Pleikkari, Xbox vai Wii? Siinäpä kysymys! Kun sekaan laitetaan vielä PSP ja DS, niin johan soppa syntyi. Peliraati yrittää seuraavassa hieman auttaa vanhempia pelikonsolin valinnassa.

Pelikonsoleja on monenlaisia ja -hintaisia. Toiset laitteista kuten Sony PSP ja Nintendo DS ovat nk. käsikonsoleja. Nimensä mukaisesti niitä pidetään pelattaessa kädessä. Playstation 3, Xbox 360 ja Nintendo Wii edustavat sitten pöytäkonsoleja, jotka tarvitsevat pelaamista varten erillisen näytön esim. television sekä  peliohjaimet.

Kaikki konsolit eivät enää rajoitu pelkkään pelaamiseen vaan niillä voi kuunnella musiikkia ja jopa selata www-sivuja. Pelikonsolia ostavalla vanhemmalla on siis monta kysymystä ratkottavana. Eri konsoleihin kun on vielä saatavana hieman erilaisia pelejä, niin valinnanv aikeus on ilmeinen.

Kun pelikonsolin ostaa

Kun pelikonsolia ostaa, ei kannata tuijottaa yksioikoisesti vain konsolin perushintaa vaan on verrattava mitä hinnalla saa. Pelaamiseen tarvitaan mielellään kaksi (ellei enempääkin) peliohjainta, jolloin pelaaminen kavereiden kanssa tulee mahdolliseksi. Pelitilanteiden tallentamiseksi konsolissa tulee olla muistitilaa. Osassa konsoleista (Playstation 3 ja Wii) on kovalevy sisäänrakennettuna, XBox 360:ssä se on irrallinen ja halvimmissa tarjouksissa se tulee ostaa erikseen. Hyvin pian myös omaa näyttöä kaivataan pelikonsoliin. Ainakin jos vanhemmat haluavat katsoa televisiota. Pelikonsoleihin sopivan näytön saa parista sadasta eurosta ylöspäin. Tosin televisiot, varsinkin nykyiset HD- l. teräväpiirtokuvaa toistavat televisiot, ovat mainioita pelikonsolinkin näyttöjä. Niihinkin tulee hankkia oikeanlaiset kaapelit.

Muistilista vanhemmille

  • Montako pelinohjaita sisältyy hintaan?
  • Paljonko maksavat uudet pelinohjaimet?
  • Millainen muisti pelikonsolissa on? Kovalevy? Muistikortti?
  • Kuuluvatko kaikki tarvittavat kaapelit kauppaan? 
  • Toimivatko mahd. vanhan pelikonsolin pelit uudessa?
  • Tukeeko pelikonsoli teräväpiirtoa?
  • Miten pelin voi kytkeä verkkoon verkkopelaamista varten? Onko wlan l. langaton verkko?
  • Mitä uudet pelit maksavat?
  • Millainen on pelivalikoima lapsesi ikäisille pelaajille?

Kolmen kauppapöytäkonsoleissa

Pöytäkonsolien kolme kunkkua ovat Playstation 3, XBox 360 ja Nintendo Wii. Jokainen näistä poikkeaa hieman toisistaan, Wii ehkä eniten käyttöliittymänsä vuoksi. Jokaiselle on omat pelinsä. Eri konsolimerkkien pelit eivät ole yhteensopivia, Pleikkarin pelejä ei voi pelata Xboxissa ja päinvastoin.

Samoja pelejä toki julkaistaan useille eri pelikonsoleille, mutta usein kullakin on oma erikoispelinsä, jolla konsolin myyntiä pyritään edistämään ja jota ei muilta konsoleilta löydy.

Myös vanha Playstation 2 on pitänyt yllättävän pitkään pintansa markkinoilla valtavan pelikokoelmansa turvin. Ominaisuuksiensa puolesta se on auttamattomasti vanha.

 

Playstation 3

Pleikka 3 on pelikonsolien "Rolls Royce", kallis ja viimeisen päälle varusteltu. Näytönohjaimet ja prosessori ovat huippuluokkaa. Näytön salliessa pelit lähentelevät jo elokuvamaisuutta yksityiskohdissaan. Laitteesta löytyy kovalevy, langaton (ja langallinen) verkkoyhteys, langaton bluetooht-yhteys esim. näppäimistölle ja ohjaimille, verkkoselain, verkkokauppa, yms. Konsoliin on mahdollista hankkia kamera, jolloin uudentyyppisiä korttipelejä voidaan pelata. Kamera tunnistaa pelatun kortin.Pelivalikoima on selvästi suunnattu varttuneemmille pelaajille, paljon K-18 -pelejä. Konsolin hinta on huomattavasti kalliimpi kuin kilpailijoidensa (450-500 euroa). Uusien pelien hinnat ovat noin 65-70 euroa.

Hinnan vastineeksi Playstation 3:ssa on myös Blue-Ray -soitin. Se on Sonyn kehittämä teräväpiirtövideojärjestelmä. Playstation 3:lla voidaan siis katsella Blue-Ray -videoita. Mikäli katselee videoita konsolilla enenmänkin niin kannattaa hankkia lisävarusteena saatava kauko-ohjain.

