Otamme tarkasteluun kaksi erilaista sotapelia. Niiden julkaisusta on jo hieman aikaa, mutta ne ovat saavuttaneet pelaajien keskuudessa oman paikkansa. Pohdiskelemme niiden avulla sotapelejä.

Lentokoneet ja tankit syöksyvät piiput leiskuen vihollisen kimppuun monumenttaalisen musiikin soidessa taustalla. Hektinen muutaman minuutin räiskintä ja kuolema. Muutaman sekunnin kuluttua uusi kierros uusilla aseilla. War Thunder -pelin kuva sodasta on tällainen. Verkkopeli on mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Toteutettu graafisesti hienosti. Pelissä on monipuoliset tappovälineinä tankkeja ja lentokoneita. Sankarillinen todellisuus joka ei juuri vastaa sodan reaaliteetteja. Sodasta tehtyä viihdettä parhaimmillaan. Toisenlaisen todellisuuden piirtää This War of Mine -peli. Siinä tehtäväsi on selviytyä siviilinä sodan runtelemassa kaupungissa. Ilmapiiri on aivan erilainen kuin edellisessä. Asut raunioissa, yrität etsiä tarvikkeita ja ruokaa, vältellä militantteja. Kaverit kuolevat ja vaikka voit pelata uudelleen niin saman pelikirroksen aikana kuolleet eivät nouse uudelleen vaan menetät ystävän. Tekemäsi ratkaisut vaikuttavat psyykkeeseesi. Voit valita väkivallan selviytymiskeinoksi, mutta se vaikuttaa sinuun.

War Thunder

warthunderpieni

Kehittäjä, julkaisija ja jakelija: Gaijin Entertainment
Julkaisija Gaijin Entertainment
Lajityyppi sotapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus 12
Alusta: Windows, Mac OS X, PlayStation 4, Linux, Steam
Hinnoittelutapa: ilmainen, pelin sisäisiä mikromaksuja
Jakelualusta: digitaalinen lataus

War Thunder on massiivinen monipeli. Tankeilla ja lentokoneilla taistellaan alueiden herruudesta. Kokemuspisteillä voi rakentaa omia taistelukoneitaan paremmiksi. Myös pelinsisäiset maksuilla on mahdollista ostaa parempia lentokoneita ja tankkeja sekä varusteita, koristeita ja merkkejä näihin. Pelissä voi personoida omat tappokoneensa, niin että muut pelaajat voivat tunnistaa sinut peleissä.

Pelissä pelataan lyhyitä eriä eri ympäristöissä. Erän alussa tututtuun tapaan porukka ryntää etsimään vastapuolen tuhottavia kohteita. On sääli ettei näissä huvikseen pelattavissa moninpeleissä juurikaan esiinny yhteistyötä eikä strategioita niinkuin eSportsin peleissä. Pelaaminen on lähinnä vihollisen kimppuun ryntäämistä päättömästi. Peli itsessään chatteineen ja joukko-osastoineen mahdollistaisi esim. hävittäjien suojaamaan pommituslennon. Nyt jokainen lähinnä pelaa omaa peliään.

Sotakoneet ovat erinomaisesti mallinnettu. Pelitilanteet ovat kiihkeitä ja joka kerta erilaisia. Verkkopelaaminen pidentää pelin elinkaarta, koska pelaajat muodostavat jokaisesta erästä uuden pelin. Peliä ei koskaan pelaa läpi.

Peli toimii myös 3D-laseilla (esim. Oculus), jolloin pelaaminen saa kokonaan uusia ulottuvuuksia. Voit katsella hävittäjän ohjaamossa ympärillesi syöksyykö vihollinen auringosta kimppuusi.

Tämäntyyppisissä peleissä sota on viihdettä eikä sillä ole juurikaan seurauksia. Sodan raakuus ja kuolema ovat kaukana, koska tuska ja kipu eivät ole viihdyttäviä. Tämäntyyppisiä pelejä voisi verrata sankarillisiin sotaelokuviin. Sankarit ei kuole ja pelastuvat aina. Sodasta saa hyvin viihteellisen kuvan. Siitä tehdään jännittävä seikkailu.

This War of Mine

thiswarofmine2

Julkaisu: 2014
Kehittäjä: 11 bit studios
Julkaisija: 11 bit studios
Käyttöympäristöt: Android, PlayStation 4, Xbox One, iOS, Microsoft Windows, Linux, Mac OS, Steam
Ehdokkuus: The Game Award for Games For Change

Tämän pelin todellisuus on aivan toisenlainen. Peli on mustavalkoinen. Eletään koko ajan nälkäkuoleman partaalla. Kerättyjä tarvikkeita tulee puollustaa. Vettä on löydyttävä. Sota on läsnä kaikkena muuna kuin viihteenä. Peli on oikeastaan ahdistava. Mutta sitähän sota on.

Pelissä voi valita erilaisia ryhmiä, joiden jäsenillä on erilaisia ominaisuuksia. Joku on hyvä keittäjä, toinen löytää paremmin tavaroita raunioista ja kolmas on harjaantunut lähitaisteluun. Pelin tavoitteena on selvitä 40 vuorokautta, jonka jälkeen tulee aselepo. Niinkuin todellisuudessakin selviytyminen ei ole helppoa. Sinun tulee saada tarpeeksi ruokaa, vettä, tarvikkeita, unta jne.

Pelissä voit valita tapasi selviytyä. Jos valitse ryöstellyn ja väkivallan se vaikuttaa psyykkeeseesi. Tappaminen jättää syvän jäljen, josta selviäminen ei ole helppoa. Voit myös valita auttamisen ja yhteistyön muiden kanssa. Voit päättää autatko naapureita, jaatko heille tarvikkeitasi jne.

Pelissä pelataan vuorokausirytmissä. Päivällä levätään ja rakennetaan selviytymisen kannalta tarpeellisia laitteita kuten sadeveden kerääjä tai työpöytä. Yöllä liikuttaa kaupungilla etsien materiaaleja, ruokaa ja lääkkeitä. Eri paikat ovat erilailla vaarallisia. Voit käydä kauppaa mustassapörssissä, varastaa ruokaa vanhuksilta, auttaa sairaalaa, jne. Valinnoillasi on merkitystä. 

Pelin grafiikka on 2D-grafiikka ja tasohyppelytyyppistä. Mustavalkoinen maailma sopii hyvin pelin henkeen.

Tämä peli ei varmasti nouse suurten massojen suosioon, mutta mielestäni nykyisessä maailmantilanteessa se on erittäin ajankohtainen peli ja antaa perpektiiviä ja ohuen kuvan mistä todellisuudesta pakolaiset esim. Suomeen tulevat. Aleppo tulee elävästi mieleen. Selviäisitkö sinä sodan keskellä?

thiiswarofmine1