16peliraati-facebookikarajat-fi

 

Halon, Mass Effectin ja Tähtien Sodan lapsi

 

Destiny-Xbox-360

Vuosisatoja sitten iso valtavaa golfpalloa muistuttava älyllinen avaruusalus Vaeltaja saapui. Alus lahjoitti ihmiskunnalle paljon tekniikkaa ja ihmiskunnan Kultainen Ajanjakso alkoi  -aurinkokuntaan perustettiin monia siirtokuntia ja Merkuriuksesta tuli paratiisimaailma. Valitettavasti Vaeltajalla oli vihollisia - Pimeys  hyökkäsi ja no, nykyään koko maapallo on raunioita. Peli alkaa pelihahmon tekoälykymppani - Ghost eli Henki - herättää hänet kuolleista keskellä erämaata. Perässä on heti joukko muukalaisolentoja ja ilmeisesti päähenkilö kuuluu Vartijoihin, jotka ovat Maapallon viimeistä kaupunkia  ja ihmiskuntaa puolustava soturieliitti.

 Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):  Vilppu (15)

Pelin nimi: Destiny Julkaisija: Activision/Bungie

Julkaisuvuosi: Formaatti (arvosteltu): XBox 360

Muut formaatit: PS3,PS4, XBox One Laji, genre: Nettipeli

Muu luokitus: Jaetun maailman räiskintä Pelaajamäärä ja pelimuodot: moninpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 16 (ESRB:Teen)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.gamereactor.fi/arviot/220754/Destiny/

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=jv7vqCmt6wY julkaisutraileri

https://www.youtube.com/watch?v=MOC6E2LAtOg Pelin alku

https://www.youtube.com/watch?v=ytZEmF8QskQ  Pelaajia vastaan peli.

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Venus Gatelord

 

Kuvaus:  Ei erityisen yksityiskohtaistä väkivaltaa, epärealistisessa, etäänytetyssä yhteydessä esitettyä. Melko lieviä ja lyhtytkestoisia kauhuelementtejä.

 

 

Pelailimme yhdessä Vilpun kanssa pelin alkutehtävät ja hän ja Teemu totesivat että pelin alku oli melkolailla Borderlands 2-tapainen. Alku oli lupaava ja peli oli helppo aluksi, tämän jälkeen haaste alkoi nousta. Vilpun mukaan pelissä “Yritetään suojella maapallon viimeistä kaupunkia ulkoavaruuden vihollisilta. Peli on ammuskelua, hahmon kehittämistä ja yhteistyötä muiden pelaajien kanssa.” Intensiivinen peli myös luo painetta, mutta pojat nostivat esille toiminnan verettömyyden (peli on 12 amerikassa). Vilppu totesi myös, että “Olen pelannut XBoxilla muita räiskintöjä, kuten Modern Warfare ja tämä on huomattavasti helpompi pelata.

 

HeJtSdGLyp1ZYnMoon SardokVenus Draksis

 

Vilppu olikin silminnähden ‘koko keholla’ mukana pelissä ja jännitys kasvoi aina kun vaikeusaste nousi välivastusten takia. Oma vaimo totesi samaa myös omasta pelaamisestani - tempo on väliin reipas, mutta kuten Halo-peleissä pelissä on suvantovaiheita. Nämä havainnot vahvistivat sen että Destiny on selkeästi suunniteltu sopimaan Vilpun ikäisille - eli toimintapeli, jossa räiskintä ei ole aivan yhtä aivotonta kuin Call of Duty-sarjan peleissä. Toisaalta sisältö onkin vähän siinä sitten, eli paljon räiskintää on luvassa. Vilppu ei osannut sanoa paljonko peliä jaksaisi pelata, mutta muutama tunti riitti.

