä nähdä. Eli ikärajan mukaan kannattaa mennä.

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

eso-16

+/- Peli on tosiaan korkealentoista fantasiaa taikuuden, demonien ja muiden jorinoiden ohella.

+ Pääpaino on sankarina toimimisessa ja maailman pelastamisessa. Pääpaino ei ole siis toisia pelaajia vastaan taistelussa (tämä on mahdollista vasta 10. tason jälkeen)

- Peli on tehty mahdolliseksi pelata yksinpelinä, tarinallisesti tämä on sama kuin pelaisi Oblivionia tai Skyrimiä, mutta tietokoneroolipelaamisen kannalta tämä voi hankaloittaa asioita, mutta powerpelaaminen on kielletty pelin käyttösopimuksessa (+). Tämä tarkoittaa sitä että roolipelaaville ihmisille on annettava mahdollisuus pelata. Toisaalta pelin mättöhenkisyys voi kuitenkin hidastaa roolipelikiltojen perustamista.

+ Sotaan samaistutaan tuttujen pakolaisten ja pelastamiesi kyläläisten kautta - tappioita tulee kun aseisiin tartutaan. Ainakin jäyhät pohjalaiset miehet ja naiset. tarttuvat tämän jälkeen aseisiin, joten sotaa seurataan jatkossa heidän näkökulmastaan.

+ Pelihahmo on jokapaikan sankari, joka saa tehtäväkseen etsiä ihmisiä, pelastaa haamuja ja hoitaa sekä pelastaa maailma muutamaan otteeseen.Tunteiden herättäminen (+/-)

eso-8

-Alku on vähän tylsä, mutta luo mielenkiintoisen pohjan tarinalle.

+ Omalla tavallaan esimerkiksi Skyrimin aloituspaikkana toimiva saari on täynnä mielenkiintoisia pikkutarinoita.

+ Sodasta pyritään kertomaan henkilkohtaisella tasolla.

- Peli ilmestynee valitettavan puolivalmiina.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

eso-3

+ Beta-testin kyselyillä mitataan mm. immersiota ja tunteita jokaisesta saavutuksesta ja tehtävästä. Testit on helppo täyttää ja niissä saadaan yleisiä tuntoja erilaisista tehtävätyypeistä.

+ Pakolaiset

 

Väkivaltaisuus (+)

eso-24

- Mättöä löytyy paljon

+ Tosin osassa tehtävistä voi naamioitua ja välttää taistelua.

+ Sotimista haluaville löytyy aikaisemmin arvosteltua Planescape 2-pelin taistelua muistuttava Cyrodilin maakunta, jossa kolme osapuolta taistelee herruudesta. Taistelua täällä käydään pelaajien välillä ja se on strategista. Pelialuetta ei voi täysin välttää mutta melko hyvin kuitenkin, eli pelaaminen taistelematta muita pelaajia vastaan onnistuu pääosin melko hyvin (Alueen koosta johtuu myös se että paikka ei ole kovinkaan näyttävä, vaan melko paljas ainakin vanhoissa versioissa).

+ Tarvikkeiden väsääminen on yksi iso osa peliä.

+ Sotaa seurataan pakolaisten näkökulmasta!

 

Seksistisyys (++)

eso-14

+ Hahmonluontigeneraattorilla ei voi tehdä täysin epärealistisia ruumiita.

+ Ainakin Skyrimissä naisia on kapteeneina, seppinä ja johtotehtävissä.

+ Bechedelin testi ja 2CX-testi menevät läpi kohtuullisen hyvin.

 

Kielenkäyttö ()

 

? Riippuu pelaajakunnasta.

 

Päihteiden käyttö (+/-)

eso-25

- Oluesta saa terveyteen bonusta.

+ Toisaalta ruoanlaitto ja eväiden tekeminen retkille on tärkeässä osassa.

 

Syrjiminen, rasismi (+)

 

+ Pelissä on periaatteessa kolme liittoumaa, jotka koostuvat useammasta rodusta. Tosin vähän enemmän maksamalla pelissä voi pelata mitä rotua tahansa missä liittoumassa haluaa, joten kenenkään puolelle ei sikäli asetetuta (+).Uhkapeli ja huijaaminen ()

eso-20

+ Tiirikointi on helppoa kun tajuaa miten se tehdään.

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

+ Peli ei ole ilmaispelattava, eikä myöskään mikrorahoitettu joten sen vaatiman taloudellisen panostuksen voi laskea helposti.


eso-27eso-28eso-29eso-17

 English summary

 

rami pieni kuvaIt's MMO that dresses like Skyrim or it's Skyrim that dresses like MMO. With the free to play boom ongoing it's refreshing to see game that has a bit more stabile funing base. But what is it like? Well one can play the game 'through' alone so the design guidelines are more like ones used in SW:TOR.

To tell you the truth I'm too thrilled about this developement in MMO history. However Elder Scrolls have always been 'lone wolf' gameplay with player being 'the choosen one.' Besides it still helps a lot to play along others. Now, if you're interested in PvP you'll need to co-operate.

The counterweight for one player plot is fight for Cryodil – this step can be avoided at large and one can get there at the level of ten so the 'new guy' dilemma isn't that bad.

For the morality part (that's what peliraati is here anway) the game is high fantasy gaming with character going between Tamriel and realm of Oblivion. The goal is good and that is to fight demon Molag Bal back to the his dimension. The promoted crafting aspect is there though aquiring part of the crafting materials will be a bit of iffy. One thing that should be noted is that Terms of Service bans godmodding in roleplaying context! I'll look foward if I can actually find some roleplaying activity during closed beta sessions.

 

eso-19