peliraati-facebooksteam peliraatiPEGI ei arvioitu keltainen logo

 

 

 

 

“Yli 90 asteen kulma tappaa”

insurgency

Terroristien ja palkkasoturien väliset tappelut on sodittu jo monta kertaa aikaisemmin. Counterstrike-pelit nähneenä on hyvä kysymys voiko joukkue-räiskintäpeleihin tuoda enää uutta - kyseisiä pelejä kun on jo kolmetoista tusinassa! Insurgency pyrkii tekemään kaiken paremmin - realistista otetta kuvaa mm. se että ammuksia tai omaa terveyttä ei näy missään ruudulla ja kaverin takana ei kannata seistä tämän ampuessa singolla! Peli on uusioversio Half-Life 2 pelin samannimisestä  (Insurgency: Modern Infantry Combat)-ohjelmamuokkauksesta.

 

 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat (ikä): Olli (55) & Ville Aho

Pelin nimi: Insurgency Julkaisija: New World Interactive

Julkaisuvuosi: 2013  Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Mac OS X, Linux (tulossa) Laji, genre: räiskintä                                                                                                                                                                                                                  

Muu luokitus: silmistä kuvattu, joukkue, nettipeli  Pelaajamäärä ja pelimuodot: joukkue-moninpeli netissä, ihminen vs. ihminen tai ihmiset vs. tietokone, yksinpeli harjoittelukenttänä.

Ikäraja ja sisältömerkinnät: ei (Levittäjän mukaan kohderyhmä on teinit ikähaarukkaan “teen” ja “mature” eli 12-17)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.gaming.fi/keskustelu.php?kat_id=9998&ketju_id=7922

http://murobbs.plaza.fi/pelit-ja-konsolit/1004479-insurgency.html

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=US-9Y3dXKis traileri

http://www.youtube.com/watch?v=OGUjoLRidHo peliä

http://www.youtube.com/watch?v=nI_GPtwldg8 ihmiset vastaan tietokone (Co-Op)

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Kuvaus (kuvaohjelman luokittelutermein): Fiktiivistä, uskottavaa mutta ei erityisen yksityiskohtaista väkivaltaa. Ihmisiin kohdistuvaa lyhytkestoista kuoleman uhkaa. Sisällön kulttuurillinen etäännytys ei täysin toimi, koska peli on sijoitettu nykypäivään irakiin ja Afganistaniin ja suomen kansalaisia voi olla näistä paikoista kotoisin?

 

insurgency-2insurgency-3

Pelissä on yksipeli harjoittelutasona ja pääasiassa mahdollisuus pelata erilaisia moninpeliotteluita. Peli on hyvin lähellä Counter Strike-peliä, mutta tarjoaa uskottavamman ja häijyn realistisen kokemuksen. Eli: singon takana ei kannata ampua, luodit menevät oikeasti seinistä läpi, maasta tähtääminen on helpompaa. Kuoleminen on hyvin helppoa - peli ei anna oikeastaan vääriä käsityksiä siitä mitä sotiminen on, eli ihmisten väliset ottelut ovat nopeita ja tappavia - tai jos tietokoneen virittää täysille. Eräs aikuinen vertasi peliä “Americas Army”-peliin, mutta piti sitä realistisempana. Esimerkiksi jos kohde vallataan sitä pitää puolustaa myös vastahyökkäystä vastaan, ennen kuin voidaan siirtyä seuraavalle kohteelle. Ja - pelaaminen on mahdollista myös ihmisten kanssa tietokonetta vastaan.

insurgency-4insurgency-6

On hyvä kysymys kenelle nämä pelit sopivat - mikä on esimerkiksi suomalaisten perusteiden mukaan “ei erityisen yksityiskohtaista väkivaltaa”? Yleiseurooppalainen PEGI luokittelee sotapelit (siis ne missä ammutaan ihmisiä/avaruusolentoja) automaattisesti 16 sopivuuden nimissä. Oma eettinen kannanottoni on se että jos sotapelejä halutaan pelata niin mielummin niitä missä tulee pahasti köniin kuin niitä (esim. Call of Duty: Ghosts) jota ei käytännössä voi hävitä. Jos taas ikärajasta puhutaan niin vanhempien on pohdittava minkälaisia pelejä haluaa nuorison pelata ja sitten sopivan verran käyttää joustomahdollisuutta 16 ikärajasta.

insurgency-7insurgency-8

(+) Ville totesi että peli tuotti “Todella hyviä fiiliksiä, peli on helppo oppia ja siinä on paljon hyvä lisäyksiä. Todella hyvä peli siis.”Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 insurgency-5

-No mitään järkevää syytä taisteluun ei anneta. Kai ne toiset tulevat hakemaan leipää ja toiset voita sen päälle?

+ Taistelut ovat julmia ja viikatemies tulee hyvin nopeasti - oma sotilas kun ei kestä välttämättä yhtäkään osumaa!

