18ramin_wanhat

FEAR

F.E.A.R. (First Encounter Assault Recon)

F.E.A.R. Extraction Point

K-18, Yksinpeli

Kauhu, Väkivalta

F.E.A.R Combat

Ikäraja pienempi, Moninpeli, ilmaisohjelma

Julkaisija: Vivendi / Monolith

Julkaisuvuosi: 2005-2007

Alusta: PC, Xbox360, PS3

Arvostelijat: Rami (28)

 

Fearia voisi luonnehtia samalla tavalla veret seisauttavaksi kuin Harvester-nimistä seikkailupeliä 90-luvun alkupuolella.

Samoin kuin Harvesterissa Fearin myyntivalttina ovat väkivalta ja kauhu - eipä silti että näissä mitään omaperäistä olisi.

Fear lainaa kaikki ideansa muualta. Pelin juoni seuraa erikoisjoukkojen taistelua vankilasta karannutta psykopaattia ja tämän joukkoja vastaan. Matkan varrella havaitaan sitten että paikassa toimivat myös yliluonnolliset voimat, jotka esiintyvät eri puolilla kummittelevan punanuttuisen pikkutytön muodossa. Peli ei siis tyydy pelkästään lainaamaan vaan häpeämättömästi varastaa The Ringin idean.

Voisi siis sanoa että Fear on lisensoimaton räiskintäpeliversio Ringistä. Tässä kohti tuleekin vakava törmäys maailmankuvan kanssa. Japanilainen Ringu ei luonut tunnelmaa pelottavalla musiikilla kuten amerikkalainen versio. Ongelmana on se että Ringu perustui vahvasti todelliseen Japanilaisten pahojen henkien pelkoon. Tuttu Japanin lähetti totesikin \"kun tietää mihin se perustuu niin se on aivan kauhea elokuva.\" Syy miksi pidän tätä huonona asiana on se että Fearissa meitä pelotellaan asialla, josta kastetun kristityn ei tarvitse olla peloissaan. Meillä on täällä suomessa rukoileva seurakunta, näin ei ole joka puolella maailmaa.

Vastentahtoisesti täytyy myöntää että Fear on hyvin tehty peli. Se on siisti kuin sika pienenä ja mukava pelata. Ääniraita myötäilee tapahtumia ja välillä pelaaja pelästytetään. Kaikkia yliluonnollisia tapahtumia ei pelaaja edes huomaa tytön vilahtaessa jossain taustalla tai pimeimmässä nurkassa. Pelottelujaksojen välillä sitten päästään purkamaan paineita ampumalla vihollisia. Itselle tuli vahvasti takautumia Soldier of Fortune 2-pelistä. Ehkä juuri toimistoissa tapahtuvan verisen taistelun ansiosta. Tässäkin mennään Matrix-temppujen linjalle eli pelaajahahmo pystyy hidastamaan aikaa, eli siis \"toimimaan superreflekseillä\". Pelissä on myös annettu mahdollisuus tehdä hyppy ja liukupotkuja. Tämä siis pelihahmon silmistä kuvatussa räiskintäpelissä! Nämä kikkailut mahdollistavat hitaan etenemisen ja kyykkimisen lisäksi uskaliaat rynnäköt ja verisen lähitaistelun. Jokainen pelaaja tietysti keksii varata tähän työhön haulikon, jonka jälkeen huoneet ovat kuin teurastamoja. Reittejä vaan ei voi juurikaan valita eikä taistelua välttää.

