peliraati-facebooksteam peliraati16

 

 Märkä kokemus

hydrophobia propechy
Tulevaisuudessa väestöräjähdys on pakottanut ihmiskunnan vesille. Päähenkilö Kate Wilson on insinöörinä kelluvassa “Queen of the World” - kaupungissa kun alus joutuu yllättävän terroristi-iskun kohteeksi. Ongelmia tutkimaan lähtenyt Kate joutuu taistelemaan hengestään vedestä täyttyvässä aluksessa. Hyrdophbia Propechy on paranneltu versio alkuperäisestä pelistä, joka sai kehuja veden simuloinnin ansiosta. 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33
Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi Muut arvostelijat (ikä):
Pelin nimi: Hyrdophobia:Propechy Julkaisija: Dark Energy Digital
Julkaisuvuosi: 2010 Formaatti (arvosteltu): PC
Muut formaatit: Xbox, PS3 Laji, genre: toiminta
Muu luokitus: seikkailu Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 16
Linkit muihin arvosteluihin:
http://www.gamereactor.fi/arviot/78213/Hydrophobia/

Linkit youtube-videoihin:
http://www.youtube.com/watch?v=b6kbOIcrJqE traileri
http://www.youtube.com/watch?v=SJTJCD2jPGY ensimmäiset 15 sekuntia


Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?


Kuvaus: fiktiivistä, epärealistisessa ja etäännytetyssä yhteydessä esitettyä väkivaltaa ja hallitsevaa kuvausta katastrofista ja siihen liittyvästä uhasta.

hydro-1hydro-7

Ensimmäinen ajatus mikä tuli mieleen on “tämä olisi kaksitoistaikärajainen toiminta/seikkailupeli.” Valiettavasti petyin hieman koska peli kääntyy räiskinnäksi loppua kohti, koska peli käyttää alkupuolella paljon ovelia ideoita miten käyttää ympäristöä hyväkseen? Sinällään toiminta ei ole veristä, vaan lähinnä märkää joten peli sopisi aika hyvin suomalaiseen 12-ikärajaan - julmia kohtia juonessa ei näytetä kovinkaan tarkasti, mikä on ihan hyvä juttu. Sinällään Malthusianit - vai pitäisikö sanoa "Linkolat"-ovat julma terroristiporukka, jonka tavoitteet ovat äärimmäisen pahat, vaikkakin ymmärrettävät, mutta juonen ongelma on ehkä se että se ei lopuksi onnistu päättämään tarinaa. Jännittäviä elementtejä pelissä on, mutta ne eivät ole järkyttäviä siten että 16 ikäraja (suomalaisittain) tulisi täyteen. Vanhemmille voin sanoa että pelatkaa itse nuorison kanssa ja muodostakaa itse oma mielipiteenne.

 


Pelin eettisyys ja arvot: (+)

hydro-2

+ Kate on normaali insinööri joka tempaistaan pakon sanelemana keskelle yllätysiskua kaupunkilaivaan (peli alkaa kun Katen televisio pimenee.) Peli lähtee käyntiin kuin katastrofielokuva ja eettinen asettelu on toimintaa pakon takia. Jatkuvasti ollaan kuitenkin oikealla asialla.
+ Peli pyrkii olemaan kauttaaltaan fiksu ja älykäs toimintapeli eli normaaleja taitoja kuten kiipeilyä ja hyppimistä pitää käyttää vaurioiden kiertämiseen ja ovet pitää avata hakkeroimalla ne.
+ Peli nostaa vakavan puheenaiheen esiin, eli ihmisiä on vain liikaa maapallolla. Pelin pääpahiksina toimivat ekonomisti Thomas Malthusin ideoita seuraavat terroristit haluavat tuhota suurimman osan ihmiskunnasta, jotta muille olisi elintilaa - tämä on tietysti epäinhimillinen tavoite, mutta toisaalta paikkana on rikkaiden ja hyväosaisten kelluva kaupunki.
- Pelissä on sitten pakollinen “supervoima” jonka Kate saa vahingossa. Tämä on ihan siistiä veden manipulointia mutta tuntuu vähän väkisin mukaan ängetyltä.


Tunteiden herättäminen (+/-)

hydro-5

+ Vesisimulaatio - vettä on paljon ja on huomautettava että aivan yksinkertaista sen ohjelmointi ei ole.
- Lievää pelottavuutta äänissä, etenkin kun happi alkaa käydä vähiin.
- Jatkuva hukkumisen pelko. Pieni huomautus: hukkumisen pelko on melkoisen yleinen - terroristi-iskun pelko tai pelko ylikansoituksesta ei. Peli on tehty sen verran hyvin, eli jos olet sekä nuori että vedenpelkoinen niin peli voi olla turhan jännittävä.
+ Ovela peli jossa täytyy kiipeillä, parkourata ja uida selvitäkseen. Jännittävyys syntyy pääasiassa katastrofielokuvan tapaisesta kuvauksesta, jossa ympäristö on suurin uhka.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

hydro-4

+ Kerrankin naispääosa! Vastentahtoinen sankari Kate kuvataan ehkä vähän turhan hysteerisenä (tai sitten ääninäyttely menee hieman yli), mutta muuten hän on hyvin pätevä sankari (insinööri ja uimamaisteri +). Miehet ovat tukevissa sivuosissa - pomo pitää yhteyttä radion kautta, mutta ajoittaisista päivityksistä huolimatta kriisistä selviäminen on Katen vastuulla. Kate jäi kuitenkin (tässä versiossa) hieman ohueksi eikä hänen historiastaan kerrota paljonkaan - kuvia ja sähköposteja lukuunottamatta.


Väkivaltaisuus (+)

hydro-8

+ Suurin osa uhkasta on veden, tulen ja sähkön muodossa. Siis, rakenteellisia esteitä pelissä.
+ Hiippailu ja taistelun välttely onnistuu ja pelin voi teoriassa pelata vain tainnuttamalla vastustajat (no veteen tainnutettu vastustaja ilmeisesti hukkuu), mutta pidemmän päälle pitää räiskiä tiensä pelastamaan kaverinsa eli aivan ‘ovelana’ peli ei säily loppuun asti.
- Pelin välianimaatioissa on väkivaltaa avuttomia panttivankeja kohtaan.

Seksistisyys (+)

+ Naispääosa.
+Peli menee kirkkaasti läpi “Two X Chromosomes”-testistä. Bechdelin testissä peli ei onnistu, koska pääpahis ja päähenkilö eivät suoranaisesti missaan vaiheessa käy keskustelua.

Kielenkäyttö (-)

-- Pelissä on paljon kiroilua, siis ei pelkästään asioiden korostamista vaan ihan turhaan kiroilua. Yleensä tämä ei allekirjoittaneelle pistä silmään, nyt pisti.


Päihteiden käyttö ()

o ...

Syrjiminen, rasismi ()

+ Peli nostaa vakavan puheenaiheen esiin, eli ihmisiä on vain liikaa maapallolla. Pelin pääpahiksina toimivat ekonomisti Thomas Malthusin ideoita seuraavat terroristit haluavat tuhota suurimman osan ihmiskunnasta, jotta muille olisi elintilaa. Tämä on tietysti epäinhimillinen tavoite, mutta toisaalta paikkana on rikkaiden ja hyväosaisten kelluva kaupunki.

Uhkapeli ja huijaaminen ()

+ Mekaanikot suhtautuvat huumorilla ajatukseen että heidän täytyy hakkeroida hätäilan varjolla tiensä takaisin omaan järjestelmäänsä.


Ladattava lisäsisältö ()

+ Ei