peliraati-facebooksteam_peliraati18

Zombie-apokalypsi - henkilökohtaisesti

walking dead

The Walking Dead lainaa paljon vanhoista seikkailupeleistä, se on linnunsilmäperspektiivistä kuvattu ja toimii hiirivetoisesti klikkailemalla. Välillä toimintaosuuksissa on kiire ja näppäimistöäkin tarvitsee. Pelin suurin innoitus on samanniminen sarjakuva, josta on myös TV-sarja tehty. Lyhesti, kuolleet ovat muuttuneet jostain syystä zombieiksi ja yhteiskunta on romahtanut, samaan tapaan kuin televisiosarjassa pelissä seurataan selviytyjien ryhmää ja näiden välistä dynamiiikkaa. Peli on myös myyty pelaajille paloittain - 'ensimmäinen kausi' julkaistiin yksi pelin jakso kerrallaan. Yksi maininnan arvoinen asia on että peli on, yllättävää kyllä, myös nörttityttöblogin pitäjien valinta sopivaksi joululahjaksi nörttitytölle - siis jos pelaaja on täysi-ikäinen. Luvassa on hyvin raakoja tilanteita, eikä lapsiakaan säästetä tarinassa.

Pelin tiedot
Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 32
Sähköposti: rami.sihvo( at )pp.inet.fi 
Pelin nimi: Walking Dead season 1 Julkaisija: Telltale Games
Julkaisuvuosi: 2012 Formaatti (arvosteltu): PC
Muut formaatit: iOS, Mac OS X, PlayStation 3, Xbox 360 Laji, genre: seikkailupeli
Muu luokitus: trilleri, draama Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18, väkivalta, kiroilu
Linkit muihin arvosteluihin:
http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/the-walking-dead-episode-1

Linkit youtube-videoihin:
http://www.youtube.com/watch?v=D2OMRoxjQho&feature=g-user

TWD-game-the-walking-dead-game-31922820-1280-800

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

Peli on pitkälle vietyä inhimillistä draamaa ja se on traaginen tarina alusta loppuun asti. Päähenkilön ja hänen löytämänsä tytön suhde on tarinan keskiössä ja tuo pehmeitä arvoja peliin joka muuten olisi tiukkaa kuvausta. The Walking Dead on pahuksen raaka, se käsittelee vähemmän mukavaa asiaa kuten yhteiskunnan romahtamaista ja on yllättävän uskottavasti toteutettu. Ei liian amerikkalainen tapaus.

Pelisarja on sen verran aikuista pohdintaa ja väkivalta sen verran kovatasoista että 18 on ihan sopiva ikäraja. Bonuksena myös nörttityttöblogin naiset pitivät pelistä, väkivallasta huolimatta, koska kyseessä on ihmisten välinen draama.

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

+ Päähenkilöt ovat ihmisiä vikoineen ja piirteineen
+ Mukana oleva tyttö tuo peliin pehmeitä arvoja ja osa roolihenkilöistä osaa arvostaa sitä että itse jätetään ruoka väliin ja annetaan annos lapsille. Päähenkilö pyrkiikin suojelemaan tyttöä joka välissä.
- Joukossa on myös ärsyttäviä henkilöitä, joiden tarkoitus on öykkäröidä ja aiheuttaa ongelmia. Kuka jättää toisen zombieiden syötäväksi, oikeasti?
+Päähenkilöt reagoivat kauhistuneesti väkivaltaan ja yrittävät pitää kiinni ihmisyydestään, mutta toisaalta tarina kertoo yhteiskunnan hajoamisesta hyvin inhorealistisesti (-)
+Eettisistä valinnoista saa suoran palautteen heti ja valinnat tulevat vaikuttamaan tarinaan muissa osissa. Jos zombiet söivät jonkun niin tämä ei ole mukana enää myöhemmässä vaiheessa – tarina siis haaroittuu ainakin jossain määrin pelaajan valintojen mukaan.

Tunteiden herättäminen (+)

+ Pehmeät arvot ja lasten suojeleminen oli hyviä asioita pelissä.
+Moraalisia valintoja joutuu tekemään hyvin nopeasti, sen tarkemmin ajattelematta, mutta onneksi pelissä voi kelata taaksepäin jos valinta ei tunnut hyvältä.
+Peli kertoo apokalypsista hyvin pienen joukon ihmisiä silmin jolloin henkilökohtaiset suhteet pääsevät tarinan keskiöön
-Kaikkia ei voi pelastaa, joten välillä joutuu tekemään selkeitä valintoja joissa aina joku kärsii.