 

K-18 leimaa ei ole siis annettu pelille turhaan. Jopa pelin suunnittelijat kertovat dvd:ä löytyvässä esittelypätkässä että he \"eivät käytä erästä vessaa enää koska sen peilissä on epämiellyttävä varjo.\" Pelin immersio on siis hyvä ja suunnittelijat ovat käyttäneet aikaa ja vaivaa pelästytelläkseen pelaajaa. Pelin juonessa on vastaavasti sitten taas rekan mentäviä aukkoja. Tyttö onkin ollut mukana armeijan tekemissä salaisissa ihmiskokeissa ja ollut vahva psyykikko. Tai jotain. Niinpä kummituksen kostoretki alkoikin tuntua juonen selvitessä oikeutetulta. Ahneet pukumiehet ovat käyttäneet häntä hyväksi ja lopuksi tappaneet kun eivät voineet kontrolloida häntä. Joopa joo. Fearilla ei ole kuitenkaan mitään poliittista viestiä tai arvoja, se haluaa vain asettaa pelaajahahmon yksin kummittelun keskelle ja antaa tekosyyn ampua kaikki. Jos jotain hyvää haluaa pelistä sanoa on tehtävissä myös ihmisten suojelua. Yllättävänä bonuksena peli kelpaa siihen että jos et rankan työviikon jälkeen saa muuten ajatuksia työstä irti niin Fearilla se onnistuu! Peli on latauksiltaan sitä luokkaa että alle 18-vuotiaille sitä ei missään nimessä pitäisi antaa ja herkkien ihmisten kannattaa pysyä siitä kaukana!

Vanhemmille vinkiksi että youtubesta löytyy aika paljon videoita tärkeimmistä pelin kohdista, joten sieltä voi tarkistaa nämä väitteet.

Fear eroaa monista peleistä siten että moninpeli on ilmainen. Fearcombat-nimisen ohjelman voi ladata tekijän sivuilta ja avainkoodin saa myös ilmaisella rekisteröinnillä. Fearcombat pitää sisällään ainoastaan moninpelin, eli se sopii nuoremmille kuin aito peli. Itse toiminta on counterstrike-tyylistä ihmiset vastaan ihmiset pomppimista, juoksemista ja aivotonta räiskintää. Lipunryöstöä ja joukkuetaistelua löytyy tosin paljon. Moninpelissä ei myöskään valvota kielenkäyttöä, vaikka tosin yksityisillä servereillä onkin toisten ärsyttäminen kielletty ja omia ampuvat äänestetään ulos serveriltä. Feariin on myös julkaistu kehitystyökalut vapaaseen levitykseen, joten nk. \"modeja\" eli ohjelmamuokkauksia löytyy jonkin verran. Näistä mainitsemisen arvoinen on \"Coop warfare\"-mod , jossa tarkoitus on taistella yhteistyössä muiden pelaajien kanssa tietokonevastustajia vastaan. Coop warfaren kentät ovatkin Fearin tarinalle uskollisia, joten pikkutyttö saattaa vilahtaa jossain kentässä. Loppujen lopuksi Coop Warfare on kuitenkin idealtaan terveempi kuin loputon joukkuetaistelu tai lipunryöstö joten suosittelen.

Kyseessä on lisäksi ohjelma jonka kuka tahansa voi ladata netistä. Ulkomailla ESRB on antanut sille M merkinnän kieltäen peluun alle 17-vuotiailta. Saman arvion on saanut counterstrike (jota kuitenkin pelaavat nuoremmatkin), koska seuraava alempi pykälä olisi ESRB järjestelmässä 13. Suomessa VET ei ole tätä kirjoittaessa antanut Fear combatille ikärajamerkintää. Fear combat ei kuitenkaan sijoitu 13 tai 17 ikärajaan hyvin, vaan vanhempien harkinnan mukaan se sopii n. 15-vuotiaille.

 

Arvosteluja:

plaza.fi/edome/arvostelut/fear-pc

www.peliplaneetta.net/arvostelut/629/

www.mbnet.fi/pelihalli/pelit/lukija-arvostelut.asp?Peli=3378

Wiki:

fi.wikipedia.org/wiki/F.E.A.R.

Fear Combat:

www.joinfear.com/main

Coop Warfare Mod:

www.coop-warfare.net.ms/