steam_peliraatipeliraati-facebook18peliraadin youtube

Sotilaat ilman rajoja

Metal Gear Solid Peace Walker Cover Artmgs hd collection kansi x3

Metal Gear Solid: Peace Walker on PSP-käsikonsolin pelin uudelleenjulkaisu HD-kokoelmassa. Pelissä on kaikki samat elementit mitä muissakin MGS-sarjan peleissä. Koska pelit on tehty japanissa näkyy niistä selvä ydinaseiden vastaisuus. Peace Walker onkin suoraa jatkoa kolmannelle pelille ja sijoittuu 70-luvulle. 'Big Boss' menetti venäjällä silmänsä ja joutui samassa rytäkässä päästämään mentorinsa päiviltä. Tapahtumat ovat jääneet kaivelemaan ja nyt hän on palkkasoturijoukon 'Militaires Sans Frontieres' johtaja. Haaveilun Columbiassa päättää professori ja tyttö, jotka kertovat aseistetusta joukosta joka on levittäytymässä demilitarisoituun Costa Ricaan. On aika taas leikkiä sankaria.

Katso pelin läpipeluu youtubesta.

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33
Sähköposti: rami.sihvo(at)evl.fi
Pelin nimi: Metal Gear Solid: Peace Walker Julkaisija: Konami
Julkaisuvuosi: 2011 (2010) Formaatti (arvosteltu): Xbox 360
Muut formaatit: PS3 (PSP) Laji, genre: hiippailu/soluttautumispeli
Muu luokitus: managerointipeli Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, yhteistyö- tai toisia vastaan moninpeli netin kautta
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18, väkivalta, nettisisältö (PSP versio on ESBR Teen)
Linkit muihin arvosteluihin:
http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/metal-gear-solid-hd-collection (Koko HD kokoelma)
http://www.peliplaneetta.net/arvostelut/1215/ (PSP)
http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/metal-gear-solid-peace-walker (PSP)
Linkit youtube-videoihin:
http://www.youtube.com/watch?v=Ik_cVuzNyI4 HD-version traileri
http://www.youtube.com/playlist?list=PLgc7WTwwdaGlns4dyEsrboCSQva2R7KDU&feature=view_all Peliraadin pitkä läpipeluu

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

En keksi pelistä pahaa sanottavaa. Peli oli hyvin ideoitu, mielekiintoinen ja ajatuksia herättävä. Siinä on myös toimintaa nuoremmillekin. PEGI:n mukaan pelissä on kuitenkin "äärimmäistä väkivaltaa" - viitaten ilmeisesti kidutuskohtaukseen. Tästä näemme vain sen mten tiukka asteikko PEGI:llä on, suomalaisen asteikon mukaan kova väkivalta olisi 16 ikärajan. Peli sai ensimmäisenä sarjasta "Teen" eli 12 ikärajan amerikassa, joten suuri muutos ei olisi ollut tiputtaa kohtaus pois.

Pelissä on kyllä japanilaista elämänfilosofiaa mutta teemana sodanvastaisuus on eettisesti vahva. Bonuksena pelin kaksinpelimahdollisuus voisi sopia isä- poika hetkiin oikein hyvin?

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

+ sodanvastaisuus
+ uskottavat päähenkilöt
+ eettinen pohdinta

Tunteiden herättäminen (+)

+pelissä on hyvin vähän turhautumista, tosin grindamista eli samojen kenttien sahaamista on mukana ja tämä on kannattavaa, jotta olisi kunnon aseet lopputaistelussa (-)
+komea loppu
+eettinen vahvuus

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

+Big Boss saa tarinassa paljon enemmän luonnetta ja tämän Venäjän-traumoja käsitellään edelleen (+)
+Pasifistisuus ja sodanvastaisuus.
-Ikävästi tarinaa varjostaa se että pelaaja tietää että Big Boss on menettänyt uskonsa maailmanjärjestykseen, ja tulee tekemään asioita jonka tekijöitä pidetään yleensä 'pahiksena'. Tarina päättyy lopputekstien jälkeen siihen että Big Boss siirtyy afrikkaan palkkasoturiensa kanssa kiertelemään sotia.

