Lehdistötiedote 26.11.2009

K18-PELEJÄ MYYTIIN ALAIKÄISILLE MAASEUTUKAUPUNGEISSA


Valtion elokuvatarkastamo (VET) ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry suorittivat perinteisesti pelien ikärajavalvontaa jälleenmyyjien keskuudessa loka-marraskuun aikana. Alle 18-vuotiaat koeostajat yrittivät ostaa heiltä kiellettyjä pelejä erilaisilta pelien vähittäismyyjiltä.

Kolme 14 – 15 -vuotiasta nuorta liikkuivat tällä kertaa Helsingissä, Vantaalla, Lappeenrannassa ja Imatralla. Koeostajat kävivät seuraavissa kaupoissa: Anttila, Euromarket, Gamestop, Gigantti, K-Citymarket, Prisma, Stockmann, Tilt – Pelaajan Pelikauppa ja VPD

Ostoyrityksiä kertyi 22 myymälässä yhteensä 30. Nuori onnistui tänä vuonna saamaan pelin yhdeksässä ostoyrityksessä (30 %:ssa ostoista). Tulos on suunnilleen viime vuoden tasolla. Huomioitavaa tämän vuoden koeostojen osalla on pääkaupunkiseudun kauppojen tiukentunut suhtautuminen sitovan K-18 merkinnän noudattamiseen (4/23 - 17 %). Enemmistö (5/7 - 71 %) valitettavista myyntitapahtumista tapahtui Kaakkois-Suomessa. Pelioston onnistuttua koeostaja luovutti pelin elokuvatarkastamon tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä. Kauppa purettiin aina välittömästi.

– Tehdyillä koulutuksilla on ollut vaikutusta, mutta lisäinformaatiolle on edelleen tarvetta. Pelien ikämerkinnät ovat tärkeä huomioitava asia, kertoo elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo. – Olemme lähestyneet kauppoja yhteistyössä pelien maahantuojien kanssa ja pyytäneet kiinnittämään huomiota erityisesti myös nettikauppaan. Nettikauppojen aktiivisen seurannan lisäksi laajennamme koeostoja jatkossa edelleen tasaisemmin ympäri Suomea, jatkaa Paloheimo.  

– Tietoisuus pelien ikärajoista ja niiden noudattaminen on kohtuullisella tasolla. Uskomme tilanteen paranevan käynnissä olevien koulutusten johdosta, toteaa FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen. – Pelien ikärajojen ymmärtäminen on tärkeää niin kaupan tasolla kuin myös kotona. Noin 5 % peleistä on selvästi suunnattu aikuisille saaden K-18 merkinnän. Pelaajista suurin osahan on jo aikuisia, jatkaa Olkkonen.

Peleissä käytettävässä yleiseurooppalaisessa PEGI-ikärajajärjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikärajaluokittelu, 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Ikämerkinnät saivat tänä syksynä myös väriä liikennevaloista tutulla tavalla. Vihreällä merkitään alimmat ikäsuositukset, oranssilla 12+ ja 16+ -suositukset sekä punaisella 18+ -ikäraja. Toinen on pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Nämä symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu jne.). Peliraati.fi –sivusto tarjoaa vanhemmille apua sopivan pelin valintaan ja tarjoaa keskustelufoorumin peleihin liittyen.

Valtion elokuvatarkastamo on opetusministeriön alainen virasto, jonka tehtävä on suojella lapsia kuvaohjelmien haitallisilta vaikutuksilta. VET tarkastaa Suomessa alle 18-vuotiaille esitettävät ja levitettävät kuvaohjelmat sekä rekisteröi tarkastamattomat kuvaohjelmat ja vuorovaikutteiset kuvaohjelmat (tietokone- ja videopelit).

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n jäseniä ovat Activision-Blizzard, AMO, Electronic Arts, GNT, K E Media, Microsoft, Namco Bandai, Nordisk Film, PAN Vision, PLAN 1, Sony Computer Entertainment Europe ja Warner Bros.

Lisätietoja pelien ikämerkinnöistä:
www.vet.fi
www.pegi.info/fi
www.figma.fi

Lisätietoja antavat:

Valtion elokuvatarkastamo
Johtaja Matti Paloheimo
09 – 2285 4461
Ylitarkastaja Maarit Pietinen
09 – 2285 4478
Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry
Toiminnanjohtaja Riku Olkkonen
050 – 505 1966