18peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

Naamanvääntelyä

LANoire

LA Noire sijoittuu enkelten kaupunkiin vuosiin 1946-47. Sodasta palaavat miehet yrittävät rakentaa uutta elämää Okinawan kampanjan jälkeen. Sotasankariksi titueerattu Cole Phelps aloittaa passipoliisin työt Los Angelesin poliisissa keräten ylennyksiä ja tutkien rikoksia sekä liikenne-, murha-,huume- ja tuhopoltto-osastossa. Peli perustuu pitkälti todisteiden etsimiseen ja kuulusteluihin, sillä eri henkilöiden kasvojen liikkeet taltioitiin 32 kameralla. 

 

 

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti:  rami sihvo emailMuut arvostelijat  (ikä):   -

Pelin nimi: L.A. Noire Julkaisija: Rockstar

Julkaisuvuosi: 2011 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: XBox 360, PS3 Laji, genre: Salapoliisipeli

Muu luokitus: Trilleri, avoin mailma, räiskintä  Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksin

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 18 (Äärimmäistä väkivaltaa, moninkertaista tarpeetonta tappamista, väkivaltaa puolustuskyvyttömiä kohtaan, rikollisten tekniikkojen kuvausta, vahvaa kielenkäyttöä.)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.v2.fi/arvostelut/pelit/691/LA-Noire/

http://www.gamereactor.fi/arviot/80673/L.A.+Noire/

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=GRwnJ0EX9Ko Traileri

https://www.youtube.com/watch?v=NONzSstrKJE Angry Joen videoarviointi

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 LaNoire-8

Kuvaus:Yksittäisiä realistisia kuvauksia murhan uhreista. Jossain määrin yksityiskohtaista ja realistista ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Lieviä seksuaalisia viittauksia.

 LaNoire-19LaNoire-16LaNoire-10

Peli on aika mielenkiintoinen tarina. Itse pidin toisaalta elokuvamaisuudesta ja poliisitutkimuksesta. Kaverin kanssa peliä voisi pelata helposti pohtimalla vastauksia ja toisen pelatessa takaa-ajot ja ammuskelut. Juonessa riittää pohdittavaa joten L.A. Noire on ehdottomasti sellainen peli, joka voisi kiinnostaa sekä vanhempia että nuoria. PEGI-ikäraja antaa melkoisen pessimistisen kuvan pelistä. Käytännössä kohtaukset eivät ole niin vahvoja että suomalainen 18 ikäraja toteutuisi - tosin tähän vaaditaankin sitten vähintään Lars Trier ohjaajaksi (toisaalta eipä sitä joustovaraa ole paljon seuraavaan pykälään verrattuna).

 LaNoire-1LaNoire-20LaNoire-12

PEGIn tulkintaohjeiden mukaan välianimaatioiden väkivalta ei välttämättä nosta ikärajaa, mutta tässä tapauksessa ne ovat osa peliä, koska kalmoja tutkitaan kääntelemällä. Mitä taas  “rikollisiin tekniikkoihin” tulee, ei pelissä ole mitään mitä voisi toistaa tosielämässä - pyöriteltävä koodiavain löytyy lasten vakoojakirjan kannesta.  

 LaNoire-7LaNoire-3LaNoire-6

Aina kannattaa myös muut perheenjäsenet ottaa huomioon, joten peliä ei kannata aina pelata pienempien nähden. Käsittelytapansa puolesta voisin sanoa että pelillä on jonkin verran joustovaraa, mutta tämä koskee siis vanhemman kanssa pelaamista. Toisaalta esimerkiksi 17-vuotiaat eivät välttämättä ole kiinnostuneita vanhempansa kanssa pelailusta ja ovat 18-merkittyjä pelejä pelanneet jo neljä-viisi vuotta noin keskimäärin. Mutta vanhemmat voivat aina oppia uutta ja tietokonepelit nyt ovat sellainen asia josta nykyään on pakko olla kokemusta. Eiköhän tuo ole ihan lapsen etu että vanhempi tietää minkälaista pelien sisältö  nykyään on? C64 Pole Positionia kun ei ole pelattu enää aikoihin - geologisessa mielessä.

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

-Alussa kerrotaan että peli ei ole autenttinen 40-luvun kuvaaminen, mitkä asiat eivät ole autenttisia?

 

Pelin eettisyys ja arvot: (++)

 LaNoire-13LaNoire-14

+ Peli kertoo oikeastaan kahdesta saman reserviupseerikurssin jäsenestä, jotka päätyvät sodassa napit vastakkain. Toisaalta peli käsittelee kunniaa, ahneutta, anteeksiantoa ja muita aiheita mielenkiintoisessa trillerissä.