 

Mars 1MoonZavala

 

Peli on hienosti toteutettu ja asetelma on vähintäänkin mielenkiintoinen - myös tapa sekoittaa nettipeliä yksinpeliin on uudenlainen konsepti. Toisaalta massiivisia moninpelejä on aika paljon nykyään ja tämä seikka sai nuoret pohtimaan millä Destiny erottuisi massasta? Konseptia lienee tarvetta hioa, itse jäin kaipaamaan mahdollisuutta vaikuttaa valinnoilla tarinaan, mutta se mitä jää jäljelle on luottamus Bungien kokemukseen räiskintäpelien saralla.

Mars Primus_ShaaulMoon PhogothShaxx

Cayde-6LrYqodYMars Valus_Taaurc

Kuvien lähde: Bungie.net

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

- Onko pimeys tässä pelissä sama kuin pahuus, miksi? miksi ei?

- Olisiko kuutukikohdassa oikeasti vettä?

- Voisiko muita aurinkokunnan planeettoja maankaltaistaa?

- Mitenkä luonnehtisit päähenkilön ja tämän kumppanin luonnetta?

 

Pelin eettisyys ja arvot: (++)

Ghost

+ Pelin juoneen on käytetty selkeästi vaivaa ja asetelmaltaan peli on mielenkiintoinen ja korkealentoista avaruusoopperaa. Eli se mikä on oikeasti mahdollista, on heitetty ikkunasta pihalle.

+ Peli lainaa paljon ideoita eri peleistä, outoja deja-vu tunteita tulee niin Halosta, Mass Effectin kautta Gears of War-peleihin. Romahdus taas muistuttaa Dan Simmonsin Hyperion-sarjan tapahtumia.

+ Peli tukee sosiaalisuutta. Sosiaalisena keskuksena toimii Vartijoiden tukikohta. Muutamia sosiaalisia liikkeitä kuten käden heiluttelu tai tanssiminen on myös liitetty oletusarvoisesti ohjaimeen.

+ Peli jatkaa Bungien perinnettä uskonnollisesta tematiikasta. Taistelu tulee kuitenkin olemaan epätoivoinen. Vastapuoli on Pimeys kun taas Vartijat käyttävät ‘valovoimaa.’ Eli peli kertoo taas kerran Harmageddonista, mutta (taas kerran) varsin allegorisella tasolla. Toinen jo Halo-peleistä tuttu ilmiö on taistelun eettinen perustelu, eli sankarit eivät joudu välikäteen missä heidän pitäisi rikkoa moraaliaan vastaan, vaan nämä ovat puhdasotsaisia kovia poikia (ja tyttöjä).

+ Sivuhenkilöt ovat monisyisempiä kuin monissa vastaavissa peleissä, esimerkiksi Awoken prinssistä löytyy hyvin monia puolia.

+/- Pelissä on valovoimaa käyttäviä Velhoja (Warlock), joiden sanotaan osaavan taikoa. Toisaalta nämä vastaavat siis Tähtien Sodan Jedejä ja toisaalta tämä muistuttaa myös lainausta scifi-kirjailija Arthur C. Clarkelta "Tarpeeksi pitkälle kehittynyttä teknologiaa ei voi erottaa taikuudesta."

 

 

Tunteiden herättäminen (+)

JRNz1RB

+/- Peli on helpohko, ainakin alussa.

+ Uskomattoman hieno visuaalinen suunnittelu, vaikka XBox 360 versio ei ole yhtä hieno kuin XBox One se on varsin muikea.

+ Melko laajat tasot

-  Osittain itseään toistavaa räiskintää

+ Mahdollisuus sosiaalisuuteen

+ Tuliryhmien perustaminen on helppoa kavereiden kanssa, kuitenkin pelaajat joilla ei ole XBox Live Gold-peliaikaa ostettuna eivät voi liittyä ryhmään tai edes pelata muita pelaajia vastaan taistelua. Tämä tarkoittaa melko suuren osan pelistä menemistä sivu suun (-). Tuo ylimääräinen maksaminen nettipelaamisesta on syy minkä takia monet valitsevatkin ylipäätään Playstation-pelikonsoliperheen. No, Microsoftin valinnat eivät ole Bungien vika, mutta kuitenkin.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

8wyspTuV7VtvbV0Kd5KaS

+/- Pallo hukassa alussa.