Armoton realismi tarkoittaa sitä että vaikka taisteluun juostaan on keskellä kenttää vaatii kaverin suojaamista, varovaista ‘ankkakävelyä’ ja nurkkien siivutusta - eli yllättävänkin uskottavaa toimintaa. Peli ei siis anna vääristelyä kuvaa sotimisesta (+)

+ Peeloilua ei juurikaan ollut havaittavissa peleissä, jos kaveria erehtyi ampumaan pyysivät pelaajat hyvin nopeasti anteeksi, eli vaikeusaste ja maksullisuus toimivat ja pelaajat olivat selkeästi aikuisempia (tämä saattaa muuttua suosion myötä).Tunteiden herättäminen (+)

 insurgency-9

+ Pelin tunnelma on vaikeusasteen ja uskottavan ympäristön takia todella hyvä (lähi-itään tai persiaan viitataan selkeästi). Pelin äänet ovat myös uskottavat läheltä lentävien luotien napsahtaessa ikävästi.

- Helposti turhautuvien kannattaa välttää peliä.

+ Pelissä on sen vaikeusasteen eteenpäin pääseminen tai vastustajan ampuminen on saavutus.

 


rami pieni kuva(+)
Olin alkuun skeptinen pelistä, voisiko se tarjota mitään uutta Counter-Striken määrittämälle genrelle? Pelit päättyivät jatkuvasti hyviin tunteisiin ja pietistinen toteutus  toteutus tuotti kokemuksen siitä että pelkästään selviämisestä elossa oli iloinen! -Rami Sihvo  

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

insurgency-1

+ Käytännössä molemmilla puolilla on kuitenkin yhtäläiset mahdollisuudet voittoon ja tehtävissä on hyvin erilaisia pelimuotoja yhteistyöstä (ihmiset vastaan tietokone) henkilönsuojeluun.

- Palkkasotureihin (eli ‘turvallisuusfirmoihin’ toim. huom.) samaistuminen on ehkä yhtä epämiellyttävää kuin terroristien puolella. Jos tosielämästä puhutaan niin sotien kaupallistuminen on hyvin ikävä aihe koska peli kuvaa tilannetta missä molemmat osapuolet täyttävät nk. ‘laittoman taistelijan’ määritelmän. Peli ei kuitenkaan ota kantaa, eli esimerkiksi sotimisen syitä ei kerrota esimerkiksi harjoitustehtävässä (-).

 

Väkivaltaisuus (+/-)

 

- Tarkoitus tehtävissä on ampua vastustaja. Kaikeksi onneksi tehtävät eivät ole pelkästään näin yksinkertaisia vaan taistelua käydään aselaatikoista ja tietyistä maastonkohdista.

+ Välillä molemmilla osapuolilla on eri kohdat jota puolustaa ja johon hyökätä - keksinto joka saa taistelun pyörimään ympäri kenttää. Koepelit päättyivät usein tehtävän täyttymiseen joten pelkästään ampumalla ei pelissä päästä voittoon.

+ Ramboilemalla ei pärjää, vaan koukkaaminen kannattaa.

- Osumasta leviää jotain punaista ympäristöön ja hahmon tekstuurissa on tämän jälkeen punainen jälki. Tätä ei kuitenkaan yleensä voi ihailla, koskapa ampumamatkat ovat usein pitkiä ja vastaanottava puoli kaatuu vain maahan yleensä yhdestä osumasta (+).

 

Seksistisyys (-)

 

-- Ei naishahmoja tai roolimalleja (ei silti että palkkasoturi olisi poikien roolimallina sen parempi). Pelin tekijät perustelevat tätä “realismilla” - sanotaan nyt niin että kyllähän naisia on terroristeissa ollut kuten venäjällä on havaittu.

 

Kielenkäyttö ()

 

- on kiroilua

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ ei

 

Syrjiminen, rasismi (-)

 

-- Rättipäiset terroristit vastaan amerikkalaiset “turvallisuusalan” yhtiöt. En tiedä oikeastaan kumpi on vastenmielisempi osapuoli, onneksi uskontoon ei oteta sentään kantaa.

 

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()


+ Pääasiassa tasot ovat isoja ja reittejä on sen verran että pelaaja ei voi jäädä kyttäämään yhdelle tietylle reitille. Myös pyörivä peli saa aikaan sen että pelaaja ei voi olla varma onko joku kiertämässä selkään, eli ‘varman päälle’ ei voi pelata.

 

Ladattava lisäsisältö (+)


++ Peliä tullaan tukemaan kuukausittaisilla DLC-paketeilla. Saa nähdä ovatko osa näistä ilmaisia vai pitääkö kaikesta maksaa?

 

 

English summary:

 

Although fight between rag headed guys and PMCs is indeed untasteful the Insurgency manages to deliver good feel of warfighting. Despite being pretty much Counterstrike it manages to deliver fair deal of realism. I felt thrilled when I happened to stand behind the friendly who fired an RPG!  The game has lots of detail  to the realism and it doesn't deliver falsified picture of modern gunbattle. At least as far as reservist's opinion is appriciated the game does feature details of gritty realism. Besides it's one of few games where you'll need to actually control your breath and bullets seem to go through walls!  Even our second reviewer Ville thought the games additions nifty and thrilling so this means Call of Duty games haven't spoiled our youth - yet. My pick would be that if you're going to play a shooter game you'll better be off with something that doesn't give you wrong impressions what it is all about. The only real complaint is that it the game would still need age rating, either voluntary or offical.  - Rami Sihvo