+ Poliisisimulaatio - pelissä pitää etsiä todisteita ja kuulustella todistajia sekä epäiltyjä. Tämä simuloi vanhanaikaista poliisitoimintaa hyvin, mutta ongelmat oikeastaan ovat siinä että kaikki valehtelevat (-), myös ne joiden työnantaja on juuri murhattu! (Lisäksi myös syyttömät pinkovat pakoon..). Pelaajalle annetaan kuulustelussa kolme vaihtoehtoa a) uskoa b) epäillä tai c) syyttää valehtelusta. Syyttäminen vaatii todisteita (+), mutta usein pelaaja heiluu B ja C-vaihtoehtojen välillä kuulusteltavan vännellessä naamaansa kuin kakkahädän kourissa (-).

+Silti kinesteettisyyden tuominen peliin on äärimmäisen hyvä idea, sillä kommunikointi perustuu enemmän ruumiinkieleen kuin sanoihin. Pitkälle vietyjen animaatioiden takia peliä on mukava katsoa. Pääosissa ovat Mad Men tv-sarjasta tuttu kaksikko, joten näyttely on ihan hyvää.

+ Vaikka peli voidaan luokitella ‘neo-noir’ tyyliin kuuluvaksi LA Confidental-elokuvan viitteet jätetään armollisen vähäiseksi ja pelin tyyppi on enemmänkin myönteinen.

+ Pelissä on myös hyvä määrä ongelmanratkaisutehtäviä.

 

Tunteiden herättäminen (+)


LaNoire-4

+Pietismillä toteutettu 1940-luvun Los Angeles (no, on peliin käytetty noin viisikymmentä miljoonaa dollaria). Paikoissa on otettu pientä artistista vapautta, esimerkiksi leffasetti purettiin jo 1919.

+ Poliisityö oli mielenkiintoista ja sitä oli tarpeeksi.

+ Hahmojen ilmeilyt ja ruumiinkieli.

+ Pelin tarina on pitkällinen ja se käyttää aikaa eri henkilöihin.

+ Tehtävistä toiseen on selkeää jatkuvuutta.

- Monessa tehtävässä on jostakusta päästetty ilmat pihalle, joten tämä tarkoittaa sitä että aivan pienten nähden ei peliä kannata pelata. Murharyhmässä kalmoja näkyy eniten.

- Ruumiita pitää myös käänellä ja tukia.

- Vaikka kuulustelu on periaatteessa helppoa oli systeemi jossain pelinkehityksen vaiheessa erilainen Tämä häiritsee hieman tutkimusta, sillä nyt tuntuisi että kaikkia todistuksia kannattaa epäillä, koska se on käytetyin vaihtoehto.  Epäily oli jossain vaiheessa nimetty ‘voimakeinoiksi’’, joten äänensävy vaihtuu kontekstista huolimatta tylyksi.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 LaNoire-17LaNoire-15

+/- Peli seuraa Phelpsin uraa, sotasankarin saadessa mainetta hyvänä rikostutkijana. Tosin, kuten arvata saattaa hänen avioliittonsa menee pirstaleiksi - tähän reakoidaan 40-luvun tapaan hyvin ankaralla kädellä (+). Itseäni häiritsi tyyli jolla peli pyrkii pitämään Phelpsin puolta aviorikoksessa (-), tosin pelaajat eivät samaistu kielteisiin henkilöhahmoihin ja Phelpsin henkilöhahmo sisältää jo sinänsä siinä määrin ristiriitoja että tämä on vaarana. Phelps kuvataankin sankarityyppinä, joka pyrkii tekemään velvollisuutensa prikulleen (+). Tottakai esimerkiksi murharyhmässä kaikki ovat juoppoja (-)

 

+/- Sodan tapahtumia kerrataan episodien välissä ja kysymys kiteytyykin siihen oliko Phelps sitten sodassa huono johtaja? Lammio-meininki toki kuvastaa läpi, ja Jack Kelso on tottakai Koskala, joka ei halua käskeä miehiä japanilaisten tunneleihin (vrt. Koskala käski Tuntemattomassa Sotilaassa miehiään upottamaan konekiväärit suohon). Toisaalta jäin pohtimaan jääkö Phelpsin joukkue jälkeen pelkästään koska Kelson joukkue etenee turhan nopeasti? Eli aivan selkeitä viitteitä ei anneta sen pahemmasta töhöilystä kuin siitä että Phelps pyrkii toteuttamaan ylempiensä käskyt kirjaimelleen (+). Vanhanaikainen velvollisuusetiikka on todella jees, paitsi että maailma ei toimi siten että aina kaikkeen löytyisi ‘oikeudenmukainen’ ratkaisu (-). Onneksi henkilöt kehittyvät.