- “Ok, nuo ovat varmaan pahoja”

+ Päähenkilön kaveri Henki ei ole jokapojan tekoäly, vaan melko persoonallinne.

+ Japanilaiseen animaatioon viittaukset ja “kotikentällä” taistelu, alkaen Maapallolta ja Kuusta.

+ Oman hahmon saa suunnitella ja valita rotu ihmisistä, Avokeneista ja tietoisista androideista.

- Oman hahmon tarinaa ei valoteta sen kummemmin, mutta sivuhenkilöt ovat mielenkiintoisia kun tarina viitsii edetä (+)

 

Väkivaltaisuus (+/-)

NBK3lwy

+ Taistelua maapallon puolesta ja yhteyden saamiseksi siirtokuntiin (+).

- Paljon räiskintää...

+Peli on tosiaan veretön räiskintäpeli.

- Mutta ampumista tapahtuu todella paljon (tällä viittaan siis yhden elementin hallitsevuuteen pelissä). Esimerkiksi palkkiotehtäviä voi ottaa vain viisi kappaletta mukaan, ensimmäinen on “Tapa 100 vihollista kuolematta itse.”

 

Seksistisyys (+)

TheStranger

+ Oman hahmon voi tehdä mieheksi tai naiseksi. Näköjään myös Exot eli Ropotti Ruttuset voivat olla nais- tai miespuolisia.

+ Bechedelin testi ja Two X Chromosomes-testi menevät läpi toissijaisella kriteerillä.  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?
  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

Kielenkäyttö ()

mPi4Owa

+ Mukana oleva Henki on suuna päänä, mutta toisaalta päähenkilö ei ole aivan hiljainen.

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ ei

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

- Hyvä alien on kuollut alien?

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Ei

 

Ladattava lisäsisältö (+)

 

++ Activision on ilmoittanut että XBox 360 ja PS3 omistajat voivat ladata pelin uuden sukupolven konsolille ilmaiseksi.

 

+/- The Dark Below

Kuussa ovat muukalaisolennot juonimassa ja maapallo on taas näillä tähtäimessä. Vartijoiden torniin tulee nainen joka kertoo että Crota nimistä pahista ollaan herättämässä henkiin. Crotan juonet pitää estää, luutnantit tappaa ja sitten kuokkia kuun syövereihin. Lisäosa tuo uusia joukkuepelikenttiä, sekä yhteistyö- että toisia pelaajia vastaan sekä haastavia seikkailuja. Vaikeusastetta on lisätty, joten Crotan kaverit antavat kovan vastuksen. Kauhuteema jatkuu edelleen, tietyllä tavalla vastapuolen pimeys tulee ilmi hyvin (aivan HP Lovecraft-tunnelmissa ei olla, mutta vaikutusta em. kirjalla on todennäköisesti ollut). Pelottavat hirviöt ja äänet tarkoittavat toisaalta myös sitä että aivan lapsille peli ei sovellu. 

Tehtävissä syvennetään hieman emopelin teemoja, esimerkiksi Rasputinin tukikohta muutetaan taistelukentäksi. Tämän lisäksi peliin tulee kokeellisiä Questeja, jotka toimivat vähän eri tavalla kuin emopelin missiot - viikottain on hieman erilaisia tehtäviä tarjolla pelaajalle. Lisäosasta saa ehdottomasti eniten irti, jos tehtäviä voi pelata joukkuepelinä (esim. pelaajalla on XBox Live Gold). Hyvä että sisältöä on, sillä Expansion pass lisäosille (ainakin DB ja House of Wolves) maksua kertyy 34$.