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

- Päähenkilö on murhaaja, josta kerrotaan heti alussa että hän tuntee ansainneensa tuomion (+). Taustasta kerrotaan jotain mutta ei liikaa - peli antaa pelaajan vetää johtopäätökset mutta tausta on myös peruste miksi päähenkilö pyrkii pitämään kiinni inhimillisyydestä +.
Mukana kulkeva tyttö antaa mukavan, lapsenomaisen katsantokannan tapahtumiin (+).
Kovaa draamaa on luvassa kun ryhmä alkaa paineiden takia hajoilemaan (-)
+Sarjakuvatyyli on yllättävän realistinen ja sopii peliin.

Väkivaltaisuus (--)

-- Hyvin, hyvin raaka peli eli selkeästi PEGI 18 tasoa. Väkivalta on kuitenkinyleensä tarpeen vaatimaa tilanne, mutta väkivaltaa voi käyttää myös kostoksi.

--Väkivalta lapsia kohtaan on kuitenkin sellainen mikä ei mene olan kohautuksella ohi. Kappaleet 2&3 lienevät traumaattisimpia, joten ihan oikeasti tämä ei ole lapsille sopiva peli!

- Peli pyrkii shokeeraamaan näyttämällä tarkasti väkivaltaa tai ja sen seuraukset. Kaikki tarpeellisetkin tilanteet näytetään läheltä kuten amputointi kirveellä, joka ei tietenkään onnistu yhdellä lyönnillä!
- Ihminen on kuitenkin ihmiselle susi, epämiellyttävä mutta todenmukainen puoli on että yhteiskunnan romahtaessa myös selviytyjät taistelevat toisiaan vastaa
+ Zombiet ovat olleet tuttuja ihmisiä, ja näiden tuhoamisen vaikeus tuodaan hyvin esiin jo ensimmäisessä jaksossa.
+ Päähenkilöt eivät turru väkivaltaan kovinkaan nopeasti! Ryhmän jäsenen tekemiin hirveyksiin suhtaudutaan järkytyksellä.

Seksistisyys (+/-)

+ Naiset ovat tarkkoja ampumaan
+ Ei turhan kategorista sukupuolijaottelua
- Eräs sivuhenkilö on joutunut myymään itseään saadakseen siskolleen lääkettä

Kielenkäyttö (--)

-- Dialogissa on melkoisesti kiroilua, joka pistää välillä silmään. Pyritäänkö sillä välillä alleviivaamaan tunteita, koska muuten peli on hyvin kirjoitettu?

Päihteiden käyttö ()

+ ei

Syrjiminen, rasismi (+)

+ Inhimillistä draamaa, jossa pelaajalla on mahdollisuus tehdä moraalisia valintoja ihmisyyden puolesta (+)
+ Muilla on perusteltu syy olla luottamatta päähenkilöön, joka oli menossa taposta syytettynä linnaan.
- Epäinhmillisiä ratkaisuja poikkeusolosuhteisa esitellään monissa jaksoissa..

Uhkapeli ja huijaaminen (+)

+Ei uhkapelejä. Reilu peli.
+ Peli tilastoi päätöksiäsi eli jakson lopussa näet mitä valintoja muut pelaajat tekivät.

Ladattava lisäsisältö ()

+/- Pelin "ensimmäinen kausi" julkaistiin jaksomaisesti Steamin kautta (itse hankin
tietysti pelin tarjouksesta). Jaksoissa oli 1,5-2h pelattavaa, joten aivan riistomeiningin tunne ei tullut mukaan.
+Ratkaisut kantavat 400 päivää lisäosaan ja myöhemmin julkaistavaan 2. kauteen.

 

Walking Dead: 400 days

WalkingDead 400 days

400 päivää sisältää viisi erilaista lyhyttarinaa jotka keskittyvät rekkahuoltamon ympärille. Tarinat kertovat sekalaisesta joukosta selviytyjiä (+), yhteenotot muiden selvinneiden kanssa ja ongelmat vaihtelevat tilanteesta toiseen. Varsinaisesti juonen ongelma on hieman se että päähenkilöihin ei ehdi vartin tarinassa samaistua ja toisaalta myös kurjuudella mässäily (-). Periaatteessa emopelin ratkaisut pitäisivät jotenkin vaikuttaa 400 päivään ja 400 päivän ratkaisujen pitäisi ilmeisesti vaikuttaa taas tulevaan Walking Deadin seuraavaan osaan (+). Yhtä raaka peli ei ole kuin alkuperäinen Walking Dead, mutta toisaalta paljon ei jää puuttumaan eli peli ei ole lapsille (+/-). - Rami Sihvo (33)

 walking dead 400 days kuva

Pojat sähläämässä urakalla