16peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

Sotajuttu

MarsWarlogs

Marsin maankaltaistus on jäänyt vähän puolitiehen ja aavikkoplaneetan uudisasukkaiden killat taistelevat vedestä. Tarina lähtee liikkeille kun nuori poika “Viattomuus”, joutuu vastapuolen vankileirille. Hänet pelastaa pälkähästä Roy, jolla on suunnitelma paeta vankileiriltä. Tietysti kaikki ei mene putkeen vaan palattuaan kotiin Auroraan kaksikko toteaa että siellä on valta vaihtunut sillä aikaan - tapahtumiin sekoittuu vielä teknomantikkoina tunnettujen sähkövelhojen juonet.

 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Mars: War Logs Julkaisija: Focus/Spiders

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: XBox (live arcade), Playstation (store) Laji, genre: kevytroolipeli

Muu luokitus: mättöpeli  Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 16 (Realistisen näköistä väkivaltaa, voimakasta kielenkäyttöä)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://murobbs.plaza.fi/pelit-ja-konsolit/1002134-mars-war-logs.html

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=Vb5vMShT_eU

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

MarsWarlogs-1

Kuvaus: Epärealistisessa, etäännytetyssä yhteydessä esitettyä väkivaltaa.Lievää ahdistusta herättävää sisältöä, Yksittäisiä verhotusti esitettyjä eroottissävytteisiä kohtauksia.

 

No, uutta Mass Effectiä ei pelistä taida tulla mutta Mars: War Logs on ranskalaisen studion toimintaseikkailu. Peliä voisi pitää mättöpelinä, pelkästään sen takia että ampuma-aseet ovat kovin sivuosassa tappelussa. Pelin “roolipeliominaisuudet” ovat kevyt taitojärjestelmä ja hyvä/paha maine. Tappeluissa ei veri lennä, vaan väkivalta on pääosin veretöntä paria kohtaa lukuunottamatta. Itseasiassa punaisen jutun vuoto on pelitekninen signaali - se kun osoittaa sitä että hahmo on saanut kriittisen vaurion ja menettää terveyttä jonkin aikaa. Tarina pyrkii olemaan kovaksikeitetty pseudo-western marsissa, mutta Roy muistuttaa enemmän Vash the Stampede Trigun-animesta kuin Clint Eastwoodia Kourallinen dollareita-lännenfilmistä. Ja huomattava on että pelin kuvaus on enemmän pölyinen kuin millään tavalla graafinen, joten pelkästään hienotunteisen esitystavan takia uskallan suositella tätä nuorille.

 

MarsWarlogs-7MarsWarlogs-8MarsWarlogs-6

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

-Kannattaako löydyille vastustajille osoittaa armoa, miksi? Miksi ei?

-Mitä tiedämme Mars planeetasta? Olisiko maankaltaistus oikeasti mahdollinen?

-Minkälaista tyyppiä pelaat, oletko armoton vai armollinen?

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

MarsWarlogs-2

+ Roy voi olla pelaajan valinnoista riippuen kirkasotsainen sankari, joka ei surmaa vastustajia kuin äärimmäisessä pakossa, tai sitten epäinhmillinen murhaaja.

+/- Voitetuista vastustajista voi imeä seerumit tappaen uhrin, joka on pelin moraalisääntöjen tärkein mittari. Toisaalta muutama ei vaikuta - sutenöörin voi pistää hengiltä kuten muutamat muutkin henkilöt jotka ovat selkeästi isoja sikoja. Eli oikeudenmukaisuuden voi pelaaja päättää.

+ Vastapuolta ei demonisoida, vaan nämä nähdään ihmisinä. Esimerkiksi vankileirissä voi mukavimmalle vartijalle hankkia siirto kotiin vaimon luokse.

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

MarsWarlogs-3

+ Mars-planeetta ja ruosteiset rakennukset (juu, olen outo).

+/- Vanhahtava pelisuunnittelu, eli paljon juoksentelua ympärinsä.

+ Valinnat vaikuttavat, pelissä on periaatteessa pari lopetusta.

- Hieman liian nopeasti etenevä juoni, henkilöiden vaihtamiset puolelta toiselle eivät ole loogisia tai lopuksi edes uskottavia.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 

+  Roy on joko hyvä tyyppi tai julma kyynikko - sanoisin että kirkasotsaisen sankarin pelaaminen on järkevämpää juonnen kannalta.

+ Viattomuus

-  Romanssit ovat ohimeneviä, eikä sivuhenkilöihin samaistu Viattomuutta lukuunottamatta.

 

Väkivaltaisuus (+/-)

MarsWarlogs-5

+ Pelaaja joutuu tekemään erikseen päätöksen tappaako vastustaja - pelihahmon vaikuttimia kysellään loppuvaiheessa peliä, jos pelaa armollisesti.

+ Pelissä nuijitaan vastustajat maanrakoon. Vastustajat eivät siis kuole, vaan jäävät kieriskelemään maahan.

- Väkivaltaviitteitä on, mutta tarinassa näitä ei esitellä sen pahemmin,

- Paljon mättämistä, eikä kaikista paikoista ei pääse hiipimään ohi.

 

Seksistisyys (+/-)

MarsWarlogs-4

+/- On viitteita seksiin, hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen väkivaltaan, mutta mitään ei näytetä eli asian suhteen ollaan melkoisen hienotunteisia. Eroottisin kohtaus on suutelua, eli mitään jännää ei näy.

+/-  Bechedelin testi ei mene läpi, Two X Chromosomes-testi menee juuri ja juuri läpi, pitkin hampain.

+ Mako Mori-testi menee läpi, koska kapinallisten johtaja Judy on itsenäinen ja kapinallisten tarina jatkuu - vaikka päähenkilö Roy ei tukisikaan heitä.

- Mary. Periaatteessa kaikkien naishenkilöiden ei tarvitse olla vahvoja, mutta kyseiseen henkilöön on nyt tupattu sekä alistuneisuus, sekopäisyys että exhibitionismi, että oksat pois.

 

 

Bechdelin testi: Alison Bechdelin sarjakuvassa ehdottama testi joka ehdottaa että elokuvassa pitäisi olla 1) kaksi naista 2) jotka keskustelevat 3) jostain muusta kuin miehistä. Tämän testin soveltamisestä tietokonepeleihin voi vilkaista seuraavaa sivustoa: http://bechdelgamer.wordpress.com/2012/01/02/what-is-the-gamer-bechdel-test/

 

Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.Kielenkäyttö (-)

 

-- On reilusti kielenkäyttöä

 

Päihteiden käyttö ()

 

+/- Ei, baareja on mutta kukaan ei niissä juo mitään. Seerumilla saa lisää taikavoimaa (eli sähköä) tai terveyttä.

 

Syrjiminen, rasismi (+/- )

 

- Rasismia on mutantteja kohtaan

+ Mutantteja voi puolustaa ja olla näiden puolella. Tämä muistetaan myöhemmässä vaiheessa peliä.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Ei

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

o ei