Far Cry 3 PAL box artPelissä olet Jason Brody, joka on jäänyt lomamatkallaan kavereidensa kanssa vangiksi trooppisen saaren salakuljettajien käsiin. Far Cry 3 on Ubisoft Montrealin kehittämä ja Ubisoftin julkaisema avoimeen (vapaasti kuljettavaan) maailmaan sijoittuva ensimmäisen persoonan ammuntapeli PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja Microsoft Windowsille. Peli on jatko-osa vuoden 2008 videopelille Far Cry 2. Peli julkaistiin Pohjois-Amerikassa 4. joulukuuta 2012 ja Euroopassa muutama päivä aikaisemmin 29. marraskuuta.

Arvioijan nimi: Juha Kinanen
Arvioijan ikä: 52

Peli: Far Cry 3

Julkaisija: Ubisoft Montreal

Julkaisuvuosi: 2012

Arvostelussa käytetty pelialusta: Xbox 360

Muut alustat: PS3 ja Windows

Laji: First Person Shooter, räiskintäpeli, seikkailu

Pelaajamäärä: 1 (moninpeli verkossa)

Pegi-ikäraja: K18 (oikeasti!)

Linkkejä:Iltalehti, Youtube

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä:

Far Cry 3 on upea peli. Sen pelimaailma on valtava ja vapaasti pelattavissa omaan tyyliin. Tehtäviä on paljon. Sivutehtäviäkin riittävästi. Alun putkijuoksun jälkeen avautuu huikea trooppinen saaristo pala palalta pelattavaksi Jason Brodyn korjatessa saarten viestintälinkkejä kuntoon. Grafiikka on upeaa. Jo ajeluun ja saariin tutustumiseen uppoaa todella aikaa. Maailman luomiseen on käytetty aikaa ja prosessoritehoja.

Sitten aikuisen oikeasti. Tämä peli on sisällöltään ehdottomasti K18. Sen väkivalta on varsin rajua. Naisiin suhtaudutaan seksistisesti. Erilaiset huumeet kuuluvat pelin luonteeseen. Far Cry 3 on täysi-ikäisten peli. Tämä peli ei sovellu teineille eikä lapsille.

Pelin eettisyys ja arvot

Väkivalta on pelissa genren mukainen ratkaisu. Pelihahmo muuttuu pelin kuluessa kokemuksiensa kautta raakaa väkivaltaa suosivaksi hahmoksi, joka samalla vieraantuu ystävistään ja samaistuu saarten legendoihin. Väkivaltaa perustellaan vastustajien raakuudella ja toimilla. On oikein vastata väkivallalla väkivaltaan. Ystävien pelastaminen muuttuu pelin kuluessa saarten kulttuurin puolustamiseksi.

Erilaisia villieläimiä metsästetään niiden turkin vuoksi. Parempien varusteiden ja aseiden hankkiminen vaatiin tiettyjen eläinten metsästämistä. Mukana myös harvinaisia eläinlajeja kuten musta pantteri.

Tunteiden herättäminen

Pelin realistisuuden kautta peli herättää tunteita. Realistisuus on juri ongelma tämän tyyppisissä peleissä. Alaikäiset pelaajat eivät osaa erottaa faktan ja fiktion eroa jo oman kehityskaarensa vuoksi. Vasta täysikäinen voi kyetä todella siihen aivojen kehityksen vuoksi. Se on uppouttava peli. Saarta haluaa tutkia enenmän ja enenmän. Mitä tuon mutkan takaa paljastuu. Taistelukohtaukset ovat tiiviitä ja agressiivisia.  Viholliset etsivät sinua huudellen solvauksia. Piilossa oleminen nostaa hiuskarvoja pystyyn.

 Roolimallit ja samaistumisen kohteet

First Person Shooter genressä pelaaja samaistuu vahvasti pelin hahmoon Jason Brodyyn. Hän on keskiverto amerikkalainen opiskelijapoika, jolla on kaunis tyttöystävä. Hahmoon on helppo samaistua. Jason kuitenkin muuttuu pelin kehittyessa ja vieraantuu myös ystävistään. Hänestä tulee lonely rider. Tähän on varmasti helppo samaistua, jos on sosiaaliselta ympäristöltään ohut ja on vähän kavereita. Voit tuntea itsesi yläpuolelle.

 Väkivalta

Väkivalta on pelissa rajua. Vastustajia genren mukaisesti tapetaan erilaisilla aseilla mahdollisimman paljon.

Seksistisyys

Naiset esitetään pelissa usein heikkoina apua tarvitsevina objekteina. On bordellien ulkopuolella nojailevia vihjailevia naisia. Kyläläiset esitellään usein heikkona avun tarvitsijoina joita tulee auttaa erilaisissa tehtävissä. Roolijaot ovat pelissä selvät.

Kielenkäyttö

Pelissä on paljon kiroilemista ja uhkailua. Tosin englanniksi.

Päihteiden käyttö

Pelissä edetään ja valmistetaan kasveista erilaisia huumeita, joilla saadaa erilaisia lisäominaisuuksia. Vastustajat ovat huumeiden salakuljettajia, huumeparoneja.

Muuta

Peleissä kuljetaa oikeastaa kahta reittiä tällä hetkellä. Toinen on hienot yhdessä pelattavat sosiaaliset pelit ja toinen on alati lisääntyvä väkivalta yhä todenmukaisempana. Far Cry 3 edustaa kunniakkaasti jälkimmäistä. Se on väkivaltainen ja sisällöltään vain aikuisille soveltuva peli. Sitä voisi verrata esim. Tarantillon elokuviin. Upea peli, jota kaltaiseni aktiivipelaaja pelaa mielellään sen valtavan maailman, pelimahdollisuuden monipuolisuuden ja hienon grafiikan koukuttamana. Suositella tätä voi kuitenkin vain täysikäisille.