 

Xbox 360

Xbox 360, on toinen Microsoftin valmistama pelikonsoli, ja se on valmistettu yhteistyössä IBM:n, ATI:n ja SiS:n kanssa. Konsoliin integroidun Xbox Live -palvelun avulla voi pelata verkossa ja ladata arcade-pelejä, pelidemoja, trailereita, televisio-ohjelmia, ja elokuvia. Xbox 360 on Xboxin seuraaja, ja kilpailee PlayStation 3:n ja Nintendo Wii:n kanssa seitsemännen sukupolven pelikonsolimarkkinoilla. Xboxilla on laaja ja monipuolinen pelivalikoima sekä lisävarustevalikoima. Konsolin maine on kärsinyt hieman valmistusvirheistä. Halvimmillaan konsolia saa alle kahden sadan hyvin riisuttuna versiona, mutta normaalihinta asettunee 250 euron paikkeille. Uudet pelit ovat samanhintaisia kuin Playstation 3:lla l. 60-70 euron luokkaa.

 

Nintendo Wii

Wii on konsolipelaamisen uudistaja. Konsolin käyttöliittymä liiketunnistimineen on todellinen uutuus pelimaailmassa. Pelaaminen tapahtuu omaa kehoa käyttäen. Mailalla oikeasti lyödään ei vain paineta nappia. Pelikonsoli on mahdollistanut uudenlaisten pelien kehittämisen.Wii Fitness on koko perheen kunto-ohjelma, mutta vaatii pelaamiseen tasapainolaudan ostamisen, joka nostaa pelin hinnan 100 euroon. Kärsinyt hieman pelikokoelman suppeudesta, joka on nopeasti korjaantunut. Wiille on paljon pelejä perheen pienemmille. Konsolin hinta on 250-300 euron välillä yhdellä ohjainparilla varustettuna. Uudet pelit maksavat noin 45-50 euroa.

 

Kahden kauppa käsikonsoleissa

Käsikonsolien maailma on oikeastaan kahden kauppa, jos ei otetaan lukuun yhden pelin tai jopa useamman vaihtoehdon tarjoavia tuntemattomia merkkejä. Niihin ei yleensä ole saatavilla varaosia tai huoltoa. Niiden status, seikka jota ei kannata lasten kanssa väheksyä,  on myös varsin alhainen.

Käsikonsolien kunkut ovat Sony PSP ja Nintendo DS. Ne poikkeavat toisistaan käyttöliittymiltään ja pelivalikoimiltaan. Siinä missä PSP:n on saatavissa tuttuja pelibrändejä, Nintendoon on kehitetty ihan uusia pelejä ja sovellutuksia esim. koiranpennun kasvattamisesta häiden suunnitteluun.

Sony PSP

PSP on myynyt kesäkuuhun 2007 mennessä 26 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Laitteella voi pelata, katsella elokuvia, kuunnella musiikkia, selata internetsivustoja ja katsella digikuvia. Se käyttää pääasiallisena tallennusmediana UMD-levyjä (Universal Media Disc), mutta tukee myös USB- ja Sony Memory Stick -muistikortteja. Muita mainittavia ominaisuuksia ovat stereokaiuttimet, kuuloke- ja mikrofoniliitännät, langaton verkkoyhteys (802.11b, WiFi), suuri LCD-näyttö ja analoginen ohjaussauva. Pelien määrä on aika rajallinen. Jonkin verran elokuvia on saatavilla myös UMD-levyinä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Portable

Nintendo DS

Nintendo DS on Nintendon kehittämä ja vuonna 2004 julkaisema käsikonsoli. Se uudistettiin vuonna 2006 DS on simpukkamallinen konsoli jossa on kaksi LCD-näyttöä (josta nimi tulee, Dual Screen), ja joista toinen on kosketusnäyttö. Nintendo DS:ssä on myös sisäänrakennettu mikrofoni, ja se tukee langatonta IEEE 802.11 -standardia (WiFi), mikä mahdollistaa käyttäjien kommunikoinnin lyhyellä kantamalla tai verkossa Nintendo Wi-Fi Connection -palvelun välityksellä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nintendo_DS

 

Valitse pelit oikein

Minkä pelikonsolin sitten jälkikasvulleen valitseekin on muistettava, että vasta pelit antavat pelaamiseen sisällön. Pelie ikätajoitukset ovat suosituksia paitsi K-18 -pelit, joiden myyminen alaikäisille on rangaistavaa.

Pelien ikärajat nousevat pelien sisällöstä ja niillä on tarkat kriteerit. Kannattaa seurata mitä pelejä lapsesi pelaa. K-18 pelit eivät todellakaan sovellu 12-13 -vuotiaalle. Esimerkiksi haluanko opettaa lapselleni suositun Grand Tief Auto IV -pelin maailmankuvaa, joka perustuu varastamiseen ja murhaamiseen?

Lapsen on vaikea erottaa factaa ja fictiota. Pelien uppouttavuus kasvaa mitä realistisimmiksi ne muuttuvat. Ja ero tekeminen on lapselle aikeampaa. Vanhempien tehtävä ja velvollisuus on puuttua, jos lapset pelaavat heille sopimattomia pelejä. Huutoahan siitä tulee, mutta rajojen asettaminen on rakkautta.

Lisätietoa pelien ikärajoista