16peliraati-facebookikarajat-fi

 

Muista kuolevaisuutesi!

MEMENTO2

Interpolin varastetun taiteen tutkija Lara ja taitelija Max viettävät häämatkaansa kun heitä pyydetään avustamaan paikalliseen museoon tehdyn varkauden selvittämisessä. Tutkimukset menevät pian raiteiltaan ja juoneen alkaa sekoittua yliluonnollisia piirteitä sekä outo ritualistinen murha amerikassa. Seikkailu polveileekin Etelä-Afrikan Johannesburgista Suomen Inarille.

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Memento Mori 2 Julkaisija: dtp entertainment AG  / Centauri production

Julkaisuvuosi: 2014  Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Laji, genre: seikkailu

Muu luokitus: point&click Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 16 (realistiselta näyttävä väkivalta)

Linkit muihin arvosteluihin:

 

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=7j09lh9u_2s intro

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 MEMENTO2-1

Kuvaus: Äkillisiä, yllättäviä ahdistusta, pelkoa ja kauhua herättäviä ääni- ja kuvatehosteita. Samalla myöskin melko lieviä ja lyhytkestoisia kauhuelementtejä. Ei erityisen yksityiskohtaista väkivaltaa.

 MEMENTO2-2MEMENTO2-7MEMENTO2-13

Memento Mori 2 kärsii hieman jatko-osan dilemmasta, eli päähenkilöihin on samaistuttava nopeasti eikä arvostelija ole pelannut ensimmäistä osaa, eli aloitustilanne taitaa olla lähempänä vanhempien asemaa. Päähenkilöinä tässä hiirivetoisessa seikkailupelissä on tuore aviopari ja molemmilla pääsee onneksi pelaamaan. Vaikka tarina on loppujen lopuksi synkkä, on pelaaminen melkoisen verkkaista - kiitos seikkailupeliformaatin. Pääasiassa pelaaminen on monipuolista ongelmanratkaisua, joten päätä joutuu käyttämään ihan kiitettävästi. Yliluonnolliset elementit ovat olemassa, mutta ne toimivat vahvistamassa arvoitusta, eivätkä ole päälletunkevasti esillä.

 MEMENTO2-15

PEGIn kriteeristön mukaan realistinen (tai vakava-) väkivalta tai sen seurausten kuvaus (murhatut henkilöt, jota pelissä löytyy), ovat selkeästi 16 ikärajaan. Suomen televisiossa perusteet haettaisiin enemmän ahdistus-kategoriasta, jolloin pelin piirteet luokittelisivat sen 12 vuoteen. No, sanoisin kyse olisi muuten makuasiasta, elleivät kriteerit poikkeaisi niin paljon toisistaan. Toisaalta olisiko tässä pelissä opetushallituksen pohtima 14- vuoden ikäraja paikallaan ? Näissä ikäraja-asioissa on huomioitava tuo 3 vuoden jousto, eli vanhemmat voivat pelata lastensa kanssa vanhemmille tarkoitettuja pelejä ja voidaan pohtia että ihan 9 vuotiaalle tämä peli ei  sovi - 11-14 vuotta kuulostaisi sitten paremmalta joustovaralta.  Näyttäisi siltä, siis että pelin nykyisestä ikärajasta voisi joustaa, yhdessä pelaaminen on tietysti hyvä idea ihan ongelmaratkaisunkin kannalta. Erään terapeutin ohje olikin selkeä, että vaikka nuoren antaisi yksin pelata peliä, olisi sovittu että pelottavista kohdista kerrotaan aina vanhemmille, sillä mistään muusta ei ole puutetta kuin vanhempien ja lasten välisestä keskustelusta peliaineiston kohdalla, eikä tämä parane pelkästään ikärajoja noudattamalla. Tai edes peliraatia lukemalla.

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 MEMENTO2-5MEMENTO2-6MEMENTO2-9

++ Pelin ongelmaratkaisu keskittyy poliisitutkimukseen ja pienten ongelmatehtävien selvittämiseen. Täytyy myöntää että ongelmanratkaisu on mielikuvituksellista, uskottavaa ja pahuksen mielenkiintoista!

+ Tarkoitusperät ovat hyvät ja pelissä on useampi hahmo, jota pääsee ohjaamaan. Välillä tehdään ihan järkevää yhteistyötä paikalla olevan partnerin kanssa.

+ Pelaaja joutuu tekemään tarinaan vaikuttavia ratkaisuja useamman kerran, jotka vaikuttavat siihen miten muut henkilöt häneen suhtautuvan.

- Yliluonnollisuus. Sanotaan niin että yliluonnollisuus on vahvasti mukana, mutta ei  tylysti hyväksikäytettynä elementtinä kuten Cognition: Erica Reed Thrillerissä. Suurin osa pelistä ollaan pallo aivan totaalisesti hukassa. Loppu on sitten tyylikäs, vaikkakin melkoisen yliluonnollinen.

 

 

Tunteiden herättäminen (++)

 MEMENTO2-17MEMENTO2-19

+ Aviopari pääosissa!