+ Pelissä on todella paljon eri henkilöitä. Entisiin työkavereihin törmää muissa tehtävissä, ja tarinassa on jatkuvuuden tuntu. Omat parit ovat mukavia tyyppejä, paitsi niljakas huumekyttä.

+ Jack Kelso on kyllä erinomainen tyyppi! Suoraselkäinen ja välittää miehistään. Kelson henkilöhahmo saa ruutuaikaa ihan hyvin ja etenkin lopputekstien jälkeisessä animaatiossa tämän ajatuksenjuoksua selvennetään hyvin.

 

Väkivaltaisuus (+/-)

LaNoire-5LaNoire-9LaNoire-21

- Pääosa pelistä on murhien tutkintaa.

+ Peli on pääosin hienotunteinen kuvauksessa, mutta toisaalta taas ruhjeet, veritahrat ja ruumis jääkaapissa näytetään selkeästi.

- Palaneita ruumiita.

- Väkivaltaa naisia kohtaan. Myös alastomia naisruumiita.

+/- Räiskintää, tosin nämä tehtävät voi ohittaa mutta ‘katurikollisuus’ tehtävistä saa kokemusta jolla saa vinkkipisteitä. 

+ Jänniä takaa-ajoja

+ Kyllä, ilmaan ampumalla voi todellakin pysäyttää pakoon juoksijan!

 

Seksistisyys (+)

 LaNoire-11

+ Ei kuvattua seksia, ainoastaan vihjailua.

- Aika suoraan vihjataan alaikäisen tytön ja vanhan porhon seksisuhteeseen.

- Tätä aihetta pohtiessa päädytään aina pohtimaan päähenkilön aviorikosta. Oma tulkintani on se että kyse on Phelpsin kokemasta selviytyjän syyllisyydestä, johon oma vaimo ei voi antaa tukea vaan myös sodan kokenut laulajatar Elsa Lichtmann. Skenario on uskottava, vaikkakin pelaajalle annetaan tietoa tapahtumista tipottain.

+Bechedelin testi menee läpi 2. kriteerillä. Pelistä löytyy nimittäin kirje äidiltä tyttärelleen.

+Two X Chromosomes-testi: a) Kyllä b) Kyllä.

+/- Mako Mori-testi ei mene läpi koska Elsa Lichtmannista ei kerrota tarpeeksi.

+ Kaikki naiset eivät ole tyhjäpäitä (vaikka 40-luvun tyyliin näitäkin on) vaan joukossa on sisukkaita tapauksia.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

Kielenkäyttö ()

 

- On kielenkäyttöä

 

Päihteiden käyttö (+/-)

 LaNoire-18

- Tupakointia on hyvin paljon (eli realistinen määrä)

- Muut poliisit ovat melkoisen juoppoja.

+ Päähenkilö ei juo mitään virantoimituksessa.

+ Morfiinivarkaus pelin kuluessa aiheuttaa paljon pahaa ja pelaaja joutuu tutkimaan tämän vaikutuksia etenkin huumeosastossa toimiessaan.

 

Syrjiminen, rasismi (+/-)

 

+ Yhdysvallat on rasistinen ja dialogissa todetaan suoraan että “En tiennytkään että poliisi välittää mustista” “Ei välitäkään.” Tähän ei kuitenkaan hierota pelaajan naamaa.

- N-sana

 

Uhkapeli ja huijaaminen (+)

 LaNoire-2

+ Ei uhkapeliä.

 + Vinkkipisteillä voi poistaa yhden turhan vastauksen (...) tai sitten kysyä pelaajilta mikä on oikea vastaus. Ja suurin osa tilanteista (95,5%) pelaajayhteisö tietää mikä on oikea vastaus. Aseen voi vetää esiin vain näissä tilanteissa, joten rikolliset pyritään ainakin aluksi vangitsemaan. Usein joutuu myös katsomaan kun rikollinen asetetaan ruumisautoon, joten peli antaa palautetta, ainakin jossain määrin.

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

DLC paketteja on saatavilla ja nämä ovat nykyään normaalipaketissa mukana.