Digitaalisen pelaamisen sietämätön keveys 

 

 • Puhutaanko pelissä rumasti toiselle? Käytetäänkö pelissä päihteitä ja vaikkapa keksittyjä huumeita
  positiivisissa yhteyksissä?
 • Millaisia ovat pelin pahikset, ovatko he aina tietyn värisiä tai rotuisia, puhuvat aina murtaen englantia?
 • Onko huijaus edellytys pelissä menestymiselle?
 • Voiko hyvillä teoilla pärjätä?
 • Mietitkö, minkälaista arvomaailmaa lapsesi pelaama peli tuo esiin?
 • Millainen on pelin yleistunnelma? Onko se kiihkeä ja sotaisa, uhkaava ja synkkä vai valoisa ja rakentava, positiivisesti tulevaisuuteen katsova?
 • Millaisia tunteita  peli herättää? Kannustaako toiminta ystävällisyyteen ja toisen ymmärtämiseen?
 • Onko pelin  miehenmalli tai naiskuva stereotyyppinen tai sitä vahvistava? Onko naisilla lähinnä esinearvoa, jota mitataan kuppikoolla?
 • Onko pelissä mukana ”korkeampia voimia” ja millaisia ne ovat?

LNK ja sen yhteistyö- ja asiantuntijatahot ylläpitävät Peliraati -sivustoa. Sivustolla vanhemmat arvioivat netti-,  tietokone-, video- ja konsolipelejä. Tietokonepelien arvioiden tarkoituksena on antaa tietoa pelien sisällöistä lasten kasvatuksen tueksi: mitä olisi hyvä tietää videopelejä valittaessa ja miten kristillisen etiikan kannalta mahdollisesti arveluttaviin pelisisältöihin tulisi suhtautua.

Sivusto on vertaistukea. Vanhemmat kirjoittavat toiselle vanhemmalle, mitä pelistä on oleellista tietää. Pelaavalta lapselta kysytään hänen mielipiteitään ja tuntemuksiaan pelin kulusta ja  näitä kommentteja käytetään arvioissa. Lapsi ja vanhempi voivat tutustua peliin pelaamalla sitä yhdessä.

Samalta sivustolta löytyy asiantun tijoiden kokoamaa, lasten pelaamiseen liittyvää kasvatusaineistoa sekä linkkejä muiden alalla toimivien viranomaisten, yritysten ja järjestöjen sivuille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Asiantuntijat tarvittaessa kouluttavat valitut arvioijat. Arviointia varten on valmis toimintamalli, arviointikriteeristö ja  -lomake.

Lue, mitä muut ovat kirjoittaneet ja kommentoi
Kirjoita omat kommenttisi arvosteluihin! Arviointien rinnalla sinulla on mahdollisuus lisätä peliarviointeihin omia kasvatuskokemuksiasi tai käydä keskustelua kyseisestä pelistä.

Kiinnostuitko toiminnasta?
Jos haluat mukaan, niin avaa arviointilomake ja arvioi omien lapsiesi pelaamat pelit yhdessä heidän kanssaan. Rekisteröidyttyäsi sivustolle sinulla on arviointilomakkeen avulla mahdollista lähettää omat arviointisi muiden luettavaksi.

Peliraati järjestää myös tilaisuuksia ja koulutuksia pelaamisesta. Ne sopivat esimerkiksi vanhempainiltoihin. Ota yhteyttä, jos haluat järjestää tilaisuuden pelaamisesta. 

Peliraadissa kehittämisessä ovat olleet mukana:
Lastenja nuorten keskus ry, Liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen ev.lut kirkon kirkkohallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Vanhempainliitto, Suomen Kirjastoseura, Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry ja pelialan keskus Neogames

Lisätietoja

Peliraati
c/o Lasten ja nuorten keskus ry
Juha Kinanen
0400304490
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.i