+ Pelissä pääsee eksoottiseen paikkaan, nimittäin Inarin kylään suomessa. Televisiossa on suomalaista ohjelmaa sekä tietysti lätkää (kaikki ääninäyttelijät eivät ole suomalaisia, tosin), ilmeisesti jossain papinjärven lähellä on luostari jossa munkit palvoivat kuolemaa…

+ Peli on hyvin näyttävä ja kaunis.

+ Pelin ongelmanratkaisutehtävät eivät ole mitenkään mahdottomia, mutta eivät myöskään läpihuutojuttuja.

- Vaikka yliluonnollisuus ei ole läpitunkevasti esillä, on huomautettava että muutamia yllättäviä pelottavia kohtia on pelissä, joten pienet lapset kannattaa hätistää pois ruudun luota kun katselee vaikkapa lampulla viemäriin.

+ Äärimmäisen vahva taustatietous, eli oli sitten kiristyssiteen tekemisestä tai taiteesta kyse, pelaaja saa hyvät tiedot siitä miten tämä pitäisi oikeasti tapahtua. Läksyt on tehty, suomesta on jopa Inarin turistikarttaa, postin logoa ja Pelicans lätkäjoukkueena.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 

- Jatko-osan dilemma, pelaaja ei ole pelannut ensimmäistä peliä

+ Maxilla pelaaminen alussa on näin jälkikäteen ajatellen äärimmäisen hyvä idea.

+ Pelaaja samaistuu vahvasti molempiin aviopuolisoihin, pelin keskittyessä enemmän Laraan.

+ Lara on vahva naishahmo

 

 

Väkivaltaisuus (+/-)

MEMENTO2-8

 

+ Väkivallan seuraukset tulevat selkeästi esiin, esimerkiksi suurin osa pelistä vietetään yhden tieonnettomuuden seurauksia pohtiessa. Pelissä joutuu myös hoitamaan ampumahaavan uhria.

- Itsemurha.

+ Loppu on melkoisen tyylikäs ja väkivallan kannalta ainoastaan selväpiirteinen, eli kuvaleikkauksilla annetaan ymmärtää mitä tapahtuu.

- Toisaalta, peli on sen verran verkkainen ja rauhallinen niin sitä tulee varmaan pelattua myös lasten nähden, mutta sinällään ritualististen murhien uhrien tutkiminen ei ole mitään mieltä ylentävää puuhaa.

 

Seksistisyys (+++)

 MEMENTO2-14

-/+ Määrällisesti naishahmoja on taas vähemmistö, mutta pelattavina hahmoina on enemmän naisia joten tämä on helppo antaa anteeksi.

++ Bechedelin testi menee Laralla pelatessa läpi äärimmäisen hyvin.

++ Two X Chromosomes-testi menee läpi. a) useita b) sään mukaan

++ Mako Mori-testi menee itseasiassa jopa alkuperäisen testin mukaan (kiitettävästi) läpi.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: 1. Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, 2. jolla on oma tarinalinjansa, 3. jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

Kielenkäyttö (+)

 MEMENTO2-12

+ Hyvin fiksua

+ Lara myös pyytää anteeksi, jos loukkasi jotakuta.

 

Päihteiden käyttö (+)

 MEMENTO2-3

+ Maxilla on määrätty lääkitys ja hän on peruskielteinen lääkkeitä vastaan.

+ Pelissä esiintyy myös pelihistorian ensimmäinen absolutisti-suomalainen!

 

Syrjiminen, rasismi (+)

 MEMENTO2-18

+ Varmaan ainoa peli joka sijoittuu Johannesburgista Inariin.

+ Suomalaisista annetaan fiksu kuva

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

MEMENTO2-4

 + Ei, kaikki ongelmanratkaisutehtävät ovat loogisia.

 

Ladattava lisäsisältö ()

ei

 

English summary

 

Momento Mori 2 is paranormal ‘point and click’ research game much like ‘Millenium’ or the ‘Profiler’. I haven’t played the first part (2008) but it’s easy for player to get indentified to the leading couple. Geek girls all around should be happy. For example this game passes all three feminist content tests: Bechedels test, "Two X Chromosomes"-test and "Mako Mori"-test. The fact should be noted that Lara gets the spotlight quite easilly after "tutorial" part with her husband. Game is mind boggling beatiful and for the first time I’m actually satisfied for character textures. The things that actually fail are speech volume levels and voiceovers that sometimes play in wrong sequence, but this could be fixed in patch. Other nice touches are involved with hardcore background research involved in the topics discussed in the the game - player gets lots of information from wound dressing to art. The puzzles might be one of best features in this game and score from the research is linked directly to the endings. Besides game repeteadly asks for player to make key decisions. Lastly, it should be noted that while paranormal elements are there just to deepen the mystery and not just for be exploited like in Cognition: Erica Reed Thriller.  While PEGI 16 age rating sounds ‘a bit high’ it should be noted that serial killer games could easilly get 18 so II have to say this game is quite tastefully made. -Rami Sihvo