Väkivaltaisuus (+)

-Pelissä on (taas) kidutuskohta, jossa päähenkilöä kiusataan sähköllä. Kohtaus on pelin sarjakuvatyylin mukaan tehty ja hyvin paljon samanlainen kuin alkuperäisen Metal Gear Solid-pelin kidutuskohtaus (15 ikäraja VET). PEGI on tunnetusti kuitenkin herkkä tällaistä sisältöä kohtaan ja kidutuskohta on ainoana syynä PEGI 18-ikärajaan, eikä sitä voi välttää (uudestaan kiduttavaksi joutumisen voi välttää pakenemalla nopeasti). Kyseessä on samanlainen typerähkö perinne kuin se että James Bond jää vangiksi jokaisessa elokuvassa.
+ Hiippailu - parhaat tulokset saa kun ei kuulu eikä näy missään
+ Tappamista pyritään välttämään pitkin linjan, itseasiassa pasifistinen tyyli nukuttaa vastustajat on pelin kannalta parempi.
+ Pakkovärväämisestä voi olla montaa eri mieltä, mutta "Sotilaat ilman rajoja"-järjestö pyrkii olemaan inhimillinen, joten sotilaat kannattaa nukuttaa ja evakuoida Fulton-ilmapelastuspallolla. Tällä tavalla voi myös kätkeä nukutettuja ja kuolettavasti haavoittuneita vastustajia. Siis tämä tarkoittaa että myös vastustajan sotilaat hoidetaan Geneven sopimuksen nojalla kuntoon (+). Lisäksi on todettava että muitakin tapoja on olemassa vankeja voi pelastaa ja vapaaehtoisten kanssa mitellä.

Seksistisyys (+/-)

++Paljon hyvin vahvoja naishahmoja
-- Ehkä syynä valintaan on tekijöiden japanilainen kulttuuri mutta treffitehtävä Pazin kanssa tuo hyvin epämiellyttäviä mielleyhtymiä. Paz on siis tehtävä päättyy liehittelyiden jälkeen yhteiseen pahvilaatikkoon menemisestä... Paz on 16, Big Boss 39. 

Kielenkäyttö ()

+Käännetty japanista, joten kieli pystyy enimmäkseen fiksuna. Miller kiroaa satunnaisesti mutta alleviivatakseen tärkeitä asioita.

Päihteiden käyttö (+/-)

+Ei pillereiden popsintaa. Korkea stamina-arvo auttaa tarkka-ammunnassa!
-Päähenkilön satunnainen kessuttelu jatkuu

Syrjiminen, rasismi (+)

+Venäläisiä ei demonisoida, ja vaikka CIA:n pomon suunnitelmat ovat pahoja hän jää ainoaksi selkeästi käsittämättömäksi roolihenkilöksi. Tietysti kaikilla henkilöillä on ymmärrettävät motiivit, ja he toimivat omista lähtökohdistaan, rauhan puolesta (+)

Uhkapeli ja huijaaminen (+)

+Oman palkkasoturiporukan varustelu ja tehtävien suunnittelu on yllättävän mielenkiintoista, värväämisessä auttavat samaa peliä pelaavat kaverit joiden kanssa voi vaihdella palkkasotureita.
+Pelattavaa on melkoisen paljon ja lisätehtävien muodossa juoni jatkuu vielä lopputekstien jälkeenkin.

Ladattava lisäsisältö (+)

++PSP-käsikonsolille pystyi lataamaan hieman lisäsisältöä, siis ylimääräisiä pukuja, musiikkia ja muuta. Onneksi xbox360/ps3 versioissa on mukana moni ladattava puku jo valmiiksi