Pelien ikärajat ovat varma kiistan kohde 

Pelien ikärajat ja niiden noudattaminen on varma tapa saada konfliktti aikaan vanhemman ja lapsen välille. "Kun Virtasillakin saa pelata!"

Pelien, elokuvien ja muiden kuvaohjelmien ikärajat perustuvat sisällön sopimiseen tietyn ikäisille. Sinänsä ikärajat eivät kerro soveltuuko peli lapselle esimerkiksi pelin vaikeuden vuoksi. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia. Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat ovat sitovia, eli kuvaohjelmaa ei saa esittää, vuokrata tai myydä ikärajaa nuoremmalle. Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisälto harkitessaan jouston käyttöä.

Kuvaohjelmalain myötä kaikki pelien, elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa. Aiemmin pelien osalta muut kuin ikäraja 18 olivat suosituksia. Vanhemman seurassa kuvaohjelmaa - esimerkiksi digitaalista peliä - saa nykyisin katsoa tai pelata kolme vuotta ikärajaa nuorempi lapsi. Tämä jousto ei kuitenkaan koske 18 –ikärajalla luokiteltuja ohjelmia tai pelejä. Niiden luovuttaminen alaikäisille on rikos.

Digitaalisten pelien, elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat ovat kaikille sallittu, 7, 12, 16 ja 18. Ikärajojen lisäksi kuvaohjelmien yhteyteen merkitään kuvasymboli, joka kertoo minkä haitallisen sisällön perusteella ikärajaluokittelu on tehty. Lapsen kehitykselle haitallisiksi voidaan arvioida esimerkiksi pelin sisältämä väkivalta, seksi, ahdistavuus tai päihteiden käyttö. Pelien osalta Suomessa hyväksytään edelleen yleiseurooppalaiset PEGI –luokittelumerkinnät. PEGI:ssä haitallisuuskriteerejä ovat myös ruma kielenkäyttö, syrjintä ja uhkapelaaminen.

 

ikarajat wwwSuomalaiset merkinnät

 

Lasten mediasuojelun lisäksi toinen tärkeä seikka ikärajoja määriteltäessä on sananvapauden turvaaminen. Lapsen sananvapautta - oikeutta sekä lähettää että vastaanottaa viestejä - ei saa turhaan rajoittaa. Näin ollen ikärajan tulee aina perustua sisällön mahdolliseen haitallisuuteen. Ikärajat eivät siis kerro pelien sopivuudesta tietyn ikäiselle lapselle. Esimerkiksi teknisesti pikkulapselle aivan liian haastava peli voi saada ikärajakseen kaikille sallittu, vaikka sitä ei olisikaan lapsille suunnattuja.

Pelien ikärajoihin liittyvää palautetta voi antaa osoitteessa www.pegi.info.

pegiPegin merkinnät

Lapsille turvallista mediaympäristöä pyritään jatkossa edistämään paitsi ikärajat määrittelemällä myös mediakasvatuksen keinoin, sekä lasten että vanhempien mediataitoja tukemalla. Lapset kehittyvätt eri vauhtia. VAnhemmalla on vastuunsa seurata ja tarvittaessa rajata sellaisten pelien pelaamista, jotka eivät omalle lapselle sovellu. Paras tapa tuttustua peleihin on pelata yhdessä lapsen kanssa. Tällöin näkee miten peli vaikuttaa lapseensa.

Lisää tietoa turvallisesta mediankäytöstä ja ikärajoista: