16peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

Barra Barra

 -Ace-Combat-Assault-Horizon-PS3-

 

Poiketen aikaisemmista peleistä Assault Horizon muuttaa konseptia viemällä tarinan lähitulevaisuuden maapallolle, päähenkilöiden ollessa YK:n rauhanpakotusoperaation jäseniä.  Pelisarja on aikaisemmin sijoittunut meteoriitin raunioittamalle vaihtoehto-maapallolle, eikä nyt enää lenneä Osean joukoissa vaan päähenkilö on amerikkalainen everstiluutnantti Willam Bishop, joka näkee toistuvia painajaisunia kuolemastan. Varsinainen tarina lähtee liikkeille kun afrikan kapinallisilta löytyy voimakkaita pommeja ja venäläisiä palkkasotureita lentämässä nykytekniikkaa..

 Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti:Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Ace Combat: Assault Horizon Julkaisija: Namco Bandai Games / Project Aces

Julkaisuvuosi: 2012 Formaatti (arvosteltu): PS3

Muut formaatit: Xbox 360 Laji, genre: arcade räiskintä

Muu luokitus: lentopeli Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, moninpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 16  (ESRB: Teen)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/ace-combat-assault-horizon

http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/ace-combat-assault-horizon

 

 

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=QN6DHx-XME8 traileri

https://www.youtube.com/watch?v=PRva9ejIhs8 traileri 

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

 kk-ampuja

 Kuvaus: Ei erityisen yksityiskohtaista väkivaltaa, tosin runsaasti väkivaltaviitteitä.

 

Pelaaja pääsee heti alusta lähtien ampumaan helikopterin ovikonekiväärillä vihollistaistelijoita. Siis: otetaanpa tuo uusiksi: peli päästää ampumaan konekiväärillä liikkuvia ihmisiä? Kyllä, gatling-konekiväärillä reijitetään muutama prikaatillinen kapinallisia ja sitten vielä Apache-taisteluhekon ohjuksilla päälle. Eli kuvaus on huomattavasti henkilökohtaisempaa kuin kliininen ilmataistelu ja yksittäisten tankkien tuhoaminen aikaisemmissa peleissä.

 

18-large16-largekuvat:acecombatassaulthorizon.com

 

Voi olla että olen vanhanaikainen, mutta sodanvastainen tarina oli minusta parasta Ace Combatin antia - nyt pelaaja viedään niin lähelle toimintaa ja räjähdyksiä, että tuolla  määrällä luulisi 16-kriteerin täyttyvän, vaikka peli onkin edelleen ilmaan etäännytettyä sodankäytiä ja pääosin veretön (minitykistä jantterit kaatuvat maahan ja vuotavat verta). Sotimista käydään ympäri maailman eri suurkaupunkeja, joten tuttuja maisemia saattaa vilhadella ohi. On myös muistettava että näillä perusteilla peli on esimerkiksi amerikassa “Teen”-tasoa, eli sanottaisiinko että tässä olisi hyvä esimerkki, jos esimerkiksi opetusministeriö haluaa pohtia “14” ikärajan lisäämistä peleihin?

23-large5-large

 

Hyvänä puolena pelissä tulee omille tappioita, eli heti alussa lentäjiä ammutaan alas ja SAR joutuu näitä poimimaan usein kyytiin - eikä se oviampujan työ myöskään mitään vaaratonta ole.

 

Pelin eettisyys ja arvot:  (+/-)

10-large

 

+ Sankari johon voi samaistua.

-  Alussa taistellaan taas öljyn puolesta

- Aseiden käyttö on YK:n mandaatin voimin melkoisen pidättelemätöntä

+ Aseita käytetään vain sotilaskohteita vastaan, esimerkiksi kulttuurihistoriallisen nähtävyyden suojaan tehty tukikohta pyritään tuhoamaan pienintä voimaa käyttämällä.

+ Tarina kuitenkin polveilee ympäri maailmaa.

- Kaupungeissa käytetään aseita varsin vapaasti, toisaalta ydinpommin hävitettyä puolet kaupungista ollaan kovin tarkkoja etteivät pommitttajat hävitä toistakin puolta (ihan kuin sillä olisi enää väliä?)

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 

9-largeac5-warehouse

 

+ Ace combat

- Liian lähelle toimintaa viety käsittelytapa:  Bensarajähdykset ja minigunilla räiskintä vetävät väkivaltaa enemmän kritiikittömään suuntaan, esimerkiksi Ace Combat 6: Fires of Liberationin ollessa hyvin eettisesti vahvalla pohjalla.

+Kyllähän pelissä yritetään minimoida vahinkoja, katsomalla mihin lentokoneet ammutaan alas ja välttämällä kulttuurihistoriallisia kohteita, mutta käytännössä tuolla lyijymäärällä pitäisi rahtilaivankin jo upota!

- Juonellisesti toistaa aikaisempien pelien kliseita.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 

 

+ Kansainvälinen operaatio

+ Tummaihoinen helikopterikuski

+/- Alussa ensimmäinen alasammuttu kopteri on “62” viittauksena Mogadishun taisteluun 1993. Muut episodit ovat enemmän fiktiivisiä, vaikkakin jossain määrin uskottavia.

 

Väkivaltaisuus (+/-)

21-large

 

- Paljon räjähtelyjä, lentokoneet menevät rikki ja  niissä on toki edelleen vähintään sataa ohjusta mukana, opa pilotit voivat sinkoutua ulos lentokoneesta räjähdyksen voimasta.

- Toiminta tuodaan tässä pelissä tarkoituksella lähelle, eli lentokoneella kynnetään vastapuolen vanavedessä ampuen tämä pala palalta hajalle, eli pudotukset ovat välillä hyvin väkivaltaisia.

+ Kuvaukseltaan edelleen lähes veretön.

+ Pääpaino on edelleen ilmasodassa.

 

Seksistisyys (+/-)

 

 avatar

+ Naislentäjiä on ja ensimmäistä kertaa myös pelattavana.

- Bechedelin testi ja Mako Mori-testi eivät toteudu ja Two X Chromosomes-testi menee läpi, koska Rehl vakuuttaa hoitavansa vaikean pommituslennon loppuun.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

Kielenkäyttö ()

 

- On jonkin verran kiroilua (luultavasti japanilaisessa versiossa kielenkäyttö on hyvin laimeaa)

 

Päihteiden käyttö ()

 

- Vain viitteen tasolla.

 

Syrjiminen, rasismi (-)

shooter1

 

- Da, ongelmat ovat taas idässä (tietysti tämä ei ole ihmeellistä kun ottaa huomioon missä peli on tehty). Tietysti olisi hyvä sanoa että suurvalta-aseman palauttaminen ei tarvitse aseita, mutta kun oikeakin maailma on siinä tilassa missä se on niin pelin skenario ei tunnu kovin kaukaa haetulta, ainoastaan hölmöltä.

- Venäläinen kapinallisporukka uhkaa räjäyttää likaisen pommin jossain maailman suurkaupungeista. Voi vain pohtia a) kuka ylipäätään liittyisi moiseen mukaan b) mitä höytyä siitä on?

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Ei

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

+/- On ladattavia lentokoneita, värityksiä ja karttoja.